251 בני אדם נחטפו לעזה ב-7 באוקטובר. חלקם כבר לא היו בחיים, אך רובם המכריע כן. כעת, בפתחו של החודש העשירי מאז שנחטפו, נכלאו במנהרות החמאס וחייהם הפכו גיהנום, דבר אחד ברור – ממשלת ישראל מהמרת על חיי החטופים. ככל שהזמן עובר, מסרטון לסרטון, אנחנו מתבשרים על עוד אחד שנהרג או נרצח. מספר החטופים שעדיין בחיים הולך לכיוון אחד: למטה. ולמספרים הללו יש משמעות. מאחוריהם עומדים אנשים בשר ודם שאפשר היה להציל.
כשמלקטים את הדיווחים מגלים שבזמן שהממשלה מורחת את הזמן, 17 חטופים כבר נהרגו בשבי. מרביתם מפעילות צה"ל. רוב מוחץ של אלו שניצלו מהשבי, לא שוחררו על ידי הצבא. למעשה, במהלך תשעת החודשים שחלפו רק שבעה חטופים חולצו בחיים בשלושה מבצעים שונים. האפיק הדיפלומטי הוא שהשיב הביתה את רוב החטופים ולא הלחץ הצבאי. למעשה המלחמה גבתה את חייהם של יותר חטופים מאשר הצילה. לפי צה"ל, חיים היום בעזה 74 חטופים, אבל גורמי המודיעין מעריכים שהרבה פחות.
הסרטונים שמפיץ חמאס קשים לצפייה. צה"ל מעדיף שהציבור הישראלי יתעלם מהם בנימוק שמדובר ב"טרור פסיכולוגי". ייתכן, אלא שהתעלמות מהם היא ניתוק מהמציאות. גם אם צה״ל מתקשה להפריך או לאשש את תוכן הסרטונים, למרבה הצער יש בהם מידע רלבנטי. ֿֿֿחמאס פרסם כבר במרץ שעמירם קופר, חיים פרי ויורם מצגר, כולם נחטפו מקיבוץ ניר עוז, נהרגו בשבי. לקח לצה"ל שלושה חודשים לאמת את המידע.
לדאבון הלב, ישנם עוד שמונה חטופים שחמאס פרסם את שמם וטען שנהרגו בשבי מבלי לספק לכך הוכחות. לטענתו החטופים נהרגו בשל הפצצות חיל האוויר או בשל מחסור בתרופות. חודש ינואר היה הקטלני ביותר עבור החטופים. פרט לאיתי סבירסקי ויוסי שרעבי, שנהרגו לאחר הפצצות חיל האוויר בנוסיראת בינואר, באפריל פורסם כי גם אלעד קציר (47) כשהלחימה בדרום ומרכז הרצועה הייתה בשיא עוצמתה. על פי מידע שנמסר למשפחתו קציר נרצח בינואר, כשבועיים לאחר שהג'יהאד האיסלאמי פרסם צילומים בהם הוא נראה בחיים. בצה"ל טוענים שקציר "נרצח על ידי שוביו". באותו חודש פרסמו גדודי סאלח א-דין, הזרוע הצבאית של ארגון ועדות ההתנגדות העממית ברצועת עזה, טענות על מותם של שני חטופים נוספים: אוהד יהלומי וצחי עידן (שניהם בני 49). במרץ פרסמו כי גם יגב בוכשטב (34) נהרג, לטענתם בשל מחסור במזון ובתרופות. יהלומי נחטף לעזה פצוע לאחר שנורה. בסרטון שפורסם נראה יהלומי מקבל טיפול רפואי, אך בהמשך נטען שהוא נהרג. גם לטענות של גדודי סאלח א-דין אין בידי הצבא מידע חד משמעי שיכול לאשר או להפריך אותן.
