חנוך מילביצקי ישב על ספסל ארוך בבית המשפט בבת-ים וחיכה לתורו להיחקר. הוא לא עמד לדין פלילי, רק זומן לעדות במסגרת תביעה אזרחית שהוא היה אחד מיוזמיה. ובכל זאת, זה לא היה מעמד נעים. כשנעמד מאחורי דוכן העדים, מילביצקי נאלץ להדוף עדות מפורטת של אשה שהאשימה אותו בתקיפה מינית.
חבר הכנסת לעתיד הכחיש הכל. לא, אמר מילביצקי, הוא לא נעל אותה בחדר. הוא לא לפת לה את הידיים בכוח ולא מנע ממנה להתנגד, והיא בכלל לא התחננה שיעזוב אותה. לטענת מילביצקי, הוא כלל לא זכר שהיא קיימת. לדבריו, כשבירר מיהי גילה שהיתה להם היכרות שטחית וקצרת ימים: האשה היתה חברה בקבוצת אנשים שמילביצקי ייצג כעורך דין בהליך נדל"ני.
השופט שדן בתיק, עזריה אלקלעי, תהה מדוע אשה שמילביצקי כלל לא זכר את קיומה תעליל עליו שהוא תקף אותה מינית. "אין לי מושג", השיב מילביצקי, ואז שלף הסבר קונספירטיבי: "ראיתי בפייסבוק שלה תמיכה בארגון 'קריים מיניסטר' – הם לא אוהבים ליכודניקים".
העדות שמפניה התגונן מילביצקי הופצה ברשתות החברתיות, דווחה בעיתונות ואפילו הושמעה ישירות מפי המתלוננת בשעת צפיית שיא בערוץ 12 – ובכל זאת, העננה התפוגגה במהירות. אם היה לה אפקט שלילי על הקריירה הפוליטית הנוסקת של מילביצקי, הוא לא ניכר במבחן התוצאה. כעבור שבועות אחדים, בנובמבר 2022, התקיימו הבחירות שהפכו אותו לחבר כנסת מטעם סיעת הליכוד ולאחד הדוברים הבוטים והאגרסיביים של ממשלת נתניהו השישית.
המיצוב הזה הוא במידה רבה אשליה. מילביצקי מייצג את מפלגת השלטון, אבל לא רק אותה. יש לו עוד מקור סמכות. מיכאל לייטמן, הגורו שלו, שממקום מושבו בעיר פתח-תקווה מטיף את תורתו לאלפי חסידים שרואים בו רועה רוחני. מנהיג שטוען לחיבור ישיר לאל, שיודע לנבא כיצד תיראה אחרית הימים – ולהצעיד את הצאן בקו ישר לגאולה. תחקיר "שקוף" ו"העין השביעית" משרטט את דרכה של התנועה הזאת, "קבלה לעם", אל לב המיינסטרים הפוליטי בישראל.
בכירי "קבלה לעם", בהם מילביצקי עצמו, מתמודדים בשנים האחרונות עם ביקורת קשה וטענות מטרידות על הנעשה במעגלים הפנימיים של התנועה. עדויות של יוצאי התנועה שנחשפו בפרסומים עיתונאיים והליכים משפטיים, לצד התרעות של המרכז לנפגעי כתות, גרסו שמשהו אפל מתחולל בתנועה של לייטמן. שילוב בין שליטה כלכלית, חברתית ופסיכולוגית על החסידים, השפלת נשים – וגם סיפורים על תקיפה מינית שיוחסו לדרג הגבוה ביותר ב"קבלה לעם" – לייטמן עצמו.
ב"קבלה לעם" מכחישים הכל, ובמיוחד את תיוג התנועה כ"כת". חסידיו של לייטמן נאבקים בקולות הביקורתיים באמצעות הגשת תביעות דיבה נגד עיתונאים (גם נגד "העין השביעית"), אקטיביסטים ויוצאי "קבלה לעם", וגם באמצעות מהלך מתמשך שנועד להשתלט על עמדות כוח בזירה הפוליטית, ובעיקר בליכוד. למילביצקי יש בתהליך הזה מניות יסוד. המסע של "קבלה לעם" אל לב הפוליטיקה הישראלית הוא גם המסע האישי שלו.
צעדים ראשונים
חנוך דב מילביצקי נולד ב-1973 וגדל בירושלים. הוא למד בתיכון האליטיסטי שליד קמפוס האוניברסיטה בגבעת רם. בקיץ 2024, אחרי רצף של פרובוקציות תקשורתיות שהפכו אותו מפרלמנטר אנונימי לדמות מוכרת, הופץ ברשת דף מספר המחזור של בית הספר. התיכוניסט מילביצקי תואר בו כבחור יפה ושרירי ש"שונא ערבים", יורק על הקירות ומסתובב עם "סכין קומנדו גדולה" שבאמצעותה הוא משסף חתולים ו"מושך אליו כל בחורה".
אביו היה פרופ' אריאל מילויצקי, רופא נשים בכיר שטיפל בשרה נתניהו כשילדה את בנה אבנר. לפי תחקיר ששודר בערוץ 10, בני הזוג נתניהו היו אמורים לשלם כמה אלפי שקלים על הפרוצדורה, שבוצעה באופן פרטי, אך התחמקו מכך. לבסוף, במקום תשלום, בנימין נתניהו העניק לפרופסור המיילד, אביו של מילביצקי, שי סמלי: תיק עור קטן.
