ב-42 שניות אפשר להבין המון. בסרטון אחד שעלה לטיקטוק ב-7 בנובמבר 2022 אפשר היה לראות שלוש צעירות רוקדות על רקע השיר "היי מאמי". הסרטון צולם במספר לוקיישנים וערוך בצורה קצבית. הצעירות נעות בין חדרים, יוצאת ונכנסות ממבנים, ובעיקר נהנות. במובנים רבים זה סרטון חסר ייחוד. אחד מתוך מיליונים שמופיעים בטיקטוק ונעלמים כלא היו. אל שהסרטון הזה צולם בחמ"ל של בסיס נחל עוז, הכוכבות הן חיילות והרקע חושף הכל.
לפחות 12 בסיסים ומוצבים של צה"ל הותקפו בבוקר ה-7 באוקטובר 2023. המחבלים הכירו את דרכי הכניסה לבסיסים, את עמדות הש"ג ואת השבילים בתוך הבסיסים. הם רצו לעבר מתחמי המגורים בלי להתבלבל, שם טבחו בחיילים ובחיילות במיטותיהם ולבסוף חתרו אל החמ"לים בבסיסים. אחת התעלומות הגדולות לגבי מתקפת חמאס היא כיצד השיגו מידע כל כך מפורט לגבי אותם בסיסים. תעלומה שהציתה שלל תיאוריות קונספירציה לגבי "בוגדים מבפנים", אך האמת פשוטה ועגומה הרבה יותר.
גם החיילת אורי מגידיש שנחטפה לעזה וחולצה שירתה במוצב נחל עוז. אמנם היא לא השתתפה בסרטון שעלה לטיקטוק, אך בצה"ל עדיין לא יודעים להסביר כיצד תמונה שלה התגלתה במחשב של חמאס בבית החולים שיפא בעזה. התצלום, כמו הסרטון, שגרתי למדי והועלה לרשת חברתית. דובר צה"ל אפילו פרסם סרטון משיפא שבו רואים את התמונה על מחשב חמאס. מאז צה"ל הסיר את הסרטון מהרשת.
מסקנה אחת כבר ברורה: מגידיש, כמו שלוש החיילות האחרות, הן רק טיפה בים. דור שלם, שנולד עם טלפון חכם ביד ומאז לא מפסיק לתעד עצמו, התגייס לצבא. על הדרך – בסיסי צה"ל נחשפו ללא הרף. תחקיר "המקום הכי חם" חושף את אחת השאלות הגדולות לגבי ה-7 באוקטובר: כיצד חמאס אסף מודיעין לגבי יעדי המתקפה? מידע רב הכולל מיקומים של בסיסים, מוצבים, חמ"לים ועמדות שמירה נחשף על ידי חיילים בסרטונים שהם עלו לרשתות. במערכת הביטחון התעלמו מהתופעה והפקירו את האכיפה גם על ביטחון מידע.
אלא שחיילים עם אצבע קלה על הסמארטפון הם רק חלק מהמחדל של צה"ל. "המקום הכי חם" חושף כאן לראשונה כי לחמאס היתה גישה למפות לא מצונזרות של בסיסי המודיעין החשאיים ביותר של הצבא שהיו על הכוונת בשבת השחורה. אלא שכאן לא היה צורך ברשת חברתית, כיוון שהמפות שעמדו לשירות חמאס פורסמו והיו זמינות לכל דורש באתר רשמי של ממשלת ישראל.
*****
מתקפת הפתע ב 7 באוקטובר הייתה הצלחה לא רק בגלל אלמנט ההפתעה, אלא בגלל הידע הרב והמעמיק שאסף חמאס. מלבד מטח הטילים הכבד שנורה לעבר חלקים נרחבים בארץ והסיח את הדעת, המחבלים הכירו מיקומים רגישים של בסיסים צבאיים, מוצבים, מגדלי תצפית, אנטנות ועמדות ירי. הם ידעו היכן נמצאי מתקני החשמל והתקשורת הצליחו בבת אחת להשבית אותם באופן שהקשה על הכוחות בגזרה להבין את תמונת המצב המלאה ולגבש תגובה מתאימה.
