שוטרי היס"מ נעמדו אתמול בכיכר פריז צמודים זה לזה, בפנים חתומות והאזינו לקריאות שקראו לעברם המפגינים והמפגינות. את רובם הם כבר שמעו. "שוטר אלים חייב להיות בפנים" וגם "תורידו את המדים ותצטרפו למפגינים", אלא שהפעם נוספה קריאה חדשה לרפרטואר – "עבד לכלא".
מי שמשתתף בהפגנות בבלפור בחודשיים האחרונים יודע במי מדובר. רבים מהם נתקלו בו באופן אישי, ולא בנסיבות נעימות. הוא זה שנכנס לפעולה ברגע שההפגנה מוכרזת לא חוקית ומפנה בכוח שנראה מופרז את הנוכחים במקום. אמש מול הקריאות שנאמרו מולו, עמד שוטר היס"מ עבד נערני בפנים חתומות ולא הזיז שריר.
אז איך נהפך שוטר אחד לכוכב, גם אם שלילי, של ההפגנות בבלפור? התשובה טמונה כנראה בעדויות ההולכות ומתרבות על האופן הכוחני שבו מפנה נערני מפגינים בתקופה האחרונה. דוגמה טובה לכך היה הפוסט "עבד נערני כבר פה, ואיפה אתם?" עם תמונתו של נערני, שעלה באמצע אוגוסט לפני עוד הפגנה של מוציא שבת. לא היה צריך להוסיף יותר מזה. פרצופו של השוטר כמו הניע לפעולה את קוראי הפוסט, שחלקם ענו "אנחנו בדרך".
"הייתי כבר בשמונה הפגנות, מתוכם בארבעה פינויים", מספר פ', שכמו חלק מהאנשים שאיתם שוחחנו מבקש להישאר בעילום שם. "בכל פעם שהיו באים לפנות אותנו, עבד היה שם, בחוד החנית, משחרר אגרופים ודוחף כל מי שבא לו, ולא מעניין אותו אם זה סתם מישהו שהולך שם או מישהו שיושב בכיכר. אני אישית נתקלתי בו פעמיים. הוא דחף אותי בברוטליות לרצפה, פעם אחרת הרים אותי בחוזקה, ממש הכאיב לי".
"היו לי סימנים כחולים על הידיים במשך שבוע וחצי", מספר פ'. "פעם אחרת ראיתי אותו גורר על הבטון בחורה. מישהו החזיק אותו בכתף כדי לעצור אותו, כי זה נראה ממש ברוטלי, ועבד פשוט נתן לו מרפק לפנים. בלי שיקול דעת שאמור להיות לשוטר".
בכתבה שפירסמנו לפני שבועיים על שוטרים שנוקטים באלימות מינית כלפי מפגינים ומפגינות, סיפרנו את סיפורו של דניאל, שלדבריו הוטרד באוטובוס העצורים בהפגנה שהתקיימה ב-21 ביולי. דניאל נתן את הסכמתו לפרסם את שמו ולציין כי השוטר שלדבריו הטריד אותו הוא עבד נערני.
כך סיפר דניאל: "השוטרים הגיפו את הוילונות באוטובוס. הם אמרו לעצור היחיד מלבדי שיסיט את מבטו. שאלתי אם הם מתכוונים לעשות עלי חיפוש בהפשטה ואחד השוטרים (כוונתו לנערני – ג.ע) ענה שכן. הודעתי שזה לא יקרה והשוטר ענה 'ככה? אין בעיה', והתחיל למשש אותי מבעד לבגדים, תוך שהוא מעביר את היד שלו על איבר המין שלי ועל האשכים. את שני התיקים שהיו עלי הוא לא בדק, לא חיפש לי בכיסים. צעקתי 'מה אתה עושה? נגעת לי הרגע בזין ובביצים!'".
העיתונאית אור-לי ברלב, שמתעדת את ההפגנות, נתקלה בנערני כבר פעמיים. לפני חודשיים הוא תועד כשהוא מתנהל כלפיה באלימות, וגם בהפגנה שהתקיימה בתחילת ספטמבר התיעוד המצולם מראה שהוא דוחף אותה לעבר המדרכה למרות שהיא מזדהה בפניו כעיתונאית. "אתה רוצה תיק", שאלה אותו? יש לי מספיק חומרים עליך".
