600 אלף שקלים בשנה – זהו הסכום השנתי הממוצע שהעבירה בארבע השנים האחרונות מועצת ירוחם לחברת א.ש. טיולי המדבר, בתמורה לשירותי הסעות שהיא מספקת לתושבי הרשות המקומית. החברה שייכת לשגיא אוחנה, שהוא הדוד של ראש המועצה טל אוחנה. אביה, עמרם אוחנה, משמש נהג בחברה.
לפי הידוע ל"המקום", א.ש. זכתה במכרזים לפי חוק. החברה מספקת למועצה כ-40 אחוז משירותי ההסעות שהיא רוכשת מספקים חיצוניים – כך שמדובר באחד הקבלנים הגדולים שעובדים עם המועצה, בוודאי בתחום ההסעות.
המשימה האחרונה שהטילה מועצת ירוחם על א.ש ועל שגיא אוחנה היא הסעת ילדי החינוך המיוחד למוסדות חינוך בבאר שבע. הזוכה הרשמית הראשונה במכרז הייתה חברה אחרת. "הודיעו לי יום לפני תחילת שנת הלימודים שהחברה שלי זכתה, וביקשו ממני לספק את השירות תוך יממה", אמר בעל החברה הזוכה ל"המקום", "לא הייתי ערוך לזה, ולא יכולתי לספק את השירות. הודעתי למועצה שאני מוותר על העבודה".
מכאן עברה הזכות לבצע את הנסיעות לחברה שזכתה במקום השני, אבל גם זו לא הייתה מסוגלת לבצע את העבודה בהתראה של יום אחד. השרביט הועבר למי שזכתה במקום השלישי – א.ש.
בתחילה הכוונה הייתה להיעזר בשירותי החברה ליום אחד, אולם עד מהרה הפך הפתרון הזמני לקבוע. הבעלים, שהוא כאמור קרוב משפחתה של ראש המועצה, שגיא אוחנה, אישר את הפרטים ל"המקום": "המועצה פנתה אלי ואני עזרתי לה, רק ביום הראשון, והודעתי להם שאני לא רוצה לבצע את העבודה, אבל החברה השניה לא יכלה לבצע אותה, אז לקחתי את העבודה וכעת אני מבצע אותה".
טופס ניגוד עניינים
המועצה לא הסבירה בתגובתה מדוע נמסרה הודעה לזוכים יום אחד לפני פתיחת שנת הלימודים. גם לא ניתן הסבר לכך שלא העבירה את העבודה לא.ש לתקופה מוגבלת, עד אשר יתארגנו החברות הזוכות ויצליחו לספק את השירות למועצה.
משפחת אוחנה אינה חדשה בתחום הסעות ההמונים. אביה של טל, עמרם, היה הבעלים של חברת ההסעות אירוס ירוחם יחד עם אח נוסף, משה. בכתבה שהתפרסמה ב"הארץ" ב-2006 הוא הוגדר "התושב העשיר ביותר בירוחם". "חברת הסעות שמפעילה כמאה אוטובוסים ומעסיקה 125 עובדים. הם אף מחזיקים ב-50% מחברת סופרבוס, שמפעילה את התחבורה הציבורית ברמלה ובמודיעין עילית"', נכתב שם. ארבע שנים אחר כך החברה ביקשה מבית המשפט צו הקפאת הליכים ומינוי נאמן למימוש הליך הבראה והסדר נושים.
ב-2006, כשאחיו הוגדר האיש העשיר ביישוב, פתח שגיא אוחנה, האח השלישי, את חברת א.ש. טיולי המדבר. כיום הוא מעסיק בה את עמרם כנהג. פנינו לעמרם, והוא ניתק את השיחה ואחר כך חסם אותנו.
בסך הכל העבירה המועצה לא.ש במהלך ארבע השנים האחרונות סכום של יותר משני מיליון שקלים, לפי המידע שמסר דובר המועצה ל"המקום". "לא קיבלתי כלום במתנה", אומר שגיא אוחנה. "כל עבודה שקיבלתי מהעירייה עברה מכרז וקיבלה את אישור ועדת המכרזים. זה שטל היא אחיינית שלי אומר שאני לא יכול לגשת למכרז? הכל תחת פיקוח – תבדוק".
ב-2006, כשאחיו עמרם הוגדר האיש העשיר ביישוב, פתח שגיא אוחנה את חברת א.ש. טיולי המדבר. כיום הוא מעסיק בה את עמרם כנהג
דובר המועצה מסר בעניין כי "לאור חשיפת תוצאות המכרז ובהתאם לעמדת הפסיקה מחד, ומאידך נוכח הצורך הדחוף לספק שירותי הסעה לאוכלוסייה כה רגישה של תלמידי החינוך המיוחד כבר בראשון לספטמבר, קיבלה ועדת המכרזים החלטה מושכלת לאחר בחינת כל השיקולים ושמיעת חוות הדעת המקצועיות בנושא, ובחרה ילקבל את ההצעה של א.ש כהצעה הזוכה בקו ירוחם-באר שבע. בכלל ההתקשרויות (שבין המועצה לחברה – א.ס) חברת א.ש הייתה הזוכה הרשמית, וגם במכרז השנה ע"פ החלטת ועדת מכרזים, שאושרה כדין".
