החזקת כלואים בתנאי הפרדה ובידוד קשים; צפיפות בלתי נסבלת; שימוש לא מידתי בכבילה של אסירים ועצורים; תנאים קשים ברכבי ההובלה; תנאים תברואתיים ירודים, ליקויים במתן טיפול רפואי הולם – כל אלה ועוד עולים מדו"ח הסנגוריה הציבורית לגבי 29 מתקני הכליאה בארץ בשנים 2017-2018, שמתפרסם היום.
התמונה המצטיירת בחלק מבתי הסוהר היא עגומה: ב-15 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסנגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים להחזקתם של כלואים בתנאי הפרדה, בידוד או שמירה. מן הממצאים שנאספו בדוח, עולה כי חלק ניכר מהבעיות שפורטו בו בעבר בנוגע להחזקת כלואים בהפרדה בישראל טרם זכו למענה.
מהדו"ח עולים גם ליקויים קשים באשר לתנאי ההחזקה של עצורים ואסורים בחלק ממתקני המעצר שבבתי המשפט ברחבי הארץ, כמו: צפיפות בלתי נסבלת בתאים, תנאי תברואה ואוורור ירודים ביותר והעדר תנאים הולמים לקיום מפגשי עו"ד-לקוח באווירה בטוחה. גם באשר לליווי הכלואים לבתי המשפט על ידי שב"ס נמצאו ליקויים רבים המביאים לפגיעה חמורה בזכויותיהם, וביניהם: טלטולם בדרכים במשך שעות רבות; צפיפות קשה ברכבי ההובלה; הארכת שהייתם במתקני המעצר מעבר לנדרש; ובמקרים רבים הובלתם של הכלואים כשהם אזוקים לעיני הציבור הרחב, תוך פגיעה חמורה בכבודם.
בידוד ממושך לקטינים, התזת מים לתא עם זרנוק
על פי הדוח, ההשלכות הפוגעניות של החזקת כלואים בתנאי בידוד באים לידי ביטוי ביתר שאת כאשר מדובר בכלואים קטינים, המוחזקים בעיקר בכלא אופק המשמש כמתקן הכליאה המרכזי לקטינים. זאת, במיוחד לנוכח העובדה שהוראות החוק ופקודות הנציבות הרלוונטיות אינן מבחינות בין בגירים לבין קטינים, ואין בהן התאמות רלוונטיות לאוכלוסיית הקטינים שמאפייניה הייחודיים הופכים אותה לפגיעה במיוחד לנזקי ההחזקה בבידוד.
על רקע הצטברות מידע בדבר שימוש מוגבר בעונשי בידוד כלפי קטינים בכלא אופק, פנה בחודש מאי 2018 הסניגור הציבורי הארצי לנציבת בתי הסוהר ולמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי) בנושא זה. בפנייה זו פורטו הנתונים המדאיגים שהצטברו, לפיהם 74% מהקטינים אשר יוצגו על ידי הסניגוריה הציבורית במהלך שנת 2017 נענשו בבידוד לפחות פעם אחת; ומחצית מהם נענשו בבידוד מספר פעמים לאורך תקופת מאסרם
נתונים אלה מעידים על שימוש תדיר ומדאיג באמצעי הבידוד, כאשר מבחינת המקרים השונים שבהם נעשה שימוש בענישה של בידוד עולה תמונה מטרידה גם באשר להיעדר הלימה בין המעשים שבגינם נענשו הקטינים, לבין חומרת הענישה שננקטה כלפיהם. עוד פורט בפניה זו מידע שנאסף ממחקרים בעולם המלמד על השלכות חמורות של בידוד קטינים, לרבות בהקשרים של התפתחותם התקינה ובריאותם הנפשית.
בפניה הודגש כי אופן השימוש באמצעי הבידוד כלפי קטינים, וכן התנאים שבהם מוחזקים הקטינים בבידוד, עומדים בפער משמעותי אל מול סטנדרטים בינלאומיים ואל מול הנעשה במדינות מערביות אחרות, וכי יש לפעול באופן מידי לצמצום השימוש בעונש הבידוד ביחס לקטינים, עד לביטולו כליל בהתאם לאמות המידה שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים.