המחבלים גם הכירו את הפריסה של אמצעי ההגנה של ישראל על הגדר ובבסיסים סמוכים. באמצעות רחפן הם זרקו מטען על מערכת רואה יורה (מערכת ירי שנשלטת מרחוק ונועדה להגן על הגבול מפני חדירה). לפחות בלון תצפית אחד מתוך ארבעה שהיו פעילים באותה עת (שלושה נוספים היו בתיקון זמן מה) הושמד. "רמת הפירוט של חמאס שומטת לסתות", צוטט גורם ביטחוני בכיר במספר כלי תקשורת.
בזה אחר זה פרסם מפעל יחסי הציבור של צה"ל מפות מרשימות בפירוטן שנמצאו על גופות מחבלי חמאס לצד חוברות הדרכה מפורטות שמתכננות את המתקפה על קיבוצים ובסיסי צה״ל לפרטי פרטים. NBC למשל פרסמו את חוברת התוכנית של חמאס למתקפה על קיבוץ סעד. זו תוכננה עד לפרטים הקטנים, ובהם השתלטות על בית ספר דעת (על אף שממילא בשבת בית הספר סגור), סניף בני עקיבא והחזקת בני ערובה בחדר האוכל. המחבלים החזיקו מפה מפורטת של הקיבוץ בה סומנו שער הכניסה, מצלמות ומחלפים.
במפה מעניינת יותר שנתפסה על גופת אחד המחבלים סומנו הקיבוצים סעד, עלומים, נחל עוז וכפר עזה כיעדי תקיפה. המפה כללה סימונים של עמודי תקשורת, מצלמות, בלוני תצפית ומגדלי מעקב באזור. לכאורה אפשר היה לחשוב שמדובר במידע הישגי ומוכמן, אלא שתחקיר המקום הכי חם מגלה שהמידע כולו זמין במפות לווין חינמיות, כולל באתר המפות של ממשלת ישראל – Govmap.
גם ב- skynews ובוול סטריט ג'ורנל פרסמו חוברת בת 14 עמודים שנמצאה ברכב טויוטה של מחבלי חמאס ופירטה את תוכנית הטבח בקיבוץ מפלסים. החוברת כללה מידע על פריסת כוחות ההגנה במקום. נטען שם שכיתת הכוננות מונה 20 אנשים, על אף שבפועל היא מונה רק 12. עשרה חיילים במשמרת במצב רגיל, לעומת 27 במצב מלחמה ואף צוין הזמן שייקח לכוחות גיבוי להגיע. כך למשל, בחמאס העריכו שג'יפ מנחל עוז יגיע תוך שלוש עד חמש דקות- הערכה שהתבררה כרחוקה מהמציאות. בטבלה מסודרת בחוברת הם פירטו את אמצעי המעקב שיעמדו בדרכם, בהם מצלמות ומכ"מים, לרבות סוג הדגם.
את מיקומם של אמצעי המעקב שמתנוססים לגובה אפשר גם לזהות גם מעזה, בעזרת משקפת או באמצעות רחפן. "כעיקרון זה לא משהו נסתר. המצלמה יושבת על תורן גדול. בחמאס תצפתו וראו. זה לא מידע סודי", סיפרה לנו תצפיתנית באחד המוצבים בעוטף. כפי שתואר בהרחבה בכתבה ב"הארץ", התצפיתניות דיווחו על פעילים שמתקרבים לגדר עם משקפות, ועל כך שבחמאס התחילו להעלות כל יום רחפנים שהגיעו ממש לקרבת הגבול ועל אימונים לפגיעה ברואה- יורה. הדיווחים הנפיצים זכו להתעלמות.
גם העובדה שבחמאס ידעו איפה גרים הרבש"צים של ישובי העוטף (רכז ביטחון שוטף צבאי) נטענה שוב ושוב כאינדיקציה לאיסוף המודיעין המרשים של חמאס, אלא שכתובות אלה גלויות לכל, אם רק מחפשים. הכתובות של הרבש"צים של ניר עוז, בארי ושל נחל עוז (ששניהם נרצחו במתקפה) מפורסמות באתר בזק 144. הכתובת של רבש"צ נתיב העשרה מופיעה במלוא הדרה בחיפוש פשוט. מספר הנשקים וסוגם גם פורסם ברשת.
