אחת הביקורות על מערך המודיעין לאחר ה-7 באוקטובר והמחדל החמור בתולדות המדינה, מתמקדת בהומוגניות של יחידות העילית במערך מודיעין והתקשוב. העדר מגוון אנושי ביחידות שאמורות להרכיב את תמונת המודיעין הופך אותן, כך נטען, לתיבות תהודה של דעות ותפיסות עולם דומות. כלומר – כך נוצרות קונספציות שאין מי שיטיל בהן ספק.
אלא שהביקורת על העדר מגוון אנושי ביחידות מיוחדות לא החלה רק בעקבות המחדל, אולם בגלגוליה הקודמים התמקדה בהעמקת הפערים הכלכליים והחברתיים ובשוויון הזדמנויות. על פי נתונים של צה״ל חלקו של העשירון העליון ביחידות המודיעין והתקשוב גדול פי 4.5 מחלקו באוכלוסיה. כשבוחנים את ארבעת העשירונים העליונים מדובר כבר על 75 אחוז מהמשרתים ביחידות האלו.
אחד מהקולות הבולטים במלחמה בתופעה הוא האלוף יניב עשור, ראש אכ״א (אגף כוח אדם). עשור מוצג בתקשורת כמי שאינו חלק ״מהחונטה״, נציג הפריפריה וגולנצ׳יק שפילס את דרכו אל שולחן המטכ״ל. מאז נכנס לתפקיד הצליח עשור להביא למספר הישגים במאבק באפליה במיונים של מועמדים לגיוס. בין היתר הביא עשור: לביטול נתון קבוצות האיכות (הקב״א), העברת מרכזי מיון לפריפריה, ואף מעורבות בהקמת מיזם לחינוך טכנולוגי בשם ״גשרים״, שיחד עם 8200 הגיע לעשרות אלפי תלמידים בפריפריה. אולם פרויקט הדגל שלו במאבק לקידום שוויון הזדמנויות בצה״ל הוא מלחמה ביחידות הסגורות ובמנגנון ״חבר מביא חבר״. מנגנון שבין היתר, עלול להוביל לאותה הומוגניות ואחידות דעים.
״אני רוצה להביא שוויון הזדמנויות בכל צה״ל. זה מגביר את המוטיבציה וההזדהות ומחזק את צבא העם. נגמרו הסיפורים של יחידות שאפשר להגיע אליהם רק עם המלצה״, הבטיח עשור בחודש מאי האחרון.
אלא שמבדיקת ״המקום הכי חם״ עולה כי ״מנגנון ההמלצות״, אותו האלוף עשור הספיד לפני כשנה, התקיים לפני המלחמה ועודנו מתקיים גם לאחר ה-7 באוקטובר, על אף ההבטחות ותחת עינו הפקוחה של אגף כוח אדם. כפי שעלה מבדיקת יחידות מיוחדות במערך המודיעין כמו גם ביחידות הקומנדו והעלית, אליהן פנינו בניסיון להמליץ על קרוב משפחה, התברר מנגנון ההמלצות האקסקלוסיבי לא הלך לשום מקום.
לא מדובר בתופעה שולית של פרוטקציה חד פעמית, אלא במנגנון ממוסד הנעשה בשיתוף פעולה עם עמותות הבוגרים והיחידות הבאות: יחידת החילוץ 669, יחידת המסתערבים דובדבן, יחידת מצו״ב – יחידת העילית של חיל התקשוב, וארבע יחידות מסווגות בחיל המודיעין: יחידת הפעלת הסוכנים 504, שתיים במערך המבצעים המיוחדים ואחת ב-8200.
כניסה למומלצים בלבד
״בוגרי היחידה בלבד רשאים לרשום מלש״בים פוטנציאלים ליחידה… מספר המקומות מצומצם קחו זאת בחשבון״, כך כתוב, נכון למועד פרסום הכתבה, באתר עמותת בוגרי 669. מדובר בתופעה נפוצה של מחלקות ותפקידים סגורים ל״זרים״, כלומר כל מי שאינו מכיר מישהו שנמצא בפנים שהגיוס ליחידות אלו סגור בפניו.
