לפני כ-13 שנים, בראשית דרכי כסנגור, הייתי נתקל בעו"ד גבי לסקי בבית המשפט כשהיא מלווה בקבוצת צעירים. בעוד אני ליוויתי נאשמים בסחר בסמים היא ליוותה את יונתן פולק. על אף שהחזקתי רעיונות פוליטיים די מגובשים באותה העת, לא פעלתי בשום צורה או אופן בשטח.
שגרת יומי כללה בעיקר מתן שירות משפטי לחשודים ולנאשמים מול המדינה, קבלת שכר הטרחה הולם, והמשך היום בתרבות פנאי עם לאה זוגתי, שתחיה. למרות שהיו אלה חיים די נוחים, בוודאי במובן החומרי, תמיד כשהייתי פוגש את עו"ד לסקי הייתי מקנא במי שייצגה. קינאתי ביונתן פולק, כשהתייצב כנאשם או כעצור.
לא כל מי שמגיע לבית המשפט כנאשם נושא על מצחו את אות הבושה. לעתים מדובר בהיפך הגמור. עמידה מול כוחות גדולים או למען רעיונות ראויים אף כנאשם, היא אות כבוד. הקרבת חירותך למען קידום שוויון אזרחי לכל – מעוררת השראה. הקרבת חייך למען קידום רעיונות של חירות, שוויון וסולידריות בתוך מסגרת שלטונית הדוחה עקרונות אלה מן היסוד – היא אות כבוד.
הרי אישום בגין קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים אינו דומה לאישום בגין השתתפות במאבק למען חירות האדם. הנאשם בקבלת שוחד יבקש להימלט מן הדין בכל דרך. לעומתו, הנאשם במאבק, על פי רוב, נכנס לבית המשפט בגב זקוף, לשונו מחודדת והוא מנצל את ההליך, כזירת מאבק נוספת.
כך נכנסנו לבית המשפט כשהוגש נגדנו כתב אישום בגין מאבק בראשי המערכת הבנקאית. כך ראשי המערכת הבנקאית ביקשו להימנע מהתייצבות להליך. מנכ"לית הלאומי רקפת רוסק עמינח שכרה צוות עורכי דין שיסייעו לה להימנע מהתייצבות בבית המשפט. כשלא הסתייע בידה הדבר – שכרה צוות שיסגור את האולם בפני הציבור. ברור מי נשא על מצחו את אות הבושה.
הרי אישום בגין קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים אינו כאישום בגין השתתפות במאבק למען חירות האדם
עמותת "עד כאן" נקטה באחרונה בהליך משפטי פלילי כנגד יונתן פולק, באמצעות קובלנה פלילית פרטית. הכלל הוא שכתב אישום מוגש על ידי המדינה, אלא שישנם מקרים מסוימים שבהם גם אדם פרטי רשאי ליזום הליך פלילי וזאת בדרך של הגשת קובלנה פלילית פרטית. הליך זה חריג והחוק מאפשר אותו רק לגבי עבירות מסוימות. במקרים של עבירות קלות יחסית, כאשר האינטרס הציבורי להגשת כתב אישום נמוך מאוד, מתאפשר לצדדים המבקשים למצות את הדין לגבי יריבות מסוימת – לנהל הליך פלילי.
במובן זה ההליך שנקטה עמותת "עד כאן" די מוזר, שכן מצופה שקורבן לביצועה של עבירה הוא שיגיש את הקובלנה הפלילית. יחד עם זאת, מדובר בהזדמנות שאותה יכול פולק לנצל, בוודאי לטובת קידום רעיונותיו ודרכו הפוליטית. ראשית, הסכמתו של פולק לסמכות הגשת קובלנה בידי עמותה שאינה צד לעובדות תהווה תקדים, שישרת את כלל ארגוני החברה האזרחית. כך, יוכלו עמותות וארגונים אזרחיים להתחיל להגיש קובלנות פליליות נגד תאגידים פיננסיים, נגד גופי תקשורת ותעשיות מזהמות או פוגעניות.
כשיוגשו קובלנות פליליות כגון אלה, הרי יבואו התעשיות והתאגידים ויטענו כי לעמותות אין סמכות להגיש את ההליך, שכן אינם קרבן או צד לעובדות הנטענות. אז יוכלו הארגונים לשלוף את פסק הדין בעניין "עד כאן נגד פולק" ולהדוף את הטענה.
