עופר בוזי נחשב לשחקן ותיק בזירה הציבורית באור יהודה. כמעט שלושה עשורים הוא משמש במגוון תפקידים בכירים בעירייה, בין השאר כיו"ר ועדה מרחבית לתכנון ובנייה, ממונה על רישוי עסקים, ממלא מקום ראש העירייה ולתקופה קצרה אף כראש העירייה בפועל, לאחר שהחליף את ראש העירייה הקודם דוד יוסף שהורשע בעבירות מין ושחיתות ונשלח לכלא.
בוזי הצליח להתברג בתפקידים בכירים במועצה גם תחת הנהגתה של ראש העירייה הנוכחית, ליאת שוחט, שהיתה יריבתו הפוליטית של יוסף. יריבות זו תופסת כותרות במקומונים בעיר ב-2015, ערב הבחירות לקדנציה הראשונה שלה הצהירה שוחט "אפעל לניקוי אורוות במסדרונות העירייה, כך שכל מי שהיה קשור לשלטון הקודם — ילך". על בוזי אמרה "הייתי מציעה לו שיסיק מסקנות. הוא היה לצידו של דוד יוסף כל השנים האלה".
למרות היריבות, נראה ששוחט – שבתחקיר הקודם חשפנו את הנכסים של קרובי משפחתה הנמצאים במתחמים שקידמה את שיפוצם – הבינה כי עדיף לגייס את בוזי לצדה. למרות ההצהרות בקמפיין, מחזיק בוזי כיום בתפקיד משנה לראשת העיר ומשמש כיו"ר ועדת המשנה לתכנון בנייה. ועדה זו נחשבת ליוקרתית ולחשובה ביותר הקובעת את סדר יום התכנוני בעיר ומכריעה בין היתר בפרויקטים עתירי תקציב של מאות יחידות דיור. אחד מהם הוא פרויקט מתחם העצמאות בעיר.
קידום פרוייקט מתחם העצמאות, שמכיל שיכונים ותיקים מימיה הראשונים של אור יהודה, גרר התנגדויות רבות מצד תושבים על אישור התב"ע, כפי שחשפנו בתחקיר קודם. בין היתר טענו התושבים כי הפרויקט יביא להרעת תנאי המחייה של הדיירים, בשל בנייה צפופה מדי והיעדר חניה. ההתנגדויות קשות עלו גם מצד הדיירים המתגוררים בסמוך למתחם העצמאות בעבורם הפרויקט יפגע בצורה דרמטית באיכות החיים.
"מדובר בחומה צרה, גבוהה וצפופה עם מרחקי מינימום בין מגדל למגדל עם צפיפות תחבורתית וחוסר בתשתיות שאי אפשר יהיה לתקנן", אומר עמית זינגר תושב המקום. באחרונה הגיש זינגר עם תושבים נוספים מהשכונה הסמוכה תביעה על סך 25 מיליון שקל כנגד היזם לקבלת פיצוי בשל הפגיעה ההרסנית לדבריהם בערך הדירות.
העירייה תמכה בקידום הפרויקט לאורך השנים, מאז 2010 ולפני כמה חודשים בעקבות עיכובים מתמשכים, נכנסה באופן רשמי כיזמית בפרויקט שאמורה לתת לו רוח גבית קריטית מול הוועדה המחוזית ולהוציאו לפועל. כעת נודע למקום הכי חם כי גם עופר בוזי, שהיה גורם מרכזי בקידום התוכנית כחבר ויו"ר ועדת התכנון והבנייה, לא גילה על הנכסים של קרובי משפחתו במתחם. מהפרוטוקולים של הוועדה עולה כי בוזי לא מצהיר בשום שלב על ניגוד עניינים מטעמו גם כשהוא מכהן כיו"ר הוועדה ומכריע בעניין עתידו של המתחם.
כפי שהצגנו בתחקיר הקודם, בוזי הוא זה שחותם על הגשת תוכנית התחם לוועדה המחוזית ויושב בוועדות המכריעות, שבהן הוחלט להקל על היזם עזרא אלה בקבלת הפרויקט ובתוך כך לגבור על התנגדויות התושבים.
"זה לטובת היורשים"
הנכס הראשון של משפחת בוזי במתחם העצמאות שייך לדני בוזי – אביו של עופר. מדובר בדירת קרקע הממוקמת ברחוב העצמאות 33. בבניין הצמוד, ברחוב העצמאות 31 ישנו נכס נוסף של המשפחה, השייך לדודו ודודתו של בוזי. הממוקמת אף היא בקומת קרקע. נציין כי לרשות הדוד בעלות חלקית בדירה נוספת באותו המתחם.