בצבא שירת חנוך מילביצקי כלוחם ביחידת המסתערבים דובדבן. אחרי שחרורו למד משפטים במרכז הבינתחומי והוסמך לעריכת דין. בהמשך יצא לארצות-הברית, שם נטל חלק בהקמת הזרוע האמריקאית של רשת בתי הקפה ארומה. כשחזר ארצה שב לעבוד כעורך דין. האנשים של לייטמן מצאו שימוש להכשרה המקצועית של מילביצקי, והוא מונה ליועץ המשפטי הפנימי של עמותת "בני ברוך", המסגרת המשפטית שמאחורי התנועה הרוחנית.
בעבר סיפר מילביצקי שנחשף לראשונה ל"קבלה לעם" כשזיפזפ בטלוויזיה בשעת לילה ונתקל במקרה בשיעור של לייטמן בערוץ 66, ערוץ הכבלים של הגורו וחסידיו. הוא נשאב פנימה, ובהמשך הצטרף לקהל התלמידים האדוק של לייטמן, שמתעורר מדי לילה להרצאה שמקיים המנהיג בין שלוש לשש לפנות בוקר. "אני משתתף פעיל בשיעורי הבוקר. אני נודניק ושואל הרבה שאלות", סיפר ב-2019 בעדות בבית המשפט.
ב-2022, כשמילביצקי התמודד על מקום ברשימת הליכוד בכנסת, הוא הציג את עצמו כאיש משפחה והרבה לפרסם תצלומים שלו עם אשתו הדר, פיזיולוגית ומאמנת כושר, ושלושת ילדיהם. ביולי 2024 דווח שבני הזוג נפרדו. בראיון שהעניק לאחר מכן הודה בעמימות שהעבודה בכנסת גובה מחיר משפחתי.
כעבור חודשיים הופצו בקרב עובדי הכנסת תמונת עירום והתכתבות מביכה שיוחסו למילביצקי. "מחכה לך שתקרע את הבגדים שלי", כתב אחד משני הצדדים בהתכתבות. הצד השני שלח בתגובה הוראות לביצוע פעולה מינית, וצירף תצלום סלפי של גבר עירום עם קעקועים שמזכירים את אלה של מילביצקי. פרצופו לא נראה בתמונה.
החומר לא היה חדש. הוא מסתובב בין יוצאי "קבלה לעם" כבר כמה שנים. מילביצקי נאלץ להתייצב מעל דוכן הכנסת, ובטלוויזיה, ולהכחיש בתוקף: זה לא אני, זה פברוק ישן שמפיץ מישהו שמנסה לסחוט את האנשים הקרובים אלי. הוא טען שידוע לו מי האיש, והגיש תלונה במשטרה.
את צעדיו הראשונים בפוליטיקה עשה מילביצקי בתחילת העשור הקודם. הטריגר היה הבחירות המקומיות שהתקיימו בעיר הבית של "קבלה לעם", פתח-תקווה. מילביצקי וקבוצה שבה היו חברים כמה מבכירי חסידיו של לייטמן הקימו את "ביחד", רשימה עירונית שהושקה לקראת בחירות 2013.
בקרב יוצאי "קבלה לעם" יש מי שמייחס למילביצקי את היוזמה הזאת, שהובילה בהמשך לחיבור עם הליכוד. רינה בן-עמי, יוצאת "קבלה לעם" שמילאה תפקיד מרכזי בתנועה לפני שפרשה ממנה, תיארה זאת בתצהיר שהוגש במסגרת הליך משפטי שיזמה העמותה נגד אחד מיוצאיה. "הכל התחיל משאלה בשיעור בוקר של חנוך מילביצקי, ששאל למה אנחנו לא משתמשים בכלי הפוליטי כדי להשפיע", כתבה בן-עמי בתצהיר.
לפי התיאור של בן-עמי, למנהיג הרוחני לייטמן לקח זמן להשתכנע. "בהתחלה הרב התנגד, אבל עם הזמן הוא שינה דעתו ותמך ביוזמה", כתבה בתצהיר. לדבריה, חברי התנועה ידעו על הקשר בין מפלגת "ביחד" ל"קבלה לעם", אך ללייטמן היה חשוב שמבחינת הנראוּת הציבורית יהיה נתק בין הפעילות ה"רוחנית" לפעילות הפוליטית. יוצאי "קבלה לעם" אחרים מגבים את טענתה.
תקרית בליל הניצחון
"ביחד" נחלה הצלחה והפכה לסיעה הגדולה ביותר במועצת עיריית פתח-תקווה. מילביצקי היה אחד מארבעת נציגיה במועצה, לצד גלעד שדמון, אביהו סופר ומארק ליקבורניק – כולם חסידים בולטים בחצר של לייטמן. המאמצים להסתיר את התנועה שמאחורי הסיעה לא פסקו. "בערב הניצחון, כשהתברר שניצחנו ניצחון גדול, היתה בקרב הפעילים – כולם חברי 'בני ברוך' – תחושת אופוריה ענקית", כתבה בן-עמי בתצהירה.