מעיון ביומן אגף ההפרדה והבידוד בכלא אופק, עלה כי לאורך תקופה של כ-8 חודשים תועדו 30 כניסות של קטינים להפרדה, כאשר במרבית המקרים, הוחזקו בהפרדה למשך שבועיים, שהיא התקופה המקסימלית בחוק המצויה בסמכות מפקד בית הסוהר או סגנו. כמו כן עולה כי בכל אחד משלושת החודשים שקדמו לביקור תועדו בין 20 ל-30 מקרים של החזקת קטינים בבידוד, לתקופה ממוצעת של כ-3 ימים.
במהלך הביקורים נשמעו תלונות רבות מצד הקטינים על החזקה בבידוד, ועל התנאים הקשים המאפיינים את השהייה בבידוד. אחד הקטינים מסר כי האסלה בתא הבידוד הייתה שבורה ולא היה ניתן לעשות בה שימוש כל ימי הבידוד. שני קטינים מסרו כי בזמן ששהו בבידוד נלקחו מהם המזרנים במהלך היום, כך שנאלצו לשכב על מיטת הברזל. שני קטינים מסרו למבקרים כי בזמן שהוחזקו בבידוד התיזו סוהרים מים לתא באמצעות זרנוק, וכי הם נאלצו להישאר בבגדיהם הרטובים למשך מספר ימים.
המבקרים סברו כי הנתונים והתלונות מעידים על שימוש יתר באמצעי קיצוני של החזקת קטינים בבידוד, ובמהלך הביקור שנערך בשנת 2018 נצפתה עלייה בכמות עונשי הבידוד שהוטלו מדי חודש ביחס לביקור שנערך בשנת 2017. המבקרים התרשמו כי חווית השהייה של הקטינים בתאי הבידוד היא קשה ביותר: שהייה לבד בתא ריק, בניתוק מוחלט מכל המתרחש באגף, ללא קשר עם המשפחה או עם גורמים אחרים וללא ציוד אישי וחומרי קריאה, אינה ראויה ומחייבת שינוי המציאות.
חוסר טיפול הולם לסובלים מלקות נפשית
גם בקרב בגירים, עלו ממצאים מטרידים. ממצא מדאיג במיוחד עולה ביחס לאוכלוסיית הכלואים הסובלים מלקויות נפשיות, אשר מוחזקים במקרים רבים בתנאי הפרדה והשגחה שאינם נותנים מענה לצרכיהם. בבית מעצר הדרים ביקרו המבקרים באגף "השגחה וענישה", המיועד לכלואים הזקוקים להשגחה מיוחדת על רקע נטיות אובדניות ומצב נפשי מעורער, וכן לכלואים המוחזקים בבידוד בעקבות הליך משמעתי. לפי הדוח חלק מהכלואים מוחזקים באגף זה בלית ברירה, בהיעדר חלופה הולמת או בהיעדר אפשרות להעביר אותם למתקן מב"ן בשל מצוקת מקום.
בעקבות ביקורת על התנאים הקשים השוררים באגף שעלתה במסגרת דוחות ביקור קודמים, נמסר למבקרים כי נעשים מאמצים לצמצם את השימוש באגף רק למקרים בהם קיים צורך ממשי, וכן לצמצם את משך השהייה של הכלואים המוחזקים בו. להערכת המבקרים האגף אינו ראוי למגורי אדם, והתנאים בו עשויים להחמיר את מצבם הנפשי של השוהים במקום. על כן חזרו המבקרים על ההמלצה להימנע לחלוטין מהחזקת כלואים במקום, ולהעביר את האסירים טעוני ההשגחה לבתי חולים פסיכיאטריים או למתקן מב"ן.