חודש ינואר היה הקטלני ביותר עבור החטופים. בשיא ״הלחץ הצבאי״ התקבלו דיווחים מצד ארגונים בעזה על מותם של שישה חטופים
במרץ, בעוד התמרון הקרקעי נמשך, פרסם חמאס שאיציק אלגרט (68) וגיסו, אלכס דנציג (75), שנחטפו לעזה מניר עוז, נהרגו אף הם. בצה״ל אין מידע שמאשש את הפרסום של חמאס. שלושה חטופים נוספים שחמאס דיווח על מותם והמידע לא אומת על ידי גורמים רשמיים בישראל הם שירי ביבס ושני בניה, אריאל בן הארבע וכפיר שנחטף בעודו בן תשעה חודשים ונמצא בשבי בעזה יותר משהיה חופשי ובישראל. הבשורה המרה נמסרה בנובמבר, בשלהי עסקת החטופים, כאשר שמם נעדר פעם אחר פעם מרשימות המשוחררים. כל הילדים שנחטפו שוחררו בעסקה הקודמת, אבל בצה"ל טענו שאין להם מידע שיכול לאשש או להפריך את דיווחי חמאס. בפברואר אמר דובר צה״ל דניאל הגרי כי בצבא ״חוששים ודואגים מאוד למצבם ושלומם של שירי והילדים״. מאז אין כל חדש.
בחודש שעבר, בראיון ל-CNN, טען בכיר חמאס בלבנון, אוסאמה חמדאן, כי שלושה חטופים נוספים נהרגו במבצע החילוץ האחרון, בו שוחררו נועה ארגמני, אלמוג מאיר ג׳אן, אנדרי קוזלוב ושלומי זיו.
בפועל, עד כה היו מספר פעמים בודדות שדיווח של חמאס או ג׳יהאד על חטוף או חטופה שנהרגו התברר כשקרי. אחד המקרים היותר זכורים הוא זה של חנה קציר, שהג'יהאד האסלאמי דיווח שאינה בת החיים וכעבור שבועיים התברר שהמידע אינו נכון. קציר שוחררה בפעימה הראשונה של עסקת החטופים. הדיווחים של חמאס זוכים להתייחסות רצינית בצה"ל ומשפחות החטופים מקבלות לקראתם התראה, לעיתים זמן קצר לפני שפורסמו על ידי ארגוני הטרור. בהיעדר ראיות נוספות מצפה צה"ל מהציבור להתייחס לסרטונים בביטול והם זוכים להתעלמות. אם בכל זאת לוקחים בחשבון את דיווחי חמאס, בעזה חיים כיום רק 66 חטופים.
במרץ הציע חמאס לשחרר 40 חטופים חיים. במאי המספר ירד ל-33 "חיים או מתים"
המשא ומתן לעסקה נוספת לשחרור חטופים נגרר כבר חודשים, בעוד מספר החטופים החיים שחמאס מציע לשחרר הולך ויורד. כך למשל, במרץ האחרון הציע חמאס לשחרר 40 חטופים חיים בשלב הראשון. כעבור פחות מחודש, הודיע חמאס למתווכות בעסקת החטופים החדשה כי אין בידם 40 חטופים חיים. כעבור עוד חודש, במאי האחרון המספר ירד ל-33 "חיים או מתים". במהלך המו״מ חמאס לא חשף את המספר המדויק של החטופים החיים.
במתווה הנידון בימים אלה, בשלב א' של העסקה אמורות להשתחרר מהשבי כל הנשים, בהן גם החיילות, לצד החטופים המבוגרים והפצועים. לטענת חמאס אין 33 חטופים חיים שעונים על הקטגוריה של השלב הראשון בעסקה – נשים, מבוגרים וחולים – ולכן דורש לשחרר בשלב הראשון גם גופות. בשלב השני של העסקה, ישוחררו כל יתר החטופים החיים, כולל חיילים. השלב השלישי יכלול השבת הגופות של יתר החטופים.
לפי בדיקת ״המקום הכי חם״, מתוך 66 החטופים שלכאורה בחיים ישנם חמישה חיילים וחמש חיילות, שש נשים, חמישה מבוגרים מעל גיל 75, לפחות 12 פצועים ושבעה עובדים זרים. בצל המחלוקות במשא ומתן, לאחרונה דווח כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוקל לקדם עסקה נפרדת עם חמאס לשחרור חטופים בעלי אזרחות אמריקאית. חמישה חטופים חיים עונים להגדרה זו ועוד שלושה חטופים שנרצחו ב- 7 באוקטובר וגופתם נחטפה לעזה.
