הוועד להצלת חוף אמנון פרסם אתמול בהודעה לחברי המאבק כי לאחר שהסתיימה הקפאת פעילות בתי המשפט בעקבות המלחמה, הוגשה העתירה המנהלית נגד הקמת כפר הנופש של חברת פאי סיאם.
בסוף חודש ספטמבר יצאו התושבים בקמפיין מימון המונים לגיוס 120 אלף שקל. תאריך היעד לגיוס נקבע ל-10 באוקטובר. למרות אירועי ה-7 באוקטובר, הקמפיין עמד ביעד ואף חצה אותו.
למרות שחלק מחברי הוועד פונו מבתיהם בצפון, הם מספרים כי גם בזמן המלחמה המשיכו לפעול למען הצלת החוף. היו בקשר רציף עם עורך הדין גלעד ברנע שהגיש את העתירה, וערכו ישיבות ומעקב אחרי העתירה המתהווה.
העתירה הוגשה בשם חברי הוועד יחד עם יעל דורי, ראש אגף תכנון בעמותת אדם טבע ודין נגד גופי התכנון שאישרו את הקמת כפר הנופש וכן נגד היזמים הזוג שלמה וסימה דהוקי וחברת פאי סיאם.
בית המשפט המחוזי בנצרת, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים קיבל את העתירה וכעת הם מחכים שיקבע מועד לדיון. ״תודה לכל אחד ואחת מכם על הפעולה האזרחית וההרתמות למען הגנה על הכנרת האהובה שלנו״, כתבו לכלל התומכים בקמפיין ובמאבק שנמשך כבר שנה וחצי מאז פרסום תחקיר המקום הכי חם שחשף את הקמת כפר הנופש בחוף אמנון.
העתירה הוגשה לאחר שבחודש אוגוסט השנה דחתה ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה את הערר שהגישו התושבים וכן ערר נוסף שהגישה עמותת אדם טבע ודין נגד האישור שהעניקה הוועדה לשמירת הסביבה החופית לתוכנית הבינוי של כפר הנופש.
בנובמבר 2022 אישרה הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו״ף) את התוכנית של חברת פאי סיאם להקמת כפר נופש יוקרתי הכולל 200 וילות עם בריכות פרטיות, מתחם מסעדות, אודיטוריום, ספא ומתקנים נוספים, תוך עקירה של כ-300 עצים בוגרים.
את השטח בחוף אמנון, בין שמורת הטבע ספירית לשמורת הטבע בית ציידא, רכשה פאי סיאם מחברת אלעד כנרת של הטייקון יצחק תשובה.
כפר הנופש המתוכנן נושק לקו מי הכנרת ועלול להוות מפגע סביבתי. מדובר באזור שסומן על ידי מוסדות התכנון כ״רגיש ביותר בכנרת הן עבור שמירת מי הכנרת ראויים לשתייה והן מבחינת שמירת המאזן האקולוגי״.
מוקדם יותר השנה, בחודש מרץ, ועדת המשנה לעררים דנה בבקשות. בארבעה ביולי פרסמה החלטת ביניים שהפיחה תקוות רבות בתושבים הנאבקים. בהחלטה דרשה מהצדדים להעמיד חלופות לתוכניות הבינוי שיכללו היצע חדרים מגוון יותר, בניגוד לוילות היוקרתיות שפונות לפלח אוכלוסיה מצומצם, וחלופות שיציעו יותר שטחים מחלחלים וטבעיים, בניגוד לבנייה המאסיבית והבזבזנית שאושרה בתוכנית הקיימת.
בסוף יולי התקיים דיון נוסף בחלופות שנדרשו הצדדים להציג. התושבים נשמעו לדרישת הוועדה והציגו חלופות המרחיקות את הבנייה מקו החוף, מרחיבות את היצע החדרים ורמת המחירים ומציעות בנייה גבוהה יותר על שטח מצומצם, תוך פגיעה מינימלית בסביבה.
להפתעת העוררים, ועדת המשנה לעררים החליטה לאשר את התוכנית כפי שהוגשה, זאת למרות שהיזמים לא נענו לדרישתה ולא הציגו חלופות שממזערות את הפגיעה בחוף. משנדחו העררים, הפנייה למסלול משפטי היא הסעד האחרון שנותר לפעילים. ״הוועדה כתבה בכתב הדחייה שהתערבות בתוכנית הבינוי לא בסמכותם ושעלינו לפנות לערכאות מתאימות, וכך אנחנו עושים״, סיפרה מיכל קלסובסקי, פעילה בוועד הפעולה להצלת החוף.
הפעילים נסמכים על תקדימים דומים, דוגמת כפר הנופש בחוף פלמחים ושבנייתו בוטלה בהחלטת בית המשפט והפך לשמורת טבע מוכרזת. תקדימים דומים נרשמו בחוף בצת ובחוף אכזיב. ״אנחנו נאבקים מול יזם שאינו מוכן להאזין לאינטרס הציבורי ומעדיף עוד רווח כספי מאשר את טובת האזרחים והטבע״, כתבו חברי הוועד עם השקת קמפיין הגיוס.
העתירה הזו היא סנונית ראשונה לחידוש מאבקי סביבה נוספים, אשר נזנחו בצל המלחמה. בקרב פעילי סביבה רבים קיים חשש מפני רגרסיה והחמרה בתחום מאז ה-7 באוקטובר. לטענתם, למרות שהקשב הציבורי מופנה למאבק החטופים, למצב המפונים, וללוחמים בחזית – משבר האקלים והנזקים הסביבתיים לא עצרו וממשיכים להוות סכנה קיומית.