בבית סוהר נווה תרצה, למשל, התרשמו המבקרים כי אגף ההפרדה משמש להחזקת כלואות על רקע מצבן הנפשי, וזאת בניגוד לעילות ההפרדה הקבועות בחוק. המבקרים סברו כי יש לפעול באופן מידי לשינוי המצב הקיים ולהקצות בבית סוהר מג"ן – מב"ן (מרכז בריאות הנפש) מספר תאים לכלואות בעלות רקע פסיכיאטרי אשר מצבן מחייב אשפוז, או שאינו מאפשר את החזקתן עם כלואות אחרות באגפים הרגילים. לפי התייחסות נציג שב"ס לטענה זו בדוח, האסירות אינן מוחזקות בהפרדה בשל מצבן הנפשי, אלא כדי להשיג אחת ממטרות ההפרדה שבחוק ובהן גם מניעת פגיעה בעצמן או בזולתן.
עד כמה ירחיק אסיר לכת על מנת להימנע מכליאה בהפרדה? את התשובה לכך ניתן ללמוד מסיפורו של אסיר באגף ההפרדה בבית סוהר איילון, בו ע"פ הדוח, מוחזקים הכלואים שמצבם הנפשי אינו יציב בנפרד מאסירים אחרים, ואינם משולבים בפעילויות חינוך או טיפול קבוצתיות. המבקרים מטעם הסנגוריה ביקרו באחד התאים באגף, שהיה במצב ירוד ביותר. "הקירות בתא מלוכלכים, ריח של צחנה שרר במקום, ומקקים רבים התרוצצו ברחבי התא ואף על המיטה". הכלוא במקום מסר למבקרים כי עד לאחרונה שהה עמו כלוא נוסף, אשר ניסה לפגוע בעצמו ולחתוך את פרקי ידיו במטרה לעבור מאגף ההפרדה ולזכות בתנאי כליאה טובים יותר.
במהלך 2017 פורסמו המלצות "וועדת ההיגוי לצמצום הגבלה מכאנית בישראל", שבחנה את השימוש בקשירות ובידוד של מטופלים באשפוז פסיכיאטרי. הוועדה המליצה על שורה של צעדים על מנת להביא לצמצום משמעותי של השימוש בכלי זה. הסנגוריה הציבורית ציינה בדוח כי יש ליישם את המלצות וועדת ההיגוי גם ביחס למטופלים פסיכיאטריים המצויים באחריות שירות בתי הסוהר, ולהימנע מלהחזיק כלואים הסובלים מלקויות נפשיות בתנאי הפרדה, ומשימוש באמצעי כבילה כלפי כלואים אלו.
כבילה מהירה ללא בחינת חלופות
ב-8 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים לאופן השימוש הנעשה בכבילה למיטה, לרבות מקרים המעוררים חשש ממשי שהשימוש בכבילה נעשה שלא כחוק למטרות ענישה. בבית סוהר אופק, למשל, התרשמו המבקרים כי נעשה שימוש תדיר באמצעי הריסון הקיצוני של כבילה למיטה בארבע גפיים מבלי שנבחנו אמצעי ריסון מידתיים יותר. בביקור שנערך ב-2017 עלה כי בחודשים שקדמו לביקור נעשה שימוש באמצעי ריסון בכ-30 מקרים בכל חודש, שברובם היה מדובר בכבילה למיטה בארבע גפיים.
במרבית המקרים נכבלו הקטינים למשך שעתיים, אך תועדו מקרים בהם נמשכה הכבילה לפרק זמן ארוך יותר. אחד הקטינים מסר למבקרים כי היה כבול למיטה לאחר אירוע משמעתי למשך למעלה מ-4 שעות, שבמהלכן אף הועמד לדין משמעתי והוחזר לכבילה. כמו כן הבחינו המבקרים בתיעוד של מקרים בהם נכבלו הקטינים למשך 5-4 שעות. אחד הקטינים מסר למבקרים כי נכבל למשך כארבע שעות כשידיו כלפי מעלה, באופן המגביר את תחושת אי הנוחות ואף גורם לכאב. המבקרים סברו כי יש מקום לעשות שימוש באמצעי ריסון מידתיים יותר, ולמשך הזמן המינימלי הדרוש, תוך בחינת כל מקרה לגופו.
