אתמול, ביום הבינלאומי לאנשים עם מוגבלויות, הודיע משרד הרווחה והביטחון החברתי על דחייה של שנה וחצי בתחילת יישום חוק הדגל שלו: חוק שירותי הרווחה, זאת על רקע הקיצוצים הנרחבים בתקציבי הממשלה בשל המלחמה. מדובר על “חיסכון” של כ-750 מיליון שקלים – על חשבון אחת האוכלוסיות החלשות ביותר בחברה הישראלית.
ביוני 2022 אישרה הממשלה את החוק ההיסטורי שנועד להסדיר מעבר של אנשים עם מוגבלות אל הקהילה ולצמצם באופן הדרגתי את מגוריהם במסגרות מרובות דיירים. החוק מבוסס על האמנה לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של האו"ם, שעליה חתומה מדינת ישראל ונועד לקדם את זכותם לחיות חיים עצמאיים.
הוועדה הציבורית לבחינת דרכי הניהול וההפעלה של מסגרות דיור חוץ ביתיות לאנשים עם מוגבלויות, בראשותה של נשיאת בתי משפט השלום בדימוס, השופטת שולמית דותן, הייתה נחרצת. "לא ידעתי על תנאי חייהם המחפירים, ועל המרחק העצום בין המציאות הקשה והמייסרת של חייהם ובין החקיקה הרלוונטית לזכויותיהם ולמחויבות המדינה כלפיהם", כתבה דותן בדוח והוסיפה המלצה חד משמעית: יישום תכנית לאומית של תהליך אל-מיסוד ומעבר לחיים בקהילה.
דותן עוד כתבה בשם הוועדה כי "רק החלטת ממשלה על גיבוש תכנית לאומית של אל-מיסוד, עם יעד ברור ומוגדר בזמן, תאפשר התנעת דינמיקה של מהלך אסטרטגי כולל, איתו אפשר יהיה 'להזיז הרים'", ואכן החוק נהנה מתמיכה רחבה של הקואליציה והאופוזיציה.
את החוק הוביל שר הרווחה דאז מאיר כהן יחד עם ח"כ אפרת רייטן, יו"ר ועדת העבודה והרווחה דאז. כניסתו לתוקף הייתה אמורה להיות בראשית שנת 2024 והיישום שלו היה אמור להתפרש על פני חמש שנים. לאחר הדחייה, ייכנס החוק לתוקפו רק ביולי 2025, עם אפשרות שהציג שר הרווחה יעקב מרגי, לדחות את החוק לינואר 2026.
התקציב עבור מימוש החוק היה אמור לעמוד על כחצי מיליארד שקל לשנה. עתה, עם דחיית החוק, יקוצצו מתקציב משרד הרווחה חצי מיליארד שקלים ל-2024 ועוד כ-250 מיליון שקלים למחצית הראשונה של 2025.
משרד הרווחה טוען כי מאז שנחקק החוק, כאמור לפני שנה וחצי, לא הספיקו להתקין את התקנות הנדרשות ולהשלים את הפעולות הנדרשות לשם ההיערכות ליישומו, כמו למשל ההליך המשמעותי של שיתוף הציבור.
למרות הזמן שחלף מאז נחקק החוק, במשרד הרווחה טוענים כי התגלה להם עומק המורכבות של המשימה, והצורך בביצוע חשיבה מעמיקה לשם גיבוש ההסדרים המוצעים בתקנות, בשיתוף מספר רב של גורמים במשרד הרווחה ומחוצה לו.
עוד הם מציינים כי גם אחרי שהמשרד יסיים לגבש את טיוטות התקנות, תידרש עוד עבודה רבה על עצם קיום החוק מול הגורמים הממשלתיים על התקנות, ובכלל זה, בין השאר, בתיאום מול המשרדים הממשלתיים האחרים, קבלת הערות הציבור, התייעצויות, אישור ועדת הרווחה בכנסת ועוד.
לצד זאת, במשרד שוב מציינים כי תוכנן פיילוט בשנה הקרובה לקראת החלת החוק (הדחוי), במהלכו יוקמו 24 דירות בקהילה שבהן עד שישה דיירים, שגרו במעונות או בהוסטלים.
לדברי משרד הרווחה למלחמה יש לחלק בהחלטה על דחיית יישום החוק: גיוס עובדי מינהל המוגבלויות שעוסקים בהיערכות ליישום החוק, וכן עובדים רבים ממשרד הרווחה. אחרים נדרשים להתמקד בניהול חירום של המסגרות לאנשים עם מוגבלויות.
“אנחנו מבינים את מצוקת השעה והקושי ליישם את חוק שירותי הרווחה בזמן בעקבות המלחמה", אומר אלכס פרידמן, מייסד ויו”ר ארגון “נכה לא חצי בן אדם”. "אנחנו דורשים שהתקציב המיועד לחוק יגיע לאנשים עם מוגבלות ביישום סל הסיוע, בדגש על העלאת הסיוע בשכר דירה. לא יכול להיות שהאוכלוסייה שלנו תפגע פעם נוספת ותישאר בסוף סדר העדיפויות".