הישג לפעילים להצלת חוף אמנון בצפון הכנרת: בערר שהוגש נגד הקמת כפר נופש יוקרתי בחוף, ביקשה ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובניה תוכניות בינוי חלופיות הפוגעות פחות בסביבה. הדיון בחלופות נקבע ל-13 ביולי, ואליו נתבקשו הצדדים לערוך תוכניות המציעות בנייה מצומצמת יותר.
בנובמבר אישרה הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו״ף) את התוכנית של פאי סיאם, בבעלות שלמה דהוקי ורוני צארום, להקמת כפר נופש יוקרתי, הכולל 200 וילות עם בריכות פרטיות, מתחם מסעדות, אודיטוריום, ספא ומתקנים נוספים, תוך עקירה של כ-300 עצים.
את השטח הציבורי בלבו של חוף אמנון, בין שמורת ספירית לשמורת בית ציידא רכשה פאי סיאם מחברת אלעד כנרת, של הטייקון יצחק תשובה.
כפר הנופש המתוכנן, נושק לקו מי הכנרת ועלול להוות מפגע סביבתי. מדובר באזור שסומן על ידי מוסדות התכנון כ״רגיש ביותר בכנרת הן עבור שמירת מי הכנרת ראויים לשתייה והן מבחינת שמירת המאזן האקולוגי״.
כנגד החלטת הוולחו״ף הוגשו שני עררים – אחד על ידי הפעילים במטה המאבק להצלת החוף אמנון והשני על ידי עמותת אדם טבע ודין. במרץ דנה בהם ועדת המשנה לעררים, וכעת פרסמה החלטת ביניים המבקשת מהצדדים להעמיד אפשרויות להיצע חדרים מגוון יותר שלא כולל רק וילות יוקרתיות, הפונות לפלח אוכלוסיה מצומצם, ויותר שטחים מחלחלים וטבעיים אל מול שטחים בנויים שקיימים בתוכניות כרגע.
באותו הדיון, שאלה ועדת המשנה לעררים את חברי הוולחו״ף האם נבחנו חלופות לתוכנית כפר הנופש שהציגה פאי סיאם בהליך אישור התכנית. משתתפים בדיון מספרים כי השאלה נשאלה שוב ושוב, ולבסוף הודו נציגי הולחו״ף כי לא התקיים דיון בחלופות אחרות.
לצורך הדיון שיתקיים החודש, ביקשה הוועדה כי הצדדים, ובראשם היזמים, ״יתנו את דעתם לאפשרות לתת מענה לשינוי הפריסה, ונבקש שככל שנשקלו בעבר חלופות בינוי רעיונות אחרות, ששונות מהותית מזו שנבחרה, הן יוצגו בדיון וינותחו היתרונות והחסרונות שלהן״.
מדובר בהישג למאבק להצלת חוף, שכן הוא הביא להכרה של מוסדות התכנון בנחיצות ההגנה על החוף וצמצום הפגיעה בו, עד כדי נכונות לשנות את אופי הבינוי של כפר הנופש שאושר זה מכבר.
תמ"א על החוף
פאי סיאם עתידה להקים את כפר הנופש מכוחו של תיקון מספר 1 מ-2019 לתוכנית המתאר הארצית (תמ״א) לחופי הכנרת הציבוריים. בעוד תוכנית המתאר לשאר החופים הציבוריים אושרה כבר ב-2015, התיקון לחוף אמנון התעכב שנים רבות לבקשת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
כפי שחשפנו במקום הכי חם לפני כשנה, בהכנת התמ"א הושקעו תקציבי עתק מכספי ציבור, ולדרישת רמ״י היא תוכננה ועוצבה ביחס לשיקולים הקנייניים של תשובה.
לאחר שנחתם ההסכם בין רמ״י לתשובה, וזכויות הבנייה במקום גדלו פי 30, נקלע תשובה ב-2021 לקשיים פיננסיים ובמסגרת מכירת נכסים נרחבת, מכר גם את הזכויות בחוף אמנון לפאי סיאם של דהוקי וצארום.