שנית, פולק בהחלט יכול לנצל את ההליך המשפטי לטובת התגוששות רעיונית משולבת. בדיון משפטי בעל פרופיל ציבורי גבוה – והפעם לאוזני החברה הישראלית. אכן, ישנם פעילים, בעיקר במאבק נגד המשטר הצבאי על פלסטינים, שהתייאשו מהחברה הישראלית. לטעמי, אין להתייאש. פולק יכול להתייצב באולם, אף שהוא נטול אמון בבית המשפט.
אדרבא, המשפט מעניק הזדמנות להבהיר ולנמק את טעמי חוסר אמון זה. פולק לא צריך לנהל את המשפט מתוך חתירה לזיכוי. הכרעת בית המשפט לא צריכה לעניין אותו כלל. את דעותיו וידיעותיו אודות אופי המשטר יוכל להביא עד לבית משפט העליון, באמצעות ערעורים. משם, גם להעביר את ההכרעות לבתי דין בינלאומיים. אפשר שגם לבית הדין הפלילי בהאג, אשר עוסק בימים אלה במדינת ישראל.
פולק לא צריך לנהל את המשפט מתוך חתירה לזיכוי. את דעותיו אודות אופי המשטר יוכל להביא על לבית משפט העליון, באמצעות ערעורים
מלבד ההזדמנות לעורר דיון ציבורי סביב רעיונותיו ודרכו, הרי שזאת הזדמנות לטחון עד דק את ארגון "עד כאן". להפוך אותו לארגון "עד עפר". לנהל משפט סביב מטרות ושיטות הפעולה של הארגון, הערכים והעקרונות שבבסיסו, היקף הכספים שמגיע לארגון ומקורותיו ושיתוף הפעולה בינו לבין מוסדות השלטון. וכל זה לפני שמתחילים להפעיל את המנגנונים היצירתיים כלפי הארגון העלוב הזה.
אפשר שאי התייצבותו של פולק בבית המשפט כבר מסמנת את כוונתו לפעול באופן זה, ואם כך הדבר, הרי שמדובר בהכרעה חכמה. כניסה למעצר מתוקשר, מרצונו, תוך הצהרת התנערות ממערכת המשפט בהחלט מתחילה להדהד ומניחה את הבסיס הראשוני לדיון ציבורי פומבי. ואולם, המלצתי לפולק – הבה ונלך איתם לבית המשפט. נטחן את עד כאן, עד עפר. נעביר מסר לגורמים הרודפים פעילים על רקע פוליטי שניסיון השתקת אופוזיציה עולה ביוקר.
משלחת הצלה
עוד הליך משפטי הזוי התקיים השבוע בקפריסין. ישראלים נחקרו בביצועה של עבירת אינוס כלפי תיירת מבריטניה – כל זאת בקפריסין. בשלב ראשון נעצרו הישראלים. בהמשך, שוחררו הישראלים והמתלוננת היא שנעצרה ונחקרה בגין מסירת תלונה כוזבת. השבוע אף נשפטה ונגזר דינה למאסר על תנאי. אז גם שוחררה ויכלה לשוב לביתה.
מלבד ההליך המשפטי ההזוי – שקשה להעריכו באופן מושכל – ממרחק ומבלי להכיר את הראיות, הרי שסביב לדיון שהתקיים השבוע התרחשה אירוע מדהים, ואולי אף היסטורי. משלחת בת 55 משתתפות ומשתתפים יצאה מישראל, למפגן סולידריות פמיניסטי, בינלאומי עם המתלוננת במשפטה.
ישראליות וישראלים, המקיפים את אולם בית המשפט, משמיעים קריאות סולידריות, הן לאוזני המתלוננת והן לואזני השופט ועורכי הדין, במהלך המשפט. יחד עם הישראליות ניצבו נשים מקומיות במופע סולידריות אוניברסלי. בנוסף, סביב הדיון על אמינות המתלוננת, לא יכול להיות ספק בדבר השפעת קבוצת נשים המקיפות את השופט בקריאות – "אנחנו מאמינות לך".
אין שופט שיכול להתעלם מכך. גם התעוזה, הגעה לארץ זרה, עמידה מול כוחות שלטון, שוטרים, פרקליטים ושופט – מעוררת השראה. יש לעתים משלחות הצלה של פיקוד העורף וארגוני הצלה היוצאים מהארץ להציל באזורי אסון. המשלחת לקפריסין היתה משלחת הצלה לאזור מוכה אסון, לא פחות. לדעתי מדובר בחוויית סולידריות היסטורית, שתקרין ותעודד לארגון משלחות דומות למוקדים שונים בעולם, במאבקים על נושאים ראויים נוספים.