"הוא הגיע אלי במהירות ודחף אותי באופן מאוד אלים כשעמדתי עם המצלמה", מספר ר' על ההתקלות שלו עם עבד נערני באחת ההפגנות בחודש אוגוסט. "כמה דקות אחר כך הוא התקרב אלי מאחורה, דחף אותי בקטנה ואמר: 'תן את הצילומים שלך לקצין. אתה יכול גם למח"ש', וחייך. הפליאה הגדולה שלי הייתה כשבעקבות פרסום הצילום שלו הגיעו אלי עוד ועוד סיפורים עליו ופתאום הבנתי שהוא מאוד מאוד מוכר".
אדום הזקן מבלומפילד
המפגינים בבלפור אמנם נתקלו בעבד נערני לראשונה בירושלים, אבל אוהדי הספורט מכירים אותו כבר שנים, אפילו יש להם כינוי בשבילו: "אדום הזקן מבלומפילד".
"ב-2014, אחרי משחק בבלומפילד, היה בלגן", מספר ג', אוהד הפועל תל אביב. "חלק מהאוהדים התחילו להתפרע. אני בדיוק יצאתי משער חמש, לא הייתי חלק מהבלגן. פתאום קיבלתי מעבד מכה עם המרפק לפנים, לאזור המצח. אחר כך הוא דחף אותי על הרצפה והמשיך הלאה".
זו לא הפעם הראשונה שבה ג' נתקל בנערני. ב-2013 הוא הגיע למשחק דרבי בכדורסל שהתקיים בבית מכבי בראשון לציון. "עמדתי בתור לכניסה עם חברה שלי כשהרגשתי מישהו דופק לי על הכתף", הוא מתאר. "הסתובבתי וראיתי את עבד עם עוד יס"מניק. הוא תפס אותי חזק ביד וגרר אותי בכוח. הייתי אז רק בן 16. אמרתי לו 'למה ככה?'. הוא לא ענה. חברה שלי התחילה לצעוק. הייתה סצנה לא נעימה. הורידו אותי במדרגות ולקחו אותי לאוהל שהיה בחוץ. אמרו לי 'תוריד בגדים'. שאלתי אותו 'למה? מה קרה?', הוא אמר שיש מידע שאני מתכנן להבריח פירוטכניקה. הורדתי את הבגדים ונשארתי בתחתונים. הם חיפשו עלי על הגוף כמו בבדיקה ביטחונית, פתחו קופסת סיגריות שהיתה לי. קלטו שאין עלי כלום ושחררו אותי".
"אני לא חוליגן", מבקש ג' להבהיר. "מלבד ההיתקלות איתו לא היו לי היתקלויות עם שוטרים. ראיתי אותו בעוד מקרים ותמיד הוא נראה לי כמו הפיטבול של היס"מ, תמיד סופר אגרסיבי ואלים. אחרי מה שעברתי איתו אני אומר לך שאני מעדיף להסתבך עם לה פמיליה מאשר עם היס"מ. אני סומך על אוהדי בית"ר שיתייחסו אלי יותר בכבוד מאשר היס"מניקים".
"22 באוגוסט 2017, מחזור 1 מול בני יהודה, צעדה של אוהדי מכבי חיפה בדרך למושבה", כתב אוהד נוסף ל"המקום". "אני זוכר את עבד מאבד שליטה ומתחיל לפרק באגרופים אוהד שמרותק לרצפה, עד שאחד הקצינים מזהה שהוא איבד עשתונות ומרחיק אותו. אין תיעוד לצערי. האלימות של היס"מ ידועה שנים רבות לאוהדי הכדורגל, אבל היא לא עניינה אף אחד".
