חשיפת "המקום הכי חם" בנוגע להתנהלות הנראית כנגועה בניגוד עניינים של ראש עיריית אור יהודה, ליאת שוחט, ושל יו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, עופר בוזי, הובילה את התנועה לאיכות השלטון לשלוח דרישה למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, לערוך "בדיקת חשד להתנהלות הנגועה בניגוד עניינים על ידי בכירים בעיריית אור יהודה", לשון הפנייה. עוד נודע למקום הכי חם כי המידע שנחשף בתחקירים הובא גם לידיעת המשטרה ולהב 433, שעורכת בירור בנושא, ואף זימנה לחקירה גורמים בעירייה.
בסדרת התחקירים שפירסמנו ב"המקום הכי חם", עלו טענות שלפיהם ראש העיר קידמה מהלך של שיקום ושיפוץ מתחמים בעיר בעלות של מיליוני שקלים – בהם שוק גולדמן, שוק הפריקסט ומתחם המלבן – בלי שדיווחה בפרוטוקולים כנדרש על כך שהיא ומקורביה מחזיקים בנכסים באותם אזורים. בנוסף, המשנה לראש העיר ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה עופר בוזי, קידם את פרויקט מתחם העצמאות הנחשב לפרויקט נדל"ן יוקרתי, בלי שהצהיר כנדרש על כך שברשות אביו ישנו נכס במתחם.
"על פי הנטען בפרסומים אלו ובמסמכים נוספים שהומצאו לנו עולה חשש לפיו שני בעלי התפקידים בעיריית אור יהודה ראש העיר ליאת שוחט, ויושב ראש הועדה המרחבית לתכנון ובניה וחבר המועצה עופר בוזי – דנו ופעלו לקידום תכניות הבניה בעוד הם מצויים בניגוד עניינים, לכאורה", כתבו אנשי התנועה למען איכות השלטון למבקר המדינה.
את מי עוצרת השומרת?
במקביל לפנייתם למבקר המדינה, פנו אנשי התנועה לאיכות השלטון בישראל ליועצת המשפטית של עיריית אור יהודה, שלומית שפינדל, והעלו בפניה תהייה על כך שלא מנעה משוחט ומבוזי לקחת חלק בפרויקטים האמורים, וזאת במסגרת תפקידה כשומרת הסף ומי שאמורה לסלק כל ספק בכל הנוגע לניגוד עניינים או בכל התנהלות שיש בה רבב.
"אנו פונים אליך ליידעך בדבר העובדה שפנינו למבקר המדינה בבקשה שיפתח בבדיקה להתנהלות האישים ולאופן קבלת ההחלטות בישיבות, והן על מנת לבקש את תגובתך מה ייעשה כעת משהובאו הנתונים שלעיל לידיעתך, וכיצד יטופל הנושא ברמת הוועדה ובניהול ישיבותיה השוטפות".
נזכיר כי בעת פרסום התחקיר על אופן התנהלותה של ליאת שוחט, נמסר לנו מעיריית אור יהודה כי, "ראש העיר פועלת אך ורק על פי החוק ובהתאם לחוות הדעת המשפטית של היועמ"שית".
גם בנוגע לתחקיר על הפגמים שעלו בהתנהלותו של עופר בוזי ציינו בעירייה כי, "בהתאם לדין, חברי הוועדה נדרשים למלא שאלון ניגוד עניינים, שאותו מילא בוזי בתחילת הקדנציה הנוכחית ואף ציין את נכסי הוריו שהיו בידיעתו באותה עת. העירייה ונבחריה ימשיכו לפעול אך ורק על פי כללי המנהל התקין ובהתאם לחוות הדעת המחייבות של היועצים המשפטיים, הן של העירייה והן של הוועדה המקומית".
הצהרה ללא כיסוי
לבקשת התנועה לחופש המידע, שלחה עיריית אור יהודה דוח ובו פירוט הנכסים שעליהם הצהירה ליאת שוחט. ארבעה מתשעה נכסים שנמצאים בבעלות שוחט וקרוביה זכו לשיפוץ ולהשבחה מכספי העירייה ומכספי משרד השיכון, שהוקצו לטובת פרויקטים אלה.
מהנתונים עולה ששוחט אכן הצהירה על הנכסים שברשותה או ברשות קרוביה, אולם עד לרגע זה לא ברור אם מדובר ברשימה שהוגשה בזמן הקדנציה הראשונה של שוחט, שבה קדימה ראש העיר את מתחם שוק גולדמן ושוק הפריקסט. ואם אכן דיווחה בזמן, מדוע לא מנע ממנה הייעוץ המשפטי של העירייה להשתתף בוועדות ולהימנע מניגוד עניינים.
שאלה דומה עולה גם בנוגע למתחם המלבן, שעומד בפני פרויקט של התחדשות עירונית שעלותו 2.1 מיליון שקל מכספי משרד השיכון. במספר ישיבות שהתקיימו בנושא זה החל מ-2018 הצהירה שוחט על ניגוד עניינים בהתאם להוראות המחלקה המשפטית של העירייה. אולם ביוני 2019 שוחט ניהלה את הישיבה המכרעת שהתקיימה בעניין והצביעה בעד פרויקט פינוי בינוי במתחם, בלי להצהיר בפני הפרוטוקול על ניגוד הענייניים.
תמונת מצב לא פחות מדאיגה עולה מהדוח גם במקרה של עופר בוזי. יו"ר ועדת תכנון ובנייה בעיר אמנם הצהיר על נכס אחד שברשותו, אבל לא הצהיר על ניגוד עניינים מצידו בנוגע לנכס של אביו ברחוב העצמאות, שאותו דאג לקדם, זאת למרות שהוא מחויב לכך על פי חוק כחבר מועצה ובעיקר מתוקף תפקידו בוועדה.
עד לרגע זה לא התקבלה תגובה מעו"ד שפינדל. ממשרד מבקר המדינה הגיבו כי הם אינם מוסרים מידע על תלונות שמתקבלות במשרדו ועל תהליכי עבודתו. ממשטרת ישראל נמסר: מטבע הדברים איננו מוסרים פרטים מתכתובות שהתקבלו ממוסד זה או אחר ואין בכוונתנו לאשר או להכחיש את תוכן הפנייה.
פנינו למשטרת ישראל עם שאלות לגבי הבדיקה המתקימת בלהב 433 בעניין, והיכן היא עומדת. ממשטרת ישראל נמסר: "איננו מוסרים פרטים בדבר קיומן או אי קיומן של חקירות ואין בכך כדי לאשר או להפריך את עצם קיומן".