מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, העלה מוקדם יותר היום (א׳) לחשבון האינסטגרם הפרטי שלו תיעוד של חיילי צה״ל במחסן מלא בקנקנים שנחזים כך לפי הסרטון כעתיקים. בתיעוד נשמע חייל קורא לחייל אחר ״ראית צמידים? בואו לראות צמידים״. בניגוד לתיעודים של חיילי צה״ל בעזה שעולים לרשתות החברתיות מידי יום, את התיעוד הזה צילם סגן מנהל רשות העתיקות, משה עג׳מי.
את הסרטון ליווה טקסט שאסקוזידו צירף ובו נכתב: ״סגן מנהל רשות העתיקות הוקפץ לעזה לבדוק מחסן מלא עתיקות״, וחתם ״תודה ללוחם משה עג׳מי״.
ברשות עתיקות לא ענתה לשאלתנו מה מטרת הבדיקה ומה היא מתכננת לעשות עם הפריטים, אבל בין אם מדובר בממצאים עתיקים או בזיופים, על פי אמנת האג להגנת נכסי תרבות בזמן מלחמה, עליה חתומה גם מדינת ישראל, הוצאת ממצאים ארכיאולוגיים משטח מוחזק מהווה ביזת נכסי תרבות ומהווה עבירה על הדין הבינלאומי לזכויות אדם, המפורט באמנות לזכויות אזרחיות ופוליטיות וזכויות כלכליות וחברתיות – אמנות שעליהן חתמה ישראל ב-1991.
בתחילת המלחמה פרסם קצין מטה ארכיאולוגיה במינהל האזרחי של יהודה ושומרון מסמך בשם ״מסתערים ומשמרים״, ובו קריאה לחיילי צה״ל לדווח לקמ״ט ארכיאולוגיה על כל ממצא שהם נתקלים בו בלחימה בעזה, אלא שלמינהל האזרחי ולקמ״ט ארכיאולוגיה אין סמכות בשטחי הלחימה בעזה.
לא ברור מדוע לא פורסם המסמך מטעם רשות העתיקות, אך זו עדות נוספת לעירוב החריג בין העיסוק האזרחי בעתיקות לעיסוק הצה״לי, כפי שגם פרסמנו במקום הכי חם לפני כשנה.
הסברה של אנשי מקצוע בתחום היא שהמחסן שייך לבית הספר הצרפתי לארכיאולוגיה – ״אקול ביבליק״. המוסד המדעי מפעיל בישראל שלוחה מחקרית שמרכזה בירושלים, ומפעילה סניף גם ברצועת עזה.
״עדיין לא ידוע מהן כוונותיה של רשות העתיקות לגבי האוסף שנמצא, אבל בהחלט שאין מה לחגוג ׳תגלית׳ שמקורה במלחמה שהובילה להרס ברמות שונות של מאות אתרים היסטוריים וארכיאולוגים״, הגיבו לדברים מטעם עמותת ״עמק שווה״, העוסקת במקומה של הארכיאולוגיה בסכסוך הישראלי-פלסטיני. ״אסור לישראל לנכס לעצמה פירור אחד מהעתיקות שנמצאות בעזה כי הן שייכות לתושביה״.
בבית הדין בהאג, שבו הואשמה ישראל, היו ציטוטים של בעלי תפקידים, שרים ואנשי צבא בתקשורת. לאור התיעודים הרבים של הרס מבנים היסטוריים, אתרים ארכיאולוגיים ומבני ציבור ומורשת, ייתכן שגם אסקוזידו עלול להיות מצוטט בהאג, גם אם דבר לא יקרה לעתיקות הספציפיות שצולמו בסרטון.
יש לציין כי בזירות של עימות צבאי קשה, כמו זה שמתנהל בעזה, הדין הבינלאומי מכיר בכך שלא תמיד ניתן לקיים את האיסור על פגיעה בממצאים יחד עם האיסור על הוצאתם. על כן קיים סייג המאפשר הוצאה של עתיקות לזמן מוגבל תוך התחייבות להשיבם למקומם לאחר מהלחמה, גם אם השטח נותר כבוש.
״אני חושש שרשות העתיקות תבוא ותגיד ׳אנחנו דואגים לכל העתיקות באשר הן׳ ותטען שלצורך השמירה על שלמות העתיקות מוטב שהן יוצאו מעזה לשטח מדינת ישראל ושישובו לאחר המלחמה״, אומר מנכ"ל עמותת עמק שווה אלון ארד ומוסיף כי אין לו טענה לחיילים שנכחו באירוע או לארכיאולוגים שעושים את עבודתם המדעית. ״ההיסטוריה מלמדת שכשרשות העתיקות לוקחת דבר הסיכוי שיחזור מאוד קטן. בסיטואציה הנוכחית בכלל לא ברור אם יהיה בכלל למי להחזיר. הדבר הראוי זה להשאיר אותן שם ככל שניתן. או להזיז למקום בטוח בשטח הרצועה, בטח שבטח לא להכניס לשטח מדינת ישראל״.
מרשות העתיקות נמסר: "רשות העתיקות נקראה ע"י צה"ל לבדוק מחסן בעזה ובו פריטים קדומים, או כאלה שנחזים לקדומים. נערכה בחינה ראשונית ע"י ארכיאולוג והממצאים יימסרו לצה"ל בהמשך. הפריטים הושארו במקומם".