אני זוכר את עבד מאבד שליטה ומתחיל לפרק באגרופים אוהד שמרותק לרצפה, עד שאחד הקצינים מרחיק אותו
לפני שיהיה מי שיטען שמדובר בניסיון של אנשי השמאל להתנכל למי שמפנה את ההפגנות, אפשר לגשת לפוסט של הצל (יואב אליאסי) מה-25 באוגוסט. "בתקופה האחרונה היס"מניק המוסלמי הפך לכוכב אצל ה0מאל אשר משמיצים אותו ועושים הכל כדי לפגוע ולהשמיץ אותו בכל דרך, במיוחד ברשתות", כתב הצל.
בין שלל התגובות המפרגנות ליס"מניק שהתלוו לפוסט, כתב מגיב בשם איתמר: "יצא לי להיתקל בשוטר הזה בכמה משחקי כדורגל ואני יכול להגיד שהוא חרא של בן אדם, תוקף בלי סיבה מוצדקת ומשתמש בכח בלתי סביר נגד כל מי שלא בא לו טוב בעין. (כותב התגובה ימני בדעותיו ולא נגד משטרת ישראל ככלל)".
סביב התגובה הזו התנהל דיון, שבמהלכו כתב איתמר את הדברים הבאים: "אני יודע בדיוק איך שוטרים צריכים להתנהג, מה שכן אני יודע שאסור להם לחשוב שהם מעל החוק בחסות המדים. שוטר צריך לשמש דוגמא ולעשות את העבודה שלו במקצועיות. מהחוויה שלי עם הבחור הזה, הוא הכי רחוק מזה".
"אין מצב שתצא בצ'פחה – הוא יפרק אותך"
מראהו של נערני הופך אותו לזכיר במיוחד – זקן ג'ינג'י ארוך שמשודך לקרחת. שאלנו את המרואיינים בכתבה האם יכול שהאלימות שהוא מפגין כלפיהם איננה יוצאת דופן, והמראה יוצא הדופן שלו גורם להם לזכור אותו היטב. "אני לא אומר ששוטרים אחרים שבאים לפנות אותנו הם מנומסים", אומר פ', "אבל הם לפחות מדברים איתנו לפני הפינוי, אומרים 'אתה חייב להתפנות' ואז מפעילים כוח. הוא לא שואל, לא מדבר – ישר בכוח".
כך או כך, נראה שהאלימות לכאורה של נערני היא עניין שנמשך שנים. י' מיפו נזכר באירוע מראשית שנות האלפיים: "ההיתקלות הישירה שלי איתו קרתה לפני 15 שנה, כשהייתי בן 14. גרתי אז ביפו והייתה לי אז חברה משיכון ל'. בגלל שלמדתי בכיתה י', קיבלתי תעודת זהות עם כל החברים. באחד מימי השישי, כשחזרתי מהחברה רציתי לקחת מונית שירות. הלכתי לחניון של רידינג שהיה מאוד חשוך. בדרך, כשאני בחניון שמעתי צעקות של 'בוא לפה'. הסתובבתי וראיתי אופנוע גדול מאחורי. זה היה עבד. האופנוע היה עם מספר אזרחי. לא הבנתי מה הוא רוצה והמשכתי ללכת. בשלב כלשהו הוא תפס אותי מהגב, כשהוא על האופנוע. בלי לדבר הוא הוריד את הקסדה והחטיף לי בוקס לאף".
"ניסיתי ללכת לכביש לחפש מי יעזור לי, ושמעתי אותו מדבר בקשר. הבנתי שהוא שוטר ונרגעתי קצת כי הבנתי שלא חוטפים אותי. אמרתי לו שאני בן 14, שאני קטין. זה לא עזר. מעבר למכה שבגללה נשבר לי האף, קיבלתי כמה בעיטות לרגליים ולצלעות. בשלב כלשהו ראיתי שכל היחידה שלו סביבי. הם שמו לי אזיקים. כשהגיע קצין שלפתי את תעודת הזהות שלי וזרקתי אליו. הקצין אמר להם להתרחק ממני. הם הורידו לי את האזיקים. אמרתי לעבד 'מה עשיתי, למה כל הסיפור הזה?'. הוא אמר לי 'אתה הולך בחושך עם חולצה שחורה, איך אני אדע שלא באת לגנוב מכוניות?'".
