"אותך היו צריכים לאנוס ולהרוג בבארי", קראו פעילי ימין לעבר נשים שיצאו הערב מהפגנה נגד המלחמה בגן צ'ארלס קלור בת"א, והמשיכו לעקוב אחריהן. מפגין אחר הם ליוו בזעקות "חבל שלא שרפו אותך וערפו לך את הראש", עד שנכנס אל רכבו. זו לא היתה קריאה אחת, אלא אלו היו עשרות רבות. שוטרים שהיו במקום עצרו בגופם את האלימות שהופנתה כלפי המפגינים, והסתיימה באירועים קלים יחסית, כמו הצמדות פיזית מאיימת וחטיפה של הטלפון בכוח, לרוב על ידי תוקפים רכובים על אופניים חשמליים. באותו זמן הפעילים גם הקיפו את רכבו של חה"כ לשעבר מוחמד ברכה ולא אפשרו לו לעזוב את המקום.
הערב, מוצאי שבת ה-18/11, התקיימה הפגנה נגד המלחמה בהשתתפות מאות מפגינים, פעילי שלום ובנוכחות חברי כנסת. את ההפגנה ארגנה מפלגת חד״ש, והיא אושרה מוקדם יותר השבוע על ידי בג״צ. מול ההפגנה של חד״ש התארגנה מחאת נגד שלא קיבלה אישור מראש, אולם אושרה בשטח מאחר שהיו בה פחות מ-50 איש. המשטרה אישרה להם להשמיע מוסיקה בלבד, ולא נאומים. ברמקולים הגדולים שהביאו הושמעו שירים כמו "מי שמאמין לא מפחד", המפגינים הניפו דגלי ישראל ושמרו על מורל גבוה.
קומץ ממפגיני הנגד הגיע אל מאחורי הבמה של ההפגנה של חד״שׁ, כשאחד מהם עם מגפון וחולצה עליה תמונה של חייל הרוג מה-7/10. צעקות "בוגדים" ו"לא אכפת לכם מהנשים שנרצחו" הוטחו במתנגדי המלחמה, לאורך הנאומים של חברי הכנסת עאידה תומא סולמיאן ויוסף עטאונה (תושב חורה שספגה הרוגים וחטופים ב-7/10), הח"כים לשעבר אברום בורג ומוחמד ברכה, פעיל השלום מעוז ינון ששני הוריו נרצחו בבוקר ה-7/10 ועוד.
לקראת סוף ההפגנה פנתה המשטרה אל נועה לוי , מזכירת חד"ש בת"א ואחת המארגנות, וביקשה שמפגיני חד״ש יצאו מנקודה אחרת מזו שבה נכנסו, מכיוון הים, על מנת למנוע חיכוך עם מפגיני הימין. בשיחה עמה נאמר לה כי המשטרה תתקשה להגן על המפגינים, זאת למרות שהמקום נבחר על ידי אנשי המשטרה בשל הקירבה לחניון והיציאה הקלה מהמתחם. גם השעה המוקדמת, ארבע אחה"צ, נקבעה על ידי המשטרה, ככל הנראה בשל העובדה שהשבת עדיין לא יצאה.
ביציאה מההפגנה חיכו עשרות אנשים משולהבים ומוסתים. "הפינוי היה מאוד קשוח כי לא איבטחו כמו שצריך וחיכו לנו פעילי ימין בכל הכיוונים", אומרת הערב נועה לוי, "היה ידוע מראש שצריכים אנשים לצאת לחניון, היו ארבעה אוטובוסים שהגיעו, היה צריך לפנות לנו נתיב אחד. במקום זה אנשים בקושי הצליחו להגיע לאוטובוסים שלהם.
"הלכנו צפונה מכיוון שהודיעו לנו שהקיפו את הרכב של חה״כ לשעבר מוחמד ברכה בחניון ומנעו ממנו לצאת. הלכנו לשחרר אותו. כשראיתי מרחוק את הרכב מוקף הצבעתי עליו לשוטרים שהתקדמו אליו עם פרשים, ואנחנו חזרנו למתחם ההפגנה כדי לצאת משם, מלווים בשוטרים, והתפנינו דרך הים ביחידים או זוגות.
