שיא של חמש שנים ביבוא אקדחים מארה״ב לישראל נשבר בחודש נובמבר 2023, כך על פי ארגון AFSC, שעוקב אחרי ייצוא הנשק מארה״ב. באותו החודש יובאו מארה״ב לישראל 21,992 אקדחים, בשווי מוערך של 8 מיליון דולר. לשם השוואה, בנובמבר 2022 עמד שווי יבוא האקדחים מארה״ב על פחות מחצי מיליון דולר – זינוק של 1,500 אחוז.
בין ינואר לספטמבר 2023, כ-1,700 אקדחים יובאו בממוצע מארה״ב לישראל מדי חודש, בשווי כולל של 6.2 מיליון דולר. על פי נתוני הארגון, כבר בחודש אוקטובר, עם תחילתה של מלחמת ״חרבות ברזל״, עלה המספר לכ-5,500 אקדחים מיובאים, ועמד על 2.4 מיליון דולר באותו החודש לבדו.
בנובמבר כאמור עמד המספר על כ-22 אלף אקדחים מיובאים, ובחודש דצמבר אחריו יובאו כמעט 15 אלף אקדחים. מדובר על למעלה מ-36 אלף אקדחים שיובאו לישראל בחודשיים בודדים, כלומר יותר מפי 10 בהשוואה לחודש ממוצע לפני אירועי אוקטובר. מדובר בעלייה שהגיעה בד בבד עם רפורמת הנשק של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שהכניסה מאות אלפי אזרחים חדשים למעגל הזכאים לרישיון נשק.
״היינו בטוחים שהמגמה תדעך, אבל נוצר סטנדרט חדש״, אומר נעם פרי מארגון AFSC, שעוקב אחרי ייצוא הנשק מארה״ב בעזרת מידע שמפורסם על ידי נציבות המסחר הבינלאומית של ארה"ב (U.S. International Trade Commission). ״בין אוקטובר לדצמבר נרשם שיא חסר תקדים ביבוא אקדחים מארה"ב. אמנם בינואר המגמה קצת התמתנה, אבל עדיין כל חודש מיובאים יותר מפי שלושה אקדחים מאשר הממוצע לפני אוקטובר, וזה לא כולל ייבוא ממדינות אחרות ואקדחים תוצרת ישראל. ארה״ב היא יצואנית הנשק הגדולה ביותר לישראל, ובפרט של אקדחים, והמספרים ממשיכים להיות גבוהים במאות אחוזים בהשוואה לימים שלפני המלחמה״.
בחודש פברואר הנתונים מצביעים על ירידה חדה בסכומי הייבוא של אקדחים לישראל, לעומת הזינוק שנרשם עם תחילת המלחמה ובחודשים שלאחר מכן. כפי שאומר פרי הירידה הזו החלה כבר בינואר השנה אך נבלמה זמן קצר לאחר מכן. אם בפברואר יובאו ״רק״ 2,800 אקדחים בשווי של כמיליון דולר, בחודש מרץ הסכום זינק ליותר מ-4 מיליון דולר וקרוב לעשרת אלפים אקדחים. כך גם ברבעון השני של 2024, בו התייצבו סכומי יבוא האקדחים על ממוצע חודשי של 2.8 מיליון דולר וכששת אלפים אקדחים שהגיעו ארצה בממוצע מידי חודש. ההתייצבות שנרשמה לאחר הירידה של פברואר גרמה לו ולחבריו לארגון להבין שלא מדובר בעניין נקודתי, אלא שחל בישראל שינוי מגמה שסופו לא נראה באופק.
מילוני דולרים, עשרות אלפי אקדחים
ב-16 באוקטובר, תשעה ימים אחרי מתקפת חמאס על ישראל, הוציא השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר את רפורמת הנשק השלישית במספר בעשור האחרון. במסגרת הרפורמה שונו התבחינים לקבלת רישיון נשק, כך שכל אזרח שעבר הכשרת רובאי 03 ב-20 השנים האחרונות זכאי לקבל רישיון באופן כמעט אוטומטי. המשמעות: אלפי אזרחים נוספים נכנסו למעגל הזכאים לרישיון כלי יריה.
לפי נתוני המשרד לביטחון לאומי שהועברו לבקשת ״המקום הכי חם״ בשבוע שעבר, מאז אירועי ה-7 באוקטובר אושרו כ-172,550 רישיונות חדשים לכלי יריה. המשמעות היא שכיום יש בישראל יותר מ-292 אלף אזרחים המחזיקים ברישיון נשק, ויחד עם העלייה במספר מחזיקי הרישיונות – עלה גם מספר הנשקים המיובאים: מאז תחילת מלחמת ״חרבות ברזל״ בחודש אוקטובר האחרון, יובאו מארה״ב כ-9,000 אקדחים בממוצע בכל חודש, לעומת 1,700 אקדחים בחודש ממוצע עד לתחילת המלחמה.
