כתב האישום בפרשת פלדשטיין-נתניהו כבר חשף כי לפחות שתי דמויות מחדשות 12, עורך מהדורת סוף-השבוע רביב גולן והכתב ירון אברהם, עמדו בקשר עם אלי פלדשטיין, דובר נתניהו הנאשם בפלילים, סביב הניסיונות להדליף מסמכים מסווגים גנובים. כעת נחשף טפח נוסף מהמעורבות של חדשות 12 בפרשה.
פלדשטיין נאשם כי קיבל מהמקור שלו, איש מילואים ביחידת מודיעין סודית הנאשם גם הוא בפלילים, מסמכים מודיעיניים שלא בסמכות ולא כדין – ודאג לפרסמם בתקשורת למרות איסור הצנזורה, באופן מסולף ומטעה ולמרות שידע כי הדבר יגרום נזק ביטחוני למדינת ישראל, על מנת לשרת את הספין של ראש הממשלה בנוגע לטרפוד עסקה לשחרור החטופים ברצועת עזה.
כעת מתברר כי גולן היה גם שותף לשיחה שערך פלדשטיין ובה ניסה לשטות במקור שלו, והוצג לשם כך כסוכן מוסד. עוד קודם לכן שיתף פעולה עם פלדשטיין בניסיון להטעות את הצנזורה. כך עולה מהחלטה שפרסם אתמול שופט המחוזי עלאא מסארווה, אחרי הדיון בהארכת המעצר של פלדשטיין ואיש המילואים. בחדשות 12 מכחישים וטוענים כי גולן לא ידע כי הוצג באופן שקרי וכי לא שיתף פעולה עם פלדשטיין בהונאת הצנזורה.
מעבר לסוגיות החוקיות, החשיפה מבליטה את העבודה הצמודה של גורמים בחדשות 12 עם אנשי ראש הממשלה נתניהו, שכתב האישום מתאר כיצד פעלו באופן פלילי לכאורה על מנת להונות את הציבור הישראלי.
"הצנזורה פסלה הכל 100 אחוז"
אתמול החליט השופט מסארווה לשחרר את שני הנאשמים למעצר בית (בינתיים ערערה הפרקליטות והשניים נותרו במעצר), אולם עוד קודם לכן פרסם השופט החלטה על המצב הראייתי בפרשה הפלילית, שכורכת לצד פלדשטיין והנגד גם דוברים נוספים של נתניהו, את ראש הממשלה בעצמו, וכן כמה כלי תקשורת ועיתונאים.
אחד משני עיתונאים שמוזכרים בשמם בהחלטה הוא גולן, לשעבר עורך בכיר ב"ידיעות אחרונות" ובשנים האחרונות עורך מהדורת סוף השבוע של חדשות 12.
לפי תיאורו של השופט מסארווה, עוד קודם להדלפת המסמך הסודי לעיתון הגרמני "בילד", העביר פלדשטיין את צילום המסמך לגולן, מתוך כוונה שהמהלך יוביל לפרסום בחדשות 12.
גולן, כך לפי תיאור המקרה בהחלטה, העביר את החומר לצנזורה וזו פסלה אותו לחלוטין. "נפסל, מת", כתב גולן לפלדשטיין אחרי קבלת הפסילה הגורפת מהצנזורה, מצטט השופט מחומר הראיות. "הכל נפסל", מצוטטת בהחלטה הודעה אחרת בין גולן לפלדשטיין, "הצנזורה פסלה הכל 100 אחוז".
בשלב זה, פלדשטיין הציע לגולן לנסות להתל בצנזורה. הדובר הציע לעיתונאי להעביר לצנזורה "פרטים מסוימים, שגויים ולא מדויקים", כדי שזו תאשר בכל זאת פרסום על המסמך. פלדשטיין הסביר שההטעיה נועדה לשמור על המקור, הנגד שהעביר לו את המסמך.