"הלכתי לפגוש את אבי, אחי ובעלי. כשנכנסו לרכבו של אבי, נכה בן 75, אותם פעילי ימין זיהו אותי ורצו אחרינו, הקיפו אותנו, דפקו על החלונות ולא נתנו לנו לצאת. ירקו לי על הפנים, הוציאו אוויר מאחד הגלגלים, וככה היינו מבוצרים עשר דקות או רבע שעה עד ששוטרים באו לחלץ אותנו".
"כמה אנשי ימין ליוו אותי מהיציאה עד לרכב תוך קללות וגידופים", מספר ח"כ לשעבר מוחמד ברכה, יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל, "למזלי היו איתי כמה חבר'ה צעירים שהלכו מסביבי והכניסו אותי לרכב. אבל כשנכנסתי האנשים המקללים עמדו לפני הרכב ומנעו ממני להתקדם. הם רצו לייצר פרובוקציה. שמישהו ידחוף מישהו. רצו להדליק אש.
״בסוף פילסנו דרך. ביציאה ראינו שוטרים מגיעים למקום אבל כבר לא היה צורך. העניין היה צפוי לגמרי, האנשים האלה הכירו אותי, מהרגע הראשון פנו אלי בשם. קיללו את המשפחה ודברים על עזה ומחבלים וטרוריסטים וכאלה, באמת שהשפה לא סובלת מה שנאמר שם".
הצטערת שהגעת?
"את האמת אמרתי על הבמה – נעשה היום דבר חשוב. זה יכול להיראות צנוע אבל זה סדק בחומת ההשתקה והניסיון להעלים את מה שקורה באמת, מה שמנהל את ישראל בעזה. העם הפלסטיני למוד סבל אבל כל זה לא יכול להצדיק פגיעה בילד יהודי אחד, וגם 1400 קורבנות לא יכולים להיות הצדקה לפגוע בילד פלסטיני אחד".
שתי כתבות של האתר "פוליטיקלי קוראת" דיווחו כי הותקפו על ידי בחור חובש קסדה שאף נתן אגרוף לאחת מהן וחטף את הסלולרי שלה. שוטרים החזירו לה אותו. גם כותבת שורות אלה קיבלה איחולי רצח ואונס "בבארי", ושוטרים עצרו את המקללים שהתקרבו עד אליה.
בהפגנה עצמה קראו מאות המפגינים להפסקת אש, לעסקת חילופי חטופים, שבויים ואסירים, ובדרישה לפעולה למהלך מדיני. "מהיום הראשון אמרנו שאנחנו מתנגדים לזוועות ולפשעים שבוצעו נגד אזרחים", אמרה ח"כ עאידה תומא סלימאן (חד״ש), "וכאשר אזרחים בעזה מתים מהפצצות – אנחנו נגנה את הפשעים הללו גם כן. אתם לא תוכלו לנצח עם: גם בעזה יש עם, וגם בעזה יש אזרחים וילדים״.
מעוז ינון קרא, במילים קשות, לחתירה למגע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וסיפר שאת התקווה והאמונה קיבל משני הוריו שנרצחו והיו אנשי אדמה ושלום. מזכירת חד״ש בת״א, נועה לוי, שאלה על הבמה "איך זה שאנשים שקוראים להשמדה של עזה אינם נחשבים מסיתי, ואילו מי שקורא לשלום ושותפות מואשמים בהסתה והתססה?״
יו"ר הכנסת לשעבר אברום בורג אמר בהפגנה כי "המלחמה הזו היא לא מלחמת חורמה של פלסטינים ביהודים. זהו המאבק של כולנו – שותפי התקווה בשני העמים – נגד שותפי הייאוש והקנאות שמשני צידי הגבול. הם זורעי עופרת ואנחנו חורשי תקווה״.
ח״כ עטאונה מחד״ש אמר: ״בין הנהר לים חיים 14 מיליון יהודים וערבים אין להם דרך אחרת חוץ מדרך השלום. אנחנו מכאן קוראים לעסקת החלפת שבויים ״כולם תמורת כולם״. ״אנחנו כאן כדי להוציא את הקול הרציונלי והשפוי נגד המלחמה וההרס". יו״ר בל״ד ח"כ סאמי אבו-שחאד הוסיף "אנו בעד הפסקת אש ופתרון פוליטי צודק לשני העמים".