לפי הוול סטריט ג'ורנל, גורמי המודיעין הישראלי והאמריקאי מעריכים שמספר החטופים החיים עומד על 50 בסך הכל – נתון מזעזע כשלעצמו שחושף את המחיר הכבד של הלחימה בעזה. באופן רשמי צה"ל הודיע על מותם של 17 חטופים בשבי. בפברואר האחרון פרסמנו תחקיר שחשף כי צה"ל הפגיז מבנה שבו שהה יוסי שרעבי (שנחטף מבארי לעזה) על אף שהיה בידיו מידע מודיעיני מוקדם כי מוחזקים בו חטופים. למעשה, המבנה שהותקף סומן והוגדר כ"יעד מנוע", ובצה"ל התלבטו ארוכות אם לבצע את התקיפה. בסופו של דבר, התקיפה קיבלה את כל האישורים הנדרשים. לפי התחקיר, עשרה חטופים נהרגו בשבי כתוצאה או בעקבות פעילות צה"ל במקום שבו שהו.
מאז פרסום התחקיר, הודיע צה"ל על מותם של עוד חמישה חטופים שהיו בחיים ומתו בשבי. "אני יודע שיעלו שאלות קשות בנוגע לנסיבות המוות, אנחנו בוחנים אותן לעומק", אמר דובר צה"ל בחודש שעבר על מותם של עמירם קופר (84), נדב פופלוול (51), חיים פרי (79) ויורם מצגר (80). "אנחנו מעריכים כי הארבעה נהרגו יחד, במרחב חאן יונס, לפני מספר חודשים, בעודם מוחזקים על ידי מחבלי חמאס ובעת שכוחות צה"ל פעלו בחאן יונס", הוסיף. החטוף החמישי שמותו פורסם באותו זמן הוא אלעד קציר, שגופתו נמצאה והוחזרה על ידי כוחות צה״ל מחאן יונס.
רק שמונה מתוך 17 החטופים שנהרגו בשבי הוחזרו לישראל. בסך הכל חילצה ישראל 19 גופות. תשע מתוכן נרצחו ב-7 באוקטובר וגופתן נחטפה. מותם של החטופים יהודית וייס (65) ואופיר צרפתי (27) עדיין מוגדר כתעלומה ולא ידוע אם נרצחו כבר בישראל או בשבי.
בשלושת החודשים האחרונים פרסמו החמאס והג'יהאד האיסלאמי אות חיים של ארבעה חטופים בלבד. רוב משפחות החטופים קיבלו אות חיים מיקיריהם רק הודות לחטופים ששוחררו בעסקה בנובמבר. מאז הם פשוט מקווים.
עדכונים שוטפים על מצב החטופים:
22 ביולי: דובר צה"ל הודיע כי יגב בוכשטב (34) ואלכס דנציג (75) נהרגו בשבי. חמאס דיווח על מותם של השניים כבר בחודש מרץ. לטענת חמאס, בוכשטב נהרג בשל "מחסור במזון ובתרופות". באשר לדנציג נטען כי הוא נהרג מהפצצה של חיל האוויר. בצה"ל לא מסרו פרטים על נסיבות מותם, אך ציינו כי בסבירות גבוהה לפחות אחד מהם נהרג מאש צה"ל בזמן שפעל בחאן יונס. את טענות חמאס על מותם של בוכשטב ודנציג פרסמנו ב-8 ביולי, יחד עם שישה חטופים נוספים שחמאס דיווח על מותם. בצה"ל טרם הצליחו להפריך או לאשש את המידע.
24 ביולי: דובר צה"ל הודיע על חמש גופות חטופים שחולצו מאזור חאן יונס. חמשת החטופים נרצחו עוד ב- 7 באוקטובר וגופותיהם הוחזקו על ידי חמאס. החמישה הם: החיילים קיריל ברודסקי ותומר אחימס ושלושה מתושבי ניר עוז: אורן גולדין, רביד כץ ומיה גורן.