את מה שקרה לאחר מכן תיארה בן-עמי גם בראיון שהעניקה לעיתונאי גור מגידו, בתחקיר על "קבלה לעם" ומילביצקי ששודר בכאן 11. התחקיר נדון בארבע תביעות דיבה שהגישה העמותה, ובכולן ניצח העיתונאי. כך תיארה זאת בן-עמי בתצהיר: "נערכה מעין התאספות ספונטנית של חברי 'קבלה לעם' ברחבה מחוץ למטה 'ביחד' (שסמוך למשרדי 'בני ברוך' דאז) ברחוב הנבטים בפתח-תקווה, ולייטמן הגיע ברגל (בצורה מאוד מפתיעה ולא מתוכננת). כל מעריציו רצו אליו כדי לשמוע מה הוא אומר.
"אני עמדתי מאחור. ניגש אלי בחור בן כארבעים-חמישים ושאל אותי 'מי זה?', על לייטמן. הבנתי שאם יש מישהו במפגש הזה שלא יודע מי זה לייטמן – זה בעייתי, כיוון שזה חושף את הקשר בין 'ביחד' ל'קבלה לעם' שהם כל-כך רצו להסתיר".
לדברי בן-עמי, בשלב הזה בדיוק עבר לידה מילביצקי. "התרעתי בפניו שהבחור הזה שאל אותי מי זה לייטמן. תוך כדי ששוחחתי עם חנוך ראיתי את הבחור ניגש לכיוון הרב, מוציא פלאפון ומתחיל לצלם אותו מדבר. התבוננתי לראות מה קורה. ראיתי איך חנוך וכמה חברים נוספים ניגשו אליו, בודדו אותו מהקהל, הרימו ידיים כדי להסתיר לו את הצילום ודחפו אותו החוצה מההמון", כתבה.
"אחרי שהרחיקו אותו מהקהל, כמה גברים מהקבוצה התחילו להכות אותו, מכות נמרצות. הוא שכב על הרצפה והם בעטו בו", המשיכה. "הם לקחו לו את הפלאפון. שמעתי את הבחור הזה צורח, הוא שאל מה הם עושים לו. הם אמרו לו שהם מוחקים לו את התמונות ומחזירים. מיד פינו את הרב משם, וקראו לכולם ללכת הביתה מיד. אני ניסיתי להתקרב אל הבחור ולא הצלחתי להגיע אליו. אמרו לי ללכת מיד הביתה.
"הלכתי הביתה. אני זוכרת שהייתי מזועזעת. כבר בדרך הביתה נשלחו הודעות על-ידי אנשים מ'בני ברוך', בתוך קבוצות הווטסאפ השונות שעסקו בקמפיין 'ביחד' – למחוק מיד כל תמונה שצולמה באותו ערב ולמחוק את קבוצות הווטסאפ, כך שלא יישאר תיעוד של הקשר בין 'בני ברוך' ל'ביחד'. למחרת חיפשתי סיקור של זה בתקשורת. הייתי בטוחה שהבחור יתלונן. אבל לא מצאתי שום דבר".
היילי גל, יוצאת "קבלה לעם", היתה מעורבת בהקמת "ביחד" ונטלה חלק בהפקת חוגי בית עבור מילביצקי. בתצהיר משלה תיארה גל מעורבות של לייטמן במפלגה המוניציפלית גם לאחר הבחירות – כולל התנהלות שלדבריה גרמה למילביצקי תסכול עמוק.
"לייטמן היה מעורב בפועל בהתנהלות בסיעת 'ביחד' גם לאחר הבחירות", כתבה גל. "זכור לי שפעם חנוך סיפר לי שזומן לדיון בדירקטוריון הרוחני (פורום פנימי של בכירי 'בני ברוך'; א"ב), שבו נזפו בו שהוא צועק יותר מדי בישיבות המועצה, והזהירו אותו שאם לא יחדל מכך יחליפו אותו בחבר מועצה אחר.
"זכור לי שלייטמן הורה למנות את אביהו סופר ליו"ר 'ביחד' בתחילה. חנוך היה מאוד מתוסכל מזה, והתקשר לחברי הדירקטוריון הרוחני. הם סיננו אותו. בסוף, כשהצליח לדבר עם גלעד שדמון (בכיר בתנועה המכהן כיום כמנכ"ל המשרד לשיתוף פעולה אזורי; א"ב), הוא נתן לי להקשיב לשיחה ביניהם. אני זוכרת שגלעד שאל אותו: 'חנוכי, מה אתה כועס?'. חנוך אמר לי שאם רצון הרב הוא שאביהו יהיה היו"ר, אז אין מה לעשות. בסופו של דבר הוחלט למנות דווקא את חנוך ליו"ר".
מילביצקי ועמיתיו התמודדו שוב על מקום במועצת העירייה ב-2018. למרות ההצלחה הגדולה של "ביחד" בבחירות הקודמות, הפעם הוחלט לרוץ ברשימה משותפת עם יש עתיד. ההישג היה מוגבל: רק שני נציגים של "ביחד", מילביצקי וסופר, נכנסו הפעם למועצה. ואולם, בניגוד לקדנציה הקודמת – הפעם הם גם צורפו לקואליציה העירונית. מילביצקי קיבל את תואר המשנה לראש העירייה רמי גרינברג, ומונה ליו"ר אגף הספורט ואגף תכנון העיר.