בשתי יחידות מסווגות ממערך המבצעים המיוחדים – מ״מ מתברר כי כל התפקידים, כולל תפקידי לחימה, דורשים המלצה ואין אליהן כניסה ללא היכרות מוקדמת עם בוגרים שלהן. מדובר בהסדר שאין כמוהו באף יחידה או ארגון אחר במערכת הביטחון. גם בגופים מסווגים לא פחות כמו המוסד, השב״כ, המכון הביולוגי ואפילו המרכז למחקר גרעיני בשורק – ניתן להגיש קורות חיים ולהתמודד למשרה באתר אינטרנט גלוי לעיני כל.
אז איך עובדת שיטת ההמלצות? טופס דיגיטלי, בדרך כלל של גוגל, שהיחידה או עמותת הבוגרים מכינה מופץ בין בוגרי היחידה ואף נשלח במייל לכלל הבוגרים, זאת במקביל לפרסום באתר העמותה. בטופס מזינים את תעודת הזהות של המתגייס וגם, בדרך כלל, לאיזה תפקיד ממליצים עליו. כשהצגנו את הטפסים הללו לדובר צה״ל זכינו לתגובה תמוהה שטענה כי ״אין הוכחה שעושים עם הטפסים משהו״ וכי מדובר בטפסים ״שכל אחד יכול למלא״.
אלא שברוב המקרים ניסיון להמליץ על נער המיועד לגיוס נתקל ישר על ההתחלה בשאלה – ״האם אתה בוגר היחידה?״. קרבה משפחתית לבוגר כזה אינה מספיקה, בעמותת בוגרי מערך ההגנה בסייבר דרשו שקרוב המשפחה (הדמיוני) שמשרת ביחידה ישוחח איתם ישירות.
נדמה כי היחידות עצמן דורשות מעמותות הבוגרים לוודא שזרים לא יגישו המלצות. כך לדוגמא בפרסום הקורא לבוגרי יחידת מצו״ב בחיל התקשוב להמליץ על מועמדים שיגיעו אליהם או ל-8200, התבקשו הממליצים לציין את שמם, על מנת שיהיה ניתן להצליבו מול מאגר המשרתים ביחידה.
ההמלצות לא נעצרות רק בתפקידי מעטפת, מודיעין או טכנולוגיה. אלא משפיעות גם על מי מועמדים לתפקידים קרביים בסיירת מטכ״ל. ״היחידה עוסקת רבות בשנה האחרונה בגיוון המשרתים ביחידה ועל כן, בעת המלצתכם, נשמח אם תמליצו על מועמדים מעט שונים מהמשרתים ביחידה״. כך נכתב, בחוסר מודעות משווע, באתר עמותת ״מסדר דורשי טוב״ של בוגרי סיירת מטכ״ל.
״בגלל הכתבות שהופיעו בתקשורת הפסיקו עם ההמלצות״, מספר לנו גורם שלישותי המשרת בימים אלו בסיירת מטכ״ל, ״אבל אנחנו לא מקבלים את זה, וממשיכים להפעיל לחץ, גם בתקופה האחרונה על קמנ״ר (קצין מודיעין ראשי – ע״ק) וראש אמ״ן״.
כששאלנו האם התופעה הפסיקה לגמרי נאמר לנו: ״כרגע אין אצלנו (המלצות -ע״ק) אבל יש ב-2 יחידות אחרות במערך המבצעים המיוחדים״. מדובר ביחידות שנמצאות, כך ע״פ פרסומים, יחד עם סיירת מטכ״ל במערך המ״מ. ״מדובר בתנאי סף להגיע אלינו, בעיקר בגלל שיקולי ביטחון מידע״, מסביר לנו בוגר של אחת מהן. ״זה לכל התפקידים – לוחם ותומך לחימה כאחד״.
