תשעה ימים לאחר טבח ה-7 באוקטובר הזמין משרד החינוך את הציבור הרחב לקבל טיפול נפשי ב"מכון הישראלי למשפחה". ההודעה עלתה דרך דף הפייסבוק של האגף לתרבות יהודית במשרד החינוך, ששיתף פרסום של המכון ובו נכתב שמדובר ב"מוקד תמיכה עם עשרות אנשי מקצוע לרפואה נפשית דחופה".
״המכון הישראלי למשפחה״ הוא שם חדש לעמותה שנקראה עד לא מזמן ״בקדושה״. ב-2019 העמותה עמדה במרכז תחקיר "המקום הכי חם" כמכון שמציע טיפולי "שינוי" להומואים דתיים אורתדוקסים. בכתבה צוטט אליהו אקרמן, ראש מרכז המטפלים ב"בקדושה", כשהוא אומר: "מסתבר שלמיניות של האדם יש מידה לא מבוטלת של גמישות, ובעבודה נכונה יש לה יכולת להתכוונן ולהשתנות, לפעמים במאה אחוז ולפעמים פחות".
אחד המטופלים סיפר ל"המקום" על הטיפול: "עם הזמן הבנתי שאני פוגע בעצמי בצורות שלא ברור כמה הן הפיכות מבחינת השפיות שלי".
גם לאחר המיתוג החדש של העמותה שכלל שינוי השם והלוגו שלה, לא הרבה השתנה מבחינה מהותית. אליהו אקרמן מופיע באתר האינטרנט של הארגון כמטפל. המשרדים, ההנהלה וקו הטלפון נשארו אותו דבר. ״מזעזע לראות שמספר הטלפון שקיבלתי מהרב שלי, כדי לקבל סיוע נפשי ׳לפתח׳ משיכה לנשים, הוא אותו מספר טלפון שמשרד החינוך פרסם בעמוד הפייסבוק שלו״, אומר י׳, הומו דתי שמכיר את הארגון מאז תקופתו כתלמיד בישיבה.
שעות ספורות לאחר שפנינו לדוברות משרד החינוך בבקשת תגובה, הפוסט נמחק וממשרד החינוך נמסר כי ״באגף לתרבות יהודית העלו פוסט בטעות. עם גילוי הטעות הפוסט הוסר".
תפקיד האגף לתרבות יהודית, שבראשו עומד הרב איתיאל בר לוי, הוא "הפצת התרבות ברוח המסורת, בדרך לימודית ובדרך חווייתית". לפי פרסומים, לרוב תמכה התוכנית בגופים ובעמותות שעוסקות בפעילות הדתה והחזרה בתשובה.
לפי החלטת הממשלה 137, שהתפרסמה בפברואר 2023, עבר האגף לתרבות יהודית ממשרד החינוך למשרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות. בתקציב 2024 שנמצא בישורת האחרונה, עלה כי האגף יתוקצב ב-98 מיליון שקל.
בהחלטת הממשלה מפברואר נכתב כי: "האגף לתרבות יהודית יועבר על תקציביו, תקנותיו ותקניו ממשרד החינוך. כל הסמכויות המנהליות, תקציביות ואחרות, אשר נדרשות לפעילותו והיו כפופות למשרד החינוך, יועברו למשרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות וכן התמיכות, ההסכמים וההתקשרויות… יובהר כי תקציבים, תקנות ותקנים כאמור לא יועברו ככל שיש בכך פגיעה באגף, יחידה או שטח פעולה אחר במשרד החינוך".
בשיחה עם "המקום הכי חם", טוען בר לוי, כי האגף חזר לפעול תחת משרד החינוך. ״בגלל שהמשרד (ההתיישבות – ע"ק) לא הצליח להקים את האגף כמו שצריך, לפני חצי שנה היתה ישיבה אצל המנכ"ל וקיבלו החלטה שני המשרדים, שהאגף שלנו עובר חזרה באופן זמני למשרד החינוך. זה הסטטוס. הדברים לא ברורים. אנחנו כיום בפועל תחת משרד החינוך עם שיתוף פעולה כל הזמן. בגלל שהתקציב מגיע ממשרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות, יש כל הזמן שיתוף פעולה בין השרים לבין המנכ״לים. אבל אנחנו היום ת.פ משרד החינוך״.
גורמים במשרד החינוך מכחישים את מה שאמר לנו בר לוי. לדבריהם, האגף שייך למשרד להתיישבות ומשימות לאומיות, "ולא חזר למשרד החינוך". הם מציינים כי עוד קודם לכן, עם תחילת כהונתה של הממשלה ה-35 מיוני 2020 ועד אוגוסט 2021, היה האגף חלק מהמשרד להשכלה גבוהה שהוקם ופורק עם סיום כהונת הממשלה.
כשפנינו לדוברות של משרד להתיישבות לקבלת תגובה, נאמר לנו כי "מועד מעבר האגף לתרבות יהודית חזרה למשרד החינוך אינו ידוע עדיין". ״בנוגע לעמוד הפייסבוק של המחלקה לתרבות יהודית טענו במשרד כי "אין עובד של המשרד שקשור אליו״.
כששאלנו מי העלה את הפוסט הם לא הגיבו.
אותו מנהל עמוד הפייסבוק אלמוני כנראה בעצמו לא בטוח לאיזה משרד הוא שייך, ואפשר לראות זאת בשינויים התכופים בתמונת הרקע של העמוד. ב-27 לדצמבר למשל נשאה תמונת הרקע את הסמל של משרד החינוך, יום למחרת זו הפכה להיות תמונת משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות.
הקשר של האגף לתרבות יהודית עם "המכון הישראלי למשפחה" אינו חדש. עוד באוקטובר 2021 רפאל יהונתן פוליסוק, פעיל מוכר בקהילה הדתית-הגאה, שורד טיפולי המרה, חשף פעילות של המכון במימון האגף שהתקיימה בכפר סבא.
שאלנו את משרד ההתיישבות מה התקציב שהועבר למכון הישראלי למשפחה עבור פעילות המוקד לסיוע נפשי, ולא נמסרה לנו תגובה.
פנינו לתגובת המכון וזו לא התקבלה.