שרי הליכוד למען "קבלה לעם"
תוך זמן קצר, הזירה המוניציפלית נעשתה קטנה מדי עבור חסידיו של לייטמן. לקראת בחירות 2015 הם החלו לפקוד אנשים לליכוד מתוך כוונה להשיג נציגות בכנסת. בהתבטאויות של בכירי "קבלה לעם" ודיווחים עיתונאיים נטען שצירפו כך למעלה מ-5,000 מתפקדים. כמו במקרה של "ביחד", גם כאן הושקעו מאמצים במסגור המִפקד כיוזמה עצמאית שאינה קשורה ל"קבלה לעם".
לפי תצהירה של בן-עמי, סופר ומילביצקי היו אלה שיזמו את הכניסה לזירה הארצית. סופר קיבל את ההזדמנות הראשונה להיבחר. בפריימריז של 2019 הוא התמודד על המשבצת של מחוז דן ברשימת הליכוד, אך הפסיד. בפריימריז הבאים הגיע תורו של מילביצקי. הפעם הכל היה שונה. השנה היתה 2022 והפעם מִפקד האלפים – שקיבל את הכינוי הלייטמני "מטה איחוד העם" – כבר צבר מספיק ותק שיאפשר לרוב המתפקדים להצביע.
הכוח האלקטורלי היתרגם לא רק להצבעה עבור מילביצקי. כעת ניתן היה לנצלו לדילים פוליטיים עם מועמדים אחרים שחיפשו תמיכה, כנהוג בפריימריז. כמה מהפוליטיקאים הבכירים ביותר בליכוד נעמדו מול מצלמה כדי להמליץ על מילביצקי ולתאר אותו כבשר מבשרה של המפלגה. העובדה שרק לפני רגע היה חבר בסיעה משותפת עם יש עתיד לא הוזכרה. גם לא הקשר ל"קבלה לעם".
"אני עובד עם חנוך שנים רבות", ציין בסרטון ישראל כץ, שהעסיק את מילביצקי כיועץ בשכר בתקופה שבה כיהן כשר האוצר. "כדי שאני אוכל להמשיך לעבוד איתו ועם החברים שלו בתוך הליכוד וברמת מדינת ישראל, אני מבקש מכם לעזור לו להיבחר בכנסת".
מירי רגב הצטרפה: "אני מכירה את חנוך שנים רבות. הוא עבד לצדי כשרת התחבורה וסייע לי בכל תחום התשתיות". יואב גלנט הפליג בשבחו: "מדובר על בחור רציני, אחראי, שאפשר לסמוך עליו, ואני משוכנע שהוא יעשה עבודה מעולה למען תנועת הליכוד בכנסת". דודי אמסלם הגדיר אותו "נכס לליכוד". יואב קיש, אלי כהן, דוד ביטן ואופיר כץ הקליטו מסרים דומים. חלקם התייצבו גם בכנס בחירות שקיים מילביצקי, וחזרו על השבחים בהופעה חיה.
המאמצים השתלמו לכולם. מליצי יושרו של מילביצקי נכללו ברשימת המומלצים של מִפקד הקבליסטים, וכולם התברגו לבסוף במקומות ריאליים. מילביצקי גרף 4,562 קולות והביס בקלילות את שתי המועמדות שרצו מולו במחוז דן. בדרך הספיק לדלג מעל עתירה שהגישה אחת היריבות, עו"ד חיה מנע, בדרישה לפסול אותו עקב החיבור שלו עם יש עתיד. בתום הפריימריז שובץ מילביצקי במקום ה-26 ברשימת הליכוד. דרכו לכנסת נסללה.
העדויות על תקיפה וטיוח
במקביל לתהליך בניית הכוח הפוליטי של חסידי לייטמן הלך וגבר העיסוק הציבור בנעשה במעגלים הפנימיים של "קבלה לעם". העיסוק הגיע עד מילביצקי עצמו. בספטמבר 2022, כשכבר ברור היה שייכנס לכנסת, נחשפה העדות שייחסה לו תקיפה מינית. ישראלית שזוהתה כ-ק' התייצבה מול מצלמות חדשות 12 וסיפרה לכתב עמרי מניב שהפרלמנטר לעתיד תפס אותה בחוזקה, ניסה לגרור אותה לחדר וסירב להרפות למרות שדרשה ממנו להפסיק. "הוא לפת את הידיים שלי, את כל הגוף שלי. אני בחורה גדולה, אבל לא הצלחתי להשתחרר", סיפרה.
לדברי ק', התקרית אירעה שמונה שנים לפני כן. "זה היה מאפס למאה בשנייה", סיפרה. "הוא אפילו לא התחיל איתי, לא אמר שום דבר. פשוט תקף אותי… הוא היה כל-כך חדור מטרה. אמרתי לו 'תפסיק, אני לא מעוניינת', וזה מדליק אותו יותר". לטענתה, הוא חדל רק אחרי שאיימה לנשוך אותו בצוואר, מעשה שיאלץ אותו לספק תירוץ משכנע לאשתו. "זה כאילו נפל לו מסך על מהעיניים ברגע – הוא נעצר, ובאותו הרגע יצא מהדלת".
לאחר מכן, טענה ק', כתב לה מילביצקי הודעה שבה הביע צער על התקרית. מילביצקי הכחיש בתוקף – בכתבה, וגם ימים אחדים קודם לכן, כשנשאל על כך בבית המשפט. בניגוד למקרים קודמים, הפעם לא הוא ולא העמותה הגישו תביעת דיבה.
