על רקע גל החום הנוכחי והקריאה של משרד הבריאות לתושבים להישאר בבתים בשעות השיא של עומס החום, חזרנו לבדוק את נושא כריתות העצים בארץ.
בשבועיים האחרונים, בשיא החום של אוגוסט, אושרו רישיונות לכריתת יותר מ-13 אלף עצים ברחבי הארץ. 525 אושרו על ידי פקידי היערות העירוניים, כאשר ירושלים מובילה עם רישיונות לכריתת 121 עצים. פקידי היערות המחוזיים של משרד החקלאות אישרו כריתה של יותר מ-11 אלף עצים, 9,800 מתוכם בקיבוץ חולדה, שנמצא תחת פקיד היערות של מחוז ירושלים.
כך, במקום לקרר את הרחובות באמצעות נטיעה של עוד ועוד עצים, הקמה של פארקים, גינות ציבוריות ומקלטי אקלים – כפי שנעשה במדינות רבות בניסיון להתמודד עם השלכות משבר האקלים – בישראל ממשיכים לכרות עצים תחת סיבות מופרכות ובקלות דעת בלתי נסבלת.
רשות הטבע והגנים אישרה כריתה של 480 עצי אקליפטוס ברמת הגולן מבלי שהסיבה לכריתה פורטה. קק״ל אישרה כריתה של 309 עצים על אדמותיה. הנתונים לא כוללים את רישיונות הכריתה שהונפקו על ידי רמ״ט חקלאות במינהל האזרחי, האחראי על רישיונות הכריתה ביהודה ושומרון.
פקיד היערות העירוני בראשון לציון ציין בעמוד המוקדש לטבע עירוני באתר העירייה כי העמוד נמצא בבנייה וכי ניתן להתקשר ללשכתו עבור מידע על רישיונות כריתה הפתוחים להגשת ערר, זאת בניגוד לחוק המחייב את הפרסום בצורה דיגיטלית ומונגשת. בכל זאת, בחמש שיחות למספר שצויין באתר לא היה מענה. בלשכת מנכ״ל עיריית ראשון לציון לא הכירו את הנושא והפנו אותנו לראש אגף פיתוח נופי, שאף הוא לא ענה לשיחות המקום הכי חם. נמשיך לעקוב ולדאוג לפרסום נגיש של רישונות לכריתת עצים בראשון לציון.
מדריך המקום הכי חם בגיהנום להגשת ערר על רישיונות כריתה לפני כניסתם לתוקף:
על פי החוק, עצים בוגרים נחשבים למוגנים וכל פגיעה בהם אסורה ומהווה עבירה פלילית שבצידה עונש של עד חצי שנת מאסר. בחוק פקודת היערות מוגדרת כריתה בתור "כל פעולה הגורמת או עלולה לגרום למותו של אילן מוגן או עץ בוגר, לרבות ריסוס, הרעלה, הסרת קליפת העץ, שריפת העץ, חיתוך שורשיו או בנייה בתוך תחום קוטר צמרתו״.
כל פעולה כזו מחייבת הנפקת רישיון כריתה הניתן מפקידי היערות העירוניים או פקידי היערות של האזוריים והמחוזיים. אלו וגם אלו כפופים לפקיד היערות הראשי במשרד החקלאות, יחד עם פקידי היערות של קק״ל, רשות הטבע והגנים ופקיד היערות לפרוייקטים לאומיים.
פקיד היערות יאשר את רישיון הכריתה רק לאחר לאחר ששקל את תכלית הבקשה ״ואת מצבו, גילו, נדירותו, מידותיו, מיקומו וערכו הנופי, הסביבתי, האקולוגי וההיסטורי של האילן המוגן או העץ הבוגר שלגביו מתבקש הרישיון כאמור, ונוכח כי אין להותירו במקומו או להעתיקו״.
סעיף 15 לחוק פקודת היערות קובע כי הבקשה לרישיון הכריתה והמידע על החלטת פקיד היערות תפורסם לפני מועד כניסתו לתוקף באתר האינטרנט של פקיד היערות שהעניק את הרישיון.
המידע בדבר ההחלטה יהיה פתוח לעיון הציבור במשך 14 ימים וזו תכנס לתוקף רק לאחר תום תקופת הפרסום. עוד קובע החוק כי על הפרסום לכלול את הנתונים והפרטים הבאים: ישוב, רחוב, מס' בית, גוש, חלקה, מין העץ, פעולה (כריתה/העתקה), כמות העצים, סיבה, תאריך אחרון להגשת התנגדויות, שם פקיד היערות המאשר ושם מבקש הרישיון.
בקישורים הבאים תוכלו לצפות בכל רישיונות הכריתה ברשויות בהן פועל פקיד יערות עירוני, ולהגיש ערר נגד כריתות מיותרות או מוגזמות וכמובן כאלה שנוגדות את הוראות החוק: משרד החקלאות, ראשון לציון, אשדוד, באר שבע, הוד השרון, חיפה, ירושלים, לב השרון, נתניה, רחובות, רמת גן, תל אביב, רשות הטבע והגנים, גבעת שמואל, גבעתיים, יבנה, פתח תקווה.
הגשת ערר לכל רישיונות הכריתה ברחבי הארץ, כולל של רשות טבע והגנים, קק״ל, חברת החשמל והתשתיות הלאומיות – יש להגיש לפקיד היערות הראשי עד 14 יום ממועד הנפקת הרישיון. את טופס הגשת הערר ניתן להוריד באתר משרד החקלאות. יש לשלוח את הטופס לכתובת דוא״ל לפי הפרטים הבאים:
ד"ר ארז ברקאי, פקיד היערות הראשי, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, ת.ד 30 בית דגן 50250. פקס: 03-9485264, טל: 03-9485816