בימים אלו מתנהל בבית המשפט השלום בחדרה משפטה של ניבין עמאש, מטפלת ממעון עין הפרדס, בחשד שתקפה את שחר גרשון, נער בן 18 עם אוטיזם בתפקוד נמוך. לפי כתב האישום, עמאש "משכה באוזנו, משכה בחולצתו, היכתה אותו באמצעות ידיה, הפילה אותו לרצפה, אחזה בחוזקה בפניו, משכה בחוזקה את גופו, בעטה בו ועיקמה את ידו".
בנוסף, מפרט כתב האישום שני מקרים נוספים שבהם תקפה עמאש שני נערים נוספים מהמעון. כל המקרים הללו התרחשו באותו יום, במאי 2020.
בדיון שנערך בחודש שעבר לא הכחישה עמאש את התקיפה, אבל עו"ד דרור שלום המייצג אותה טען כי "היא לא תקפה כפי שתקיפה מוגדרת במובן הפלילי ואם היה מגע אגרסיבי מול אותם חניכים.. הרי זה אחרי שהנאשמת הותקפה". הוא מציין גם לזכותה של עמאש כי דיווחה על התקיפה.
"חשוב לציין זאת וחשוב שכולם ישמעו", הבהיר עו"ד שלום בדיון, "כי היו אירועים בעבר שההורים התלוננו שהילדים מגיעים עם חבלות וזה לא מה שמיוחס לנאשמת". כיום הוא מוסיף כי: "האירוע שמייחסים לה, מבלי להקל ראש, הוא המינורי ביותר. יש אינדיקציה לאירועים נוספים שלא נחקרו כמו שצריך ולא לקחו עדויות וסרטונים של מדריכים אחרים. יש אינדיקציה שמטופלים היו מגיעים עם חבלות של ממש ולא חקרו זאת".
הוא מציין את העובדה שהנהלת בית אקשטיין, החברה הפרטית למטרות רווח שמפעילה את המעון העבירה לידי המשטרה שלושה סרטונים קצרים, חלקם ערוכים. "הם לא הגישו את כל הסרטונים, למרות שהתבקשו על ידי המשטרה". פנינו למשטרה לבדוק האם הם יפעלו בצורה אקטיבית להשגת הסרטונים. נוסיף את תגובתם פה ברגע שתתקבל.
שני מיליארד שקל
עו”ד שלום טוען כי המטפלת לא קיבלה הדרכה מהנהלת המעון, כיצד לעבוד עם הצעירים. “הנאשמת הייתה צריכה להתמודד עם אוכלוסייה מורכבת מבלי שהיה לה רקע בטיפול. מדובר באוכלוסייה לא פשוטה ויש צורך בידע מקצועי וניסיון מקצועי כדי לטפל בהם. לצערי, כמוה יש עוד אחרים שנכנסים למקומות כאלה ללא הדרכה מקצועית או ניסיון, ללא קורס הכי קצר שיכול להיות כדי שיוכלו להתמודד עם אותם קשיים. זה מה שהוביל לאירועים מהסוג הזה”.
עו"ד שלום: "יש עוד אחרים שנכנסים למקומות כאלה, ללא הדרכה מקצועית או ניסיון, ללא קורס הכי קצר כדי שיוכלו להתמודד עם אותם קשיים"
בשל אופי העבודה והשכר המוצע למדריכים (שעומד על כ-7,000 שקל ברוטו למשרה מלאה), מתקשים החברות הפרטיות למטרות רווח להעסיק מדריכים. כוח האדם שמגיע למקומות הללו לרוב אינו איכותי והתחלופה גבוהה.
בכתבה שהתפרסמה לפני מספר חודשים במקום הכי חם עלה כי במעונות נעולים שמפעילות חברות פרטיות למטרות רווח, המדריכים – חלקם עובדים כעבודה זמנית ומבצעים אותה במשמרות ותחלופתם גבוהה – לא עוברים הכשרות לטיפול בחוסים ולפיכך הפעילו נגדם אלימות בניסיון לרסנם.
בשנה שעברה סגר משרד החינוך את הפנימייה הפוסט אשפוזית "עציון" ששייכת אף היא לבית אקשטיין. כפי שדווח במקום הכי חם בגיהנום, מנהלות האגף החוץ ביתי ומחוז צפון ביקרו במקום, והתמונה שהתגלתה בפניהן הייתה קשה במיוחד, ולכן הוחלט להורות על סגירת המסגרת לאלתר. ״היה מחסור חמור בכוח אדם. זאת אומרת, הפנימיה פשוט לא הצליחה לגייס מדריכים״, אמר אדם שעבד במקום. "החוסר מקצועיות של הצוות ביחד עם מחסור במדריכים גרמו למתח כל הזמן. זה הוביל לתקריות אלימות בין אנשי צוות לחניכים ובין הנערים עצמם. לא הייתה באמת סביבה טיפולית. היו נסיונות התאבדות, בעיות עם ארוחות, בעיות עם חלוקת התרופות שהנערים והנערות צריכים לקבל. בעצם, כולם, גם אנשי הצוות וגם החניכים והחניכות, היו בסכנה כל הזמן״.
לפני כשלושה חודשים מתו שלושה דיירים במעון “בית דפנה” של בית אקשטיין בחולון כתוצאה מהרעלת מזון, ככל הנראה עקב רשלנות בטיפול בחומרי הגלם ובניקיון. ולפני כחודש נחשף באתר ”שווים” מקרה נוסף שבו דייר ב”בית דפנה” נפטר, לטענת משפחתו עקב טיפול רשלני שקיבל במקום.
