כמדי שנה, גם הפעם הרוחות לא שקטות במצפה רמון לקראת אירועי הגאווה והמצעד המתכונן לעבור בשטח היישוב. בשבועות האחרונים, פרסם הגרעין התורני בעיר הזמנה להרצאה ללא תשלום של רוני ססובר, מי שנודעה כמקורבת למפלגת נעם ולקחה חלק במחאה נגד שילובו של הילד הטרנסג'נדר בבית ספר בגבעת שמואל. ההרצאה היתה מיועדת להתקיים הערב במתנ"ס העירוני, וגררה מחאה של תושבים רבים, חלקם היו אמורים לקיים הפגנה מול המתנ"ס בשעת קיום ההרצאה.
לפני זמן קצר הודיעו המארגנים כי ססובר לא תגיע בשל "אילוצים לא צפויים". הפעילים טוענים כי הביטול הינו כתוצאה מהלחץ הציבורי. מי שתחליף את ססובר היא דלית סוטר, הידועה בשם "גלי בת חורין", פובליציסטית ומתנגדת להט"ב ידועה.
בין היתר היא כתבה את כתבת השער "להט״ביסטאן", במגזין "עכשיו 14", שבה טענה כי אידאולוגיות מהפכניות השתלטו על ארגוני הלהט"ב בארץ ובעולם, אמרה שאיסור על טיפולי המרה הוא פגיעה בזכויות ההומואים, קשרה בין הלהט"ב לארגוני השמאל וטענה כי הם "מוכנים להקריב את כל ילדינו על מזבח המהפכה".
הדעות של ססובר לא פחות רדיקליות – מי שפורסם לגביה שהיא מיועדת לעמוד בראש היחידה של אבי מעוז, היתה אמורה לשאת הרצאה במצפה רמון בשם "אמן על הילדים שלי", שתחשוף את מה שקורה מאחורי הקלעים של מערכת החינוך.
דברים ברוח דומה אמרה לפעיל הימין יגאל מלכה, בערוץ היו-טיוב "אקטואליה יהודית TOV: "מערכת החינוך עושה הכל כדי לטשטש את כל הזהויות, גם האישיות וגם הלאומיות", ויש לה הסבר: "אם ילד יכול לקום בבוקר ולהחליט שהוא ילדה ואם ילדה יכולה לקום בבוקר ולהחליט שהוא ילד – ילד יכול לקום בוקר ולהחליט שהוא כל דבר: אם בא לו להיות מוסלמי הוא יהיה מוסלמי או נוצרי".
לאור הצביון הרגיש של תכני ההרצאה של ססובר ביקש המתנ"ס שלא לקיימה בשטחו, ואף הוציא הודעה פומבית לציבור כי ההרצאה לא באחריותו ולא מתקציבו. לפי ההודעה הסיבה היחידה לקיום ההרצאה היא בגלל "תביעה שהוגשה לגבי קיומה".
אלא שלא מדובר בתביעה אלא במכתב דרישה שהגיש ארגון חוננו, למנכ"ל המועצה ולמתנ"ס, לקיים את ההרצאה, כך לפי פרסום בנושא בערוץ 14.
פעילים מהיישוב טוענים כי גורמים במועצה התערבו כדי לקיים את ההרצאה המדוברת, ואולם במועצה מכחישים: "הרצאה זו היא לא אירוע של המועצה או של המתנ"ס – מדובר ביוזמה פרטית", נמסר לנו מדוברות היישוב. "המועצה לא מממנת את ההרצאה של רוני ססובר, המועצה לא ביקשה מהמתנ"ס לקיים את האירוע במתנ"ס. המועצה כתמיד מאפשרת חופש דעה וקיום אירועים של קהילות שונות ביישוב".
"אני בעד ההרצאה", אומר לנו מנכ"ל המועצה דרור דבש. "האירוע מתקיים במתנ"ס כי יש החלטת מדיניות שבקפה תיאטרון של המתנ"ס כל קהילה שרוצה להשתמש בו יכולה לעשות זאת".