מתוקף תפקידו כיועץ המשפטי של עמותת "בני ברוך", מילביצקי מילא תפקיד מרכזי בתביעות שהוגשו נגד חושפי העדויות והטענות נגד התנועה. התפקוד המקצועי שלו באחד מאותם הליכים גרם לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין להרשיעו בהתנהגות בלתי הולמת. בהמשך נטל חלק בניסיון של הקואליציה לפגוע בעצמאות הלשכה, גוף סטטוטורי שאינו כפוף לממשלה.
הוא התמודד גם עם האשמות חמורות יותר. במקרה אחד, שתועד בווידיאו ב-2017 בתחקיר של מגידו, מילביצקי נפגש עם יוצאת "קבלה לעם" רינה בן-עמי במקום ציבורי וניסה לשכנע אותה שהתלונות על היחס לנשים חסרות בסיס. למעשה, טען, יש רק תלונה אחת – וגם היא מפוברקת.
"אני יודע בוודאות שמי שנמצא איתנו בסכסוך משפטי כבר הרבה מאוד זמן שילם כסף וקנה עדות שקר. שילמו עליה 100 אלף יורו", טען מילביצקי. כשמגידו ניגש אליו במפתיע ודרש ממנו ראיות לקביעה הזאת, מילביצקי קם והלך. גם בהמשך, בהליכים המשפטיים שבהם נדונה אותה עדות, לא הוצגו הוכחות לעלילה על אדם שקנה עדות שקר כדי להכתים את המוניטין של לייטמן.
בהמשך צצה טענה שלפיה דווקא אנשיו של לייטמן הם אלו שהיו מעורבים בקניית עדות. כתב חדשות 12 עמרי מניב שידר ב-2022 תחקיר שבו התראיינה א', תלמידה לשעבר ב"קבלה לעם" המתגוררת ברוסיה, שהאשימה את לייטמן באונס. לפי התחקיר, אנשיו של לייטמן דרשו ממנה להגיע לישראל כדי לחתום על תצהיר שקרי שבו היא מכחישה את סיפור האונס.
בתחקיר של חדשות 12 התראיין גם בנימין רפאלי, המכונה "בוקה", ראש צוות האבטחה של לייטמן לשעבר. רפאלי טען ש-א' קיבלה 20 אלף דולר בשתי פעימות בתמורה לנכונותה להעיד שלייטמן מעולם לא אנס אותה.
לפי התחקיר, מילביצקי היה האיש שהנחה אותה כיצד להעיד. "חנוך מילביצקי הוא בן אדם לא נעים", אמרה א' בראיון הטלוויזיוני. "יש לו אסטרטגיה מסוימת ביחס לנשים. בין היתר, שימוש בהפחדה והפעלת לחץ כדי להשיג את מטרותיו". מילביצקי נחקר על כך בבית המשפט והכחיש הכל.
התחקיר גרם לעמותת "בני ברוך" להגיש עוד תביעה בשרשרת תביעות הדיבה שלה – אבל לא נגד א' ולא נגד עמרי מניב או חדשות 12. הנתבע היחיד היה המאבטח לשעבר רפאלי, דמות משנה בתחקיר. בעמותה דורשים ממנו פיצויים בסכום אסטרונומי: 3 מיליון שקל.
כפי שקרה בתביעות הקודמות, ההליך המשפטי שיזמה העמותה הוביל לחשיפת טענות חדשות על הנעשה בקרב בכיריה. בתצהיר שהגיש רפאלי הוא ציין שבפגישה של א' עם מילביצקי נכח גם צבי גלמן, עורך הדין החיצוני שמייצג את "בני ברוך" ברוב תביעות הדיבה. לדברי רפאלי, א' סיפרה לו שבמהלך התדרוך היא פרצה בבכי. "היא הרגישה שכל הנוכחים בפגישה יודעים שלייטמן אנס אותה, אבל הם משחקים מעין משחק וגורמים לה לשקר לגבי זה", כתב רפאלי. התביעה נגדו עדיין מתנהלת.
עו"ד גלמן מסר בתגובה כי הוא מנוע מלהתייחס לטענות: "מאחר ומדובר בייעוץ משפטי שניתן על-ידי ועל-ידי משרדי ללקוח, הרי שמטעמים של חיסיון אין לי אפשרות להתייחס לדברים". גלמן הצביע על כך שמילביצקי התייחס לטענות הללו בתצהיר שהגיש במסגרת התביעה נגד רפאלי ושלל אותן לחלוטין. לטענת מילביצקי, א' לא קיבלה מהעמותה תשלום כלשהו. "אם כבר", כתב בתצהירו, "נעשה ניסיון לשחדה בכסף רב בתמורה לכך שתימנע מלהגיע לארץ ולהיחקר על תצהירה".
זאת לא היתה הפעם הראשונה שבה נטען שמילביצקי ניצל את כוחו כדי לקבור עדויות על תקיפה מינית של לייטמן. דוד סאקיאן, חסיד לייטמן לשעבר, טען שב-2016 מילביצקי מנע מאשתו דאז להגיש תצהיר שבו ייחסה ללייטמן תקיפה מינית. גרסתו של סאקיאן הוצגה במסגרת אחת מתביעות הדיבה של "בני ברוך". לדבריו, הוא ואשתו עברו תהליך מורכב של התנתקות מהתנועה וביקשו להזהיר קורבנות עתידיים, בין היתר באמצעות ראיון שהעניקו לתחקיר של רביב דרוקר שמעולם לא שודר.