זה כמעט נדמה שצה"ל מאדיר ומפאר את יכולותיו של חמאס, אולי כדי לכפר על כשליו. כך היה למשל עם דיווח של הניו יורק טיימס וידיעות אחרונות על חדירה של חמאס לבסיס חשאי של יחידת המודיעין 8200 בסמוך לקיבוץ אורים. קיומו של בסיס נחשף בעיתון הצרפתי לה מונד ב-2010 והוכתר על ידו "כאחד מבסיסי המודיעין החשובים בעולם" שבו מתרכזת פעילות האזנה של היחידה באמצעות כ-30 אנטנות וצלחות לוויין מסוגים וגדלים שונים. בסיס שזכה לפרסום נרחב גם בישראל בכתבה במעריב לפני כשלוש שנים.
בצה"ל התפלאו מכך שהמחבלים ידעו להגיע למקום רגיש כמו בסיס 8200 ואף החזיקו מפה שלו, כאילו מדובר במידע חסוי, אלא שגם היום את המפה ניתן להפיק בקלות באתר המפות הממשלתי של ישראל
למחרת המתקפה, בשעות הערב המאוחרות של ה-8 באוקטובר, הוציא דובר הזרוע הצבאית של חמאס הודעה על כך שאנשיו השתלטו על הבסיס. כעבור כמה ימים, פרסמו בניו יורק טיימס כי לפי תיעוד מצלמת גו פרו של אחד המחבלים שנתפס לאחר מותו (ושמעולם לא פורסם), עשרה פעילי הנוחבה (מובחרת בערבית) של חמאס עשו את דרכם לבסיס. לרגע הם נראו לא בטוחים, אז הם שלפו מפה אווירית של בסיס המודיעין הסודי. כעבור שבוע פורסם בידיעות אחרונות כי בצה"ל מעריכים שהמחבל קרא את המפה הפוך ופנה בטעות לבסיס אחר המצוי בקומפלקס, בסיס אורים של פיקוד העורף.
בצה"ל התפלאו מכך שהמחבלים ידעו להגיע למקום רגיש כמו בסיס 8200 ואף החזיקו מפה שלו, כאילו מדובר במידע חסוי. אלא שמבדיקת "המקום הכי חם" עולה שגם היום, את המפה ניתן להפיק בקלות באתר המפות הממשלתי של ישראל.
המחבלים ניסו לחדור לחדר השרתים של בסיס 8200 ולא הצליחו. הם כן הצליחו לחדור לחמ"ל של בסיס אורים, זאת לאחר שסרקו את הבסיס, עברו חדר חדר וחיסלו את כל מי שעמד בדרכם. בסרטון שהפיץ חמאס נראים המחבלים מחפשים אחר מסמכים.
כשברקע הדיווחים על כך שלאגף המודיעין היה מידע קונקרטי על המתקפה שחמאס מתכנן, הרושם מרמת הידע עזר לצה"ל להסיט את הדיון מהשאלה איך לא ידענו לאיך הם ידעו כל כך הרבה.
*****
מי שרצה לדעת מה קורה במוצב נחל עוז, יכול היה פשוט להיכנס לחשבון הטיקטוק של החמ"ל ולראות שם איך נראה הבסיס מבפנים, באיזה שעה מתחילה משמרת ואיפה ממוקמות המיגוניות. לא מדובר רק בסרטונים של חיילים רוקדים לצלילי עומר אדם אלא צילומים מתוך החמ"ל עצמו.
מעבר למידע שאמור להיות מוכמן על התכולה של החמ"ל וסדר הכוחות שמאייש אותו, הסרטונים מעידים על כך שהכלל הבסיסי ביותר בביטחון מידע, לפיו אין כניסה לחמ"ל עם פלאפונים – לא נשמר ולא נאכף. חלק מהסרטונים אף עלו במהלך משמרות בחמ״ל. אחת הנרצחות מבסיס אחר צילמה את עצמה שעות ספורות לפני המתקפה שומרת בעמדת הש"ג של המוצב ושרה שירים. חמ״ל נחל עוז הוא לא היחיד שהחזיק בחשבון טיקטוק פעיל, כמוהו גם חמ״ל אולימפוס של מפעילי בלוני התצפית, וחמ״ל התצפיתניות בכיסופים וחמ״לים נוספים.
