מאות אלפי בני אדם מילאו את רחובות הארץ בימים האחרונים במחאה על הירצחם של ששת החטופים שגופותיהם הוחזרו ארצה ביום ראשון האחרון. בזמן שמפגינים רבים הגיעו למוקדי המחאה ישירות מהלוויות או רגע לפני ניחומי אבלים, עדויות רבות שהגיעו לידי מערכת ״המקום הכי חם״ מתארות אלימות משטרתית קשה כלפי מפגינים – בעיקר במוקדי ההפגנה השונים בכל רחבי ירושלים.
נעה קורן מירושלים מקפידה להגיע להפגנות באופן קבוע. ״לרוב זה לא מסלים כמו אתמול, אז לא כל כך הבנו מה הולך לקרות, אבל היו אתמול דברים מזעזעים״, היא אומרת. ״לי תמיד חשוב לצלם בהפגנות, אז נקלעתי לסיטואציות שנמחצתי כשניסיתי לזוז, או שמישהו נפל וכולם נפלו איתו. את השותפה שלי לדירה השוטרים דחפו והחזיקו מאוד חזק. היא ממש צרחה שם. ראיתי גבר מבוגר שנפל עם הגב על השפיץ של הבריקדות, אנשים אחרים נדרסו, דברים ממש קשים לצפייה. אז אוקיי, הם ניסו רק לפנות אותנו ממוקד ההפגנה, אבל אתמול זה היה בצורה פשוט מטורפת״.
לדבריה של קורן, רחוב עזה וסביבת בית ראש הממשלה התמלאו בעשרות מחסומים. ״הם שמים מחסומים כדי לגרום לנו להרגיש שפרצנו אותם. בהתחלה נפרץ המחסום של פינת הרחובות רד״ק ועזה, אבל המחסום האמיתי היה בצומת של מטודלה. היו שם בריקדות והמון שוטרים, ואנחנו עמדנו והפגנו. היו קצת אבוקות וכמה מדורות, אבל לא יותר מזה. סביב 21:30 השוטרים התחילו לייצר מעין קו בניהם ולדחוף את כולם למעלה בלי סיבה. זו הייתה הפגנה חוקית והשעה הייתה לפני 23:00, אז ממש לא היה ברור למה התחילו לדחוף. הם הפילו אנשים ותפסו בחולצות. הייתה מישהי שכמעט קרעו לה את הבגדים, משהו ממש רע. זה מאוד הסלים״. פרקטיקת משיכת החולצות חזרה בעדויות של מפגינות ומפגינים רבים, כשלעיתים הן מעלות חשש לפגיעה של ממש. ״אחת השוטרות ניסתה לתפוס אותי. היא משכה לי את החולצה וכמעט הפשיטה אותי״, מספרת אחת המפגינות, שביקשה להישאר בעילום שם. ״הסתובבתי להסתכל עליה והיא פשוט צחקה לי בפנים״.
על פי עדויות נוספות שהגיעו למערכת ״המקום הכי חם״, לאלימות המשטרתית נפלו קורבן גם ״בלתי מעורבים״, בניהם מפגינים שניסו לסלול את דרכם הביתה. ״זה היה יום מאוד קשה לכולם״, מספר רם וייס, תושב ירושלים שבת זוגו נפגעה מאלימות משטרתית. ״אנשים הגיעו מהלוויות, וההפגנה הייתה מאוד מהלב. היו דגלים של חטופים שנרצחו ולא יחזרו, הארונות וקברים. אני מכיר את כל הקצינים וחווה את האלימות כל שבוע, אבל אתמול זה היה מסדר: הקצינים מאחורה, מקדימה הצעירים, מאחוריהם המכת״זית. הם חייכו כל הזמן. זה ממש היה נראה כמו פשע מאורגן״.