סאקיאן עצמו הועמד לדין פלילי בהליך שבסופו הורשע בביצוע מעשה מגונה, בגין תקרית שנסיבותיה לא קשורות ל"בני ברוך". ההליך כלל מעצר ותנאים מגבילים, ודִרדר את משפחתו למצוקה כלכלית. לטענת סאקיאן, למרות שהוא ואשתו כבר עזבו את התנועה, אשתו סיפרה על המצוקה למילביצקי – והוא הציע לה להגיע מדי צהריים לבית "בני ברוך" בפתח-תקווה ולקחת "כמה אוכל שהיא רוצה בשביל המשפחה", וכך אכן קרה. "זו היתה הקלה משמעותית עבורנו", כתב בתצהיר.
בתחילת משפט עבירות המין ייצגה את סאקיאן הסניגוריה הציבורית, אבל הוא לא היה מרוצה מהייצוג. לדבריו, מילביצקי שמע על כך – ושוב הציע עזרה. "חנוך", כתב סאקיאן, "הציע לי טיפול משפטי בחינם מעורך דין פלילי שהוא הכיר, בהרצליה פיתוח. עורך הדין טיפל לי בתיק הפלילי. חנוך אמר שעורך הדין הוא חבר שלו, ושאנחנו לא נצטרך לשלם. […] היה לשנינו ברור, לי ולקטיה (אשתו דאז; א"ב), שהוא קונה את השתיקה שלנו כדי שלא נצא נגד 'בני ברוך' ולא נעיד נגדם. הוא לא אמר את זה בפירוש, אבל היה ברור שזה לא מתוך טוב לב אלא כדי שתהיה לנו מוטיבציה לא לפעול נגדם".
מר חנוך וח"כ מילביצקי
העדויות המטרידות על מילביצקי אמנם פורסמו בגוף החדשות החזק במדינה, אך לא פגעו בסיכויי הבחירה שלו. בבחירות שהתקיימו בנובמבר 2022 גרף הליכוד 32 מנדטים, והוא נכנס לכנסת. כמו ח"כים טירונים אחרים, מילביצקי מונה לסגן יושב ראש הכנסת ונשלח לייצג את המפלגה בוועדות, כולל שתיים מהחשובות שבהן: ועדת הכספים, והוועדה שבה נידונים חוקי ההפיכה המשטרית – ועדת חוקה, חוק ומשפט. בדיוניה התבלט מילביצקי כתומך נלהב של ה"רפורמה", כולל התבטאויות ארסיות על השופטים, הפרקליטות והיועמ"שית.
בתחום החקיקה התבלט מילביצקי כנץ מדיני. הוא יזם את החוק שמאפשר לממשלה לגרש קרובי משפחה של מחבלים, שכולל סעיף ייעודי שמחריג מחבלים יהודים. מילביצקי גם היה אחד מיוזמי החוק שאסר על אונר"א, סוכנות האו"ם לטיפול בפליטים פלסטינים, לפעול בשטח ישראל, ונמנה עם יוזמי החקיקה שביטלה את ההגבלות על התנחלות בשטחים שפונו בצפון השומרון בהתנתקות. שלושת החוקים השלימו בהצלחה את מסלול החקיקה ונכנסו לספר החוקים של מדינת ישראל.
הרגע שבו כנראה הפך לשם מוכר בכל סלון אירע בחודש יוני השנה, בפאנל טלוויזיוני שגרתי שהוליד מופע מביך במיוחד. מילביצקי הוזמן לאולפן כאן 11 כדי לדבר על המלחמה, אך התקשה להשלים עם עקיצה סטנדרטית ששיגר לעברו פאנליסט אחר. ניכר שחוט המחשבה של מילביצקי נקטע, והוא מיד פתח במתקפת צעקות: "אני נבחר ציבור, אתה פעם נבחרת לאנשהו?", תקף את הפאנליסט היריב, ואז הוסיף בגאווה: "אני נבחרתי במפלגה עם פריימריז! אני לא יודע איפה אתה נבחרת".
הפאנליסט שהקפיץ את מילביצקי היה השר וחבר הכנסת לשעבר נחמן שי, דמות מוכרת בציבוריוּת הישראלית מאז מלחמת המפרץ, אז נחקק כ"מרגיע הלאומי" בזכות הופעותיו הטלוויזיונית כדובר צה"ל. נחמן שי דווקא נבחר בפריימריז, לא פחות מחמש פעמים, ובשתי מפלגות שונות. לא ברור למה, אבל מילביצקי לא ידע מיהו. ואולי ידע והחליט להתעלם.
הלעג של מילביצקי לנחמן שי חזר אליו כבומרנג. קטע הווידיאו הפך ויראלי ועורר עניין ציבורי בח"כ האלמוני. עד מהרה הלכו ונערמו התקריות המביכות: חלקן פרובוקציות יזומות של מילביצקי, אחרות נכפו עליו. הוא תועד מסתער באלימות על ח"כים ערבים במליאה ומורחק על-ידי סדרנים. באחת מוועדות הכנסת הגן בלהט על הזכות להחדיר מקל לפי הטבעת של עצירים פלסטינים. "אם הוא נוחבה, הכל מותר לעשות לו!", צעק בוועדה.