אחד הבסיסים המתועדים ביותר הוא בסיס אוגדת עזה במחנה רעים שבו יושבת גם מפקדת האוגדה. לפי עדויות מתוך המחנה, המחבלים ניסו להיכנס לבסיס דרך הש"ג ורק לאחר שנתקלו בחיילי צה״ל חתכו את הגדר האחורית וחדרו לבסיס. 40 מחבלים הצליחו לחדור למחנה וירו לכל הכיוונים. הם הגיעו לאזור המגורים של החיילים והקצינים, לתאי השירותים, לחדר כושר ולאולם הספורט, עברו חדר חדר.
לפי מספר דיווחים, המחבלים הגיעו חמושים בתמונות של מפקדים בכירים באוגדה שאותם סימנו מראש כיעד לחיסול. בידיעות אחרונות פורסם כי לאחר המתקפה הבחינו חיילים באוגדה שהמחבלים ירו בדלת לשכת מפקד אחת החטיבות באוגדה בגובה ספציפי, כאילו הכירו את מבנה החדר וידעו היכן הוא יושב. ייתכן שלחמאס היה גם מידע מבפנים, אבל הסרטונים שעלו לטיקטוק וצולמו בתוך בסיס מפקדת האוגדה, יכלו לספק להם השערה די טובה לגובה שאליו כדאי לכוון.
הרושם מרמת הידע עזר לצה"ל להסיט את הדיון מהשאלה איך לא ידענו לאיך הם ידעו כל כך הרבה
בצה"ל היו מודעים לזירה הפרוצה ולדור החיילים הנוכחי שמתעד את עצמו באובססיביות וב-2018 גובש נוהל האוסר על פרסום מידע בסיווג שמור ברשתות החברתיות. כעבור שלוש שנים הודתה ראש מחלקת ביטחון מידע בצה"ל, אל"מ ר', שחמאס אוסף מודיעין מפרסומים של חיילים שמצויים בכל פוסט, תמונה וסטורי.
"חמאס עוקב אחרי חיילים ברשתות החברתיות כדי ליצור איתם קשר ולקבל מידע על תצפיות, הקלטות ומיקומים", אמרה ר' בראיון לאתר צה"ל. היא הזהירה מפני פרסומים שגרתיים באינסטגרם, לכאורה רק של ארוחת שישי בשבת בבסיס ואמרה כי הפרטים הקטנים שבתמונה, מתג היחידה, מספר האנשים בתמונת הצוות ועד לנוף והמבנים שמאחור- מצטברים לתמונה גדולה ויכולים ללמד את חמאס על שגרת האימונים של הצבא ולספק לו מידע אסטרטגי. בסיסי צה"ל מלאים עדיין מלאים בפוסטרים שמזהירים מפני "האויב שמאזין", אבל דליפת המידע הרגיש ברשת רק הלכה וגברה מאז.
למעשה, בשנים האחרונות חמאס רק ניצל את הפרצה שמאפשרת לחיילים להזדהות ברשת ככאלה ולתעד את שירותם הצבאי לפרטי פרטים. בינואר 2017 חשף דובר צה״ל כי פעילי חמאס התחזו לנשים, בעיקר בפייסבוק, ויצרו קשר עם חיילים. לאחר שרכשו את אמונם, ביקשו מהם להוריד אפליקציה מסוימת שאפשרה לחמאס לחדור לטלפונים שלהם.
ראש מחלקת ביטחון מידע בצה"ל, אל"מ ר' ב-2021: ״חמאס אוסף מודיעין מפרסומים של חיילים שמצויים בכל פוסט, תמונה וסטורי״
בצה״ל העריכו שמדובר בעשרות רבות של חיילים, לוחמים וג'ובניקים, בדרגות שונות, הבכיר ביותר בדרגת רב סרן, שנפלו למלכודת של חמאס אך העריכו את הנזק כ"קל". במקרים אחרים הפעילים התחזו לחיילי צה״ל בעבר ובהווה וניסו להצטרף לקבוצות פייסבוק של יחידות שונות. בשולי הודעת דובר צה"ל, צוין באגביות כי חמאס אוסף מידע גם מפרסומים של חיילים ברשתות.
