אתמול במצפה רמון, ההרצאה של דלית סוטר, הידועה בשם "גלי בת חורין", פובליציסטית ומתנגדת להט"ב ידועה, גרמה להתלקחות בין הקהילה הגאה ביישוב לבין הגרעין התורני.
ההרצאה הוזמנה על ידי הגרעין התורני, ואליה נכנסו גם חברות ופעילות הקהילה הגאה ביישוב, לאחר שעברו בידוק ביטחוני על ידי סדרני הגרעין. משנכנסו, לוו במשך כל האירוע על ידי חמישה סדרנים, חלקם עם אקדחים בחגורה. תוך כדי ההרצאה, כמה מהנוכחים שניסו לסתור את התכנים ההומופוביים והטרנסופוביים של סוטר, הותקפו על ידי המשתתפים, אחת מהם הוצאה בכוח מהאולם לאחר שסוטר ירדה מהבמה להתעמת איתה.
"זה הרגיש כמו מיליציה צבאית ששולטת במתחם", מתאר רז גלוזמן, רכז "מרחב גאווה", מיזם הקהילה הלהטב"קית של עמותת קשת במצפה רמון. "הדלתות היו נעולות וכדי להיכנס היה צריך לעבור שלושה בידוקים שונים על ידי סדרנים, בחורי ישיבה צעירים עם אקדחים שהתנהלו כמו מאבטחי יחידה ממשלתית.
"עברתי שיחת הבהרה שהאירוע הוא הרצאה, ואולי יהיה אפשר לשאול שאלות בסוף, אבל לא לעשות שום דבר פרובוקטיבי או אלים. ברגע שנכנסתי לאולם נצמד אלי בחור, סדרן מטעם הישיבה והסתכל לי בטלפון בכל פעם שכתבתי הודעה. ישבתי בקצה, ומאחורי היו שניים ולפני היו לפחות שניים. הקיפו אותי. בתחילת ההרצאה, שאלתי את המרצה מה ההכשרה שלה ומה תחום הידע שלה. באותו רגע קמו כמה בחורים, אחד שם עלי יד, שלא אפריע. שאשתוק".
כאשר אחת המשתתפות הביעה את דעתה מול סוטר פעם אחר פעם, הביעה המרצה את חוסר שביעות רצונה וביקשה מהסדרנים להוציא את האישה החוצה. "כדי ששיח יתקיים", אמרה סוטר לנוכחים, "אלימות צריכה להיענות באלימות".
"היה שיח אלים כלפי כל אדם שהביע את דעתו", אומרת מאיה מרגולין, שמתגוררת במצפה רמון עם בת זוגה ונשכרה כדי להפעיל את הסאונד בהרצאה. "כשסוטר אמרה: 'הקהילה הלהט"בית, על מה הם כל כך בוכים? מה להם אין שלנו יש?'. לקחתי את המיקרופון ועניתי: 'נישואים'. באותו רגע צרחו עלי כמה גברים חובשי כיפות שלהיות לסבית זה בניגוד להלכה.
"הם סגרו לי את המחשב, חטפו את המיקרופון מהיד שלי וניתקו אותו מהכבל. הכל ציוד בתגובה, סגרתי את מערכת הסאונד ובאותו רגע האולם כאילו הוצת באגרסיות. כשהם המשיכו לצעוק עלי, מצלמת הוידיאו שלי, שהיתה על השולחן, נפלה בהמולה. ביקשתי מחברה שישבה לידי שתישאר איתי עד שאצא מהאולם, מעולם לא חששתי כך לחיי".
שי שדה, תושב מצפה רמון ופעיל במרחב הגאה אומר: "חלק מהמשתתפים ניגשו לגבי יפרח, מפקד תחנת מצפה רמון, שהיה מחוץ לאולם ואמרו לו שהותקפו. הוא אמר להם שהם יכולים לגשת לתחנה להגיש תלונה, ושאין לו מה לעשות עם זה". (את תגובת המשטרה לדברים אלו נביא לכשתתקבל).
סוטר לקהילה
ההרצאה של סוטר התרחשה במתנ"ס היישוב בנוכחות דרור דבש, מנכ"ל המועצה, שאתמול אמר ל"המקום" כי הוא שמח שהיא מתקיימת. המרצה המקורית, עו"ד רוני ססובר, המזוהה עם ערכי מפלגת נעם, ביטלה הגעתה ברגע האחרון.
