"הדברים ששמעתי כאן מזעזעים, אם צריך אפנה ליועצת המשפטית לממשלה, ואם יהיה צורך שהועדה תגיש תלונה למשטרה כדי לפתוח בחקירה – לא אהסס לעשות את זה״, אמר ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), יו״ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, בדיון שנערך השבוע על יישום מסקנות דוח מבקר המדינה בנושא פיקוח על יבוא מקנה במשלוחים חיים.
דוח המבקר הונח על שולחן הממשלה ב-2020 ומתייחס לשורת ליקויים שנמצאו בביקורת שנערכה ב-2018 על תחום המשלוחים החיים שבאחריות משרד החקלאות. בניגוד לחוק מבקר המדינה, המחייב גוף מבוקר בדיווח על איך ומתי הוא עתיד לתקן את הליקויים שנמצאו, שלוש שנים מאוחר יותר – נציג מבקר המדינה חשף כי טרם התקבל דיווח ממשרד החקלאות והליקויים לא תוקנו.
כפי שתוארו הדברים בתחקיר ב"המקום הכי חם" שפרסמנו בשבוע שעבר, מאז פרסום הדוח המצב רק החמיר. למשל, מכיוון שהביקורת התייחסה לממצאים עד שנת 2018, חדירת מחלות נוספות וביניהן מחלת שחפת הבקר לא נדונה בוועדה.
״מדינות היצוא שולחות פעם אחר פעם בקר וצאן נגועים במחלות, תולעים ושאריות של תרופות. למרות זאת לא מתבצעים בהן ביקורים סדירים של משרד החקלאות. השירות הווטרינרי לא מבצע הערכת סיכונים שנתית על המדינות המאושרות, למרות שיש על כך סעיף בנוהל שלהם״, אמרה נציגת משרד מבקר המדינה.
נציגי משרד מבקר המדינה הציגו בדיון את עיקרי הממצאים, בהם חוסר פיקוח על המדינות המייצאות את בעלי החיים; התעלמות מהפרות תנאי היבוא ורווחת בעלי החיים על הספינות; חדירת מחלות לישראל; המשך יבוא ממדינות ששולחות בעלי חיים חולים בטענה שחייבו את היבואנים בחיסונים בהסגר, זאת בזמן שקיים מחסור במלאי החיסונים, ועוד.
אחד הליקויים החמורים שעלו בדיון נגע לבעיה מהותית של היעדר מערכת מחשוב בהליך היבוא, מה שגורר כשל בפיקוח ובמעקב אחר בעלי החיים שהגיעו לארץ, הן מבחינה תברואתית והן מבחינת תנאי המשלוחים הירודים בהם מגיעים בעלי החיים לישראל.
כפי שחשפנו כאן, ב2021 כ-40 אלף עגלים, המהווים 20 אחוז מהעגלים שנכנסו לישראל – הוברחו לארץ ונעדרו מרישום במערכות משרד החקלאות.
תעשייה של עבירות פליליות
״יש עשרות אלפי מקרים של סבל של בעלי חיים שעולים לכדי עבירה פלילית לפי חוק צער בעלי חיים", טען ע"ד ליאור חריש, נציג לשכת עורכי הדין שנכח בדיון. "זו מגיפה של עבירות פליליות, שעונשן יכול להגיע למאסר – המבוצעות על ידי תעשייה שבאופן אינהרנטי מהווה הפרה של החוק.
״יש עשרות אלפי מקרים של סבל של בעלי חיים שעולה לכדי עבירה פלילית לפי חוק צער בעלי חיים"
"משרד החקלאות מספר לנו שכל עוד המסע נעשה מחוץ לגבולות ישראל אין לו יכולת לפעול. ברגע שנכנסים למים הטריטוריאלים ועד לפריקה – הוא לא עושה שום דבר. אנחנו לא יודעים על הליך פלילי שננקט בעניין ולא הוגש אף כתב אישום".
נציגי משרד מבקר המדינה תיארו בדיון את הפגיעה בבעלי החיים במסעות: ״הוטרינר של הנמל עולה לאונייה ובודק את תנאי ההובלה של המקנה וממלא טופס ידני. מהביקורת שלנו עלתה תמונה עגומה על תחזוקת אוניות לקויה, בעלי חיים מלוכלכים בהפרשות, אבוסים ושקתות ריקים מאוכל ומשתייה, ריח אמוניה חריף שגרם לצריבה בעיניים של בעלי החיים. חום ולחות בלתי נסבלים. מצאנו שכוח הופעל כלפי הבהמות ונעשה שימוש בשוקרים חשמליים, בניגוד להנחיות המשרד. משרד החקלאות לא נקט בסנקציות כלפי יבואנים או בעלי אוניות. לא שלל רשיונות, לא הטיל קנסות ולא זימן לשימועים״.
״ספינות ההובלה של המקנה הן לא ספינות אהבה של קרוזים בחמישה כוכבים", ענה נציג השירות הוטרינרי. "האוניות האלה יש להן מטרה, להוביל בעלי חיים. עלינו חלה החובה לוודא שבעלי החיים מגיעים בתנאים שאנחנו קבענו״.
כשנשאל, הודה כי אין בידי השירות הוטרינרי תשתית חוקית לפיקוח ולאכיפה של תנאי המשלוחים. "אי פעם אמרתם ׳עד כאן', אתם לא יכולים לפרוק?", שאל לוי ונענה בשלילה. נציגי משרד החקלאות הסבירו כי ״יש לזה משמעות כלכלית מאוד כבדה גם על בעלי האונייה וגם על היבואנים".
"מאז 2018 הכנסנו לרשיונות של יבוא מקנה לישראל את תנאי רווחת בעלי חיים באוניות, שהפרה שלהן מהווה הפרה של רישיונות היבוא", אמרה נציגת הלשכה המשפטית של משרד החקלאות, והודתה כי הכלי היחיד שעומד לרשותה מאפשר לה לא להמשיך להעניק ליבואן רישיון יבוא במקרה של הפרה. "יש מקרים שאנחנו נותנים הזדמנות נוספת, מאפשרים נסיעת מבחן נוספת", ציינה. ובאותה נסיעת מבחן נמצאים בעלי החיים שגורלם מופקר להחלטות השרירותיות של השירות הווטרינרי, בהיעדר תקנות מחייבות.
כשל מובנה
לאור הכשל המובנה ביחס לאכיפת תקנות צער בעלי חיים במשרד החקלאות, האחראי גם על משק הבשר בכללותו וגם על קידום החקלאים, ב-2018 המליצה הוועדה המייעצת לממשלה לעניין צער בעלי חיים על העברת תחום צער בעלי חיים למשרד להגנת הסביבה. נציגת המשרד בדיון טענה כי משרד החקלאות התעלם מהמלצות אלו.
״נכון יהיה שמשרד החקלאות לא יעודד את צריכת הבשר על האש, אלא צמצום צריכה של בשר", אמרה נציגת המשרד להגנת הסביבה. "יש ללכת יחד עם משרד הבריאות, יחד עם המשרד להגנת הסביבה, ויחד עם האו״ם, ששם לעצמו כאחת המטרות צמצום של צריכה של מוצרים מן החי״.
בתום הדיון פנה יו״ר הוועדה לוי לסגן שר החקלאות, ח"כ אבוטבול ולנציגי הדרג המקצועי ואמר ״אני מחייב אתכם לשבת לישיבה במשרד מבקר המדינה תוך חודש ימים ולעבור על פרטי הדוח. יש כאן לקויים שהם בנפשנו".