ב-1945 חיפשה אגודת העיתונאים התל אביבית בית עבור הפעילות הענפה שקיימה. המקום שמצאה, ברחוב קפלן 4 בעיר, אמור היה לסייע לעיתונאים מהאזור לפעול ולהתכנס, שיהיה היכן לקיים מסיבות עיתונאים ולערוך דיונים על חופש העיתונות וחופש הביטוי. ואכן, במשך עשורים ארוכים היה "בית סוקולוב" הבית של האגודה, שהייתה במידה רבה הבית של עיתונאי ישראל.
כיום כ-40 אחוז מכאלף חבריה הם גמלאי עיתונות, וגם עבור היתר היא אינה מהווה ארגון יציג בכלי התקשורת שבהם הם עובדים. הפעילות של האגודה מתמקדת בשנים האחרונות בעיקר בארגון הכנס השנתי באילת ובטקס חלוקת פרסי עיתונות ורדיו, ובמאבקים סביב נכס הנדל"ן שברשותה.
לפי דיווח באתר כלכליסט, ב-2015 מכרה אגודת העיתונאים את זכויות הבנייה בבית סוקולוב, בסכום של 172 מיליון שקל לחברת הפניקס ולקרן ריאליטי. על פי התוכנית, בית סוקולוב יעבור שימור וימשיך לשמש את אגודת העיתונאים, ובמתחם ייבנה מגדל מגורים ותעסוקה בגובה 19 קומות. רק השבוע הגישה האגודה עתירה נגד התוכנית בדבר שווי הזכויות שלה בפרוייקט.
ובעוד שדמי החבר שזרמו אל האגודה ב-2021 עומדים על 481 שקל לחבר – 187 אלף שקל בסך הכל – עסקת הנדל"ן שנחתמה ב-2015 הניבה לה סכום העומד על כ-138 מיליון שקל. בדוחות העמותה ל-2021 קיים עודף שעומד על כ-61 מיליון שקל.
כל יתרה – לבניית זכויות
באוקטובר 2019 פנתה רשות התאגידים במשרד המשפטים לראשי האגודה וביקשה הבהרות הנוגעות לעודף התקציבי ועודף הנכסים שצברה העמותה עם השנים. "במסגרת בדיקת דוחות הכספיים של העמותה עולה כי לעמותה נכסים נטו ששימשו לפעילויות העולים על 200 אחוזים ממחזור הפעילות, על פי הדוחות הכספיים שהוגשו בשלוש השנים האחרונות. לא נמצא הסבר מניח את הדעת לצבירת נכסים אלו, ולכך שהעמותה לא השתמשה בהם לקידום מטרותיה, ולפיכך עולה חשש כי העמותה אינה פועלת בחלק משמעותי מנכסיה לצורך קידום מטרותיה".
בהמשך המכתב התבקשה האגודה לשלוח תוכנית מפורטת לגבי האופן שבו תגשים את מטרותיה, כפי שהן מוגדרות במסמכים שנרשמו לרשם: "לאגד את ציבור העיתונאים במסגרת העמותה, להעלאת רמתו והכשרתו המקצועית של העיתונאי, לקידום רווחתו ומעמדו המקצועי-ציבורי של העיתונאי".
"במסגרת בדיקת דוחות הכספיים של העמותה עולה כי לעמותה נכסים נטו ששימשו לפעילויות העולים על 200 אחוזים ממחזור הפעילות.. לא נמצא הסבר מניח את הדעת לצבירת נכסים אלו"
אלא שמגיפת הקורונה הביאה את רשם העמותות להקל על ציבור העמותות וחברות לתועלת הציבור. בספטמבר 2020 היא הודיעה שעמותות שנדרשו לבצע תוכניות לצמצום עודפים לא ידרשו לעשות זאת, עד להודעה חדשה, "כדי להקל על עמותות, תוך הפחתת הנטל הרגולטורי, ותוך שיתאפשר להן להשקיע משאבים באופן פנימי, לשם התמודדות עם תקופה קשה זו".