בדוברות עיריית אור יהודה טוענים שבוזי נהג כשורה. כך למשל הם הסבירו את עניין הנכסים של משפחתו. "הטענות שמועלות לפיהן פעל בוזי בניגוד עניינים אינן נכונות. חשוב להדגיש כי החוק אינו מגדיר קרבה משפחתית של דוד כדבר העלול להתפרש כניגוד עניינים".
ככל שהחלק הזה מתקבל על הדעת, המשך התגובה מעלה תהייה חמורה בנוגע לנכס שנמצא בבעלותו של אביו של יו"ר הועדה. בתשובה לשאלתנו על הנכס של דני בוזי נמסר "באשר לנכס הנוסף שצוין בפנייתכם, הרי שמדובר בנכס שבו התגוררה סבתו במשך עשרות שנים, ובהתאם לדין החל על חברי הוועדה, סבתו אף היא אינה מוגדרת כ'קרוב' בהתאם לכללים הנוגעים לניגוד עניינים".
מבדיקה שערכנו, עולה כי סבתו של יו"ר הועדה, הלכה לעולמה לפני שהתכנית של מתחם העצמאות הוגשה לוועדה המחוזית ב-2015 והנכס רשום על שם אביו של עופר, דני בוזי. אבל בין אם הסבתא התגוררה שם או לא הבעלות על הנכס היה ועודנו של אביו. לא הסתפקנו בתשובת הדוברות לכן שאלנו את יו"ר הועדה האם מדובר בסיפורי סבתא. הוא ביקש שלא להתייחס, והפנה אותנו לתגובה שהעבירה הדוברות, לפיה ניתן להניח שלא ידע שהנכס מצוי בבעלות אביו:
"יודגש כי בהתאם לדין, חברי הוועדה נדרשים למלא שאלון ניגוד עניינים, שאותו מילא מר בוזי בתחילת הקדנציה הנוכחית ואף ציין את נכסי הוריו שהיו בידיעתו באותה עת. העירייה ונבחריה ימשיכו לפעול אך ורק על פי כללי המנהל התקין ובהתאם לחוות הדעת המחייבות של היועצים המשפטיים, הן של העירייה והן של הוועדה המקומית".
בדיקה נוספת של המקום העלתה שבאותו שאלון אליו מתייחסת העירייה, לא צוינה אף דירה במתחם העצמאות, שהתחדשותו צפויה להניב לבעליה (במקום בעלי הנכסים) תשואה נאה. כמו כן, לנוכח עוצמת ניגוד העניינים שכזה היה מצופה מנבחר ציבור לדווח לפרוטוקול כמו גם ליועמ"שית העירייה בנושא.
כרוניקה של אישורים ללא דיווחים
בנוסף להתחמקות בנושא בעלות הנכסים, דוברות העיריה ניסתה להמעיט בחלקו של בוזי, ומסרה כך: "במרבית השנים שבהן מקודמת התכנית, לא מילא בוזי אף תפקיד רשמי בוועדה, ובוודאי שלא בשנים שבהן קודמה התוכנית בין 2009 ועד 2014, השנה שבה מונה לתפקיד יו"ר הוועדה, תפקיד שבו שימש פחות משנתיים".
אולם מהנתונים שבידינו עולה תמונת מצד שונה לגמרי: כבר במאי 2010 מופיע אישור בקובץ ממשלתי לפיו עופר בוזי משמש כנציג בוועדה לתכנון ובנייה מטעם עיריית אור יהודה. לתפקיד זה קדמו בחירות בתוך העירייה. בדוברות העירייה לא ציינו עובדה זאת ובתוך כך שבוזי אכן נשא בתפקיד רשמי.
במרץ 2011 החליטה הוועדה לתכנון ובנייה באור יהודה לקדם את תוכנית העצמאות תוך שהיא ממליצה על הקפאת התנאים לטובת היזם עזרא אלה, כדי שיוכל לעמוד ברף החתימות שלו הוא נדרש. מי שחתום על אותו פרוטוקול הוא בוזי בעצמו ביושבו כיו"ר הועדה המקומית המרחבית.
גם בינואר 2012 בוזי ממלא תפקיד רשמי בוועדה והוא מנהל את ישיבת הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה. בדצמבר 2012 הוא שוב מנהל את הישיבה כיו"ר הוועדה המרחבית ודן בנוגע להפקדת תוכנית העצמאות למחוזית, הפקדה משמעותה דיון באישור התוכנית והוצאתה לפועל בסופו של דבר. גם ב-2013 בוזי מנהל את ישיבות הוועדה לתכנון ולבנייה כיושב ראש ועדת המשנה.
