הבוקר הוסר צו איסור הפרסום שמלווה מאז ספטמבר את אחת הפרשות המשונות והמייאשות שהיו כאן: פרשת החזקתו בעזה של אברה מנגיסטו, צעיר אשקלוני ממוצא אתיופי בן 24, כנראה לוקה בנפשו, שעבר את הגבול לעזה ומאז מוחזק שם בידי ארגונים פלסטיניים.
זמן קצר לאחר תום הלחימה בצוק איתן, ב-7.9.2014, חצה מנגיסטו את הגבול מישראל לעזה, מסיבה לא ברורה, ומאז הוא מוחזק שם – כשרק בזמן האחרון הגיע ככל הנראה לידי חמאס. עד היום לא פרסם אף אחד מהארגונים הפלסטיניים אות חיים ממנו, ורק לאחרונה התחיל מו"מ לשחרורו, לצד המו"מ להחזרת חלקי גופות של חיילי צה"ל מצוק איתן. כוחות הביטחון משוכנעים שהוא שם ובחיים.
שבועיים לאחר שנעלם פנה אחיו של הצעיר לח"כ לשעבר פנינה תמנו שטה (יש עתיד). הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלה כי הוא זקוק לעזרה. תמנו שטה פנתה אליו והוא סיפר לה את הפרשה. לאחר שהשתכנעה שהסיפור אמיתי לא הבינה איך יכול להיות שוועדת חוץ וביטחון אינה מודעת אליו. היא שאלה את ח"כ עופר שלח ועוד חברי כנסת, אבל איש לא ידע. תמנו שטה הבינה שיש כאן הסתרה מכוונת. לבסוף הבינה מח"כ שמעון סלומון שהמקרה אכן קרה, אבל הצעיר ככל הנראה מעורער בנפשו ולכן המדינה אינה פועלת.
משבר אמון: טיפול המדינה בפרשת אברה מנגיסטו עלול להעמיק את הקרע
צו איסור פרסום הוטל על הפרשה בישראל. חודש וחצי מאוחר יותר, ב-21.10.2014, התפרסם בבלוג של ריצ'ארד סילברסטין כי חמאס מחזיק שבוי אתיופי. הרשת התמלאה ספקולציות וקונספירציות, אך בעברית לא נכתב על כך דבר עד היום, בשל הצו. מאוקטובר עד אפריל נעשו ניסיונות לקדם את הסרת צו איסור הפרסום ולהפעיל לחץ על הממשלה ומוסדות הביטחון לפעול לשחרור הצעיר.
גורם בטחוני הסביר עי עד היום הוחלט לשמור על הפרשה בסוד, ושיש יותר סיכוי להשיב אותו מחמאס כל עוד המקרה לא יצבור נפח של נכס שהחמאס יכול לסחור בו.
האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, המלווה את המשפחה מול המוסדות, עירבה בפרשה את חבר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ עמר בר לב, וזה פנה לוועדת המשנה של המודיעין בכנסת. במקביל, פנתה תמנו שטה לנשיא המדינה, ראובן ריבלין, ושוחחה אתו על המקרה. בעקבות השיחה התקשר ריבלין בטלפון לבני המשפחה ודיבר על לבם שלא לחשוף את הפרשה.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעורב בנושא, סירב להיפגש עם בני המשפחה והעביר את הטיפול לליאור לוטן, מתאם שבויים ונעדרים מטעם הממשלה. לוטן התנגד למעורבותה של האגודה, אך אפשר לתמנו שטה לעקוב אחר השתלשלות העניינים.
אף גורם רשמי לא נפגש עם בני המשפחה, בטענה שפגישה עלולה לגרום לחשיפת הפרשה. היחיד שנפגש אתם הוא לוטן, שהקרין לפניהם סרטון שבו נראה הצעיר חוצה את הגבול לעזה. נראה כי איש בצד הישראלי לא עצר אותו, מפני שחשבו שהוא מבקש מקלט. לוטן הסביר לבני המשפחה שהוא מעריך שחמאס בלחץ ועומד לשחרר את בנם. לדבריו, לחמאס נשלחו חמישה מכתבים בעניין הצעיר, אך הם לא נענו.
הפרשה היא אחד הנושאים המרכזיים על סדר יומו של מאבק יוצאי אתיופיה, לצד הדרישה לפתוח בחקירת המקרים של אלימות שוטרים נגד החייל דמאס פיקדה ומותו של יוסף סלמסה. בהפגנות האחרונות זעקו המפגינים את השמות יוסף סלמסה ואברה מנגיסטו, מוחים על השתקת המקרה, אולם מקפידים לא להפר את צו איסור הפרסום ולא לפגוע במגעים שהצבא טוען שהתנהלו כל העת. עשרות צעירים שינו את תמונות הפרופיל שלהם ברשתות החברתיות לרקע שחור ועליו שמו של אברה מנגיסטו.
אחיו של אברה מנגיסטו, אילן, במסיבת העיתונאים הבוקר