20 באוגוסט: דובר צה"ל הודיע על חילוץ של שש גופות מאזור חאן יונס, ובתוך כך הכריז על מותו של אברהם מונדר בן 78 מניר עוז. חמשת החטופים הנוספים שגופתם חולצה הם: אלכס דנציג, יגב בוכשטב, נדב פופלוול, יורם מצגר וחיים פרי. "אנחנו יודעים שהחטופים נהרגו בזמנו שכוחותינו פעלו בחאן יונס", הודה דובר צה"ל והוסיף שנסיבות מותם נבדקות.
27 באוגוסט: דובר צה"ל הודיע כי הצבא חילץ בחיים את פרחאן קאדי (52) שנחטף ב- 7 באוקטובר ממקום עבודתו, בית אריזה לתפוחי אדמה במושב ישע, שבו הועסק כשומר. זו הפעם הראשונה שצה"ל חילץ חטוף בחיים ממנהרה ונסיבות השחרור עדיין עמומים.
28 באוגוסט: צה"ל הודיע כי חילץ את גופתו של החייל שקד דהן, שנהרג ב 7 באוקטובר וגופתו נחטפה לעזה.
1 בספטמבר: דובר צה"ל הודיע כי איתר שש גופות חטופים במנהרה תת קרקעית ברפיח, במרחק קילומטר מהמנהרה שבה נמצא פרחאן קאדי. ששת החטופים נרצחו ביריות על ידי חמאס ימים ספורים לפני שאותרו על ידי צה"ל. השישה הם: הרש גולדברג פולין, עדן ירושלמי, כרמל גת, אלכס לובנוב, אורי דנינו ואלמוג סרוסי.
נכון ל-7 בספטמבר: חמאס מחזיק בשבי 64 חטופים חיים ו-33 גופות. 26 בני אדם שנחטפו בחיים לעזה נהרגו בשבי. חטופה נוספת, ענבר הימן, נחטפה כשהיא ירויה ומתה ככל הנראה מפצעיה תוך זמן קצר. נסיבות מותם של שני חטופים נוספים שגופתם חולצה, יהודית וייס ואופיר צרפתי, עדיין לא ידועות ולא ברור האם נרצחו בשבי או בישראל.
2 בדצמבר: דובר צה״ל התיר לפרסום כי סרן עומר נאטורה, מפקד טנק בחטיבה 7, נהרג בקרב במוצב ״הבית הלבן״ שבעוטף בבוקר ה-7 באוקטובר. גופתו מוחזקת ברצועת עזה.
4 בדצמבר : דובר צה״ל פרסם את ממצאי התחקיר על נסיבות מותם של אברהם מונדר, אלכס דנציג, יגב בוכשטב, נדב פופלוול, יורם מצגר וחיים פרי, שגופותיהם חולצו מהרצועה באוגוסט האחרון. על פי התחקיר, השישה נרצחו על ידי המחבלים בעקבות תקיפות חיל-האוויר שהתרחשו בסמוך למקום בו החזקו, ו״מותם נגרם על רקע התקיפה הסמוכה למקום החזקתם״. באותו היום צה״ל גם התיר לפרסום כי כוחות צה״ל חילצו את גופתו של איתי סבירסקי, שנחטף בחיים מקיבוץ בארי ונרצח על ידי שוביו.
נכון ל-5 בדצמבר: חמאס מחזיק בשבי 62 חטופים חיים ו-34 גופות. ארגון הטרור דיווח על מותם של שבעה חטופים נוספים, אך צה"ל לא הצליח להפריך או לאשש את המידע.
עד כה צה"ל חילץ בחיים 8 חטופים ועוד 38 גופות, מתוכם 14 נרצחו ב-7 באוקטובר וגופתם נחטפה. 105 חטופים שוחררו בחיים במסגרת עסקה במהלך חודש נובמבר.
הפרויקט עוסק בחטופים שנמצאים בעזה מה- 7 באוקטובר. לא כלולים בו הדר גולדין ז"ל, אורון שאול ז"ל, הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו, המוחזקים גם הם ברצועת עזה.
שיחה על זה post