"האינטרסים של כל אזרחי ישראל קודמים לאלה של חברות הגז. סרטון שרץ ברשת מסביר בפשטות למה מתווה הגז במתכונתו הנוכחית משרת את האינטרסים של הטייקונים, במקום לתרום להורדת יוקר המחיה", את המלים האלה כתב בסטטוס בפייסבוק ארנון גלעדי, המשנה לראש עירית תל אביב ויו"ר סיעת הליכוד בעירייה. זוהי הפעם הראשונה שאיש ליכוד בכיר יוצא נגד מדיניות ראש הממשלה בנושא הגז.
"משאבי הטבע הם אחד הנושאים החברתיים המרכזיים שיש", אומר גלעדי בשיחה. "מדינת ישראל לא התברכה במשאבי טבע מרובים. יש לנו הגז שסוף סוף מצאנו, ים המלח והמוח היהודי. מחצבי הטבע הם רכוש מדינת ישראל ותושביה, לא משהו שניתן להתייחס אליו כאל עוד עסק. זה לא יכול להיות שעל משאבי הטבע שלנו שולטות שתי משפחות – תשובה ועופר. לא הגיוני. בשנות ה-50 וה-60 מפ"ם ומפא"י השתלטו על המדינה, היום משפחות שולטות על המאגר והמשאבים. ממפא"י לשתי משפחות.
"יש פה חסכים קשים בתחום החברתי, החינוכי, בדיור, בצמצום פערים, יש לנו תקציב ביטחון בממדים אדירים – זה כורח השעה והמציאות ואין יכולת לשחק בו כהוא זה. תקציב הביטחון מדלל את היכולת של המדינה והממשלה להעביר ממקורות אחרים לצמצום פערים. ועכשיו, עד שנגלה לידינו משאב שיש אפשרות לעשות בעזרתו מהפכה חברתית עצומה – אנחנו חוטאים חטא גדול בוויתור עליו".
הטענה המקובלת, בעיקר במפלגה שלך, היא שתשובה השקיע כסף במציאת הגז ואין סיבה שלא ייהנה מרווחיו.
"הכסף שהוא השקיע זה כספי הציבור, שום דבר לא בא מהכיס הפרטי שלו, הוא הרי כבר עשה תספורת בכמה עסקים כושלים. הוא השתמש בכספי ציבור כדי לקבל זיכיונות ולהתחיל קידוחים, שלא יספרו לי שהוא השקיע. משאבי טבע הם של העם ואמורים לחזור אליו כהשקעה בצמצום פערים חברתיים. זה לא נושא של ימין ושמאל, של ליכוד או עבודה או מפלגות אחרות, זה נושא של תפיסה ערכית חברתית: מהו המשאב ואיך משתמשים בו בצורה הכי טובה ביותר לטובת תושבי המדינה".
אם זה לא נושא של ימין ושמאל, למה איש בליכוד ובשאר מפלגות הקואליציה לא מתבטא כך?
"כולם יישרו קו. מסתתרים מאחורי ראש הממשלה. אני מצטער שלא שמעתי לא ח"כים ולא שרים, גם לא כאלה שמוגדרים ממפלגות חברתיות, אומרים מלה. כולם נתלים באילנות בירוקרטיים של תהליכי הצבעה.כולם ברחו מתפוח האדמה הלוהט הזה, ממניעים שונים".
אתה יודע מה המניעים?
"יש שיקולים אחרים, אולי הם מעדיפים לקבל פחות כסף אבל עכשיו, או לנהל מו"מ קשוח ולהביא תוצאות טובות. אני מאמין שראש הממשלה יודע לנהל מו"מ בצורה עניינית ויכול להביא הישגים טובים יותר".
איזה מו"מ? הוא כבר סגר הכל, ובהסכמים הקואליציוניים רק דאג שלא יפריעו לו.
"הנושא היה צריך להיות בידי שר האוצר, אבל הוא העביר את זה הלאה".
הוא לא העביר סתם, הוא חתם על זה בהסכם הקואליציוני.
"כולם חתמו על הסכמים, על קצבאות ילדים וביטוח לאומי והכל. מה אפשר לעשות. עכשיו ראש הממשלה צריך לטפל ואני מבטיח שניסיתי ביכולות הקטנות שלי להשפיע. אני חשבתי שהנושא צריך לבוא לדיון בכנסת וזה מגיע. אני מקווה שחברי הכנסת גם ממפלגות קואליציה החברתיות יבינו שיש כאן הזדמנות פז".
"כאן כל ההחלטות רגעיות, מדינת השלוף". ארנון גלעדי. מתפרסם לפי רישיון CC BY-SA 4.0 דרך ויקישיתוף
איך אתה מנסה להשפיע?
"אני בדרכי, קודם כל מפרסם את הדברים בפייסבוק שלי, שהרבה אנשים קוראים. אמרתי את הדברים, בכל דרך אפשרית, ניסיתי לפעול ברמה האישית. חלק הנהנו והסכימו, אבל יש מערכות מורכבות יותר וגדולות ברמה קואליציונית. יש אנשים במערכת הפוליטית, ולא אגיד את שמם, שחושבים כמוני – אבל הם בתוך מערכות והם צריכים לטפל בדברים שלהם ולא במשאבי הטבע. היום, בפגישה עם חברי כנסת, בפגישות עם שרים בשבועיים האחרונים, הבעתי את עמדתי".