ענף הכנסה צדדי לשוטרים
נראה ששוטרי משטרת ישראל לא מרוויחים מספיק בעבודתם בשירות המשטר, ונמצא להם ענף הכנסה צדדי נוסף. בזמן האחרון הולכות ומתרבות התביעות האזרחיות שמגישים שוטרים כנגד אזרחים בגין טענות שונות ומשונות.
עיקר התביעות מוגשות כנגד פעילים פוליטיים או בהקשר לנושאים פוליטיים. אם לפני מספר שנים ראינו מופעים בודדים לתביעות מסוג זה, עתה הטפטוף עלול להפוך למבול. עו"ד המייצג שוטרים בתביעות אלה אמר לי כי הוא זוכה לטלפונים רבים, שבהם שואלים אותו השוטרים האם מילה שנאמרה להם מאפשרת הגשת תביעה. שוטרים מחפשים כל מילה שנאמרת כלפיהם, כדי להגיש תביעה כספית, הזויה ככל שתהיה.
אחת התביעות ההזויות מן הזמן האחרון הוגשה כנגד סיסאט פנטה, שפעל בתקופה האחרונה למען מיצוי הדין כלפי האחראי למותו של סלומון טקה, ז"ל. בהקשר זה הפגין סיסאט יחד עם חבריו במוקדים שונים, וביניהם בסמוך לבתי מקבלי החלטות שונים – שר המשפטים, אמיר אוחנה, ראשת מח"ש, קרן בר-מנחם ואחרים.
עו"ד המייצג שוטרים בתביעות אמר לי כי הוא זוכה לטלפונים רבים, שבהם שואלים אותו השוטרים האם מילה שנאמרה להם מאפשרת הגשת תביעה
באחת ההפגנות התייצב שוטר בשם גיא זילברשטיין, וטען בפני המפגינים, כי התקבל נוהל פיקודי האוסר עליהם להפגין במקום. בין המפגינים לבין השוטר זילברשטיין התנהל דיון, כאשר המפגינים ניסו להבין מהו אותו נוהל, מיהו הפיקוד שקיבל את ההחלטה וכדומה.
זילברשטיין מצדו, התקשה מאוד, בלשון המעטה, להסביר או לפרט בפני המפגינים את מהות ההחלטה, מי קיבלה ומה השיקולים שנלוו לה. הדיאלוג פורסם בפייסבוק במסגרת העלאת סרטונים ממהלך הפגנות. סביב דיאלוג זה, שאין בו דבר או חצי דבר המגבש עילת תביעה, הגיש זילברשטיין תביעת לשון הרע כנגד סיסאט ואחרים.
למדנו להכיר את הענף המשפטי של "תביעות השתקה". תביעות בסכומי עתק המוגשות על ידי בעלי כוח על מנת להשתיק, להרתיע או לרסק כלכלית את מי שמעז לפעול נגדם. כאן מדובר בתופעה שונה. על רקע השיח הציבורי סביב Shaming והביקורת בחוגים מסוימים סביב ביקורת בוטה כלפי גורמי שלטון, מצאו שוטרים וגורמים נוספים בגופי האכיפה, ענף עסקי חדש – תביעות להתפחת כיסי השוטרים. "תביעות התפחה".
שבת שלום ומבורך
פרשת ויחי
פרשת השבוע: כל הטורים של ברק כהן
סיקור אוהד אינו שוחד? תשאלו את שלום אסייג
הפרשה שבה מעורב אסייג מלמדת שהשיטה שהשחיתה את העיתונות והמערכות הציבוריות רחבה משהכרנו. וגם: למה מנדלבליט לא מרחיק את נתניהו מזירת הפשע ומיהם "האינטרסנטים" שהגיעו להפגנה בתל אביב השבוע
הוא לא יודע, הוא לא מחזיק טלפון וכל סובביו סוגדים לו: נתניהו מתנהל כמו ראש ארגון פשע
הטבעת המשפטית הולכת ומתהדקת ונתניהו מוכן למכור כל נכס ציבורי בשביל פתקי חסינות, אבל גם ניסיונות אלו יעלו חרס. כמו במקרה של אפי נוה – החשבון בסוף יוגש || ברק כהן, פרשת השבוע
אין מלוכה, אין קואליציה – אבל הגאוותנות של אדוני הארץ חטפה מכה
אין כל היגיון להפעיל מוסדות שלטון על בני אדם שאין בינם לבין עצמם הסכמה על עקרונות יסוד לחיים משותפים. יותר משאנו זקוקים לקואליציה או בחירות חדשות – אנו זקוקים לכונן חוקה | צילום: דור מלכה
פרשת ויגש