עובדת זרה מהפיליפינים ובנה בן ה-7 מתחבאים מאז אתמול בבית של משפחה ישראלית באזור המרכז, לאחר שנמלטו ממשטרת ההגירה. יותר מעשר משפחות מצאו מקלט בשבועות האחרונים בבתי ישראלים והלילה שעבר מוגדר דרמטי במיוחד – לאחר שהיה צורך למצוא מקלט דחוף לשתי משפחות שנמלטו, בשני אזורים שונים בארץ.
"אתמול לפני שש בבוקר היו דפיקות על הדלת", מספרת ל', שהגיעה לישראל לפני יותר מעשור וילדה כאן את בנה, "היינו ארבע נשים עם ילדים בדירה. לקחתי את הבן שלי, חברה אחת תפסה את הילדה שלה, ויחד ברחנו מהיציאה האחורית. לא הצלחנו לקחת איתנו שום דבר מהחפצים שלנו. כל כך פחדנו. אחרי שיצאנו שמענו שהם עוצרים את החברות שלנו (היא מתחילה לבכות), אני לא יודעת מה קרה איתן".
מדוברות רשות ההגירה והאוכלוסין נמסר כי אכן נעצרו אתמול בבוקר שתי נשים מהפיליפינים עם ילדיהן, כל אחת מהן עם פעוט אחד, שניהם עדיין לא בגילאי בית ספר.
המשפחה שמארחת את ל' נכנסה לרשימת נותני המקלט לפני שבועות מעטים, עם תחילת גל המעצרים הנוכחי של אמהות וילדים, כשאנשים פרטיים פנו לציבור וביקשו להתנדב לתת מחסה במקרה של בריחה מגירוש. אתמול בשעת לילה מאוחרת הגיעה אליהם שיחת טלפון עם בקשה לארח בבית את האישה ובנה. הם נבחרו מתוך הרשימה בגלל שיש בבית ילדים באותו גיל. ל' ובנה הגיעו מאוחר יותר עם מתנדב שהסיע אותם אל הבית, נשאר כדי לראות שהם מסתדרים ונרגעים, והם נמצאים שם כעת.
"הם הגיעו במצב של שוק, טראומה", מספרת ג', אם המשפחה, "הילד בקושי דיבר, החזיק דובי, והאמא היתה שקטה ואמרה שייקח לה כמה ימים לעכל את מה שקרה. היא יותר מעשר שנים בארץ ולא האמינה שזה קורה".
"הילד בקושי דיבר, החזיק דובי, והאמא היתה שקטה ואמרה שייקח לה כמה ימים לעכל את מה שקרה. היא יותר מעשר שנים בארץ ולא האמינה שזה קורה"
מהבוקר הילד משחק עם ילדי המשפחה, וכרגע הוא ואימו אינם מעזים לצאת מפתח הבית. המשפחה ושכנים נחלצו לחפש עבור הילד בגדים ומשחקים, שכן הם נותרו בחוסר כל וחוששים לחזור לביתם לאסוף חפצים. המטרה היא למצוא להם מקום מסתור לחודש הקרוב, עד תחילת שנת הלימודים והבחירות לכנסת, בתקווה שבמהלך הלימודים יהיה קשה לרשות ההגירה לבצע מעצרים, ולאחר הבחירות תהיה מדיניות ברורה יותר לגביהם.
"גם אני עוד לא מצליחה לעכל מה שקרה כאן", אומרת ג', "אני מסתירה שני פליטים בעליית הגג שלי. זה בלתי נסבל. הבת שלי שמעה על זה ונבהלה, היא פוחדת שיבואו שוטרים ויעצרו גם אותנו. הסברנו לה שזה לא יקרה, שכשעושים מעשה טוב אולי יש מחיר, אבל אין חוק נגד זה ואם הם יבואו ידפקו בנימוס בדלת, ובכל מקרה – לנו לא יעשו כלום. אני לא יכולה להבטיח לה, וזה הפחד הגדול שלי, שלא יבואו ויקחו את ל' והילד מהבית שלנו".
"כמאה משפחות נרשמו לארח"
אבי עופר, פעיל נגד הגירוש שמארגן רשימה של נותני מקלט, מספר שהוא יודע על כעשר משפחות שכבר מצאו מקלט בבתי ישראלים בשבועות אלה. רוב המשפחות קיבלו צווי גירוש או חששו ממעצרים המתבצעים ללא צווים, אולם הלילה החולף היה סוער במיוחד. בנוסף ל-ל' ובנה נמלטה מביתה משפחה שלמה, שני אזרחי הפיליפינים ושלושת ילדיהם שנולדו בישראל, לאחר שראו ברחוב את משטרת ההגירה וחששו שהיא בדרכה אליהם. הם נטשו את הבית והתקשרו לאיש הקשר.
"תאום מגיעים אליך שני משברים כאלה", אומר עופר, "אנשים ברחוב, תמצא להם מקום. ל-ל' והילד זה היה קל יחסית, התאמנו פרופילים מהרשימה, אבל למשפחה של חמש נפשות זה הרבה יותר מסובך. הפעלנו את רשתות הקשר שלנו מלפני שנה, אנשים שהתנדבו לארח מבקשי מקלט מאריתריאה במקרה שיתחיל הגירוש, ומצאנו מקום.
" הלילה החולף היה סוער במיוחד. בנוסף ל-ל' ובנה נמלטה מביתה משפחה שלמה, שני אזרחי הפיליפינים ושלושת ילדיהם שנולדו בישראל"
"יש לנו היום כמאה משפחות שנרשמו לארח, אבל לא כולן מתאימות. יש אנשים שיש להם דירות קטנות, והם אומרים 'אני אשן בסלון ואתן את החדר שלי'. זה אולי יהיה פתרון למקרה חירום, אבל עדיף משפחה שיש לה חדר פנוי, וכמובן שהאמהות יהיו קרובות למקום העבודה ויוכלו להמשיך להתפרנס. יש בשטח התארגנויות נוספות כאלה, אין ארגון מתואם אחד, ואולי טוב שכך".
מבדיקת המקום עולה כי יש משפחות נוספות שנמלטו מגירוש בשבועות האחרונים ומצאו מחסה בבתי משפחות ישראליות ברחבי הארץ ובכל סוגי ההתיישבות. ביום שלישי האחרון הפגינו כ-1,500 איש בתל אביב נגד גירוש כמאה מהגרות עבודה מהפיליפינים וילדיהן, ביניהם חבריהם לכיתה של הילדים, חניכי תנועות הנוער, פעילים חברתיים, הורים ואנשי הקהילה הפיליפינית.
המוחים יצאו נגד כוונת משרד הפנים לגרש מישראל נשים שהגיעו לעבוד כאן כחוק, נכנסו להריון, איבדו את אשרות השהייה, ועשרות מילדיהן לומדים היום במערכת החינוך. בשבועות האחרונים נעצרו מספר נשים וילדיהן, שתיים כבר שוחררו, וגירושן של השאר מעוכב לעת עתה. אף משפחה עדיין לא הוצאה מישראל.
—————–