סוטר, המחליפה, כתבה בין היתר את כתבת השער "להט״ביסטאן", במגזין "עכשיו 14", שבה טענה כי אידאולוגיות מהפכניות השתלטו על ארגוני הלהט"ב בארץ ובעולם, אמרה שאיסור על טיפולי המרה הוא פגיעה בזכויות ההומואים, קשרה בין הלהט"ב לארגוני השמאל וטענה כי הם "מוכנים להקריב את כל ילדינו על מזבח המהפכה".
"אני עצובה וכואבת שאישה מציגה את עצמה כמי שבאה עם מידע שאותו היא מבקשת להעביר לקהל, ולבסוף מציגה חלקי אמיתות עם פרשנות קונספירטיבית", אומרת כרמל לוי, תושב מצפה רמון וחברה במרחב גאווה המקומי.
"זה הרגיש כמו שטיפת מוח", אומר גלוזמן. "כשהיא אמרה שארגונים להט"בים פרוגרסיבים מחוץ למצפה יזמו את מצעדי הגאווה ביישוב, אמרתי לה שאני יוזם את המצעדים ואת אירועי הקהילה. באותו רגע צרחו עלי כמה מהמשתתפים, כולל מנכ"ל המועצה".
דבש חווה את האירוע אחרת. "רוב ההרצאה עברה בסדר גמור", הוא אומר ל"המקום". "הייתה מישהי שהפריעה באופן מוגזם, לדעתי במטרה לפוצץ את הערב. נשאלו שאלות ענייניות, הועלו חששות משני הצדדים ולשמחתי בסוף ההרצאה הציע אחד המשתתפים הידברות בין הצדדים על מנת שהחודש הזה יעבור בשלום וללא אלימות, וזכה למחיאות כפיים. החיים במצפה טובים, חבל שיש מיעוט שבמיעוט שמנסה לקלקל". לשאלה מי זה המיעוט המדובר ענה תשובה מתחמקת – "הלוואי שידעתי".
"שבע פעמים היא הפריעה ועניתי לה עד שהיא החלה לצעוק ולא יכולתי לדבר", אומרת סוטר ל"המקום על האישה שהוצאה בכוח מהאולם. "ירדתי אליה, תפסתי אותה בכוח. היא בעטה לי ברגל, חטפתי ממנה מכה בצלע שאני בקושי נושמת. ומשהו ננעץ בי או ציפורניים או נשיכה, לא שמתי לב. החוצפה הבלתי מתקבלת על הדעת של פעילים פוליטיים שגם מתפרצים לאירוע לא שלהם וגם מנהלים מאבק פוליטי באירוע. אני לא נגד להט"ב אני נגד אג'נדת להט"ב. זה זרם פוליטי ואני יוצאת נגד זרם פוליטי".
מצפה על המפה
בשנים האחרונות מקיימים חברי הקהילה הגאה מאבק עיקש להכרה ולתקצוב מצד הרשות המקומית, ונאלצים לעמוד מול הגרעין התורני ביישוב. בקיץ 2020, כשהחליטו חברי הקהילה במצפה לקיים אירוע גאווה ראשון ביישוב, הופץ פרוטוקול הפגישה המקדימה בין חברי הגרעין התורני ובו שמות המשתתפים וחוויותיהם האישיות שלא היו אמורות להיות חשופות לעיני כל. בעקבות זאת יוזמת מצעד הגאווה הראשון ביישוב נזנחה אז.
כעבר שנה, האישור המשטרתי לקיום המצעד ניתן בכפוף לשינוי משמעותי בתוואי המסלול שלו: בעוד שהתוכנית המקורית היתה לצעוד ממרכז העיר אל רובע הבשמים, דרך שכונות בעלות צביון דתי וחרדי, עבר המצעד על כביש 40, מחוץ לעיר אל רובע הבשמים. הגרעין התורני בעיר הפיץ במקביל הזמנה לפיקניק באותו מועד בשם "שומרים על המשפחה", במטרה לצאת נגד "הרוצים להרוס את מעמד המשפחה".
בשנה שעברה כבר היו המארגנים מנוסים יותר, וכשהמשטרה ביקשה לשנות את מסלול המצעד, מארגניו עתרו לבג"ץ, והמצעד נערך במתווה המבוקש. "חודש הגאווה השנה הרבה יותר קיצוני ממה שחווינו בשנתיים האחרונות", אומר שדה. "המועצה מתחזקת ומעודדת את זה".
פנינו לגרעין התורני לקבלת גרסתו לאירוע ואותה נעלה במידה שתתקבל.