ביחידת דובדבן שבחטיבת הקומנדו, המיונים פתוחים לכל מי שעובר יום סיירות, אולם באתר עמותת הבוגרים של היחידה ישנו אזור סגור לבוגרים ובו ניתן להמליץ על בני משפחה וחברים שיבלטו לאורך הגיבוש. ״אם זה שאני מכיר מישהו באופן אישי כבוגר היחידה אני חווה עליו דעה שהוא מתאים, אז בגיבוש לצורך העניין ישימו עליו עין לראות שהוא באמת מתאים… זה לשים נקודה מעל הראש״, אמר רועי מורג, מנכ״ל עמותת בוגרי דובדבן, בשיחה עם ״המקום הכי חם״.
בתוך יחידת 8200, שספגה את עיקר חצי הביקורת הציבורית בסוגייה זו, אפשר לומר שהמציאו מודל המלצות מרוכך. על פיו אמנם לא מאפשרים להמליץ על מתגייסים, אך ניתן לעזור לכאלו ש״נפלו בין הכיסאות״. ביקשנו להמליץ על מתגייס בן 18, ופנינו לעמותת ״בוגרי המרכז״ המציגה את עצמה בדוחותיה לרשם העמותות כתת-יחידה ב-8200. יונתן רוסו, ממנהלי העמותה, הסביר לנו כי אמנם ההמלצות נפסקו ביחידה אך הדגיש כי קיימים מקרים בהם היחידה תסייע לבוגריה.
עוד יחידה באגף המודיעין שניתן להמליץ בה על מלש״בים היא יחידת 504. מדובר ביחידה מבצעית הפועלת בעומק שטח האויב באמצעות הפעלת סוכנים אנושיים. שאלנו את היועץ המשפטי של עמותת הבוגרים של היחידה, יצחק וכטל, האם עוד אפשר להמליץ על מיועדי גיוס ליחידה. הוא הסביר: ״תלוי לאיזה תפקיד״.
עובדי רס״ר מטבריה, חיילי מוסד מת״א
מנגנון מיון נוסף, גם הוא שנוי במחלוקת, הוא מנגנון רשמי של צה״ל במסגרתו תפקידים מסוימים נפתחים למועמדים לפי מקום מגוריהם. למעשה צה״ל דורש מהמתגייס להיות בעל ״שייכות ללשכת הגיוס תל השומר״ כתנאי סף לקבלה לתפקידים כחיילים בשב״כ, במוסד ובמינהלת הפיתוח לאמצעי לחימה. ״רק מי שגר באזור המרכז משוייך ללשכת הגיוס בתל השומר, ולכן רק בפניו פתוחים תפקידים אלו״, מסביר חייל המשרת בימים אלו באגף כוח אדם.
מכיוון שחלק מהתפקידים היוקרתיים נמצאים גם תחת משרד הביטחון, ניתן למצוא באתר המשרד מצגת המפרטת היכן צריך לגור על מנת לקבל את האפשרות להשתבץ באותם תפקידים.
המשך בדיקה באתר מתגייסים מלמדת כי קיימים ״מסלולי שיבוץ״ המיועדים רק ללשכות הגיוס טבריה, חיפה ובאר שבע. אותם מסלולי שיבוץ מכילים תפקידים הנושאים אופי מעט שונה מהתפקידים השמורים למתגייסי המרכז. מתגייסים מבולבלים רבים מציינים את השיבוצים למסלולים אלו בקבוצות פייסבוק האמורות לסייע למיועדי גיוס, בדרך כלל בצירוף תהיות באילו תפקידים מדובר.
כשהגיע אלינו המידע בדבר מסלולים אלו כמעט ופסלנו על הסף את הטענה כי מדובר בהסללה, בגלל שהשמות למסלולים אלו גם כן מאופיינות בז׳רגון מקצועי-צבאי, כזה שניתן להגדיר כמטעה או עלול לייצר מצג שווא בקרב המשובצים כי הם בדרכם ליחידה שאין להסגיר עליה פרטים מיותרים בשל אופי פעילותה.
מדובר בתוכניות שהשיבוץ אליהן נעשה ללא הליך מיון או אפשרות למתגייס לערער על השיבוץ. תפקידים אליהם ניתן להגיע ממסלולים אלו הם: נהג, עובד רס״ר, ש.ג, מנהל לשכה וכדומה.
