"לפני חצי שעה בעלי בא לאסוף אותי מהעבודה ואמר לי: שמעת את החדשות של היום? לא מגרשים אותנו, הם שינו את ההחלטה", אומרת בקול חנוק מהתרגשות ז'ולי וואביווה, שסיפורה הובא כאן לפני ארבעה חודשים. "אני כל כך שמחה שנתנו לנו את הסיכוי להישאר כאן, ואסירת תודה לכל מי שהיה אכפת לו ונלחם בשבילנו".
היום הודיע שר הפנים, אריה דרעי, על החלטתו לעצור את תוכנית הגירוש של 600-400 אזרחי קונגו החיים בישראל תחת מטריית הגנה. ההחלטה הגיעה בתגובה לעתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם בנובמבר 2018, לאחר ששר הפנים דרעי קיבל החלטה שרירותית להסיר את ההגנה ולגרש את הקבוצה הקטנה אל קונגו, מוכת מלחמות האזרחים ממנה נמלטו כולם. וואביווה, למשל, עזבה לאחר שכוחות ביטחון הגיעו לביתה, אנסו את בת דודתה ואיימו עלי, ככל הנראה בניסיון לעצור את עבודתה באיסוף עדויות של נשים שנאנסו במלחמה. היא סיפרה את סיפורה למקום הכי חם כחלק מהמאבק לעצירת הגירוש.
שר הפנים נימק את החלטתו "בעדכונים אשר קיבל מגורמים מקצועיים במשרד החוץ", ואמר כי היא תיבחן שוב לאחר עדכונים. מהתגובה הלקונית של שר הפנים קשה להבין אם נעשה ניסיון אמיתי לבחון את המצב בקונגו, ואם כן – למה רק עכשיו. המהלך המיותר הזה עלה בעתירה מיותרת, עשרות שעות עבודה של אנשים רבים וחודשים של פחד לחברי הקהילה הקטנה.
"אני לא חוזרת עם הילדים שלי, עם ביתי בת החמש, לקונגו", אמרה וואביווה למקום הכי חם בנובמבר. "הם יכולים לבוא אליך הביתה גם אם יש לך ילדה, לא אכפת להם כלום, הם אונסים ילדות קטנות, גם תינוקות, זה לא אכפת להם". היום היא כבר נשמעה רגועה ושמחה יותר: "בחודש שעבר הלכתי לחדש את הוויזה ונתנו לי אותה לארבעה חודשים בלבד, עד הגירוש. עכשיו אני צריכה ללכת שוב ומקווה לקבל ליותר זמן וגם שיהיה עכשיו זמן לעשות את הראיון שהופסק לפני תשע שנים, ולראות שבאמת מגיע לנו מעמד פליט. חיינו בלימבו עד עכשיו, היום אפשר קצת לנוח ולשמוח".
סיפרת לילדים?
"לא העזתי לספר להם על הגירוש עד היום, אז לא היה צורך להגיד כלום. בעלי ואני בעיקר נושמים לרווחה".
עורכות הדין ענבר בראל ומירב בן-זאב שכתבו את העתירה נגד הגירוש אמרו בתגובה להחלטה: "אנחנו מברכות על ביטול הגירוש לקונגו, ועל הודעת משרד הפנים לפיה המצב הנפיץ בקונגו אינו מאפשר השבת אזרחים אליה. עם זאת, צר לנו שמלכתחילה היה צורך בהגשת עתירה לביטול החלטה שהיה ברור שהיא חפוזה ומסוכנת, וכלל לא ברור על מה התבססה. מצופה כי כעת, יעשה ממשרד הפנים עבודתו נאמנה ויבחן את בקשות המקלט של אזרחי קונגו שחלקן מעלות אבק על שולחנו יותר מעשר שנים".