בבית סוהר מעשיהו נמצא כי נעשה שימוש תדיר באמצעי של כבילה למיטה בארבע גפיים. כך, במחצית השנה שקדמה לביקור תועדו כ-60 החלטות כבילה. המבקרים התרשמו כי השימוש בכבילה נעשה גם במקרים בהם לא עולה כל צורך של ממש באמצעי קיצוני זה, וכי הכבילה משמשת כאמצעי ענישה פסול, וזאת בניגוד לפקודת הנציבות בנושא. כך למשל, מהתיעוד עולה כי אחד הכלואים נכבל למיטה למשך כארבע שעות, בעקבות הפרת סדר ומשמעת. המבקרים סברו כי נדרש לחדד ולהבהיר כי השימוש בכבילת אסיר למיטה צריך להיעשות במקרים חריגים ביותר, לזמן קצר ככל הניתן, וזאת רק כאשר ישנו חשש ממשי כי האסיר עלול לפגוע בעצמו ועד למתן טיפול פסיכיאטרי הולם.
האסיר הכבול נאלץ לעשות את צרכיו על עצמו
בבית סוהר אשל ביקרו המבקרים בתא הכבילה. ע"פ הדוח, מדובר בתא קטן מאד, גדול אך במעט מהמיטה אליה נכבל הכלוא. בתא אין חלון, ושוררים בו לכלוך וצחנה. משיחות שערכו המבקרים עם כלואים עולה כי בעת הכבילה הם נאלצים לקרוא לסוהרים לאורך זמן רב על מנת שיתאפשר להם להתפנות לשירותים. אחד הכלואים מסר שבעת שהיה כבול נאלץ לעשות את צרכיו על עצמו מאחר ולא הגיע סוהר שיתיר אותו מהכבילה. כלוא אחר מסר שנשאר כבול לאורך כל שעות הלילה ולא הגיע אליו סוהר שיתיר אותו למרות צעקות שלו ושל כלואים אחרים באגף. בהתייחסות נציג שב"ס לטענה זו בדוח, נכתב כי היא נבדקה ולא נמצא בה ממש.
עוד עלה שתא הכבילה משמש להחזקת כלואים בהפרדה ובידוד, בהיעדר תאים פנויים אחרים. המבקרים סברו כי מדובר במצב בעייתי שכן אין בתא שירותים והכלואים תלויים בכך שסוהר יגיע ויאפשר להם לצאת מהתא. ע"פ הדוח, מעיון ביומן הכבילות עלה כי מרבית מקרי הכבילה נמשכו עד 48 שעות, אך קיימים גם מקרים בהם הכבילה נמשכה לפרק זמן ארוך יותר. באחד המקרים הכלוא נכבל לשישה ימים רצופים מחשש לפגיעה עצמית. בהתייחסות שב"ס בדוח לטענה זו, נכתב כי מדובר במקרה חריג מחודש פברואר 2016.
היעדר מענה שיקומי הולם ועידוד אלימות
לפי הדוח, במקרים רבים הוראות החוק אינן מיושמות ורבים מן הכלואים השוהים במתקני שב"ס אינם זוכים למענה שיקומי הולם. ב-6 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים לאיכות הטיפול הסוציאלי, למחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים; ב-5 מתקני כליאה נמצא כי קיימת מדיניות של אי-מתן שירותי שיקום, חינוך ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים; ב-7 מתקני כליאה נמצאו ליקויים הנוגעים להעדר תכניות חינוך, טיפול ושיקום לאסירים שאינם דוברי עברית; ב-12 מתקני כליאה התגלו ליקויים הנוגעים למסגרות החינוך והפנאי; וב-9 מתקני כליאה נמצאו ליקויים הנוגעים למסגרות התעסוקה.
בשמונה מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית התקבלו תלונות על ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם מצד סגל בית הסוהר. בבית הסוהר אופק, עלו תלונות על יחס מזלזל ובלתי הולם מצד סוהרים. רבים מהקטינים הלינו על כך שהסוהרים מתעלמים מבקשות ומפניות חוזרות ונשנות מצדם, והעידו כי "לא סופרים אותנו כשאנחנו צריכים אותם". הקטינים מסרו למבקרים כי התנהגות הסוהרים יוצרות תחושות השפלה ותסכול. אחד הקטינים מסר למבקרים כי פעמים רבות הסוהרים זורקים את צלחות האוכל אל תוך התא, כך שהמזון מתפזר על הרצפה.
