לאחר חודשים ארוכים של מאבק יצרי שכלל את הדיירים, העובדים וההנהלה, אמורה האחות הבכירה ויו"ר ועד העובדים ב"משען", כוכבה קניסטר, לעזוב את תפקידה בתום שלושה עשורים של שליטה בלתי מעורערת בוועד המייצג כאלף עובדים, וזאת מתוקף הסכם שחתמה עם הנהלת רשת בתי הדיור המוגן השייכת להסתדרות העובדים.
לידי המקום הגיעו סרטון שבו היא תועדה בתגרה עם מנהל בית הדיור המוגן ברמת אפעל במהלך אסיפת עובדים והקלטות מהחודש שעבר, שבהן נשמעת קסטינר מדברת בבוטות עם עובדי הרשת.
"אתה הבאת שני שומרים?", היא נשמעת בהקלטה פונה לעובד בכיר. "חכה תקבל גם אתה מארנון (ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות וחתנה של קסטינר – א. ס) על ההתנהגות שלך".
"די כוכבה", הוא נשמע עונה לה.
"חכה תראה, חכה".
"אל תפחד", נשמע קול שלישי בהקלטה מדבר לאותו עובד.
"כולכם משקשקים", היא עונה. "המנכ"ל (עמרי כהן – א.ס) זמני"
"המנכ"ל זמני?"
"זמנו קצוב".
"הוא יהיה הרבה אחרי…".
"תמשיך, מפגר, חתיכת אידיוט, אפס", נשמעת קסטינר בהקלטה.
"תשמרי על סגנון דיבור".
"אתה אהבל, נטול השכלה שלא מבין בדיני עבודה. לך חפש מי ינענע אותך בחייך. אפס. בוגר כיתה ד'".
"את ועד עובדים, לא?"
"כבר לא הוועד שלך… חשבתי להיות, התחרטתי… אני עושה מה אני רוצה… תעשי נס עם סוכרזית אחת, תודה מאמא".
"המנהלים הם שלי"
בתחילת השנה חשפנו ב"המקום" את צו הפסקת האשפוז במחלקות הסיעודיות במשען, שניתן עקב שורה של ליקויים שנמצאו בביקורת של משרד הבריאות במוסדות של הרשת באזור המרכז.
עתה, חצי שנה לאחר מכן, נחשפים פרטים נוספים: צמצום בכוח אדם, חשש לפגיעה בזכויות עובדים ומאבקים פנימיים בלתי פוסקים שכללו קללות, איומים ואף קטטה לעיניי העובדים.
חשיפת המקום: משרד הבריאות הורה על הפסקת אשפוז במחלקות סיעודיות ברשת משען בתל אביב בשל הזנחה
אבי סופרההקלטות והצילומים המתפרסמים כאן לראשונה נותנים משנה תוקף לטענות שנשמעות כבר שנים ארוכות נגד הוועד והעומדת בראשו. בהקלטות שנחשפות כאן נשמעת היו"ר הוותיקה אומרת מפורשות: "המנהלים הם שלי מתוקף ההסכם". בחלק אחר של השיחה היא אומרת לעובד שהתווכחה עמו: "אני משתינה עליך ועל המנכ"ל" והוסיפה: "תפקידי להיות בריונית". מנעד הקללות שלה רחב וכולל, בין היתר "בהמה", "פרזיט" ו"אפס מאופס".. אולם נראה כי החמור מכל הוא כאמור איום מפורש שלה כי תפעיל את קשריה המשפחתיים כדי לגרום לפיטוריו של אותו עובד בכיר: "חכה, גם אתה תראה מארנון".
במכתב ששלחה קבוצת עובדים אנונימית ליו"ר ההסתדרות והגיע לידי "המקום", עולות שורה של טענות, שהמשותף להן הוא ניצול כוחה לרעה כיו"רית העובדים. בין היתר נטען שהיא רודה בעובדים ומאיימת עליהם תוך שימוש מפורש בקשר המשפחתי בינה לבין יו"ר ההסתדרות, בר דוד. "מאז כניסתך לתפקיד", כתבו לו, "גב' קסטינר מרגישה איתה וחסינה ומשום כך החריפה את צעדיה והקצינה עד כדי איום ממשי על העובדים, בעודה מבליטה את הקשר המשפחתי ביניכם בביטויים כמו 'אני אדאג שארנון יפטר אותך'.
"מאחר ומעמדה הפך כוחני ומאיים", כתבו העובדים שמסרבים להיחשף בשמם, "העובדים סרו למרותה מאונס תוך התמרמרות וחשש שמא יבולע להם ולמקור הפרנסה שלהם". בסוף המכתב הם מבקשים לשים קץ ל"עריצותה", כהגדרתם, של קניסטר.
על הגב של הדיירים
משען נוסדה על ידי ההסתדרות לפני כ-90 שנה ופועלת כחברה לתועלת הציבור. לרשת תשעה בתי דיור מוגן בארץ, בשישה מהם יש גם מחלקות סיעודיות, בכל מחלקה כזו כ-30 דיירים. על פי הדוחות הכספיים, המחזור השנתי של הרשת נאמד בכ-400 מיליון שקל בשנה.