מגורים במרכז יפתחו בפני המתגייס תפקידים טכנולוגיים ומודיעיניים במוסד, בשב״כ ובמשרד הביטחון. לעומת זאת, מגורים בפריפריה יסגרו לו את האפשרות לתפקידים אלו ויפתחו בפניו מסלולי גיוס המייעדים אותו לתפקידי מנהלה ולוגיסטיקה.
״לא הוכח שהמנגנון מזיק״
3 חודשים לפני הטבח, ב-3 ביולי 2023, היה אמור להתקיים דיון פתוח לציבור בוועדת חוץ וביטחון בעניין תופעת ה״חבר מביא חבר״ ביחידות המודיעין. ״רצינו להכריח אותם להודות בתופעה מול מצלמה״, מספרת אחת מיוזמות הדיון. מפקד מיטב – היחידה האמונה על מיון המתגייסים באגף כוח אדם, זומן להופיע בדיון בפני חברי הוועדה.
גורם המשרת בלשכת מפקד מיטב מספר בשיחה עם ״המקום הכי חם״ שהטיעונים שהתכוון להשתמש בהם התמקדו בהאשמת פערי ההשכלה שיוצר משרד החינוך, ונושאים אופי גיאוגרפי, המשפיעים על היכולת של מועמדים מסוימים להתקבל לתפקידים מסויימים.
מבדיקה שלנו, היחידות שהפסיקו או מיתנו שימוש במנגנון ההמלצות היו רק היחידות שהוזכרו מפורשות בכתבות בנושא בשנים האחרונות, כך על פי אנשי עמותת בוגרי מרכז המודיעין – יחידת המודיעין של מערך המבצעים המיוחדים. מהבדיקה עולה כי היחידות הללו הן סיירת מטכ״ל, מסלול העילית של חיל המודיעין חבצלות, יחידת הקומנדו שלדג, היחידה הטכנולוגית – 81 ויחידת ״מרכז המודיעין״, שתיהן חלק ממערך המ״מ.
כפי שעלה בתחקיר ״המקום הכי חם״, היחידות שממשיכות להפעיל את מנגנון ההמלצות הן יחידת החילוץ 669, יחידת המסתערבים דובדבן, יחידת הפעלת הסוכנים 504, יחידת העילית של חיל התקשוב – מצו״ב, 8200 (בגרסה מרוככת). במערך המ״מ, כפי שנחשף בתחקיר, קיימות שתי יחידות מסווגות נוספות שהכניסה אליהן סגורה לחלוטין וניתן להצטרף אליהן רק בהמלצת בוגרי היחידות.
למרות ההנחייה של ראש אגף מודיעין ״להפסיק את ההמלצות בחיל״ מלפני שנתיים, נדמה שהיא אינה תקפה לכל היחידות בחיל. אחד ההסברים המרכזיים המצדדים בקיום מנגנון ההמלצות כיום, כפי שנאמר ל״מקום הכי חם״ על ידי גורמים שונים ביחידות, הוא הטענה כי כי מיון לכולם יגבה מהיחידות ״משאבים רבים מדי״ – שזו קונספציה נוספת ומנגנון שימור פריווילגי של אנשים שנהנים להיות בחברת עצמם ושכמותם, ובכל אופן לא ששים לשמוע דעות מנוגדות לשלהם. טענה שגם התצפיתניות בקו עזה יכולות לאשר.
—————————–
מדובר צה״ל נמסר: הליך המיון הינו מקצועי ומותאם, המתבצע על פי קריטריונים שנקבעו ע״י גורמי מקצוע האמונים על תחום האיתור והגיוס המטכ״ליים בצה״ל. מסלולי המיון באגף המודיעין ואגף התקשוב נפתחים למיון למלש״ב לפי חוקה אוטומטית בהתאם לקריטריוני סף ברורים ומוגדרים על סמך נתוני מיון שנקבעו ומפורסמים באתר מתגייסים. ללא התערבות יד אדם. צה״ל רואה חשיבות רבה לאפשר לכלל המלש״בים שוויון הזדמנויות בהליכי המיון בהתאם לכישוריהם ויכולותיהם הנבחנות וללא קשר להמלצות קודמות.