בהחלטת השופט לא נכתב במפורש האם גולן שיתף פעולה עם התוכנית של פלדשטיין, אולם כך משתמע. "הצנזורה פסלה בכל זאת את הפרסום", כתב השופט. בתגובה לכך מוסרים בחדשות 12: "מיד כשהגיע המידע רביב שיתף את המערכת בפרטים. ההחלטה הייתה קודם כל לפנות לצנזורה ומשנפסלה הידיעה לחלוטין לא עמד על הפרק לנסות לפרסם אותה בשום דרך".
הפסילה הנוספת הובילה את פלדשטיין לחפש ציר עוקף לפרסום בחו"ל. וכך הגיע, בתיווך איינהורן, ל"בילד" הגרמני. השופט מסארווה מתאר כיצד לאחר הפרסום בגרמניה, עלו בעיתונות הישראלית תהיות לגבי אמינות המסמך שבמוקד הפרסום. כדי לחזק את אמינות הפרסום ב"בילד" חזר פלדשטיין אל איש המילואים, ושוב עירב את גולן.
"על פי החומר בתיק", נכתב בהחלטה, "עולה שהמשיבים [פלדשטיין והנגד; א"פ] קיימו שיחת ועידה לאחר הפרסום בעיתון הגרמני, יחד עם רביב גולן כאשר האחרון הוצג למשיב 2 [איש המילואים] כ:'ד' מהמוסד' (כך לדברי המשיב 2 לפחות). למען הדיוק, המשיב 1 [פלדשטיין] מאשר שהציג את רביב גולן כמישהו 'מהמשרד או מהמוסד'".
השופט מסארווה לא מרחיב מדוע פלדשטיין ביקש להתל במקור שלו ולהציג את העיתונאי גולן כסוכן מוסד וגם לא מציין האם גולן שיתף פעולה במקרה זה. ככל שגולן אכן היה מודע לאופן שבו הוצג, הרי שהתחזה לכאורה לעובד ציבור, עבירה שעונשה מאסר של עד שלוש שנים. הפרקליטות באופן גורף לא מעמידה לדין עיתונאים שהתחזו לעובדי מדינה במסגרת תפקידם, אך רק לאחרונה חרגה מהנוהג.
בחודש יולי האחרון הוגש כתב אישום נגד העיתונאי העצמאי ליאור קופלוביץ' ("אישתון), בין היתר באשמת התחזות כעובד ציבור. זאת, בטענה שהציג את עצמובפני החשבת הכללית לשעבר במשרד האוצר כשליח מטעמו של ראש המוסד.
בחדשות 12 מכחישים כי גולן היה שותף לתרגיל של פלדשטיין. "רביב לא התחזה לאיש מוסד ולא ידע שכך פלדשטיין הציג אותו מאחר וצורף לשיחה אחרי שפלדשטיין והנגד דיברו ביניהם", נמסר בתגובה מטעמם.
כך או אחרת, מאמצי פלדשטיין נשאו פרי. הנגד פעל להעביר לו עותק פיזי מודפס של המסמך הסודי, וכן מסמכים סודיים נוספים שנועדו לחזק את אמינות הפרסום בבילד.
במהדורת סוף השבוע של חדשות 12 ששודרה לאחר הפרסום ב"בילד" אכן היתה התייחסות למסמך שפורסם בעיתון הגרמני.
העיתונאי ירון אברהם דיווח על המסמך בתיאום מושלם לנרטיב שביקשה לקדם לשכת נתניהו, לפיו המסמך היה בעל חשיבות אסטרטגית אך לא הועבר לידיעת הדרג המדיני. אברהם הבליע באגביות את טענותיהם של גורמים בצבא כי לא מדובר במסמך שנכתב בידי יחיא סינוואר וכי ממילא אין בו כל חדש.
ביחס לכך נמסר מחדשות 12 כי אברהם פירט בדיווח ארוכות לגבי כל הדרגים הבכירים בצבא שלא הכירו את המסמך, וזאת משום שדרגי המקצוע באגף המודיעין לא ייחסו לו חשיבות יתרה. "לכן", טוענים בחדשות 12, "הטענה שבכירי הצבא הסתירו מראש הממשלה היא משוללת יסוד".