בהזדמנות אחרת הזדהה עם מעלימי מס: הוא יצא נגד אנשים ש"מלשינים" על אחרים למס הכנסה, והודיע שהוא לעולם לא יהיה אחד מהם. מילביצקי גם הכריז שהוא לא מדבר עם "הארץ" וחדשות 13, כינה את המפגינים נגד נתניהו "אנטי-ישראלים", ואפילו המליץ לתומכיו להחרים לגמרי את בתי המשפט בארץ, שלטענתו אינם מסוגלים לקיים משפט צדק לליכודניקים.
גורם בליכוד מצביע על הסתירה החריפה בין ההבטחות שפיזר מילביצקי במהלך הפריימריז – עם סיסמאות אמורפיות על צורך אקוטי ב"אחדות" ו"חיבור", שלקוחות ממשנתו של לייטמן – והסגנון האגרסיבי שאימץ לעצמו לאורך הקדנציה. "מילביצקי נבחר על הטיקט של 'איחוד העם', ואין הרבה דברים יותר מגוחכים מזה", עוקץ אותו גורם, שמעדיף לשמור על אנונימיות. "העם כרגע כל-כך מפולג, אבל לא נראה לי שזה בראש מעייניו".
מאפס למאה בשנייה
חבריו לסיעה אמנם התנדבו להמליץ על מילביצקי בפריימריז, אבל כל אלו שקיבלו הצעה להתראיין בגלוי לכתבה זו ולחלוק רשמים על עמיתם סירבו או התחמקו. גם מילביצקי עצמו סירב להתראיין. היחידים שהסכימו לדבר עליו בלי מסכות היו יריבים מהאופוזיציה שעוררו סערות רגעיות כשהטיחו בו – בכנסת, לפרוטוקול – את הטענות על אלימות מינית.
אחד מהם הוא ח"כ עופר כסיף ממפלגת חד"ש. באחד מדיוני הוועדות הטיח בו מילביצקי שהוא "תומך טרור". כסיף הצליף בחזרה: "לך תאנוס עוד אחת". ראוי לציין שהעדויות שפורסמו עד כה לא מייחסות למילביצקי מעשי אונס. בהמשך הדיון הקריא כסיף תמצית מהתחקירים של מגידו ומניב, והזכיר גם את העדות של ק', הישראלית שטענה שמילביצקי תקף אותה פיזית.
"חנוך מילביצקי הוא חבר הכנסת האלים ביותר שהיה בהיסטוריה של הכנסת הישראלית, להתרשמותי", אומר ח"כ כסיף בשיחה עם "שקוף" ו"העין השביעית". "אני ספרתי לפחות ארבע פעמים שבהן הוא ניסה להרים יד על חברי כנסת אחרים – בעיקר איימן עודה, אחמד טיבי ואני, אולי גם יוסף עטאונה. היו צריכים להשתלט עליו בכוח שלושה-ארבעה סדרנים, שגם בהם הוא נלחם, ולהוציא אותו".
כסיף נשאל האם ייתכן שמדובר בהצגה, פרובוקציה מתוכננת שנועדה לשוות למילביצקי תדמית לוחמנית – אבל בלי לפגוע פיזית בח"כים היריבים. "זו לא הצגה, יש לו התקפי זעם", חורץ כסיף. "זה כמו דוקטור ג'קיל ומיסטר הייד – הוא אלים מאוד, הוא מסוכן, אבל גם יכול לנהל ישיבה כמו כל חבר כנסת ולדבר לעניין". ח"כ כסיף, ראוי לציין, עומד לדין בימים אלה באשמת הכאת שוטר.
בדיון אחר, שבו נמתחה ביקורת על הטיפול הממשלתי בתושבי צפון הנגב לאחר 7 באוקטובר, מילביצקי פנה לח"כ נעמה לזימי מהעבודה וקרא: "לכי תבעירי מדורות".
זה היה ניסיון ללעוג לח"כית על השתתפותה במחאה נגד מדיניות הממשלה בנוגע למשבר החטופים. לזימי הצליפה בחזרה: "הו שלום. לך תטריד מינית חנוך, לך תתקוף עוד נשים".
כמו כסיף, גם כשלזימי מתבקשת לאפיין את מילביצקי היא מצביעה על הווייב האלים שלו: "אי-אפשר לפספס את התפרצויות הזעם שלו, משקט מופתי להתפרצויות אלימות לא סבירות, שמצריכות התערבות של הסדרנים. ברגע שנאמר משהו שלא מתאים לו, הוא מאבד את זה בצורה מאוד קיצונית", היא אומרת בשיחה עם "שקוף" ו"העין השביעית". "זאת נקודה מאוד מטרידה בהתנהגות שלו. מעבר קוטבי, מאפס למאה בשנייה, מהתנהגות שנראית רציונלית ושקולה להתפרצות של אגרסיות".
אולי זו בכל זאת הצגה?
"זה לא נראה כמו העמדת פנים", אומרת לזימי. "להפך – דווקא ההתנהגות המחושבת שמקדימה את ההתפרצויות נראית יותר כמו משחק, והאגרסיות הן מילביצקי האותנטי".
