בעקבות תחקיר המקום הכי חם, אשר חשף את התכנון להקמת כפר הנופש יוקרתי בחוף אמנון הציבורי, בין שמורות טבע מהחשובות בארץ ובאזור הרגיש ביותר בצפון הכנרת, התארגנו מאות תושבים למאבק ציבורי המבקש לשנות את הבינוי המתוכנן במקום.
אתמול הפגינו במקום תושבים ופעילים מרחבי הארץ בדרישה להגן על החוף ועל שימושו הציבורי מפני הבינוי רחב ההיקף המתוכנן במקום וקרוב ל-5,000 אנשים חתמו על עצומה הקוראת לשמור על חוף אמנון.
השבוע התקיים דיון בוועדת המשנה של הוועדה הארצית לשמירה על הסביבה החופית (ולחו״ף) בהחלטה האם להעלות את התוכנית לדיון במליאת הולחו"ף. האישור של הולחו״ף הוא תנאי לאישור תוכנית הבינוי של היזמים. אם הוועדה הארצית תקבל את התוכנית, היא למעשה תתן אור ירוק ליזמים לבקש היתר בניה מהמועצה האזורית עמק הירדן, אשר אלפים מתושביה מובילים את המאבק נגדם.
בין חברי הולחו״ף נמצאים נציגי ממשרד התיירות. השר העומד בראש המשרד, יואל רזבוזוב, פרסם בחשבון הטוויטר שלו בחודש אוקטובר, בעקבות תחקיר המקום באשר להקמת אמפי הופעות בלב מכתש רמון בין שמורות טבע את הדברים הבאים: ״ערכי הקיימות והשמירה על הסביבה הן מהחשובות בעולם המודרני. לכן לא אאפשר שמיזמים תיירותיים, חשובים ככל שיהיו, יגרמו לפגיעה כלשהי״. אלא שהצהרת הכוונת הזו לא באה לידי ביטוי בדיון, שבסיומו הוחלט להעלות את התוכנית לדיון במליאה, שיתקיים ככל הנראה בספטמבר.
בין טיפוח לפיתוח
"אנחנו מתנגדים לכל בנוי מיותר בקרבת החופים, שהביקוש להם רק הולך וגדל עם שינוי האקלים וגידול האוכלוסין", אומרת יעל דורי, נציגת הארגונים הירוקים בולחו״ף וראש אגף תכנון באדם טבע ודין. "אנחנו בעד השארת חופים פתוחים לציבור למטרות נופש ופנאי, ולמניעת כל בינוי שעלול לגרום לשינוי הנוף עקב מבנים קבועים, תשתיות, חסימת מבטים וצמצום הגישה לחופים.
"המקום אמור לשרת את כולנו ובודאי שלא לגרום לשינוי מוחלט של החוף על ידי כריתת מאות עצים כדי לבנות סוויטות עם בריכות פרטיות לאלפיון העליון בחוף ציבורי ופופולרי. במקום לחזק את טבריה, מה שנדרש גם לפי תוכנית המתאר הארצית, פועלים הפוך. נראה שיש נתק בין רצונות הציבור ויכולותיו מבחינה כלכלית להוצאה על נופש לעומת מי שמתכנן ומאשר את התוכניות האלו. בדיון בוועדה דרשתי חלופות לבינוי מצומצם ונגיש יותר, שיפגע פחות בעצים ובחוף כולו״.
המתחם עתיד לקום על ידי חברת "בי.טי כנרת", חברת בת של תאגיד הנדל״ן "פאי-סיאם", שבשליטת בני הזוג סימה ושלמה דהוקי ושל רוני צארום, בעל השליטה באספן גרופ.