ומה אומרים לך?
"אני שומע שהם מאמינים שזה מה שצריך כרגע, שהמו"מ מוצה בדרך הטובה ביותר, ושעדיף ציפור אחת ביד משתיים על העץ. כל טוב ונכון, אבל לא כשמדובר במשאב טבע. כאן כל ההחלטות רגעיות, מדינת השלוף. כרגע צריך לקבל החלטה, יש כסף – יאללה. ציפור ביד. אני מקווה שמה שטוענים על האינטרסים של כולם, זה דברים מופרכים וסיסמאות. שר האוצר אדם ישר. ובכל מקרה, בדבר כזה המציאות מכתיבה שטובת הציבור מעל כל שיקול אחר. ככה אני הייתי נוהג. ככה מצופה מנבחרי ציבור".
תגיע להפגנה בשבת?
"אני לא יוצא להפגנות".
אבל יש כאן רגע היסטורי, בעצמך אמרת
"נכון".
***
גלעדי הוא חבר הליכוד היחיד שהביע דעה כזאת בפומבי, אבל לא הראשון ששובר את תדמית השמאל שנוצרה למאבק על הגז. בעוד חברי כנסת מן הימין תומכים ללא סייג במדיניות הממשלה, לעתים מסיבות משונות במיוחד (ח"כ ינון מגל: "אני רוצה שנובל אנרג'י יחייכו"), הרי שיותר ויותר אנשי מקצוע מן הימין, בעיקר מתחומי הכלכלה והסביבה, מסתייגים מהמתווה ומהמדיניות.
בין מובילי המטה לשמירה על הגז הישראלי – לצד נציגים מהפורום הישראלי לאנרגיה, מגמה ירוקה, ישראל יקרה לנו, אמון הציבור והעמותה לכלכלה בת קיימא – נמצאים יעל ישראל, מנכ"לית ירוק עכשיו, ונחום גוטנטג, ראש תחום כלכלה בפורום המשפטי למען ארץ ישראל, שני ארגונים ימניים שבסיסם בשטחים. ישראל, בתו של ח"כ אורי אריאל מהבית היהודי, גם נאמה נגד המתווה בהפגנה ליד קריית הממשלה, לפני כעשרה ימים.
במכתב שנשלח לפני כחודש אל ראש הממשלה בנימין נתניהו, מבקש "המטה לשמירה על הגז הישראלי", "לנתק את קבלת ההחלטה על יצוא הגז הטבעי, שמאחוריה עומדים תאגידי הגז, מההכרעה הדחופה והקריטית והיא מילוי חובתן של חברות הגז לקיים את חוק הנפט (גז) סעיף 29 ג ולהפיק את הגז למען המשק הישראלי. אם יישארו עודפי גז לאחר אספקת הביקושים המקומיים, ולאחר תהליך של מספר שנים שבו תטמיע התעשייה הישראלית את השימוש בגז– רק אז יש לדון בשאלת יצוא הגז".
הם אינם חוסכים ביקורת מתאגידי הגז, ובעקיפין מהממשלה: "תאגידי הגז כבר הוכיחו כי הם בלתי ראויים להיות מופקדים על משאב זה שהמדינה נתנה בידיהם: חלפו שלוש שנים תמימות מאז התגלה שדה 'לוויתן' אבל הם גררו רגליהם בהגשת תוכנית הפיתוח. הם עשו זאת במטרה ללחוץ על המדינה לאשר להן קודם כל את יצוא הגז, שהוא משאב הטבע שלנו, אזרחי המדינה. מסע לחצים זה ממשיך כעת, כאשר אישור היצוא דרוש כדי שבעלי הזיכיון יוכלו לממש 'אקזיט' מהיר על ידיי מכירת שליש השדה לתאגיד זר המעוניין בהנזלת הגז. אנו מבקשים כי לא תיכנע למסע הלחצים והסחטנות הזה, תייצג נאמנה את האינטרס הציבורי ותוביל להחלטה היסטורית וחשובה מאין כמותה לעתידנו".
בנוסף הם כותבים: "החלטה על יצוא ממאגר שאינו מפותח ומפיק גז באופן פעיל היא טעות חמורה. כל החלטה המבוססת על מאגרים וירטואליים הינה פגיעה בביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ותכליתה הקצאת כמות המינימום הדרושה כדי להצדיק מכירת שליש מ'לוויתן' לתאגיד זר המעוניין בהנזלת רוב הגז של שדה לוויתן.
"אנו, תנועות המשקפות ספקטרום רחב של אזרחי ישראל, רוצים להאמין כי תקבל את ההחלטה הנבונה המשרתת קודם כל וראשית כל את אזרחי המדינה. האינטרס של אזרחי ישראל ושל התעשייה הישראלית זהה: פיתוח שדה 'לוויתן'".