כעת, כשבקופת האגודה נצבר עודף של עשרות מיליונים, פנינו לרשם העמותות. "במסגרת דיווחים שהוגשו על ידי העמותה לשנת 2021, עלה כי נצברו עודפים גבוהים נוספים, כתוצאה מעסקת מכר שהושלמה על ידי העמותה בשנת 2021", נמסר לנו. "המידע הנכלל בפניה הועבר לידיעת הגורמים המקצועיים ביחידה והוא יבחן.
"השימוש במידע מהווה אמצעי בידי יחידת רשם העמותות לפקח על התנהלותן של עמותות, בהתאם להוראות הדין. יצוין, כי יחידת רשם העמותות אינה מוסרת מידע אודות הליכי פיקוח תלויים".
לגבי תיקון הליקויים מסר הרשם כי: "יחידת רשם העמותות פנתה בעבר בעניין זה לעמותה וקיבלה הסברים להתנהלותה, אשר לא הצריכו חתימת העמותה על תכנית לתיקון ליקויים".
לדברי מנכ"ל האגודה יוסי בר-מוחא, בעקבות השלמת הסכם המכר, ב-2021 שילמה האגודה לרשות מקרקעי ישראל סכום של 68 מיליוני שקלים וב-2022 שולם היטל השבחה בסך של 26 מיליון שקל. "על האגודה יהיה לשלם הוצאות ריבית למיסוי מקרקעין וכן מס רכישה בכמה וכמה מיליוני שקלים.
"כל יתרה שתיוותר מהתמורה תופנה לבניית זכויות האגודה בפרוייקט החדש שיוקם", נמסר מהאגודה בתגובה לפנייתנו. "לפיכך, אם בסוף התהליך יוותרו בידי האגודה מיליונים בודדים בלבד, דיינו, וככל שייותרו, אלו יופנו להגשמת מטרות האגודה ופעילותה למען חבריה בלבד".
כהונה ללא הגבלה
במסמכים שהגישה האגודה עולה כי בשנת 2021 השכר הברוטו של המנכ"ל בר-מוחא עמד על כ-756 אלף שקל. בנוסף, הוא קיבל עוד 580 אלף שקל שמופיעים בדוחות של האגודה כ"תשלומים אחרים", מהם כ-350 אלף שקל עבור "קופת פיצויים". סך הכל – 1.3 מיליון שקל. לפי המסמכים, דמי החבר וההכנסות שאינן מעסקת הנדל"ן אינם מכסים את עלות השכר לפעילות באותה שנה.
"שכרו שווה לעלות שכרם של מנכ"לים קודמים באגודה, ובכפוף לתוספות הנהוגות במשק", מספר עו"ד שי סגל בשם האגודה במענה לפנייתנו. "תנאי שכרו של המנכ"ל וכל תוספת שנעשתה בהם, אושרו בכל פעם שהנושא הועלה בהנהלת האגודה ואושרו פה אחד".
ב-2012 עלו השגות אצל רשם העמותות לגבי הוותק שצבר בר-מוחא ונבדקו טענות על בחירתו לקדנציה שלישית כמנכ"ל, אלא שהתקנון מאפשר לו לכהן בתפקידו ללא הגבלה, תוך העמדתו לבחירה פעם בחמש שנים.
כפי שנחשף הבוקר ב"העין השביעית", השנה, לראשונה, קיבל יו"ר האגודה רותם אברוצקי שכר שעומד על 81 אלף שקל ועוד 25 אלף שקל עבור "תשלומים אחרים". לפי תקנות העמותות, הכוונה בסעיף זה בין היתר ל"הפרשות סוציאליות, הלוואות, סכומי כסף או שווי כסף, תנאי פרישה וכל הטבה אחרת".
בחוברת ההנחיות להתנהלות עמותות, כפי שנוסחו על ידי רשות התאגידים, מובהר כי "בכל מקרה, לא יתקיימו יחסי עובד מעביד בין חבר הוועד/חבר וועדת הביקורת לעמותה, וחבר הוועד/וועדת ביקורת לא יהיה זכאי לתוספות סוציאליות או לזכויות על פי הדין להם זכאי עובד, כגון דמי מחלה, ימי חופשה, דמי הבראה".
