התנועה לחופש המידע והאגודה לזכויות האזרח הגישו אתמול (ג׳) לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה מנהלית נגד משטרת ישראל בנוגע לשימוש בנוזל פלפל במכת״זית. בעתירה דרשו מהמשטרה לחשוף את חוות הדעת הרפואיות והמשפטיות בנוגע לשימוש בנוזל, חוות דעת שהמשטרה מצידה – מסרבת לחשוף.
כפי שפרסמנו ביוני האחרון, שימוש בנוזל פלפל התווסף לנוהל ההפעלה והשימוש במכונות התזה באוקטובר 2023, ימים ספורים לאחר פרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״. הנוהל התיר למשטרה להוסיף למים המותזים על המפגינים חומר המכונה ״פלפל נוזלי״ – הגרסה הנוזלית של גז פלפל ואחד האמצעים הקשים ביותר המצויים בידי המשטרה.
לפי נהלי אגף המבצעים של המשטרה, השימוש בנוזל פלפל בהתזה מותר בהפרות סדר בדרגה ד׳, הגבוהה ביותר במדרג המשטרתי. את השימוש רשאי לאשר רק מפקד מחוז או סגנו במקרים חריגים לכאורה, אך שימוש נוסף בחומר אושר גם באירועים קלים יותר, במדרג ג׳. אז רשאים גם מפקדי מרחב, מפקדי תחנה או מפקדי מפקדה משימתית להפעיל, בנוסף לפרשים, רימוני הלם ומערכת ״צעקה״, כמו גם שימוש במערכת בשם ״ערפל פלפל״.
בשנים האחרונות הפעילה משטרת ישראל מכת״זית פעמים רבות נגד מפגינים, גם כאשר לא התבצעה התנגדות אלימה ולא התקיימו תנאים להפרת סדר במדרג ג׳. כבר ביום פרסום עדכון הנוהל ב-19 באוקטובר משטרת מחוז ירושלים עשתה שימוש בנוזל פלפל באמצעות מכת״ז, וכך גם ביום למחרת. נכון לחודש מרץ האחרון השתמשה משטרת ישראל שש פעמים בנוזל פלפל מבצעי כנגד מפגינים. בחודש שעבר האחרון פנתה האגודה לזכויות האזרח למשטרת ישראל בבקשה לקבל את מספר השימושים הנוספים שעשתה בנוזל הפלפל, אך נכון לכתיבת שורות אלה – הנתונים טרם הועברו לידיה.
״מדובר בחומר ובאמצעי שעלולים לסכן את בריאות הציבור״, נכתב בפתח העתירה. ״המידע המבוקש הינו בעל חשיבות עליונה״
״חוות הדעת המבוקשות כוללות את דרישות הסף המחייבות את מפקדי המשטרה בעת כל הפעלה של המכת״ז עם חומר פלפל בשטח, ולפיכך מדובר במידע המהווה חלק בלתי נפרד מהנוהל העוסק בפיזור הפגנות״, נכתב בפתח העתירה. ״מדובר בחומר ובאמצעי שעלולים לסכן את בריאות הציבור ועל כן המידע המבוקש הינו בעל חשיבות עליונה לציבור״.
״ניסיון לדכא מחאות ולפגוע במפגינים״
העתירה מגיעה לאחר שבפברואר האחרון פנתה האגודה לזכויות האזרח בבקשת חופש מידע אודות השינויים בנהלים בהפעלת מכת״זית, לצד בקשה לקבל הבהרות ומסמכים עליהם מתבסס הנוהל החדש. באגודה טענו כי המשטרה מסרה מידע חלקי בלבד ודרשו ממנה להשלימו, אך גם לאחר בקשות חוזרות, שנענו אחרי תקופות זמן ממושכות, סרבה המשטרה למסור את חוות הדעת המשפטיות והרפואיות שעמדו מאחורי הנוהל החדש, וזאת בטענה כי מדובר ב״חוות דעת פנימית של הרשות״.
המשטרה מסרבת למסור את חוות הדעת המשפטיות והרפואיות שעמדו מאחורי הנוהל החדש, וזאת בטענה כי מדובר ב״חוות דעת פנימית של הרשות״
״כל שינוי בנהלי אמצעים לפיזור הפגנות חייב להיות בשקיפות ובשיתוף הציבור. בוודאי כאשר מדובר בשימוש באמצעי מסוכן כמו גז פלפל״, אומרת סיון תהל, רכזת חופש המחאה באגודה לזכויות האזרח. ״הסתרת חוות הדעת הרפואית והמשפטית בטענה שמדובר ב׳עניין פנימי׳ היא עוד ניסיון לדכא מחאות ולפגוע במפגינים מבלי לאפשר להם להתגונן על פי חוק״.