הדובר הדגיש כי אוחנה חתומה על טופס ניגוד עניינים ובשל כך אינה עוסקת בכל הקשור לנושא ההסעות וההתקשרות עם א.ש. "א.ש. עובדת שנים עם המועצה, גם לפני שנבחרתי", אומרת טל אוחנה, ראש המועצה. "למה שאני אגיד שהם לא יכולים לעבוד בירוחם? הם מעסיקים עובדים בני המקום, בגלל שנהייתי ראש מועצה היא צריכה להפסיק? הם עובדים לפי חוקים ונהלים. ההנחה שהיא צריכה להפסיק לקבל עבודות מהמועצה היא הנחה לא הגיונית".
טל אוחנה: "א.ש. עובדת שנים עם המועצה, גם לפני שנבחרתי. בגלל שנהייתי ראש מועצה היא צריכה להפסיק? הם עובדים לפי חוקים ונהלים"
בנוגע למכרז על הסעת התלמידים אמרה אוחנה: "אני לא נמצאת בוועדות המכרזים ולא בקיאה בכל ההתנהלות בגלל שאני בניגוד עניינים".
אוחנה היא לא עוד פוליטיקאית מקומית: מדובר במטאור של ממש בפוליטיקה הישראלית. היא האישה הראשונה שנבחרה לעמוד בראש מועצת ירוחם, ובגיל צעיר מאוד, 34. שמה יצא למרחוק כמי שמובילה את ירוחם במעבר מהתבססות על תעשיה מסורתית להתבססות על היי-טק. היא גם קיבלה בשנת 2021 את פרס אבירת איכות השלטון בקטגוריה המוניציפלית, תואר יוקרתי ביותר של התנועה לאיכות השלטון.
550 אלף שקל בשנה
גם המתנ"ס המקומי, השייך לחברה למתנ"סים, משתמש בשירותי הסעות. בראש מועצת המנהלים של המתנ"ס עומד משה פרץ, חבר מועצת העיר ירוחם, שאף נמנה על חברי הקואליציה.
במשך השנים סיפקה א.ש שירותי הסעות למתנ"ס, זאת למרות שלמתנ"ס יש קבלן הסעות שנבחר במכרז שהתקיים בספטמבר 2021. כאשר החברה לא יכולה לספק את העבודה, פונה המתנ"ס לחברות אחרות, בהן א.ש. בלי מכרז.
תקציב ההסעות של המתנ"ס עומד על כ-550 אלף שקל בשנה. ביקשנו לדעת כמה משלם המתנ"ס לא.ש. עבור שירותי ההסעות, אבל לא קיבלנו תשובה.
"לא קיבלנו תשובה לגבי היחסים המסחריים שבין המתנ"ס לבין א.ש. למרות שפנינו להנהלת המתנ"ס וגם לחופש המידע", אומרת נילי אהרון, חברת מועצה. "הם אומרים שהם לא חייבים לי מידע מאחר שהמתנ"ס לא שייך למועצה וברמה משפטית מדובר בגופים נפרדים. לא אמור להיות קשה לדעת את התשובה לשאלה כמה כסף עבר מהמתנ"ס לא.ש. זה מידע שאפשר לקבל בלחיצת כפתור, אבל לא חולקים איתנו את המידע".
בעירייה ובחברה למתנ"סים חוזרים ומדגישים את ההפרדה המנהלית-כלכלית בין הגופים. ועדיין, מועצת ירוחם מתקצבת את המתנ"ס בכשלושה מיליון שקלים בשנה, כך שבאופן עקיף הכספים המועברים לקבלני השירות הם עירוניים.
"בעבר נתתי הערה כללית, שצריך לבדוק על כל הקבלנים מתי בוצעו מכרזים והאם צריך הליכי בחירה מחודשים לכל ספקי השירות של המתנ"ס", אומר רמי אטיאס, שעמד בראש הנהלת המתנ"ס. "לא התייחסתי לחברה כזו או אחרת". לדבריו, אין קשר בין החילופים שנערכו בהנהלת המתנ"ס לבין בקשתו לבדוק את ההתקשרויות בין המתנ"ס לבין קבלני השירות החיצוניים.