"לקחתי מוניות שירות וחזרתי הביתה. שטפתי פנים והערתי את אבא שלי, סיפרתי לו מה קרה. הוא אמר לי שהולכים לתחנה. הגענו לתחנת לב תל אביב. התחילו חילופי דברים בין אבא שלי למי שעמד שם. עבד והצוות שלו הגיעו, והוא אמר לאבא שלי 'בוא נדבר בחוץ'. אבא שלי יצא והיו צעקות. אחר כך אבא שלי נכנס פנימה והלך לדבר עם הקצין כדי להגיש תלונה".
"אחרי כמה דקות הוא יצא החוצה ואמר לי 'קיבלת שיעור לחיים – אנחנו ערבים, לא חשוב כמה תלונות תגיש אף אחד לא יעשה עם זה כלום'. חזרנו הביתה ובמשך שבועיים לא לא יצאתי מהבית. הייתי בחרדות. אחרי כמה שנים עבדתי בחנות טלפונים כשהוא בא לתקן את המכשיר שלו. סירבתי לשרת אותו. אמרתי לו 'אתה שברת לי את הפרצוף'. הוא אמר לי – 'כנראה עשית משהו לא בסדר'".
"זה המקרה הישיר שלי", אומר י'. "מעבר לזה לא מעט פעמים אני רואה אותו במשחקי כדורגל ומבין מה הולך לקרות ומתרחק. ברגע שהתפרסמה תמונה שלו מההפגנות בבלפור, שלחתי את התמונה לאבא שלי. תוך 20 שניות הוא חזר אלי ואמר 'זה השוטר שתקף אותך'. הוא בלתי נשכח. הבנאדם סופר אגרסיבי. אם הגעת איתו למצב של אלימות אין מצב שתצא בצ'פחה – הוא מפרק אותך, זה ידוע".
הוא תפס אותי מהגב, כשהוא על האופנוע. בלי לדבר הוא הוריד את הקסדה והחטיף לי בוקס לאף
"עבד הוא סלב, פרצוף מוכר", אומר יצחק טיים, פעיל חברתי ופוליטי וממובילי מחאת יוצאי אתיופיה. "ראיתי את זה בהפגנות שלנו ב-2019 ובהפגנות מול הבית של אמיר אוחנה וגם במגרשים. הוא נצמד לאנשים חזה אל חזה, המרפק לראש, אגרופים לצלעות, דחיפות חזקות שמפילות אנשים לקרקע. צעקתי עליו כמה פעמים. הוא לא הגיב. ברגע שהוא קולט שמסתובבים סביבו אנשים הוא נעלם. הוא עושה מה שהוא רוצה, שור מועד. גם בשידורים חיים כשכל העולם רואה אותו".
האגרוף של המשטרה
נערני שייך ליחידת מתפ"א (מרכז תאום פעולות אכיפה) של יס"מ שהוקמה ב-2008 כדי לסייע "באכיפת חוק התכנון והבנייה ודיני המקרקעין". "המשמעות היא יחידה שתסייע בפעולות מול בנייה לא חוקית באזורים רגישים שבהם יש חשש לאלימות קשה", נכתב בכתבה מפרגנת שפורסמה על היחידה באתר מאקו. ב-2017 עלתה היחידה לכותרות בהקשר של הריסת המבנים באום אל חיראן, ושל האירוע שבמהלכו נהרג שוטר היחידה רס"מ ארז (עמדי) לוי, והופקר למוות תושב הכפר יעקוב אבו-אלקיעאן שנחשד בתחילה כמחבל. "היחידה נעשתה כל כך טובה שהיא הפכה לאגרוף של המשטרה באזורים מסוכנים", צוטט בכתבה קצין משטרה.