״אחת השוטרות ניסתה לתפוס אותי. היא משכה לי את החולצה וכמעט הפשיטה אותי. הסתובבתי להסתכל עליה והיא פשוט צחקה לי בפנים״
כמו קורן, גם וייס מעיד כי לקראת השעה 21:00 החלו הכוחות לפעול באלימות. ״השוטרים עברו את המחסום והתחילו להרביץ למפגינים. לא שמעו מה הם אמרו, ומפגינים צעקו להם שלא שומעים, אבל הם המשיכו. כל פעם התקדמו קצת, ולאט לאט פינו אותנו במעלה רחוב עזה. לקראת 23:00 נכנסו לוחמי מג״ב והתחילו להרביץ לכל מי שהיה שם, ואז קרה משהו שלא ראיתי בחיים: השוטרים רצו בשני שורות אחרי המפגינים, והמפגינים פשוט ברחו. מי שלא הספיק – נמעך על הרצפה״. לדבריו של וייס, זה הרגע בו החליטו הוא ובת זוגו, סתיו, לשוב לביתם שממוקם באחד הרחובות הסמוכים. ״פנינו לרחוב קטן והתחלנו ללכת הביתה. לא רצנו, הלכנו, ומולנו הגיעו קבוצה של לוחמי מג״ב. כל מי שהיה מלפנינו התחיל לרוץ, ואז המג״בניקים רדפו אחריהם והפילו אותם על הרצפה. סתיו רצה לאחד מהם לבדוק שהוא בסדר, ואז באו שניים נוספים ודחפו גם אותה. הייתי בטוח שפתחו לה את הראש, הייתי שניה מלהיעצר. שאלתי את אחד המפקדים שם מה הוא עושה, שהוא פצע אותה, והוא פשוט הסתובב והלך״.
האלימות המשטרתית – גם כלפי עיתונאים
לא רק המפגינים נפגעו אמש מאלימות המשטרה. במהלך ההפגנות בירושלים נפצעו גם שלושה עיתונאים. אחד מהם, סעיד קאק, צלם של סוכנות הידיעות ״אנאדולו״, אף נזקק לטיפול רפואי. ״המשטרה אתמול הסתערה על המפגינים באלימות קיצונית. אני עמדתי לצלם עם כמה עיתונאים, ופתאום הרגשתי מכה חזקה ברגל שהפילה אותי על הרצפה. השוטרים הרימו אותי וזרקו אותי על המדרכה״, הוא מספר בשיחה עם ״המקום הכי חם״. ״כבר לפני זה השוטרים היו עוינים ולא נתנו לנו לצלם ולעבוד. הראתי לאחד מהם תעודת עיתונאי והוא אמר שזה לא מעניין אותו. בסוף הגיע אמבולנס וטיפל בי. היום אני עם כאבים נוראיים״.
גם ליאו קוריאה, צלם AP, הותקף במהלך ההפגנות. לצידו עוכב גם צלם פלאש 90, ג׳אמל עאווד, וזאת למרות שהציג לשוטרים תעודת עיתונאי. שלום שלו, צלם ynet, סיפר בשיחה עם ״המקום הכי חם״ כי ניסה גם הוא לבהיר לכוחות המשטרה שהוא עיתונאי – אבל נפל קורבן לאלימות המשטרתית.
״לוחמי מג״ב באו והתחילו לדחוף אותי. אמרתי להם שאני עיתונאי, אבל הם התעלמו. אפילו לא נתנו לי הזדמנות לשלוף את התעודה שלי. המשכתי לצעוק שאני עיתונאי, ואז אחד השוטרים אמר לי: ׳כולם פה עיתונאים׳״
״זה היה בסוף ההפגנה, רבע שעה לפני שכולם הלכו הייתי ממש בצד, לא באמצע הכביש, אלא בפינה על הגדר. אני אפילו זוכר שנשענתי עליה״, הוא מספר. ״חבורה של לוחמי מג״ב באו ופשוט התחילו לדחוף אותי. אמרתי להם שאני עיתונאי והם ראו שיש עליי שתי מצלמות והרבה ציוד, אבל הם התעלמו. לא נתנו לי הזדמנות לשלוף את תעודת העיתונאי שלי, הם ישר זרקו אותי על הרצפה וגררו אותי עם הציוד. המשכתי לצעוק שאני עיתונאי, ואחד השוטרים אמר לי: ׳כולם פה עיתונאים׳. במהלך התקיפה שלהם נשברו לי המשקפיים וקיבלתי שפשופים בגפיים״.
על פי מנהלת העצורים של המחאה, ביומיים האחרונים של המחאות נעצרו בתל אביב ובירושלים 68 מפגינים: ביום ראשון 29 מפגינים נעצרו בתל אביב וחמישה בירושלים, וביום שני נעצרו 20 מפגינים בתל אביב, ו-14 נוספים בירושלים. מערכת ״המקום הכי חם״ מסקרת את החרפת האלימות המשטרתית בהפגנות כדרך קבע, וכך גם את האלימות שמופעלת כלפי עיתונאים. על פי מעקב ארגון העיתונאים, מתחילת 2024 שבעה עיתונאים הותקפו פיזית על ידי משטרת ישראל, ו-26 הותקפו ב-2023, סה״כ 33 מאז הושבעה הממשלה הנוכחית. לשם השוואה ב-2022 נרשמו בארגון 11 מקרים של עיתונאים שהותקפו פיזית על ידי שוטרים.