הקהילה שהזמינה את ההרצאה של ססובר וכעת של לאוב-סטור, היא הגרעין התורני בעיר, שנודע בצעדים שהוא מקדם נגד קהילת הלהט"ב בעיר. במאי 2022, נשמע הרב קוסטינר, ראש ישיבת מדברה כעדן ביישוב כשהוא אומר "לא להתבייש, להגיד – הומואים הביתה". ביישוב גם רוססו כתובות גרפיטי כמו "קוקסינלים הביתה" והופצו כרוזים נגד משפחות חד־הוריות.
בשנים האחרונות מקיימים חברי הקהילה הגאה מאבק עיקש להכרה ולתקצוב מצד הרשות המקומית, ונאלצים לעמוד מול אמירות של ראש המועצה רוני מרום, שכתב לפני שנתיים "אינני מכיר בדגל הלהט"ב ואינני מוכן לכנותם 'קהילה'", הודיע כי הוא מתנגד ל"צבא הצללים הצועד במצעדי ניצחון ממנהטן ועד ברלין" והוסיף: "כפי שאין מקום לגאווה עבור זכרים ונקבות 'רגילים', הרי שאין מקום לגאווה של להט"בים".
בקיץ 2020 החליטו חברי הקהילה במצפה רמון לקיים אירוע גאווה ראשון ביישוב. פרוטוקול הפגישה המקדימה הופץ בין חברי הגרעין התורני ובו שמות המשתתפים וחוויותיהם האישיות שלא היו אמורות להיות חשופות לעיני כל. בעקבות זאת יוזמת מצעד הגאווה הראשון ביישוב נזנחה אז.
כעבר שנה, האישור המשטרתי לקיום המצעד ניתן בכפוף לשינוי משמעותי בתוואי המסלול שלו: בעוד שהתוכנית המקורית היתה לצעוד ממרכז העיר אל רובע הבשמים, דרך שכונות בעלות צביון דתי וחרדי, עבר המצעד על כביש 40, מחוץ לעיר אל רובע הבשמים.
הגרעין התורני בעיר הפיץ במקביל הזמנה לפיקניק באותו מועד בשם "שומרים על המשפחה", במטרה לצאת נגד "הרוצים להרוס את מעמד המשפחה".
בשנה שעברה כבר היו המארגנים מנוסים יותר, וכשהמשטרה ביקשה לשנות את מסלול המצעד, מארגניו עתרו לבג"ץ. "המציאות שבה שנה אחר שנה נדחקת קהילה מופלית ומוחלשת אל מחוץ לרחובות המגורים במצפה רמון, בטענה כי אין ביכולתה של המשטרה להגן עליה, אינה עולה בקנה אחד עם החובה להבטיח את חופש ההתקהלות וההפגנה", כתבו בעתירה. בית המשפט קיבל את העתירה, והמצעד נערך במתווה המבוקש.
כך מוצאים את עצמם חברי הקהילה כשהם נאבקים על כל דבר: על תקציבים, על הכרה, על הזכות שלהם לחיות במרחב שבו לא מתקיימות הרצאות שיוצאות נגדם.
"בשנים האחרונות הקהילה הגאה במצפה רמון חווה אלימות פיזית ונפשית" אומר שי שדה, תושב מצפה רמון. "בין אם בתלישת דגלים, איומים ברצח, רבנים שמסיתים כנגדנו, ובזמן שבכל הארץ נתלים דגלי גאווה ברחובות, העיריות השונות מפעילות ארועי גאווה ובתים גאים – השתיקה הרועמת של מועצת מצפה רמון מהווה הסכמה לקמפיינים מסיתים ואלימים, לדברי רבנים וממשיכה להדהד את דבריו של ראש המועצה, רוני מרציאנו מרום – במכתבו בנושא הקהילה הגאה שהתפרסם לפני שנתיים".
"האג׳נדה במועצה היא שיש שוויון פורמלי, אך אין שוויון מהותי במצפה רמון", אומר מור רון, פעיל חברתי ותושב העיר. "יש חוסר הבנה של האפלייה שמופנית כלפי קהילת הלהט"ב, ושתי האוכלוסיות האלה – הגרעין התורני והלהט"ב – לא נמצאות באותה נקודה".