שר המשפטים אמיר אוחנה הוציא מכתב לבכיר במשרד המשפטים, האוסר עליו להשתתף בכנס מקצועי של האגודה לזכויות האזרח. זאת, למרות שהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה כמה פעמים בשנים האחרונות שלא לבטל כנסים ושיתופי פעולה עם האגודה ללא התייעצות בהיותה, כהגדרתו, ארגון רב זכויות המגן על "אדם באשר הוא אדם".
עו"ד אווקה (קובי) זנה מהיחידה למלחמה בגזענות במשרד המשפטים אמור היה לקחת חלק בדיון על 20 שנה לחוק איסור אפליה, במסגרת האירוע השנתי של האגודה המתקיים ביום הבינלאומי למלחמה בגזענות. אוחנה שלח אליו היום מכתב תקיף בו טען כי האגודה נושאת אופי פוליטי מובהק, ובמסגרת פעילותה "מממנת הגנה למחבלים". "שניותו במחלוקת", כתב שר המשפטים, "הביאה את ראש הממשלה המנוח יצחק רבין לכנותו בשם 'האגודה לזכויות החמאס'".

אוחנה צירף למכתבו מכתב מפורום משפחות שכולות שנפגע מההשתתפות. גם ארגון "בצלמו" שלח מחאה על השתתפות נציג משרד ממשלתי באירוע, ומסר הערב: "מדובר במשילות שבה השר קובע מה מייצג את מדיניותו ומורה לכל עובדי המשרד לציית לה. מדובר כמובן בארגון אשר מייצג מחבלים ואין מקום לשותפות ממשלתית איתו. אנחנו קוראים לשר הרווחה אקוניס לבטל אף הוא השתתפות נציג משרד הרווחה".
מטעם היועמ"ש נמסר הערב: "הנושא מצוי בטיפול הייעוץ המשפטי של משרד המשפטים, ולפי שעה היועמ"ש טרם נדרש אליו".
"לא ברור מה פסול בו"
במכתב תגובה ששלחה האגודה לזכויות האזרח ליועצת המשפטית של משרד המשפטים הם ציינו כי המניעה להשתתפותו של עו"ד זנה נעוצה בכך שערב העיון יתקיים ביחד עם הענקת אות זכויות האדם. "לא ברור מה פסול נמצא בו", כתבו בהתייחס לאות. "זהו אות שהאגודה מעניקה מאז 1981, ומקבלי האות בעבר כוללים שורה ארוכה של אישים וארגונים שפעלו לקידום זכויות האדם. בין מקבלי האות נמנים שופטים בדימוס, יועץ משפטי לשעבר, אנשי תקשורת, פעילים וארגוני זכויות אדם".
האגודה לזכויות האזרח הזכירה במכתבה את פנייתה ליועמ"ש באוגוסט 2017 במחאה נגד מעורבותם של שרים ושל ראש הממשלה בפסילת השתתפותם של עובדי מדינה בכירים בכנסים של ארגוני זכויות האדם. במענה לפנייתם הדגיש היועמ"ש את החשיבות שהוא רואה בפעילותם של ארגוני החברה האזרחית ובקיומו של שיח ענייני ותורם בין הארגונים לבין רשויות המדינה, לרבות בדרך של השתתפות עובדי מדינה בכירים בכנסים ובאירועים.
בדצמבר 2017, בעקבות החלטתו של שר החינוך נפתלי בנט לבטל את השתתפותם של אנשי משרדו בכנס משותף של האגודה לזכויות האזרח, משרד החינוך והמרכז לטכנולוגיה חינוכית על זכויות עובדים – פנה אליו היועמ"ש וכתב בין היתר כי הארגון הוא "רב זכויות… ופעילותו תרמה ותורמת באופן משמעותי להגנה על זכויות האדם במדינת ישראל". בהמשך הוסיף כי: "מוקשית בעיניי קבלת ההחלטה המיידית על מניעת השתתפות משרדך בכנס האמור".
הכנס נדחה בינתיים ללא קשר, בשל החשש ממחלת הקורונה. מהיחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות לא התקבלה תגובה.
מטעם האגודה נמסר: "לצערנו, עקב התפשטות הקורונה, הוחלט לדחות את הטקס. כשיקבע מועד חדש נזמין שוב את עו"ד זנה, שמוביל במשרד המשפטים את היחידה האמונה על מאבק בגזענות והפליה. מדובר בדיון חשוב על מאבק בהפליה, והיה ניתן לצפות ששר המשפטים יהיה הראשון לברך על קיומו, אולם במקום זאת הוא עוסק בפוליטיקה.
"כפי שכבר קבע היועמ"ש, לשרים אין סמכות למנוע מעובדי ציבור להשתתף בדיונים בתחום עיסוקם שמארגנים ארגונים בחברה האזרחית. האגודה לזכויות האזרח היא ארגון זכויות האדם הגדול והוותיק בישראל, והיא יזמה את חוק איסור ההפליה שהדיון עוסק בו – חוק ששירת מאות נפגעי הפליה בכניסה למועדונים, מקומות ציבוריים ובשירותים מכל הקבוצות באוכלוסיה, בלי שום אבחנה פוליטית. השר אוחנה מוזמן לבוא לאירוע ולהתרשם בכך בעצמו כשהאירוע יתקיים".