החלטת הממשלה המקורית בעניינה של מתפ"א הבהירה כי "כל משימה אחרת שאינה סיוע באכיפת חוק התכנון והבניה תהיה טעונה את אישורו הפרטני של מפכ"ל המשטרה". ועדיין, כפי שתואר באותה כתבה, "השוטרים מצאו את עצמם פועלים נגד פשיעה לאומנית, מעצר של סוחרי סמים כבדים, חקירות של חשודים מסוכנים ומבצעים מעצרים גדולים של חשודים שקיים סיכוי כי יהיו חמושים ולא יהססו להשתמש בכלי נשק נגד שוטרים… היכולות של מתפ"א כיחידת יס"מ ארצית הפכו אותם לגוף ביצוע שמפקדי המחוזות והיחידות הארציות פשוט דורשים לקבל לידיהם בכל מבצע מורכב, במיוחד כזה שיש בו סיכון גבוה".
בין היתר נראה נערני עם צוות היחידה שלו באירוע פינוי גבעת עמל ב'. שם נראה ח"כ לשעבר אילן גלאון כשהוא צועק על נערני ויתר השוטרים שלדבריו היכו אישה שהייתה במקום. פנינו לגלאון כדי לשמוע פרטים, אך לדבריו הוא לא זוכר את המקרה.
פנינו למשטרה להבין מדוע יחידת מתפ"א נדרשת לקחת חלק באירוע של פינוי הפגנה חוקית ולא אלימה. ממשטרת ישראל נמסר: "נציין כי מזה כחצי שנה משטרת ישראל עומדת בחזית המאבק לבלימת התפשטות נגיף הקורונה לצד יתר משימות השגרה המוטלות לפתחה של המשטרה, ומטבע הדברים מופעלות מגוון יחידות המשטרה במשימות השונות ברחבי הארץ. הפעלת יחידת מתפ"א מבוצעת בהתאם להחלטת הממשלה, כאשר עיקר פעילות היחידה היא במשימות ייעודה, וכל פעילות אחרת נבחנת ומאושרת בהתאם".
נערני הוא מוסלמי מכפר יפיע שהתנדב לשרת במשטרה. ב-2016 קיבל יחד עם כמה מחבריו ליחידה את צל"ש המפכ"ל בעקבות השתתפותו באירוע שהתרחש ב-14 בפברואר בשער שכם בירושלים. שני מחבלים חמושים הגיעו למקום ופתחו בירי לעבר הלוחמים. נערני וארבעה לוחמים נוספים רצו לעבר אחד המחבלים, "ניהלו מולו קרב והביאו לנטרולו", כפי שנכתב באתר "הגבורה".
נערני שייך ליחידת מתפ"א של היס"מ, שעלתה לכותרות ב-2017 בהקשר הריסת המבנים באום אל חיראן
גם הלוחם נגד השחיתות, רפי רותם, נתקל בעבד נערני. זה קרה ב-20 ביוני, סמוך לאצטדיון בלומפילד. "השוטר עבד נערני – שהיה ללא תג זיהוי – עיכב אותי ללא סיבה וביקש פרטים", כתב רותם בדף הפייסבוק שלו. "נתתי לו תעודה מזהה. ביקשתי את פרטיו ושאלתי על מה העיכוב. הוא אמר שאני חשוד בהחזקת כלי תקיפה וחזיזים. עניתי שזה הזוי ושזה נקמה על העובדה שחשפתי שחיתויות של שוטרים ממחוז ת"א, כולל מעשים נפשעים של צ'יקו אדרי, שהיה בזמנו מפקד מחוז ת"א ושאני אתלונן נגדו במח"ש. לא עניין אותו. אמר שאוציא את מה שיש לי בכיסים תוך כדי בעיטה ברגל. הוצאתי. ברור שלא היה דבר חשוד. או אז הוא משך אותי מהחולצה לתוך הרכב המשטרתי כדי לדבריו לעשות עליי חיפוש יותר יסודי. ביקשתי שקצין או שוטר נוסף יהיו בחיפוש ועד מטעמי.
השוטר סירב. כשישבתי בתוך הסוואנה הוא נעל את הדלת עשה דברים נפשעים ונתן לי סתם כך וללא שום סיבה בוקס לחזה… כעבור כמה דקות הוא הוציא אותי מהרכב המשטרתי, דיבר עם אחד השוטרים, ואז שוחררתי ללא שנלקחתי לתחנת המשטרה, וללא שום תנאים מגבילים".