ביולי 2018 דיווח צה"ל כי למרות האזהרות, עוד כמאה חיילים נפלו במלכודת וחמאס הצליח להתקין תוכנות ריגול בטלפונים שלהם באמצעות אפליקציית מונדיאל ואתרי היכרויות שהעניקו גישה לפלאפונים שלהם. כך היה גם בפברואר 2020, אז מספר החיילים שנדבקו כבר עלה למאות. הפעם הקשר נעשה לא רק בפייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם, אלא גם טלגרם.
מאז הרחיב חמאס את היריעה. בדצמבר 2022 דיווח שב"כ על כך שפעילי חמאס ניסו לפתות ישראלים ולאו דווקא חיילים ולהשתלט על הסמרטפון שלהם. חודש לאחר תחילת המלחמה בעזה, דיווח דובר צה"ל על מקרים נוספים של ניסיונות של חמאס לדלות מידע מחיילי צה"ל על תוכניות אימון והמלחמה בעזה. בצה"ל לא מסרו פרטים על הנזק שנגרם.
את שיטות הפעולה הללו למדו בחמאס, ככל הנראה, מאגף המודיעין של צה״ל עצמו, שב-2014 התרברב כיצד באמצעות הרשתות החברתיות מצליח צה״ל ״לגייס לשורותיו כמעט כל נער פלסטיני עם סמארטפון״. מפקד יחידת חצב לאיסוף מודיעין אמר אז בישראל היום כי "בעידן של המדיה החברתית, המודיעין הגלוי הופך להיות הרבה יותר משמעותי. כבר לא מדובר רק בתעמולה, אלא בכתבים ובאזרחים שמעלים לרשת, בזמן אמת, מידע לא מצונזר ולא ערוך – וזה כבר חומר מודיעיני ערכי".
*****
במשך שנתיים תכננו בחמאס את מתקפת ה-7 באוקטובר. שנתיים של איסוף מודיעין שיטתי ויסודי, שכלל תצפיות ומעקב אחרי הפעילות של הצבא באזור. כוחות חמאס ידעו להגיע בכל יישוב לביתו של רכז הביטחון, הם ידעו היכן נמצאים בסיסי צה"ל, כמה אנשים משרתים בכל בסיס ואילו יחידות פועלות בו. הם ידעו מהי שגרת הפעילות, באילו אמצעי מיגון מצוידים הטנקים, וכיצד להגיע, בדיוק רב, לבסיס של 8200, אחד מבסיסי האיסוף המרכזיים של היחידה.
אחת ה-שאלות על ה-7 באוקטובר היא איך חמאס ידע כל כך הרבה? במאמר שפורסם באתר Israel Defence העריך איש מערכת הביטחון לשעבר, ד"ר אייל פינקו, חוקר מודיעין וסייבר, כי המודיעין שחמאס אסף כלל שימוש במקורות אנושיים כמו פועלים באזור, מקורות גלויים כמו רשתות חברתיות ומפות לווין ומידע שהושג באמצעות מתקפות סייבר שתוארו בכתבה. בישראל הופתעו בעיקר מיכולת האינטגרציה של חמאס ומהתכנון הכל כך מדוקדק. ובכל זאת, היו להם שנתיים שלמות.
בניסיון להבין לאחור כיצד חמאס הוציא לפועל את תוכניתו, הקים צה"ל לתחיה את יחידת אמש"ט (איסוף מסמכים ושלל טכני) של אגף המודיעין, שפורקה לפני שנתיים והוקמה מחדש אחרי ה- 7 באוקטובר. אנשי היחידה עוברים בחודשים האחרונים על שלל המסמכים, המפות, המחשבים ואמצעי התקשורת שנמצאו בשטח או על גופם של מחבלים שנהרגו או נתפסו. בצה"ל נמנעו עד כה לשתף במסקנות, למעט מספר תדרוכים לכלי תקשורת שבהם כיוונו את חצי האחריות לעיקר המודיעין שאסף חמאס אל עבר פועלים עזתים שהורשו לעבוד בישראל. הסתבר שאלה הורשו לעבוד גם בעבודות שיפוצים בבסיסים צבאיים. בבסיס כיסופים בכלל נפוצה שמועה כי ספק השניצלים (הערבי) של הבסיס הוא זה שסיפק לחמאס מידע על המחנה.