הקורבנות העיקריים בסיפור הם דיירי הרשת. מדי חודש הם משלמים תמורת שירותי משען בין עשרת אלפים שקלים עבור דיור מוגן, לכ-20 אלף שקלים עבור טיפול במחלקות הסיעודיות.
באופן נדיר, במהלך האחרון לקח ועד הדיירים צד במאבק והתגייס גם הוא לטובת הדחתה של קניסטר. לפני ההודעה על ההסדר שמביא לסיום העסקתה, דרשו הדיירים במפורש את הדחתה לא רק מתפקידה כיו"ר הוועד, אלא לסיים את עבודתה בכלל. "הגענו לגיל השלישי, וכל הסכסוך הזה גרם לאי שקט, ולמרות שהיא מכחישה את ההתנהגות שלה אנחנו מבקשים לחיות בשקט", אמרה אחת הדיירות. "תוציאו את האישה הזו מכאן. כל הסכסוך הזה גרם לזה שאין פה בית מרקחת כמו שצריך ואין רופא בזמן האחרון".
דיירת אחרת הוסיפה: "אנחנו והעובדים שבויים בידה, אין לנו כוחות נפש. אנחנו רוצים לשלוח אותה הביתה". חברתה אמרה: "הרמה שבה העובדת מתייחסת לדיירים ולעובדים היא ברמת מאפייה. היא משתמשת בשפה גסה. היא לא מאפשרת למנהל שלנו לנהל את המקום, וזה גרם לזה ששירותים שפעם היו ניתנים לנו לא ניתנים היום. חבל שמקום כזה מתנהל ברמה כזו".
כמה דיירים אף הפגינו בחודש שעבר במעון ברמת אפעל, במטרה לשנות את המצב. יריב, שאביו מאושפז במחלקה הסיעודית, אמר ל"המקום": "אבא שלי דמנטי וקשה מאוד להוציא ממנו מידע, אבל אני רואה שיש מעט עובדות, ועם הזמן זה הולך ומתמעט: פעם היו שלוש מטפלות ואחות, היום יש לפעמים מטפלת אחת. וזה קרה בחצי השנה האחרונה. יש יחסית מעט מאושפזים, אני רואה שיש פחות שולחנות בחדר האוכל. יש עובדת סוציאלית אחת על ארבע מחלקות סיעודיות, וזה לא מספיק. הם הפסיקו לתת פיזיותרפיה, יש להם איזה שירות אחר במקום, אבל זה לא זה. בהתחלה אמרו שזה בגלל הקורונה, אבל גם כשאין גלי קורונה אין את זה".
ועד הדיירים מסר ל"המקום" שהוא שבע רצון מהסיכום שהושג בין ההנהלה לעובדים, והביע תקווה שהדבר יביא לרגיעה ולשיפור של השירות הניתן להם.
הסכם יש, האם יבוצע?
קניסטר, שעובדת ברשת מזה 40 שנה היתה לא רק יו"ר ומנהיגת העובדים, כאמור, אלא גם דמות מרכזית בניהול הרשת. כשהמחלקות הסיעודיות כשלו בביקורת של משרד הבריאות, קניסטר היא זו שנשלחה – מטעם ההנהלה – לייצג את משען מול הרגולטור. זו רק דוגמה אחת מיני רבות לשיתוף הפעולה שלה עם הנהלת הרשת. גורם בכיר בארגון הודה השבוע בפני "המקום" כי "מבחינה מנהלית אכן היתה בעיה בהגדרה של קניסטר. היא דמות דומיננטית בקרב העובדים, אבל גם בקרב המנהלים".
אז מה בכל זאת שבר את האידיליה והביא לסכסוך בין ההנהלה לקניסטר?
חילוקי דעות בדבר מינוי של מנהל בכיר ברשת, שאף הגיע לדיון משפטי. קניסטר כינסה ישיבת עובדים בעניין, ובמהלכה התרחשה הקטטה המתועדת. האירוע התרחש ב-22 ביוני, ולמחרת הוכרז על סכסוך עבודה ברשת ואיום מפורש בהשבתה בתוך 14 יום. אחת הטענות של הוועד בסכסוך העבודה היתה שההנהלה היא שעומדת מאחורי התקוממות הדיירים נגד קניסטר במטרה להשחיר אותה.
לאחר הכרזת הסכסוך נכנסו הצדדים למו"מ שבסופו הוסר איום ההשבתה. הפשרה: ההנהלה תכבד את הליכי המכרז הקיימים ברשת. קניסטר, שעברה את גיל הפרישה, התחייבה לפרוש בפברואר הקרוב ובכך בא לסיומו סכסוך העבודה.
עובדים שעמם שוחחנו לאחר חתימת ההסכם אמרו כי הדבר עשוי להרגיע את האווירה המתוחה. עם זאת, ההסדר ייבחן במבחן הביצוע: האם היו"רית הכול יכולה של הרשת אכן תסיים תפקידה ותפרוש מהרשת, או שמא תאחז בקרנות המזבח ותאריך את המשבר הפנימי?