יעל דורי, אדם טבע ודין: "יש נתק בין רצונות הציבור ויכולותיו מבחינה כלכלית להוצאה על נופש לעומת מי שמתכנן ומאשר את התוכניות האלו"
האישור להקמת מתחם היוקרה שניתן ליזמים בוועדה המחוזית במאי, הוגש מכוח תיקון לתוכנית מתאר ארצית לחופים הציבוריים בכנרת (תמ״א 13/13/א), שביקשה להסדיר את הפעילות בחופי האגם. כחלק מהתסקיר הסביבתי שהוכן עבורה, הוגדר חוף אמנון כאזור בעל הרגישות הגבוהה ביותר מבחינה אקולוגית כמו גם הקריטי ביותר עבור משק המים הישראלי.
למעשה, התוכנית שביקשה בהוראתה המקורית ״לאזן בין טיפוח לפיתוח החופים" ולהסדיר את יתר השימושים באזור, בהם חקלאות, שייט, תיירות, נופש חופי, שמורות טבע ושמירה על הכנרת כמאגר מים חשוב בישראל – הפכה למסכנת את אזור צפון הכנרת.
אחת הבעיות האקולוגיות החמורות שהתוכנית מאפשרת היא ייבוש 50 מטר משטח הכנרת עבור בניית מעגן סירות פרטי למתארחי כפר הנופש. התושבים טוענים כי המעגן המתוכנן נמצא באזור ההטלה של דגים בצפון הכנרת ועלול לסכן מיליוני דגים, זאת בנוסף לזיהום שייצרו שם הסירות.
רק תשעה עצים לשימור
כפי שחשפנו בתחקיר, כפר הנופש המתוכנן הוא רק שלב ראשון בהשתלטות על החוף הציבורי. רשות מקרקעי ישראל העבירה לבי.טי כנרת עוד שלושה מתחמים מתוכנית הבינוי לחוף אמנון (תמ״א 13/13/א/1), אשר ייעודם הוגדר ״כנופש וספורט״.
החברה הציגה למשקיעים כי השטח, 20 דונם בסך הכל, נמצא ״בשלבי תכנון מתקדם עבור הקמת מתחם גלמפינג יוקרתי״. כפי שהראנו בתחקיר שפרסמנו במקום הכי חם בספטמבר, חניוני לילה הופכים למתחמי יוקרה סגורים, שלא פעם מתקיימים בהם אירועים רועשים. אלו שימושים המותרים כעת גם בתאי השטח בחוף אמנון, למרות הוראות של גורמי התכנון שמופיעות בתוכנית המקורית לפיתוח חופי הכנרת והושמטו ממנה בהמשך.
עם התוספת של מתחם הגלמפינג היוקרתי, נמצאים בידיה של בי.טי כנרת 90 דונם, המהווים מחצית מכלל השטח בחוף הציבורי. כפי שהראנו בתחקיר, במקום לבנות בחוף מקסימום של 250 חדרים, שיענו על הצורך בחדרי אירוח באזור הכנרת, יבנה היזם 180 וילות עם בריכה פרטית, על שטח כולל של 100 מ"ר. "חמישה כוכבים פלוס", כפי שהגדיר אדריכל הפרויקט יואל פייגין.
לפי שעה האחריות על פיתוח תאי השטח הנוספים מוטלת על איגוד ערים כנרת. בדיונים לקראת אישור התמ"א טענה נציגת איגוד ערים כנרת דנה בכר כי הם אחראים על הפיתוח, אולם גם הוסיפה באותה הנשימה "כמובן שנעדיף שהיזם יפתח אותם״.
מובילי המאבק הציבורי עומדים גם מאחורי הגשת ערר נגד רישיון לכריתת 256 עצים בחוף אמנון. הערר נדחה רובו ככולו על ידי פקיד היערות הראשי לפני כשבועיים, מלבד תשעה פיקוסים המיועדים לשימור. על פי חוק מחוייב כעת היזם להגיש שוב לאישור הוועדה המקומית את בקשת ההיתר להריסה, חפירה, מילוי וכריתה, ללא העצים המיועדים לשימור. היזמים יחוייבו כעת להציג התייחסות לנושא הביוב (לאור ניסיון העבר בו הוזרמו שפכים לכנרת) והמים ולהציג תוכניות לשימור מספר רב יותר של עצים