לפני כשנתיים תיקנה האגודה את התקנון שלה כך שיו"ר האגודה יוכל לכהן שלוש קדנציות רצופות ולא שתיים כפי שנקבע עד אז.
במענה לסוגיה זו מסר בר-מוחא להעין השביעית כי על פי ייעוץ משפטי שקיבלו באגודה החוק מאפשר תשלום משכורת ליו"ר עמותה כל עוד אין לו זכות הצבעה בישיבות ההנהלה. לדבריו, אברוצקי התפטר מההנהלה אך נותר יו"ר והוא מקבל משכורת של כ-12 אלף שקלים לחודש עבור הסיוע הרב שהוא מעניק לכנס אילת ולהקמתו מחדש של אתר התוכן של האגודה.
"כשהייתי זקוקה להם, גיששתי אצלם", אומרת עיתונאית שהיתה חברה באגודה עד לאחרונה. "הם הכירו היטב את המאבק שלי וידעו שאני צריכה ייעוץ ותמיכה משפטית, ולא הציעו עזרה. המקום היחיד שבו היה לי שיח עם האגודה הזו היה במסגרת משא ומתן שקדם לחלוקת פרסים בכנס באילת".
"יש חנייה חינם במרכז תל אביב לחברים באגודה", אומר מנשה רז, גימלאי האגודה. "זו הסיבה היחידה שבגללה כדאי לשלם דמי חבר. האגודה איבדה מזמן את זכות הקיום שלה. לא ראינו אותה תומכת במאבקים החשובים שיש על דמותה של העיתונות, היא למעשה עמותה לניהול נכסי נדל"ן".
"יש חנייה חינם במרכז תל אביב לחברים באגודה, זו הסיבה היחידה שבגללה כדאי לשלם דמי חבר. לא ראינו אותה תומכת במאבקים החשובים שיש על דמותה של העיתונות"
שני גופים נוספים פועלים למען עיתונאי ישראל: ארגון העיתונאים ואגודת העיתונאים הירושלמית.
לפי המסמכים, בארגון העיתונאים, שמייסדיו פרשו מהאגודה, ישנם 1,500 עיתונאים פעילים. עלות שכר המנכ"ל אלי גרנשקוירן עומדת על כ-214 אלף שקל בשנה.
באגודה הירושלמית כ-1,000 חברים. היא גובה דמי חבר בסך של 0.9 אחוז מהשכר. מעמדה המשפטי הוא של אגודה עות'מנית ולכן המסמכים שלה אינם גלויים, אך לפי הדיווחים המנכ"ל ויו"ר אינם מקבלים שכר.
פנינו לאגודת העיתונאים לקבל את תגובתם. בין היתר הם מסרו באמצעות עורך דינם את הדברים הבאים: "אגודת העיתונאים קיימת מאז 1936 ופועלת למען העיתונאי/ת בכל כלי התקשורת בישראל, בין היתר, מעניקה האגודה לחבריה יעוץ משפטי שוטף ללא עלות כספית בכל ענין מקצועי בו נתקל העיתונאי/ת וכן בעניינים הקשורים ליחס עובד מעביד.
"כמו כן לאגודה מעמד ציבורי בו הינה משמיעה את קולה בכל הקשור לחופש העיתונות ושמירה על מעמד העיתונאי/ת ומקצוע העתונות בישראל, על כל רבדיה, כולל הופעות בועדות הכנסת, התייחסות לחקיקה בנוגע לתחום העיתונות וחופש הביטוי, ואף סיוע לעיתונאי/ת שאינם חברי האגודה אשר נקלעו למצוקה בתחום מקצועיותם אצל גורמים בהם אין לאותם עיתונאים הגנה משפטית, וראה את מקרה חיים אתגר ששבח על הבמה המרכזית של כנס אילת האחרון את היחלצות האגודה לעזרתו בעת שנקלע למצוקה משפטית".
להמקום נודע כי הסיוע לאתגר ניתן לפי למעלה מעשר שנים.