ועד העובדים וכוכבה קניסטר סירבו להתייחס לפרישתה לגמלאות. מטעמם נמסר: "לאחרונה ניתן על ידי בית הדין לעבודה צו מניעה נגד העסקתו של מנהל בית במשען, וכתוצאה מכך החליטה ההנהלה למנותו לעוזר מקצועי למנכ״ל, משרה שלא היתה קיימת לפני כן ובניגוד להסכם הקיבוצי הקיים בארגון. באותה יום מדובר בוצעה פעילות ארגונית של ועד העובדים באישור הסתדרות המעו"ף ונגד צעדים חד צדדיים של ההנהלה והפרה בוטה של ההסכם הקיבוצי. מקליט השיחה החליט באקט בריוני להתערב באותה פעילות שאינה נוגעת לו ואיים באופן מילולי ופיזי על יו״ר הוועד, אשר חשה מאוימת ולכן הגיבה כך. היא מצרה על הסגנון, אך לו הייתה נקלעת לסיטואציה דומה היתה מגיבה באותו אופן.
"אין בכוונת הוועד להגיב למכתבים אנונימיים אשר נוסחו והופקו בידי גורם אחד במשען הידוע לכולם. מיום כניסתו לתפקיד פעל המנכ״ל ביחד עם יו״ר הוועד לרווחת דיירים ולהבראת מצבה הפיננסי של משען. התשבוחות והמחמאות שקיבלה כוכבה הן מהמנכ״ל והן מחברי הדירקטוריון מופיעים בפרוטוקולים של ישיבות המועצה המנהלית. הדברים נוגעים במיוחד לתקופת הקורונה, בה יו״ר הוועד עבדה לילות כימים למען הדיירים ובכל בתי משען, לפי דרישת המנכ״ל, תוך סיכון ממשי לחייה ובריאותה עקב היותה נמנית עם אוכלוסיה בסיכון".
מהנהלת משען נמסר: "הנהלת משען רואה במתן השירות המיטבי לדייריה ערך עליון ולא היססה בחודשים האחרונים לנקוט בצעדים דרסטיים, על מנת להוציא לפועל באופן מעשי מדיניות זו. במשך עשרות שנים ותחת ההנהלות הקודמות השתרש לו טשטוש גבולות בין ההנהלה לוועד עובדים. מנכ"ל משען, עמרי כהן, שם קץ לתופעה זו וחידד – כמתחייב – את ההפרדה בין ההנהלה לבין הוועד. כפועל יוצא של מהלך זה, נרשם שיפור משמעותי ברמת השירות לדייר והושלמו תקנים ומשרות. בעקבות מהלכים אלו, רשת משען מתנהלת כיום בקפדנות ועל פי פרמטרים מקצועיים, והדבר כבר ניכר בשטח לרווחת הדיירים. הנהלת משען הבהירה במסר לכלל עובדי הרשת כי לא תשלים עם גילויי אלימות כלשהם מצד עובדים כלפי עובדים אחרים.
"לשמחתנו, חל שיפור דרמטי בסוגיית האשפוז במחלקות. חלק מהמחלקות כבר חזרו לקלוט דיירים חדשים ובמחלקות האחרות מתנהלת עבודת עומק בשיתוף פעולה מלא עם אנשי משרד הבריאות, לקראת חידוש הקליטה גם במחלקות אלו. הנהלת משען נחושה לא לאפשר לגורמים כלשהם לשבש את ההתנהלות המקצועית ואת מתן השירות הטוב ביותר לדיירי משען"
מההסתדרות נמסר בתגובה: "כוכבה קניסטר עובדת ברשת משען עשרות שנים ומכהנת כיו"ר ועד העובדים הארצי כשני עשורים לפני בחירתו של ארנון בר-דוד לתפקיד יו"ר ההסתדרות. הניסיון המופרך לשרבב את שמו של יו"ר ההסתדרות לטענות האנונימיות שהועלו נגד קניסטר, בהקשר לקרבה המשפחתית ביניהם – הוא מיותר, צהוב ולא הוגן.
"במרוצת השנים מערכת יחסי העבודה במשען ידעה עליות ומורדות, ולצד הטענות על דברים שלכאורה נאמרו על ידי קניסטר בעידנא דרתיחא, על דבר אחד אין מחלוקת – מדובר באשת מקצוע רבת זכויות אשר נבחרה לתפקידה, והייתה שותפה לגיבוש הסכמים רבים שעזרו לקדם את עובדי הרשת ולשפר את תנאי העסקתם. בחודשים הקרובים צפויה הגברת קניסטר לפרוש לגמלאות, ואנו מודים לה על תרומתה ומאחלים לה הצלחה בהמשך הדרך.
"באשר למעורבותו של יו"ר ההסתדרות בפעילות משען, חשוב ליישר קו עם העובדות. משען היא חברה לתועלת הציבור שפועלת באופן עצמאי ומנוהלת על ידי הדירקטוריון. יו"ר ההסתדרות עומד בקשר רציף עם יו"ר ועם מנכ"ל הרשת וכן עם ועד העובדים".