לא מעט להט"בים מתכוונים להצביע זהות בבחירות הקרובות. חלקם אולי ישמחו לדעת שמי שיתמרץ אותם לקלפי ביום שלישי הבא חושב שהמשפחה שלהם, או משפחתם לעתיד, פגומה ואף מקדם ומפיץ חומרים הסברתיים שטוענים כך.
תנועת בוחרים במשפחה, הפועלת לשימור התא המשפחתי המסורתי, עלתה השבוע לכותרות לאחר שנודע כי תפיץ מאות עותקים של ספר ילדים שחיברה, בשם "כל אחד והפייק משפחה שלו". הספר כולל מסרים נגד משפחות חד הוריות או רק חצי יהודיות, וצפו להיות מחולק בקרוב מחוץ לגני ילדים בארץ, במחאה נגד משרד החינוך, המעודד לשיטתם "שטיפת מוח של הליברליזם הקיצוני".
כעת מתברר כי מי שעומד מאחורי הפצת הספר, כמייסד ומראשי תנועת בוחרים במשפחה, הוא מיכאל פואה, מספר 27 ברשימת מפלגת זהות, ומי שמשמש כמנהל יום הבחירות של המפלגה, תפקיד מרכזי ובעל חשיבות רבה. פואה, איש חינוך, נחשב מקורב מאוד ליו"ר זהות, משה פייגלין, עוד מימיהם המשותפים בליכוד, כמובילי קבוצת מנהיגות יהודית. תנועת בוחרים במשפחה שהקים פואה בדצמבר האחרון, עוררה עד היום לא מעט ביקורת בקרב קהילת הלהט"ב בשל עמדותיה. בראש התנועה עומד לצד פואה, הרב עזריאל אריאל, רב היישוב עטרת שבבנימין.
הפצת הספר השנוי במחלוקת הגיעה לאחר שבשבועות האחרונים האשימו גורמים שמרניים כי מפקחת בחינוך הממלכתי-דתי (חמ"ד) המליצה לגננות להכיר לתלמידים את ספרם של יהודה אטלס ויעל משאלי, "כל אחד והמשפחה שלו". הפצת הספר של אטלס ומשאלי נועד כדי שילדים יפתחו כבר בגיל הרך רגישות כלפי ילדים ממשפחות שונות משלהם. בתגובה, החליטה תנועת בוחרים במשפחה של פואה להפיץ ספר פארודי בשם "כל אחד והפייק משפחה שלו", אותו חיבר חבר התנועה אבנר פורת, שבו הוא מבקר ואף לועג לאותן משפחות.
פנינו לפואה ושאלנו אותו האם העמדה המובעת בספר תואמת את מצע מפלגת זהות בעניין הקהילה הלהט"בית, וכיצד תפקידו בתנועת בוחרים במשפחה משתלב עם מיקומו ותפקידו במפלגת זהות.
"אכן התנדבתי לנהל את יום הבחירות בזהות, ולא פסלו אותי על רקע פעילותי בבוחרים במשפחה", אמר פואה. "בפעילותי אני מקפיד לנהל שיח מכבד וענייני. דומני שהרצון לסתימת פיות כפי שבא לידי בשאלתכם, הוא דוגמא טובה לסיבה לפעילותי להוצאת המשפחה מהארון".
"נלחמים על המשפחה"
הספר שפורסם על הפייק משפחות מגיע בהמשך לסרטון שהפיצה התנועה לפני כשבועיים בעמוד הפייסבוק שלה. הסרטון המתאר משפחה "נורמטיבית" המגיעה למשכן הכנסת ומנסה לאתר את הוועדה לקידום ערכי המשפחה, ומוצאת אותה עזובה ונטושה. בסרטון שואלת התנועה: "מי יהיה חבר הכנסת שישנה את התמונה? בבחירות הקרובות, נלחמים על המשפחה". פואה אמנם נמצא במקום לא ריאלי ברשימת זהות, אך סביר להניח שהוא סומך על אחד מחברי המפלגה שלו להחזיר את אותם ערכים, שגם קיבלו ביטוי בספר שהפיצה תנועתו.
לפואה עצמו יש היסטוריה של התבטאויות והתנגשויות עם קהילת הלהט"ב. ב-2017 פירסם פואה באתר סרוגים, מאמר שכותרתו הייתה "ההתעללות בקשישים בגלל האג'נדה הלהט"בית", שקישר בין השיח הציבורי התומך בקהילה הגאה לבין ההתעללות החמורה בקשישים בבית האבות "נאות כיפת הזהב" בחיפה, כפי שנחשפה בכתבה בחדשות 2.
מאמר זה עורר ביקורת רבה בקרב הקהילה הלהט"בית. בעקבות המחאה, פירסם פואה טור נוסף בשם "מיכאל פואה מבקש להתנצל". למרות הכותרת, התנצלות גדולה לא באה לידי ביטוי בטור: "ציבורים רבים במדינה "זוכים" פעמים רבות להתייחסות לא ראויה…ואף על פי כן לא ראיתי מעולם התגייסות כזו מתלהמת עם ביטויי שנאה כפי שספגתי בעקבות מאמרי. אפשר לא להסכים, אפשר להתווכח אבל מה בין זה לכל הקללות והשפה הגסה? אני מכיר להטבי"ם ואפילו ידיד של חלקם על אף שאני חולק על דרכם….באמת שאין בי כעס ושנאה כלפי המגיבים הלהטבי"ם וחבריהם. יש לי הרבה חמלה. הכאב שלכם גדול ומוצדק, אבל אסור שהוא יהפוך לאידאולוגיה שתוביל את כל החברה".
ממפלגת זהות נמסר: "מיכאל פואה אכן התנדב לנהל את יום הבחירות ואכן מראשי תנועת "בוחרים במשפחה" אך ממש איננו רואה עצמו אנטי מישהו. מיכאל פועל לקידום ערכי המשפחה ומכבד כל אחד שבחר בדרך אחרת. במפלגת זהות חברים רבים מקהילת הלהט"ב. לפי סקרים שערכו ארגוני הקהילה ישנם אחוזי תמיכה גבוהים מקרב חברי הקהילה בזהות הרואים במפלגה בית פוליטי אשר מייצג את ערכיהם. בזהות יש מקום לכולם".