"אני מספק להם ממש מעט שירותים, אולי חמישה אחוזים מהצרכים שלהם. יש שם זוכה אחר, והוא מבצע את רוב העבודה", אמר שגיא אוחנה.
בחברה למתנ"סים הבהירו: "המתנ"ס דוחה בכל תוקף את הניסיון לקשור קשרים פוליטיים להתקשרויות שלו עם צדדים שלישיים". עוד הוסיפו: "היקף ההתקשרות עם הספק הזוכה עומד על כ-70 אחוז, כאשר כל היתר מתחלק בין ספקים נוספים. ההתקשרות עם חברת א.ש ועם ספקים אחרים נעשית בהתאם למתכונת שנקבעה על ידי ועדת המכרזים, שלפיה במקרים בהם הספק הזוכה לא יהיה זמין ליתן השירות, יפנה המתנ"ס לקבלת השירותים באמצעות ספקים אחרים עם יתרון לספקים מקומיים בשים לב ליכולת וההיתכנות למתן השירות".
ומה עם המבנה?
משרדי א.ש ממוקמים ברחוב רביבים 108 בירוחם, במבנה שיעודו הוא מגורים. בעל המבנה הוא ליאון פרץ, עורך דין ושמאי מקרקעין, ואחיו של חבר המועצה משה פרץ. בין ליאון פרץ לבין המועצה נתגלעו בשנים האחרונות מחלוקות לגבי היתר הבניה במקום, לאחרונה אף הגיש פרץ תביעת נזיקין של יותר מחצי מיליון שקלים ממועצת ירוחם.
שתי נקודות מחלוקת קיימות בנוגע למבנה שבו שוכנים המשרדים – אחד לגבי בנייתו של קיר חיצוני, והשניה לגבי השימוש של המבנה – האם ניתן לקיים פעילות משרדית במבנה מגורים. בעוד שהסוגיה השניה מצויה בדיון עקרוני של ערכאות התכנון המקומיות, לגבי הטענה לחריגות בניה הקשורות לחניה במקום מתקיים דיון בירוקרטי ומתיש זה שנים ארוכות.
"למבנה שלי יש היתר משנה 2013, ויש שם מחלוקת לגבי קיר שבניתי", אומר פרץ. "בניתי את הקיר בהתאם לאישור שקיבלתי, אבל הוועדה המקומית טענה לאחר מעשה שהבניה אושרה בטעות. זה גם נאמר על ידי המהנדסת בוועדת הערר. בכל מקרה, קיבלתי שלוש שנים להסדיר את זה, ואני מקיים על העניין דיונים משפטיים".
פרץ ערער על ההחלטה לבטל את ההיתר לבניית הקיר. בדיון שהתקיים בוועדת הערר המחוזית באוקטובר 2019 גם סביב מחלוקת על החנייה במקום, נקבע כי על פרץ להגיש עד מאי 2020 תוכניות במטרה לקבל אישור מחודש על הבנייה, אולם עד כה הנושא טרם הוסדר והטיפול בעניין התארך.
"התלוננתי כבר ב-2018", אומר נסים סוויסה, שהוריו גרים בסמיכות למבנה. "אין לי בעיה עם ליאון פרץ אלא עם המועצה שלא אוכפת. פניתי למחלקת הנדסה, פניתי למבקר המדינה, לנציב תלונות הציבור אבל העירייה לא עשתה דבר – לא בנושא הרישיון ולא בבניה החורגת. איך יכול להיות שיש רישיון עסק לא.ש למרות שהם עובדים במבנה שיש כזו מחלוקת לגביו?"
שגיא אוחנה מסר בתגובה: "רישיון העסק שלי ניתן, לפי הכללים המקובלים, והוא תקף עד לשנת 2032".
ממבקר המדינה נמסר: "בדצמבר 2020 התקבלה בנציבות תלונות הציבור תלונה על המועצה המקומית ירוחם בעניין טיפולה בחריגות בנייה של שניים משכניו של המתלונן. הנציבות ביררה את התלונה ועדכנה את המתלונן באופן שוטף על ממצאי הבירור. הנושא נמצא בהמשך מעקב על ידי הנציבות". לדברי סוויסה, הוא לא קיבל לידיו את ממצאי הבירור.
ממועצת ירוחם נמסר: "בגין מבנה המגורים שאת חלקו משכירה חברת א.ש. מתנהל תיק פיקוח מול בעלי הנכס בגין חריגות בנייה המצוי בשלב גיבוש הראיות. בכל מקרה, רישיון העסק לחברת א.ש ניתן בשנת 2016. יודגש כי למבנה קיים היתר בנייה ואת סוגיית השימוש של עסקים במבני מגורים בוחנת הרשות בימים אלו במסגרת מדיניות האכיפה שתובא לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לאחר שנערך סקר עבירות בנייה כפי המתחייב בדין".