"היה אקט של אלימות שהוא עשה נגד אוהד בן 15", אומר רפי רותם על היתקלותו הראשונה עם עבד נערני, "לא הספקתי לצלם את האקט עצמו אבל כשראיתי אותו חוזר אמרתי לעצמי 'תרים מצלמה'. הוא אמר לי 'צילמתי אותך'. יש לו איזה מניע כלפי. הוא זכר אותי", הוא אומר לגבי המקרה האחרון. "העדים שלי במח"ש לא נחקרו: הצלם לא נחקר וגם לא נציג האוהדים".
תגובת מח"ש: "החקירה בעניינו הסתיימה והתיק הועבר לפרקליטות מח"ש".
בכתבה שפרסמנו כאן לפני כחודש ושעסקה בהתנכלויות של שוטרים לאזרחים שתיעדו אותם, תיארנו את המקרה הזה מנקודת מבטו של ע', שצילם את המתרחש: תחילה ניתן לשמוע את השוטר פונה לע' ואומר "תתרחק ממני כמה מטרים, צלם יותר רחוק", ובהמשך מאבד את סבלנותו ומאיים "אם אתה לא מתרחק אני תופס את הטלפון שלך עכשיו". לאחר מכן מכשירו וחרם לעשר דקות על ידי אחד השוטרים.
הכתבה עסקה גם בתביעות שמגישים שוטרים נגד אזרחים. גם נערני עשה זאת. "מה שעשו לשוטר היס"מ עבד זה בלתי אנושי", כתב עורך דינו יוני ג'ורנו בתגובה לפוסט שתומך בנערני. "חבורת 'זבל' שמשתייכים לאדם אחד מטורף ומוטרף ששונא את משטרת ישראל שנאת מוות, חושב שהוא סוג של אביר זכויות, לאיש יש עדר של מוטרפים שטופי שנאה. במקרה של עבד, הגשנו סה"כ 4 תביעות כנגד 23 אנשים. אני מתבייש בדברים החמורים שנכתבו נגדו. חבורת אנרכיסטים שחושבים שהם אנשים נאורים".
כשאחד המגיבים על הסרטון של רפי רותם השתמש בנאצות כלפי השוטר, כולל שימוש במילה "נאצי", הוא קיבל מכתב מעורך דינו. "העורך דין שלו שלח לי מכתב לפני תביעה", מספר הנתבע. "שילמתי לו 5,000 שקל כדי לסיים עם זה".
ב-26 ביוני הוגשה לבית המשפט השלום בתל אביב תביעה נגד ארבעה אנשים על סך 100 אלף על תגובות שכתבו לפוסט שהעלה רפי רותם. "מדובר בפרסום לשון הרע שנאמר, נכתב והופץ בזדון והכל מתוך מטרה וכוונה לפגוע בשמו הטוב של התובע, להשפילו, לבזותו ולהציגו כאדם שקרן, אלים ברוטלי (ההדגשה במקור – ג.ע). בפרסום זה התובע הפך בתוך שעות בודדות מטרה מצד אלפי "גיבורי מקלדת" שנחשפו לפרסום של אדון רותם…".
פנינו לעורך הדין יוני ג'ורנו, עורך דינו של נערני כדי לשטוח בפניו את הטענות שעלו הכתבה זו. "אני לא מעוניין לדבר אתכם" הוא ענה. בהמשך שלחנו לו הודעת וואטסאפ ובה מתוארים המקרים המופיעים בכתבה זו, בתגובה כתב לנו עו"ד ג'ורנו את התגובה הבאה:
תגובת המשטרה: "ככל שתוגש תלונה נגד שוטר מאן דהוא, הרי שהיא תיבדק ביסודיות ע״י הגורמים המוסמכים לכך. נציין כי הטענות כלפי השוטר אינן מוכרות למחלקת משמעת ומן הראוי להימנע מהכפשות ועריכת משפט שדה תקשורתי בטרם בדיקה כאמור".