ייתכן שהסגנון האלים של מילביצקי קשור לתופעה שמתרחשת בשורות הליכוד מדי קדנציה: חברי כנסת שנבחרים במחוזות, כמו מילביצקי, נזקקים לכמה אלפי קולות בודדים כדי לזכות במשבצת ריאלית. אלא שבפריימריז הבאים נגזר עליהם להתמודד ברשימה הארצית – מסגרת שכדי להצליח בה יצטרכו לקבל תמיכה גדולה פי ארבעה או חמישה. אחת הדרכים לעשות זאת היא שילוב של פרובוקציות והתיישרות עם האינטרסים האישיים של מנהיג המפלגה, נתניהו.
יועץ התקשורת רני רהב, שעבד עם "בני ברוך" ומילביצקי בתקופת מבצע ההתפקדות לליכוד, סבור שזו בדיוק הדינמיקה שמניעה את מילביצקי: פרובוקציה לשם הישרדות. "עבור מילביצקי ושאר הח"כים שנכנסו דרך המחוזות, הבחירות הבאות יהיו עקובות מדם – כי הם יצטרכו להילחם על מקומם דרך הרשימה המרכזית", אמר רהב בשיחה עם אבנר הופשטיין, ראש דסק התחקירים של אתר "זמן ישראל". "אם הם לא יעשו רעש בתקשורת, הם לא יצליחו להתבלט. הוא חייב להתבלט".
היעד הבא: להפוך לשר
לציבור הרחב ח"כ מילביצקי אולי נראה ונשמע כמו פרובוקטור שהפציע אתמול ומחר ייעלם, אבל עבור ציבור התומכים האדוק שמלווה אותו במסעו אל לב הפוליטיקה הישראלית מדובר בסופרסטאר. בחודש יולי האחרון התכנסו כמה מאות מהם בפתח-תקווה לאירוע שהוגדר כ"כנס חזון" של "המטה לאיחוד העם" בליכוד – הכינוי הלייטמני שניתן לקבוצה המתפקדים שמילביצקי מייצג.
הנואם והמרואיין המרכזי היה כמובן מילביצקי, שעלה לבמה עם מיקרופון לחי ואקדח. משתתפי הכנס הקפידו לשבח אותו והחניפו לו מעל הבמה. אחת המנחות, חסידת לייטמן בשם ניצה מזוז, הזכירה לו שכאשר רץ בפריימריז הבטיח להקים את "הרשות לאיחוד העם". מילביצקי אכן הגיש הצעת חוק כזו עם כניסתו לכנסת: הצעה שאפתנית שביקשה לא רק להקים גוף כזה, אלא גם לתת לו תקציב שנתי של 50 מיליון שקל.
נוסח ההצעה עמום, אך יש מי שמפרשים אותה כניסיון להקים מפעל ג'ובים. אלא שההצעה תקועה כבר קרוב לשנתיים, ולא עברה אף אחד משלבי החקיקה. מילביצקי הודה שכרגע, עקב המלחמה והמצוקה התקציבית, ייתכן שאי-אפשר למצוא תקציב למימוש החזון המקורי. אבל יש תחליף, הבטיח, ואגב כך שירטט את היעד הפוליטי הבא שאליו הוא שואף: להתמנות לשר.
כדי שזה יקרה, הוא ועמיתיו יצטרכו להרחיב את רשת ההשפעה שהקימו, לבצר את הבריתות עם כוכבי הליכוד – וגם לוודא שהעדויות על הנעשה ב"קבלה לעם" יישארו רחוקות מהעין הציבורית.
בראיון שהעניק באוגוסט ל"מלוכדים ניוז", בימת תעמולה פנימית של הליכוד, אמר מילביצקי שהוא שואף להיות שר הרווחה או הקליטה. בוועידה בפתח-תקווה הציב יעד מעט צנוע יותר: השר לשוויון חברתי. כך או כך, מילביצקי הבהיר שהדרך לקדם "רשות" כזאת – שכוללת, כפי שהדגיש, "תקנים ומבנה ותפקידים" – עוברת בשדרוג מעמדו הפוליטי.
"אני מאוד מקווה שבסבב הבא, אולי, אם מספיק אנשים יאמינו בי, יכול להיות שאני קצת אתקדם ברשימה", אמר לאוהדים שהגיעו לפגוש אותו בפתח-תקווה, "ויכול להיות שאני אקבל אחריות. משרד. ואז אולי אפשר יהיה לעשות את זה". הקהל הגיב במחיאות כפיים.
תגובות
חנוך מילביצקי סירב להתראיין לכתבה זו, ומסר כי אינו מעוניין להגיב על הטענות המובאות בה. מיכאל לייטמן בחר גם הוא שלא להגיב. "אני אבדוק", אמר בשיחה עמו, אך לבסוף לא מסר התייחסות כלשהי. מיכאל סנילביץ', מנכ"ל עמותת "בני ברוך – קבלה לעם" וחתנו של לייטמן, מסר שגם בעמותה הוחלט לא להגיב. גם שאר אנשי "קבלה לעם" ויתרו על ההצעה להתייחס לטענות המופיעות בכתבה.
לכל הפוליטיקאים המוזכרים בכתבה זו כמי שקיימו קשרים עם לייטמן ואנשיו הוצע למסור תגובה. כולם סירבו, או נמנעו מלהשיב לפנייה.