בית אקשטיין היא אחת החברות הגדולות בארץ בתחום הדיור החוץ-ביתי. ב-2013 נרכש בית אקשטיין על ידי קבוצת דנאל, שנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של יותר מ-2 מיליארד שקלים ומעסיקה עשרות אלפי עובדים, חלקם הגדול עובדי סיעוד. תחת המותג ״בית אקשטיין״ מפעילה החברה שירותי דיור לאנשים עם צרכים מיוחדים מטעם משרד הרווחה, ובהם מרכזי תעסוקה, הוסטלים ומעונות וגם 18 בתי ספר, ומעסיקה כ-1,500 עובדים.
התעללות בגיל 10
שחר גרשון שוהה בשנתיים האחרונות במעון עין הפרדס. קודם לכן היה במעון בקיבוץ עין שמר, אף הוא שייך לבית אקשטיין. גם שם סבל גרשון מהתעללות של מדריכים. זה קרה ב-2014, הוא היה רק בן 10.
מקרה ההתעללות בגרשון נחשף בכתבה של העיתונאית מיה איידן בערוץ 10 (כיום ערוץ 13) ובו תוארו מקרי ההתעללות במעון. בכתבה נראה אחד המדריכים כשהוא בועט בשחר בחוזקה, שוכב עליו ומרתק אותו למיטה. לדברי אמו, ריקי אלוני, המדריך פוטר על ידי בית אקשטיין, אך לא ננקטו נגדו הליכים משפטיים.
"סגרו את הכל במעון עצמו, אף אחד לא שיתף אותנו בנעשה”, אומרת אלוני. “גורם אנונימי שלח לי את הסרטונים שבהם רואים את המעשים ולמחרת הגשתי תלונה במשטרת חדרה. הראיתי להם את הסרטונים, שבהם רואים בבירור כי המדריך מתעלל בבן שלי. לאחר ויכוחים עם המשטרה, שהתעכבה בשליחת ניידת למעון, הצלחתי לשכנע אותם לשלוח אחת, ואני נסעתי למעון לראות את הבן שלי”.
ריקי אלוני: "סגרו את הכל במעון, אף אחד לא שיתף אותנו בנעשה. גורם אנונימי שלח לי את הסרטונים ולמחרת הגשתי תלונה"
אלוני הגיעה לפני השוטרים, יחד עם אביו של שחר. "ראיתי את העיניים של שחר, הן היו נפוחות מבכי", היא אומרת. היו לו שריטות על הפנים והגוף. "שאלתי את הצוות 'מה קרה לשחר?' אחד המדריכים האשים את שחר שהשתולל. הוא אמר שהמדריך השני ‘הרגיע אותו’. המדריך שפגע בו פגש אותי וגם אמר לי שהוא זה שהרגיע אותו”.
"המדריך שפגע בו אמר לי שהוא רק הרגיע אותו. צרחתי עליו שאני יודעת מה הוא עשה לשחר. המנהלת של המקום הגיעה ובמקביל גם המשטרה. הם לקחו את ההקלטות מהמצלמות. מנהלי המעון פיטרו באופן מיידי את המדריך וככה זה נגמר.
הוריו של גרשון בחרו להשאיר אותו במעון עין שמר. היא קיבלה הבטחה שהמקרה לא יחזור על עצמו. לפני כשנתיים בחרה הנהלת בית אקשטיין להעביר את גרשון עם דיירים נוספים למעון עין הפרדס בפרדס חנה. "היינו צעירים אז, לא ידענו מה לעשות, לא הייתה מודעות כמו היום”, היא אומרת.
חצי שעה אחרי שגרשון עבר, שש שנים מאז המקרה הראשון, זה שוב קרה. "הרגשתי שמשהו לא טוב קורה במעון", אומרת אלוני. "תקראו לזה אינטואיציה אימהית". לדבריה, נאמר לה כי בנה חווה התפרצויות ויש להעלות לו את מינון התרופות. "לא הסכמתי", היא מוסיפה. "אמרתי שיש משהו לא תקין ושאני רוצה לדעת מה בדיוק קורה עם הילד שלי".
מנהלת ההוסטל יזמה פגישה עם האם במשרד הרווחה, שבה האשימה אותה שהיא מסכנת את בנה בסירובה לאשר את הטיפול. אלוני מספרת שהפגישה התפוצצה בלי שהיא נתנה הסכמה למתן התרופות.
"אחרי זמן מה נציגת הרווחה פנתה אלי. היא אמרה שיצרו איתה קשר מהמעון ואמרו שהמצב של שחר לא טוב. אמרתי לה 'תקשיבי לי טוב, מתעללים לי שם בילד'. היא אמרה לי שאין מצב, שזה מקום תחת פיקוח. ביקשתי שיעשו שם ביקור. שבוע אחר כך כבר קיבלתי הודעה ששחר הוכה כתוצאה מקטטה עם דייר אחר. ביקשתי מהמנהלת לפתוח מצלמות. המנהלת פתחה מצלמות וראתה שאכן שחר הוכה על ידי העובדת. המנהלת התנצלה בפניי ואמרה שהיא מדווחת למשטרה.
“אף אמא לא מתארת לעצמה שהבן שלה יעבור התעללויות במעון. בטח שלא פעמיים באותו גוף אחראי”.
"שווים" פנה לבית אקשטיין לקבלת תגובה. החברה בחרה לא להגיב.