בבית סוהר אשל עלו תלונות קשות מצד הכלואים על כך שהסוהרים מאפשרים אלימות בין הכלואים, ואף עושים שימוש בתגובות אלימות מצד כלואים אחרים על מנת להתנכל לכלואים, למשל באמצעות שיבוץ לתאים בהם מצויים כלואים מסוכסכים. ע"פ הדוח, רבים מהכלואים עמם שוחחו המבקרים העלו בפניהם תיאורים על אלימות קשה שחוו.
תגובות השב"ס
בהתייחסות נציג שב"ס לטענות על התנהגות הסוהרים בדוח, נכתב כי "לא ניתן להתייחס לטענות ספציפיות המוצגות בדו"ח, לאור העובדה כי שמות האסירים אינם מצוינים וכי המדובר לכאורה באסירים אשר שהו באגפים/תאים הרלוונטיים לפני למעלה מ-4 חודשים. שנית, הטענות לפיהן סגל המתקן משבץ בעל כורחם אסירים המסוכסכים ביניהם – משוללות כל יסוד".
לגבי החזקה בתנאי הפרדה, בידוד והשגחה, נמסר משב"ס כ שב"ס נמסר כי החזקת אסירים ועצורים בתנאים אלו מבוצעת בהתאם להוראות הדין. כמו כן, בשנת 2018, הוקם בשב"ס צוות רב-תחומי שערך ביקורות בכל אגפי ההפרדה בשירות בתי הסוהר במטרה לבדוק את תנאי החזקת אסירים באגפי ההפרדה, אכיפה ואחידות בקיומם של פקודות ונהלי שב"ס בעניין החזקת אסירים אלו.
עוד נמסר כי "שב"ס עושה ככל יכולתו לשיפור תנאי מחיית האסירים, התפיסה הארגונית היא כי לא מדובר רק בבעיות או בכשלים נקודתיים, אלא במתן מענה מערכתי. לגבי תנאי היגיינה ותברואה ובעיית מזיקים נמסר כי ההערות שניתנו בנושא טופלו בכל בתי הסוהר ובתי המעצר והטיפול השוטף מבוצע בין היתר באמצעות : הדברות, ניקיון ב "קיטור", ריסוס וצביעה.
לגבי הכבילה כאמצעי ריסון: ההערות שניתנו בנושא הכבילה והתיעוד, טופלו ורועננו ההנחיות בנושא. כאמור בדו"ח יש לציין כי בעקבות הביקורת בבית הסוהר ׳שקמה׳, הוצאה הנחייה כלל ארגונית של אגף הבטחון והמבצעים האוסרת על כבילה לצידי הראש. כבילה למיטה מותרת כאשר הידיים צמודות למותן ולא לראש.
לגבי החזקת קטינים בהפרדה: החזקת אסיר בהפרדה, הינה בבחינת אמצעי הננקט כמוצא אחרון אשר בלעדיו לא ניתן להשיג את אחת או יותר ממטרות ההפרדה שנקבעו. עבור האסירים בבית הסוהר "אופק" המוחזקים בהפרדה קיימות אסמכתאות כדין להחזקתם בהפרדה. על מנת לשמור על הרצף הטיפולי באגף ההפרדה, נבנתה כיתת חינוך, כך שהאסירים המוחזקים בהפרדה, ממשיכים בתוכנית הטיפול, החינוך והדת, במפגשים פרטניים.
לגבי ליווי והובלת אסירים: בדו"ח מצוינות הפעולות שננקטו לאורך השנים בשב"ס לטובת שיפור התחום. ב- 2017 החלה עבודת מטה והתייעלות הליוויים הארוכים ונערכו מספר שינויים בהם פינוי מעברים על-בסיס יומי, כדי למנוע השארת עצורים למשך הלילה במעברים ככל הניתן והאפשר, בדגש על סופי שבוע.