הפרקליטות החליטה להגיש כתב אישום נגד שוטר שריסס בגז מדמיע את בועז גרפינקל בזמן הפגנה שהתקיימה באוקטובר 2020 בחיפה. "עם סיום החקירה ולאחר שבחנו את חומר הראיות, הוחלט להעמיד לדין את השוטר/ים בגין עבירה של תקיפה סתם ועבירות נוספות", הודיעה במכתב ששלחה לגורפינקל.
"זה שימח אותי מאוד", אומר גרפינקל, דוקטורנט להיסטוריה של עם ישראל ופעיל חברתי. "ההחלטה להגיש כתב אישום מוכיחה שלא צריך לשתוק לאלימות משטרתית ולא צריך לתת לדברים האלה להרתיע אזרחים מללכת להפגין. אנחנו לא צריכים לתת למציאות הנוקשה לקבוע את התנאים שלנו. עלינו להיאבק על דברים שחשובים לנו".
ההפגנה התקיימה בזמן שהוטל סגר ברחבי הארץ ואושרה יציאה עד 1,000 מטר מהבית. כ-40 תושבים משכונת הדר בחיפה יצאו למחות נגד הסגר. הם צעדו ברחבי השכונה כשניידת משטרה מלווה אותם. לקראת סיום הצעדה הרוחות התלהטו, ניידות משטרה נוספות הגיעו למקום ושוטרים פעלו באלימות כלפי המפגינים, בין היתר באמצעות ריסוס גז מדמיע לכיוונם.
לאחר האירוע הגיש גרפינקל תלונה במח"ש בסיוע עו"ד פארח ביאדסי מהוועד הציבורי נגד עינויים בישראל. לתלונתו צירף סרטון וידיאו שצילם בעצמו (ממנו לקוחה התמונה שמופיעה בראש הכתבה), וסרטונים שצילמו אנשים נוספים שהיו במקום ואנשים שמתגוררים סמוך למקום ההפגנה..
"בסרטון שהגשנו למח"ש אפשר לראות שבועז רק עמד בצד וצילם, הוא אפילו לא דיבר עם השוטרים", אומרת עו"ד ביאדסי. "השוטרים שהיו במקום נלחצו והתחילו להתיז על האנשים באזור גז פלפל. מדובר בהפרה ברורה של הנהלים לשימוש בגז פלפל". הוועד הציבורי נגד עינויים ביקש מהפרקליטות עותק של כתב האישום, אך זה עדיין לא התקבל אצלם.
לפי הדוח שפרסמה פרקליטות המדינה, ב-2020 הוגשו כ-4,000 תלונות למחלקה לחקירות שוטרים – עלייה של 24 אחוז לעומת התלונות שהוגשו ב-2019. מתוך אלפי התלונות, רק 64 כתבי אישום הוגשו, מחציתם בגין עבירות אלימות. 70 אחוז מהנאשמים הורשעו באופן מלא או חלקי.
עו"ד ביאדסי מציינת כי הגשת כתב האישום היא החלטה חריגה. לדבריה, מתוך כ-20 תיקים בשנה של אלימות משטרתית שבהם מטפל הוועד, מעטים המקרים שבהם מוגש כתב אישום. "במקרה הזה היה ברור שאין אשמה שמוטלת על בועז", היא אומרת.
בדיון על אלימות שוטרים שנערך בוועדה לביטחון פנים של הכנסת בתחילת החודש, לאחר שנחשף המקרה שבו שוטרים היכו אדם בשכונת גאולה בירושלים לאחר שהעיר להם על שפגעו ברכב אחר בנסיעה בניידת, שאלה יו"ר הוועדה מירב בן ארי את נציגת המשטרה כמה שוטרים פוטרו בשל אלימות לא מוצדקת. רמ"ח משמעת במשטרה בתיה בן דוד חשפה כי ב-2019 פוטרו שישה שוטרים בשל שימוש בכוח שלא כדין, ב-2020 פוטרו שמונה וב-2021 ארבעה.
רק לפני שבוע זיכה בית המשפט את נצ"מ שימי מרציאנו על שדחף מפגינים חרדים וסטר לאחד מהם ב-2020. השופטת ג'ויה סקפה קבעה כי הטיפול הראוי בעניינו של הנאשם היה צריך להיעשות במסגרת הדין המשמעתי ולא הפלילי.
עו"ד ביאדסי מסבירה כי לרוב השוטרים מצדיקים את השימוש באלימות בטענה כי המותקף נעצר. כך היה במקרה של מזרחי, שנעצר בעילה של השתתפות בהפרת סדר ותקיפת שוטר, וכך היה במקרה של מרציאנו, שהאזרח שתקף נעצר. השוטרים שהשתתפו בתקיפה של מזרחי הועברו מתפקידם, אך לא פוטרו.