במאי 2014 שוב דן בוזי בעניין פרויקט העצמאות מבלי שהוא מצהיר על ניגוד עניינים. בישיבה הזאת ישנה המלצה להוריד רף החתימות הנדרשות מהיזם להשלמת הדרישות מבעלי הזכויות במתחם מ- 67 אחוז ל-40 אחוז, באותו מעמד בוזי כיו"ר הוועדה אומר כי "יש אפשרות, שמאחר ומדובר בהפקדת התוכנית ולא מעבר, בסופו של יום הועדה המחוזית היא זו שתכריע בסוגיות הללו". ההחלטה בעניין זה נדחתה אבל התקבלה פה אחד חודש אחר כך.
ב-2015 התוכנית יוצאת להפקדה למחוזית ובוזי הוא זה שחתום עליה. באותה השנה בוזי נבחר לממלא מקום ראש העיר דוד יוסף שנשלח למאסר ל 38 חודשים בשל עבירות מין. כאמור קידום פרויקט העצמאות החל בתקופתו של יוסף בשנת 2010. באותם הימים עוזי אהרון החליף את בוזי שחזר שוב כיו"ר הועדה המקומית הפעם תחת הנהגתה של ראשת העיר ליאת שוחט.
גם בימים אלה בוזי ממשיך לנהל את הישיבות המכריעות בנוגע לפרויקט ללא כל הצהרה מצידו על כך שיש למשפחתו נכסים במתחם. כך עולה למשל בפרוטוקול ישיבה מפברואר האחרון, שבה בוזי משמש כיו"ר הישיבה בועדה המקומית לתכנון ובנייה.
כאשר עלו שאלות מצד חברי המועצה מדוע לא לקחו בחשבון את התנגדויות התושבים לפרוייקט בוזי ענה, "האינטרס של העירייה הוא לקדם תוכניות התחדשות עירונית … לפעמים התושבים, במיוחד אם הם מבוגרים, לא תמיד מבינים שמה שרוצים לעשות זה לטובתם ואפילו לטובת היורשים שלהם". כאמור בוזי מעורב בכל צורה בקידום הפרויקט ואף נושא בתפקיד רשמי וכל זאת מבלי שהוא מצהיר לפרוטוקול על ניגוד עניינים מצידו.
להלן התגובה המלאה שנמסרה מעיריית אור יהודה: "העירייה רואה חשיבות רבה בקידום נושא ההתחדשות העירונית, כל עוד היא מתבצעת בצורה מושכלת ואחראית, כפי שקורה במתחמים רבים בעיר. תכנית התחדשות רחוב העצמאות מקודמת מזה למעלה מעשר שנים בעיר ואושרה עוד בטרם כניסתה של ליאת שוחט, ראש העיר, לתפקידה. מרגע כניסתה לתפקיד, ראתה שוחט את האינטרס הציבורי כאינטרס עליון בכל הקשור לדאגה לנושאים כגון מבני ציבור, כיתות גן, חניות ועוד מבנים ושטחים פתוחים לטובת הציבור, ובהתאם לכך הוכנסו שינויים לתכנית. שינוים אלו אמורים להיטיב עם הדיירים המתגוררים בדירות ישנות מאוד ואינן עומדות בתקני רעידות אדמה.
"לגופו של עניין, במרבית השנים שבהן מקודמת התכנית, לא מילא בוזי אף תפקיד רשמי בוועדה, ובוודאי שלא בשנים שבהן קודמה התכנית בין השנים 2009 ועד 2014 השנה שבה מונה לתפקיד יו"ר הוועדה, תפקיד בו שימש פחות משנתיים. בכל מקרה – הטענות שמועלות לפיהן פעל בוזי בניגוד עניינים אינן נכונות. חשוב להדגיש כי החוק אינו מגדיר קרבה משפחתית של דוד כדבר העלול להתפרש כניגוד עניינים. באשר לנכס הנוסף שצוין בפנייתכם, הרי שמדובר בנכס שבו התגוררה סבתו במשך עשרות שנים, ובהתאם לדין החל על חברי הוועדה, סבתו אף היא אינה מוגדרת כ'קרוב' בהתאם לכללים הנוגעים לניגוד עניינים.
"יודגש כי בהתאם לדין, חברי הוועדה נדרשים למלא שאלון ניגוד עניינים, שאותו מילא מר בוזי בתחילת הקדנציה הנוכחית ואף ציין את נכסי הוריו שהיו בידיעתו באותה עת. העירייה ונבחריה ימשיכו לפעול אך ורק על פי כללי המנהל התקין ובהתאם לחוות הדעת המחייבות של היועצים המשפטיים, הן של העירייה והן של הוועדה המקומית".
השתתף בהכנת הכתבה: שחר גינוסר, התנועה לאיכות השלטון