ועד הפעולה להצלת חוף אמנון יצא בקמפיין מימון המונים לקראת הגשת עתירה מנהלית נגד הקמת כפר הנופש היוקרתי בחוף. בחודש שעבר דחתה ועדת המשנה לעררים את הערר שהגישו התושבים וכן ערר נוסף שהגישה עמותת אדם טבע ודין נגד הקמת כפר נופש על החוף הממוקם בצפון הכנרת.
בקשות הערר הוגשו לאחר שבנובמבר אישרה הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו״ף) את התוכנית של חברת פאי סיאם בבעלות שלמה דהוקי ורוני צארום, להקמת כפר נופש יוקרתי הכולל 200 וילות עם בריכות פרטיות, מתחם מסעדות, אודיטוריום, ספא ומתקנים נוספים, תוך עקירה של כ-300 עצים בוגרים. את השטח בחוף אמנון, בין שמורת הטבע ספירית לשמורת הטבע בית ציידא, רכשה פאי סיאם מחברת אלעד כנרת של הטייקון יצחק תשובה.
משנדחו העררים, הפנייה למסלול משפטי מחוץ לערכאות מערכת התכנון היא הסעד האחרון שנותר לפעילים. אלו נסמכים על תקדימים דומים, דוגמת כפר הנופש שאמור היה להבנות בחוף פלמחים, שבוטל בהחלטת בית המשפט ובמקום פועלת כיום שמורת הטבע פלמחים. תקדימים דומים נרשמו בחוף בצת ובחוף אכזיב.
עד כה גויסו בקמפיין קרוב ל-60 אלף שקל, שהם מחצית מיעד הגיוס העומד על 120 אלף שקל, אותו עליהם לאסוף עד ה-10 באוקטובר. על התושבים להגיש את העתירה עד סוף חודש אוקטובר בכדי שזו תעמוד בדרישות החוק של 45 יום ממועד הדחיה (לא כולל ימי הפגרה בבתי המשפט וחופשות החגים).
״אנחנו, חברי הוועד להצלת חוף אמנון, התאגדנו באופן לא פורמלי ואנחנו פועלים בשנה האחרונה לביטול ועצירת התוכנית. החתמנו כ-13,000 תומכים על עצומה והגשנו עררים לוועדות התכנון, אבל כל זה לא מספיק! אנחנו נאבקים מול יזם שאינו מוכן להאזין לאינטרס הציבורי ומעדיף עוד רווח כספי מאשר את טובת האזרחים והטבע״, נכתב בעמוד הקמפיין שהופץ ברשתות החברתיות ובקבוצות המאבק. ״לכן, החלטנו להגיש עתירה מנהלית בהובלת עורך הדין גלעד ברנע אשר יש לו ניסיון רב במאבקי סביבה וכן מספר נצחונות רבים במאבקי סביבה״.
כפר הנופש המתוכנן, נושק לקו מי הכנרת ועלול להוות מפגע סביבתי. מדובר באזור שסומן על ידי מוסדות התכנון כ״רגיש ביותר בכנרת הן עבור שמירת מי הכנרת ראויים לשתייה והן מבחינת שמירת המאזן האקולוגי״.
בחודש מרץ דנה בבקשות הערר ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. בארבעה ביולי היא פרסמה החלטת ביניים בה הצדדים נדרשו להעמיד אפשרויות להיצע חדרים מגוון יותר שלא כולל רק וילות יוקרתיות, הפונות לפלח אוכלוסיה מצומצם, ויותר שטחים מחלחלים וטבעיים אל מול שטחים בנויים שקיימים בתוכניות כרגע.
אמנם התושבים היו מעדיפים, כמובן, להימנע לחלוטין מבנייה במקום, אולם הם נשמעו לדרישת הוועדה והגישו חלופות תכנוניות שמרחיקות את הבנייה מקו החוף, מרחיבות את היצע החדרים ורמת המחירים ומציעות בנייה גבוהה יותר על שטח מצומצם, תוך פגיעה מינימלית בסביבה. היזמים מצידם לא הגישו חלופה משמעותית, בוודאי לא כזו שעונה לדרישות הוועדה וממזערת את הפגיעה בחוף.
לאחר הדיון שהתקיים בסוף יולי החליטה ועדת המשנה לעררים לאשר את התכנית כפי שהיא הוגשה, מבלי שהיזמים הציגו חלופות משמעותיות. מקורות שנכחו בדיון טענו כי היזמים ובאי כוחם איימו כי במידה ולא תאושר התכנית כפי שהגישו אותה ושאושרה בוולחו״ף, הם יפנו למסלול משפטי ויעתרו כנגד וועדת המשנה לעררים.
התושבים נאבקים כבר יותר משנה בתוכנית של חברת פאי סיאם, זו אף זוכה לתמיכה נרחבת מהמועצה האזורית עמק הירדן והעומד בראשה, עידן גרינבאום. כעת הם מנסים לפנות בעצמם לאפיק המשפטי-מינהלי נגד מוסדות התכנון. ״קיבלנו את החלטת הדחייה של הערר ב-9 באוגוסט. לקח לנו כמה שבועות להתאושש אבל ביום שלישי יצאנו בקמפיין הגיוס ותוך יומיים כבר הגענו ל-50 אחוז מהיעד. אנחנו בהיי מטורף״, אומרת מיכל קלסובסקי, פעילה בוועד הפעולה להצלת החוף. ״הוועדה כתבה בכתב הדחייה שהתערבות בתכנית הבינוי לא בסמכותם ושעלינו לפנות לערכאות מתאימות, לכן אנחנו אוספים את הכסף ופונים לערכאות מנהליות בבית המשפט״.
״הטענה המרכזית שלנו מבחינה משפטית היא שהתוכנית, שנקראת תוכנית מפורטת, בפועל לא הייתה מפורטת ולכן אי אפשר להוציא מכוחה אישורי בנייה. היה כאן הליך לא שקוף והציבור לא היה חלק ממנו״, אומרת קלסובסקי. ״בנוסף, תסקיר סביבה לא נעשה על השטח המיועד לבניית כפר הנופש. עשו תסקיר סביבה לכל השטח מסביב, חוץ מהנקודה הספציפית. גם תסקיר תיירותי לא עשו, משרד התיירות לא הראה שהצרכים התיירותיים של ישראל ואזור הכנרת אכן דורשים סוויטות עם בריכה פרטית ב-3,000 שקל ללילה. "אנחנו מבינים שהיזם עשה את החישובים שלו ומצא לנכון שהכי כדאי לו זה סוויטות יוקרה עם שכשוכיות, לכן אנו פונים למדינה, כדי שיפעילו פה גם שיקולי צדק״.
קלסובסקי מספרת כי התוצאה הטובה ביותר מבחינתם בהליך היא החזרה של התמ״א לתכנון מחדש במועצה הארצית, תוך הליך שקוף שרואה את החשיבות בהגנה על החוף ועל הסביבה.