בחודש מאי האחרון אישרה ועדת הפטור המשרדית של משרד הביטחון התקשרויות לטובת רכישת סיוע הומניטרי ב-6.4 מיליון שקל. בדיקת ״המקום הכי חם״ מול משרד הביטחון, צה״ל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים והחברות המסחריות מעלה כי הפטור אמנם אושר – אך קיומן של העסקאות מוכחש בעקשנות.
מדובר בשורה של 9 התקשרויות שאושרו בין ה-2 במאי ועד ל-15 במאי תחת נוהל עסקה ״דחופה או בהולה״, המאפשר פטור ממכרז לצרכים מבצעיים. הכספים שוחררו מתקציבו של משרד הביטחון בין ה-7 ל-30 במאי, וזאת לטובת רכישת פסטה, חומוס, קטניות ושמן סויה מחברות כדוגמת סוגת, ביכורי השדה, ותבליני אביב.
על פי רשימת ההתקשרויות הפטורות ממכרז באתר משרד הביטחון מדובר בעסקאות חריגות באופיין, שכן הפעם האחרונה שמשרד הביטחון רכש מתקציבו סיוע המוניטרי היה אחרי רעידת האדמה בטורקיה בפברואר 2023. זאת כשברקע הצהרותיהם הלוחמניות של שרי הממשלה כנגד הסיוע ההומניטרי, הצהרות שגובו גם במעשים.
בשבוע שעבר דיווחנו כי ישראל הודתה שנרשמה ירידה דרסטית במספר משאיות הסיוע שנכנסו לרצועה באוקטובר האחרון, וזאת בשל חופשת חגי תשרי. סגירת המעברים הובילה לצניחה של 76 אחוז בכמות המשאיות שנכנסו לרצועה, ולהחרפת המשבר ההומניטרי בעזה.
מקורו של הסיוע שנכנס לרצועה, כך על פי דשבורד הנתונים באתר מתפ״ש, נחלק בין תוכנית המזון העולמית של האו״ם (WFP), קרן הסיוע של הצלב האדום במצרים, אונר״א ומדינות שונות במזרח התיכון – בהן טורקיה, ערב הסעודית וירדן. ישראל, כמובן, אינה ברשימה. יחד עם זאת, גורמים במשרד המשפטים סיפרו בשיחה עם ״המקום הכי חם״ כי מדינת ישראל אכן רוכשת סיוע הומניטרי שמגיע לרצועה – אך לטענתם מדובר ב״מדיניות מושתקת ומוכחשת״.
הכחשה גוררת הכחשה
על מנת להתחקות אחר ייעדם של הכספים, פנה ״המקום הכי חם״ ללשכת ראש הממשלה, למשרד הביטחון ולדובר צה״ל, שהתנערו בזה אחר זה מהידיעה. כל אחד מהמשרדים המוזכרים הפנה אותנו למתאם פעולות הממשלה בשטחים, שהתנערו אף הם.
״הסיפור לא נכון״, מסר גורם במשרד מתפ״ש, והבהיר כי ״הפעמים היחידות שממשלת ישראל קנתה סיוע הומניטרי בעצמה במלחמה היו מזון תינוקות שאזל ברצועה. הפעם השנייה, שלא בטוח שאפשר לספור אותה, הייתה כאשר התנהלנו בתוך בית החולים שיפא והענקנו אוכל צה״לי לחלק מהצוות הרפואי״.
״המקום הכי חם״ פנה בזה אחר זה ללשכת ראש הממשלה, משרד הביטחון, משרד האוצר ודובר צה״ל, שהתנערו בזה אחר זה מהידיעה. כל אחד מהמשרדים הפנה אותנו למתאם פעולות הממשלה בשטחים, שהתנערו אף הם
גם כשהצגנו לספקי משרד הביטחון את ההתקשרויות המפורטות באתר המשרד, נרשמה הפתעה מצידם. ״אנחנו לא מכירים דבר כזה״ סיפר אחד מספקי המזון. ״ההתקשרות היחידה שקרתה בפטור הייתה שבועות לפני התאריך המוזכר, ובכלל היא הייתה בסכום נמוך משדווח״.
גורמים בצבא טוענים כי ״רכש כזה חייב לקבל אישור של הדרג המדיני״, אך הדרג המדיני מכחיש שהפטור בכלל ניתן. ״רכישת הסיוע היא נקודות חיוביות בקרב הקהילה הבינלאומית״, אומר בשיחה עם ״המקום הכי חם״ אלוף (במיל') כמיל אבו רוקון, שכיהן כמתאם פעולות הממשלה בשטחים. ״כלפי הבייס זה דווקא שלילי״. האם ההכחשה העקשנית נועדה לעזור לדרג המדיני להתמודד עם הזעם מה״בייס״ ותו לא?
״המקום הכי חם״ הגיש בקשת חופש מידע למשרד הביטחון על מנת להתחקות אחר הכספים וייעדם. תשובת משרד הביטחון תתפרסם לכשתגיע.
***
משרד הביטחון מסר בתגובה: ״יש ליצור קשר עם דובר צה״ל או לפנות לדוברות מתפ״ש״.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסר בתגובה: ״הנושא לא מוכר״.