"אתה נותן לממשל לגיטימציה להפלות אותנו", כך אמר אמש פעיל בתנועת "דור אמיץ" לגדי יברקן, פעיל בליכוד. הדברים נאמרו בהפסקה בכנס "נציגי הקהילה האתיופית" במכללה האקדמית קריית אונו.
חברי "דור אמיץ" שמעו על הכנס במקרה, והגיעו במטרה לשאול – מי שמכם, פעילים פוליטיים וארגונים למיניהם, למנהיגי הקהילה?
הכנס התחיל בנאומים ובברכות, עד להתפרצות הראשונה – פעילי "דור אמיץ" ניסו לשאול מה מטרת המפגש, ונענו בהתעלמות גורפת.
ההתעלמות לוותה במחאה ופנינה תמנו שטה עלתה להרגיע את הרוחות. לענבר בוגלה, פעילת "דור אמיץ", הסבירה שאיש לא ייתן ל"ילדה כמוה" לחתום על שום דבר. אחרי דין ודברים יצאו הצדדים להפסקה.
"צריך לחבק את הילדים האלה, להבין שהם בגיל ההתבגרות, זה מרד נעורים. להקשיב להם ולזכור שהם לא מבינים יותר מדי", אמרו מארגני הכנס. הגישה החדשה היא לחבק ולהכיל את הצעירים, ולא לתת להם להפריע.
יאיו, אחד הפעילים הבולטים ב"דור אמיץ" – הסביר לי שהמלחמה בממסד פשוטה – לא לאפליה בחינוך, בדיור ובשיטור. אבל המלחמה האמיתית היא בארגונים, "הם אלה שנותנים את הלגיטימציה לממסד, אנחנו מסומנים במערכת בגללם", אמר.
"אני למדתי שנתיים חינוך והפסקתי. קיבלתי מלגה ובכל זאת הפסקתי. הרגשתי לא נוח בגלל המלגה, הרגשתי שאני צריך למכור את עצמי: עשיתי צבא ועשיתי ככה ועשיתי ככה. היה לי קשה עם זה, העדפתי להפסיק ולחזור ללמוד כשאוכל להרשות לעצמי, בכוחות עצמי", הוסיף.
לאחר ההפסקה התחלקו הנוכחים – למעט פעילי "דור אמיץ" – לקבוצות בנושאי תעסוקה, דיור, תקשורת, חינוך, קליטה ורווחה והשכלה גבוהה. את הפעילים כל המעמד הזה בעיקר הצחיק.
הקבוצות הציגו את מסקנותיהן: צוות התקשורת הציע להתחיל להוציא אייטמים בצורה מסודרת, צוות החינוך הציע לחזק את הקשר של הנוער האתיופי למשפחה, צוות הקליטה והרווחה הציע לחשוב מחדש על נושא הקליטה, צוות התעסוקה נענה בקריאות הקהל: "אין. אין תעסוקה", צוות הדיור הציע פינוי-בינוי, וצוות ההשכלה הגבוהה לא הספיק לדבר – הקריאות מהקהל התגברו.
בחור ושמו אורי יצחק עלה לבמה ודיבר על הבידול החברתי. "אם אתה רוצה לעבוד, יש לך את כל הכלים. לך תעבוד", אמר לסיום. אחד ממארגני הכנס השיב לו כי חוסר השוויון הגדול ביותר, הוא להתייחס אל הלא-שווים כאל שווים.
תמנו שטה דיברה עם יצחק ואחר כך עם נתן מלסה מ"דור אמיץ". היא הסבירה לו שהוא טועה, ופועל בדרך לא חכמה. "אתה חייב החלטות ממשלה, כדי לעשות את מה שאתה רוצה לעשות", אמרה. מלסה השיב: "אנחנו רוצים לפרק את הארגונים, כי זה מה שמבדל אותנו מהחברה".
בוגלה טענה שהתובנות של הצוותים זהות לתובנות של תוכנית "הדרך החדשה". "זו פשוט דרך להשתיק אותנו עוד שלושים שנה", סיכמה.
מלסה שאל את מנחה הכנס, "מאיפה אתה יודע מה השאיפות שלי?" פעילה אחרת שאלה: "איך אתה יכול לייצג אותי?" ומלסה פצח בשירת "עבדים אנחנו, עבדים".