מאז אירועי ה-7 באוקטובר אושרו כ-172,550 רישיונות חדשים לכלי יריה. המשמעות היא שכיום יש בישראל יותר מ-292 אלף אזרחים המחזיקים ברישיון נשק
הדו״ח העדכני ביותר של נציבות המסחר הבינלאומית של ארה"ב פורסם בחודש יוני האחרון. על פי הדו״ח, באותו החודש יובאו 6,728 אקדחים לישראל, בשווי כולל של 2.9 מיליון דולר. בחודש מאי עמד מספר האקדחים המיובאים על 8,387, בשווי של 3.7 מיליון דולר. מדובר באקדחים בשווי 6.6 מיליון דולר שהגיעו ארצה בחודשיים, וזאת לאחר התייצבות המגמה שהייתה גבוהה במאות אחוזים בחודשים הראשונים למלחמה.
לשם השוואה, בחודשים מאי-יוני אשתקד יובאו כ-2,300 אקדחים בחודש. שווים של הנשקים עמד על כ-850 אלף דולר בחודש, שהם כ-1.7 מיליון בחודשיים – עלייה של 394 אחוז בין שנת 2023 לשנת 2024.
נסיקת יבוא האקדחים לישראל מארה״ב החלה כבר בשנת 2018, בעקבות הרפורמה של השר לביטחון פנים דאז, גלעד ארדן. ארדן קבע כי כל לוחם שעבר טירונות 07 יהיה זכאי לרישיון כל יריה, ויחד עם החלטתו, הגיעה גם הגדילה: מאז חודש אוקטובר 2018, במהלכו יצאה רפורמת ארדן לדרך, ועד לסוף אותה השנה, הגיע יבוא האקדחים לסכום שעמד על 165 אלף דולר בחודש. מאוקטובר 2018 עד אוקטובר 2019 עמד הסכום השנתי הכולל על 1.8 מיליון דולר. הקפיצה הגדולה ביותר נרשמה לאחר מבצע ״שומר החומות״ בחודש מאי 2021, כאשר בחודש יוני העוקב הגיע יבוא האקדחים לסכום חסר תקדים של 451 אלף דולר בחודש.
כאילו לא נשפך כבר מספיק דם השנה
כיום היבואנית הגדולה ביותר של אקדחים לישראל היא חברת ״מ.ר.ד אפרים השקעות בע״מ״, שמייבאת לארץ אקדחים מסוג ״גלוק״. אחריה נמצאת חברת ״להב״, היבואנית הרשמית של אקדחי ״סמית' אנד וסון״. אחריה נמצאות חברת ״נשר הצפון״, ״רתע בבאר שבע״ ויבואניות רבות נוספות.
מאז תחילת מלחמת ״חרבות ברזל״ בחודש אוקטובר האחרון, ממוצע הייבוא החודשי נאמד בשווי של 3.7 מיליון דולר בחודש. לשם השוואה, בשנת 2018 כולה שוויים הכולל של האקדחים המיובאים הסתכם בכ-1.5 מיליון דולר בלבד. בחזרה ל-2024: מינואר עד יוני שווי הייבוא זינק ל-17.2 מיליון דולר – פי 23 מהשווי בתקופה המקבילה ב-2018.
לצד שבירת שיאי יבוא הנשק ושיא במספר מחזיקי הרישיונות, שנת 2023 גם נרשמה כשנה מדממת במיוחד עם 300 מקרי רצח בישראל – כולם קורבנות של ירי בנשק חם
לצד שבירת שיאי יבוא הנשק ושיא במספר מחזיקי הרישיונות שנרשמה השנה, שנת 2023 גם נרשמה כשנה המדממת ביותר, עם 300 מקרי רצח בישראל – כולם קורבנות של ירי בנשק חם. יתרה מכך, בין השנים 2020 ו-2022, כל מקרי הרצח של נשים יהודיות בנשק חם היה נשק ברישיון.
״בארה״ב הסיבה מספר אחת למותם של ילדים היא פגיעות ירי״, אומרת רלה מזלי מייסדת-שותפה ורכזת קואליציית ״האקדח על שולחן המטבח״, שפועלת לצמצום כלי ירייה במרחב האזרחי. ״למרות זאת, בתואנת שקר של ׳הגנה׳, ישראל מאמצת סלוגנים כוזבים של לובי הנשק האמריקאי, ומרחיבה במהירות את ייבוא כלי הירייה״.
הקואליציה בראשותה של מזלי מתריעה על כך שישראל דוהרת לאמרקניזציה בתחום הנשק, שתוביל למציאות מדממת שאת ניצניה החלו הישראלים להרגיש השנה, עם מספר שיא של נרצחים בישראל. ״ארה״ב ותעשיית הנשק שלה שמחות למכור אקדחים ורובים ברווחים נאים. נכון לסוף שנת 2023, היבוא והייצור המקומי הצליחו להגדיל בתוך שנה אחת את מספר כלי הירייה ב-40 אחוז, ובכך לתרום ישירות להכפלת מספר קורבנות הרצח״, מסבירה מזלי.
״היבוא והייצור המקומי הצליחו להגדיל בתוך שנה אחת את מספר כלי הירייה ב-40 אחוז, ובכך לתרום ישירות להכפלת מספר קורבנות הרצח״
״חימוש אזרחי הוא מהלך שכל אחת ואחד יכול לקטוע בעודו איבו, והדרך היא קודם כל לא להתחמש, ולא להסכים בשקט עם התחמשות של קרובים לנו. זה אפשרי היום, למרות מגמת הגידול, וקריטי לפני שהמדיניות הנוכחית תניב עוד חזית קטלנית״.