איש מודיעין אמר בחודש שעבר לגרדיאן כי מפה של אחד מבסיסי צה"ל שנמצאה אצל מחבלי חמאס היתה כל כך מפורטת, שמקורה יכול להיות רק מרגל מבפנים. לא ברור באיזה בסיס מדובר, אבל חלק מהבסיסים גלויים לגמרי בויקיפדיה. פרסום ב"הארץ" לפיו על גופת מחבל שנהרג בנתיב העשרה נמצא תרשים מפורט ובו תיאור כל בית בשכונה ביישוב, לצד אזכור מספר הילדים והשאלה אם יש כלב בבית – מעורר חשד כזה. אולם עד כה נמנעו בצה"ל מלהתייחס לאפשרות שחמאס השיג את המידע הלכאורה חשאי באמצעות מקורות גלויים ומתקפות סייבר.
ההפקרות בשמירה על ביטחון מידע בצה"ל נמשכת גם אחרי ה-7 באוקטובר. חיילים רבים הוקפצו למילואים בוואטסאפ במקום בחייגן החירום המוצפן. יחידות שלמות המשיכו לתקשר זה עם זה בוואטסאפ, שהשיחות בה לא מאובטחות, בזמן שבצה"ל מתמודדים עם תקיפות סייבר של חמאס.
אבל זה עוד כלום לעומת המידע שרץ בוואטסאפ של חמ"לים אזרחיים שהפכו לספקי ציוד של הצבא וגייסו תרומות של ציוד מציל חיים כמו קסדות ואפודים קרמיים. חיילים וקרובי משפחתם שלחו מיקומים של בסיסים ושטחי התארגנות בקבוצות וואטסאפ, העבירו מידע על כמות הכוחות שאיתם, שמות של מפקדים, טלפונים ואיזה ציוד חסר להם. החשש לפגיעה בביטחון מידע עלה בשיחות עם קצינים בכירים באט"ל (אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה), גם מול ראש האגף עצמו האלוף מישל ינקו. למרות ההתרעות, הצבא לא לקח אחריות, לא טיפל וראה בכך בעיקר בעיה אזרחית.
רק חודש לאחר המלחמה, בצה"ל הורו לחיילי מילואים לנתק את התוכנה מהמחשב (פעולה שיכולה להקשות על פריצה לחשבון), ולחסום את האפשרות של אפליקציות לא הכרחיות לדעת את מיקומם; זאת על רקע "עלייה משמעותית במספר מתקפות הסייבר נגד מטרות ישראליות". למקום הכי חם נודע כי במהלך חודש נובמבר קציני שלישות קיבלו הוראה שלא לעשות שימוש במערכת החייגן, לאחר שעלה חשד כי חמאס השתלטו על הקו הלכאורה מאובטח.
בחנוכה שלח צה"ל למשרתי המילואים הודעה המזמינה אותם להזין תעודת זהות ולקבל שי לחג. לפי דה מרקר, בשילוב עם מאגר הבוחרים שהודלף מאפליקציית אלקטור, ניתן היה בקלות לקבל מאגר של כל מי שמשרת כיום בשירות מילואים פעיל במלחמה, ובלי מאמץ מודיעיני מיוחד.
בצה"ל מתעקשים שזה לא הזמן לתחקירים וכי כשהמלחמה תסתיים, הוא יחקור כיצד הצליח חמאס לפרוץ כל כך בקלות את ההגנות שלו. בינתיים, גם כיום, חיילי צה"ל, בסדיר ובמילואים ממשיכים להעלות לרשתות תמונות וסרטונים מהשירות שלהם וחושפים מידע שאמור להיות מסווג. הם מצטלמים ליד מתקני תקשורת, מגדלי תצפית, טנקים ומשוריינים אחרים. חושפים מיקומים וכוחות, ונראה שדבר לא השתנה.
דובר צה"ל מסר בתגובה: "צה״ל נלחם בימים אלה בארגון הטרור חמאס וממוקד במשימה זו. כשהמצב המבצעי יאפשר זאת, ייערך תחקיר מפורט ומעמיק בנושא לבירור הפרטים לעומקם. צה״ל ימשיך ויפעל באחריות המירבית לשמירה על ביטחון הכוחות והמידע, גם בעת לחימה".