בין רמ״י לפאי סיאם נחתמו הסכמי חכירה על ארבעה תאי שטח סמוכים לכפר הנופש, והחברה הצהירה כי היא עתידה להקים בהם מתחם גלמפינג יוקרתי שנמצא בשלבי תכנון. העברת הבעלות בקרקע תהפוך את פאי סיאם למחזיקה ביותר מ-50 אחוז משטח החוף הציבורי במפרץ אמנון. בכך יודר הציבור ממשאב טבע ציבורי בהגדרתו, שפאי סיאם מייעדת לפלח אוכלוסייה מצומצם, כזה שידו משגת לשלם על אירוח בכפר הנופש המתוכנן.
על כן, אחת הטענות שהעלו התושבים בערר, הייתה כי בדיון בתוכנית הבינוי בלבד כפי שהתמ״א מחייבת, יש משום ההיתממות, שכן זוהי התעלמות מההחזקות של פאי סיאם בשטחים נוספים בחוף אמנון, ומהצהרותיה הפומביות על אודותיהן.
בדיון שנערך במרץ, טענו עורכי הדין של פאי סיאם כי יש לדחות את העררים על הסף, מכיוון שאין לפעילים זכות להגיש ערר מפני שאינם בעלי עניין בקרקע. זאת, למרות שהחוק קובע כי זכות הערר נתונה ״לכל הרואה עצמו נפגע״ מהחלטות הולחו״ף, אך אנשיה של פאי-סיאם טענו כי הפגיעה בסביבה ובחוף הציבורי לא מהווה פגיעה באינטרס ציבורי אלא באינטרס אישי בלבד של העוררים.
בדיון הוסיפו עורכי הדין של החברה כי אם תדון הוועדה בטענות הפעילים, הדבר ״יהווה תקדים מסוכן ומדיניות שגויה, שתרחיב את זכות הערר עד בלי די ובניגוד לדין״. בהחלטת הביניים שפורסמה עתה, קבעה ועדת המשנה כי התושבים הוכיחו את זיקתם למקום ועל כן דנה בטענותיהם.
״אנחנו שמחים על החלטת הועדה לא להתעלם מקולו של הציבור ואף להקשיב לתכנים ולהגיון העולה מהם" אמרה מיכל קלקובסקי, החתומה על כתב הערר וחברה במטה המאבק להצלת חוף אמנון, בשיחה עם המקום הכי חם. "אנו סמוכים ובטוחים שהוועדה אמונה על איזון האינטרסים באופן המיטבי״.
חרף האופטימיות, ועדת הערר דחתה את הטענות שלא עוסקות במישרין בבינוי בתא השטח של כפר הנופש. כלומר, העובדה שפאי סיאם חכרה מרמ"י תאי שטח נוספים מהחוף הציבורי, וטענות שהועלו כנגד המהלך בכתבי הערר, לא נכללות תחת תחומי האחריות של הוועדה אלא בסמכות בית המשפט.
החלטת ועדת המשנה לעררים להותיר לבית המשפט העליון את הדיון ביתר הטענות כנגד תכניות הפיתוח של חוף אמנון, סוללת את הדרך עבור החברה לבנייה נרחבת בחוף אמנון.
עם זאת, היא מהווה הישג עבור התושבים ועבור אדם טבע ודין במאבק שהחל לפני שנה, עם פרסום תחקיר המקום הכי חם. המאבק הצליח להביא את מוסדות התכנון בפעם הראשונה לדרוש מהיזמים להציג חלופות לבנייה. כעת נוצרה הזדמנות לכך שהבנייה בחוף אמנון תגבה מחיר סביבתי פחות הרסני, ובנוסף תעשה צדק עם הציבור הרחב וזכות הגישה למשאבים הציבוריים – ולא רק עם זכויות הבנייה של הטייקונים.