ועדת התמיכות של עיריית תל אביב החליטה להעביר כמיליון שקל לגופי דת העוסקים בעיר ב״העשרה חינוכית דתית תורנית״. במסגרת זו יועברו 107,311 שקל לגרעינים תורניים המקדמים פעילות דתית ברחבי העיר. בין הגרעינים הנתמכים ניתן למצוא גם את גרעין ״ראש יהודי״, המנהל קמפיין הדתה אגרסיבי ברחבי העיר, ותוקף ישירות את עיריית תל אביב ואת ראש העיר, רון חולדאי, משום שאינם מאפשרים תפילות בהפרדה בכיכר דיזנגוף.
ההחלטה על התמיכות התקבלה באישור ועדת התמיכות בראשות מנכ"ל העירייה, היועמ"ש והגזבר, וכן אישור מועצת העירייה בישיבתה מה-5 באוגוסט. מדובר במדיניות עירונית של למעלה מעשור המחייבת מתן תמיכות כספיות לגופי דת, וזאת לצורך ״הקניית העשרה חינוכית דתית״ בצורת שיעורים או הרצאות, או לצורך רכישת ציוד לגופים אלה.
התמיכות הכספיות שניתנו לאורך השנים לגופים העוסקים ב"העשרה חינוכית דתית תורנית" מוערכות בעשרות מיליוני שקלים, והשנה הסכום המיועד לגופים אלה מגיע לכמיליון שקל. אחוז משמעותי מהסכום מיועד לגרעינים התורניים, שזכו השנה לייצוג גם בהנהגת העיר עם מינויו של חיים גורן לקדנציה שנייה כסגן ראש העיר.
גורן הוא בוגר ישיבת ״הר עציון״ באלון שבות וחבר הגרעין התורני ״שקמים״, שנמצא ברשימת מקבלי התמיכות מעיריית תל אביב עם תקציב של 9,454 שקל לשנת 2024. תחתו הוקם גרעין "קהילת שקמים", שהוקם על ידי קבוצת משפחות דתיות, בניהן גם משפחתו של גורן, שעברו להתגורר בשכונת שפירא.
בשנים האחרונות ניהל הגרעין מאבק על שינוי אופיו של בית הספר הממלכתי דתי השכונתי "שורשים", בין היתר כדי להביא להפרדה מגדרית בבית הספר, בניגוד לרצונם של חלק מההורים ושל חלק מצוות המורים.
הגרעין פועל נגד העירייה, העירייה מעבירה כספים
רוב הגרעינים התורניים שקיבלו תמיכה מהעירייה משתייכים לזרם החרד״לי, וחלקם הגיעו לתל אביב מההתנחלויות במטרה להגשים מטרות דתיות ופוליטיות, שמעוררות התנגדות עזה בקרב תושבי העיר. בולט ברשימה מקבלי התמיכות הוא הגרעין "ראש יהודי", שקיבל השנה מעיריית תל אביב 13,793 שקל, ועל פי מטרותיו הרשמיות פועל בגלוי לקידום הדתה דרך ״קבוצות התיישבות במרכזים עירוניים״, באמצעות הפצת ״תכנים תורניים ברחבי הארץ״.
מייסד הגרעין, ישראל זעירא, היה מנכ״ל ישיבת ״שבי חברון״ שבחברון, ועבר לתל אביב במטרה מוצהרת לפעול להדתה. בראיונות איתו הדגיש זעירא כי הפצת תכנים תורניים יכולה להיעשות גם באמצעות התיישבות יחידים, ולא רק באמצעות גרעינים תורניים, פרשנות שהוא מיישם הלכה למעשה בין היתר במאבק לקיים תפילות בהפרדה בכיכר דיזנגוף.
עיריית ת״א תעביר כ-13 אלף שקל לגרעין ״ראש יהודי״. מייסד הגרעין גר בניגוד לחוק במרתף בניין ששימש כבית כנסת, ומנהל מאבק משפטי נגד העירייה בנוגע לקיום תפילות בהפרדה
בחודש שעבר פרסמנו כי זעירא הפך בניגוד לחוק מרתף בניין משותף ששימש בעבר כבית כנסת לדירת מגוריו, מהלך שהוביל את עיריית תל אביב לפתוח בהליכים משפטיים נגדו. גם זעירא מנהל מצידו מנהל מאבק משפטי נגד עיריית תל אביב ורון חולדאי, וזאת במטרה לקיים תפילות בהפרדה בכיכר דיזנגוף אותן הוא יזם.
בתגובה לפניית ״המקום הכי חם״ באשר לתמיכת העירייה בגרעין ״ראש יהודי״ הפועל נגדה, השיבה העירייה כי היא ״לא שקלה לרגע למנוע מגוף שעמד בתבחינים את מתן התמיכה, אך בשל עמדותיו״. "משנמצא כי ׳ראש יהודי׳ עמדו בתבחינים לקבלת תמיכה בתחום ההעשרה הדתית – זו ניתנה להם. התבחינים לתמיכה נבחנים מעת לעת ללא קשר לגופים ספציפיים, והכל בהתאם להוראות הדין. בעניין ישראל זעירא, משיקולי צנעת הפרט, איננו מתייחסים להליכי חקירה תלויים ועומדים".
״עידוד התיישבות בת״א למען אחדות העם״
עוד ברשימה הנתמכים של עיריית תל אביב ניתן למצוא את גרעין "רוח אביב", שנוסד בידי ערן אונגר וברוך אפלבוים מישיבת ״שבי חברון״ ומתוקצב על ידי העירייה ב-8,654 שקל. לפני מספר שנים פעל הגרעין לשינוי אופיו של בית הספר הממלכתי-דתי "אלומות" ברמת אביב באמצעות קידום הפרדה מגדרית בניגוד לרצון ההורים, אך התאגדות הורי התלמידים הצליחה למנוע מחברי הגרעין לבצע את השינוי.
מאבק נוסף ניהלו תושבי שכונות הצפון הישן בתל אביב, שפעלו נגד ישיבת ״מעלה אליהו״ בגלל פעולות הדתה, הקצנה וגזענות. חיים גנץ, מייסדה של ״הנקודה היהודית ישיבת אליהו״, היה מורה בישיבת שבי חברון. בעקבות מפגש שערך עם הורי חטופים בחודש שעבר הוא אמר כי ״צריך להבין את הקצה של הכאבים. מה קורה כשאין לנו בית מקדש בתוכנו. להבין שאין לנו חמצן, שעורפים את ראשינו, פוגעים בבנותינו. זה אומר שאין קיום בלי בית מקדש, שכלום לא בסדר והכל מפורק ומתפרק". גרעינו יקבל מעיריית תל אביב 12,850 שקל.
עיריית תל אביב העבירה כספים לישיבת ״מעלה אליהו״. בעקבות מפגש עם הורי חטופים בחודש שעבר אמר ראש הישיבה כי ״זה מה שקורה כשאין לנו בית מקדש״
בשנת 2024 יקבל גרעין "אביב התורה" מעיריית תל-אביב 18,357 שקל. הגרעין, בראשו עומד הרב מיכה הלוי, מזוהה עם הקו הרבני החרדל"י בציונות הדתית. הלוי הוא חבר בקבוצת הרבנים הימנית "דרך אמונה", הפועלת כנגד יוזמות ליברליות בתוך הציונות הדתית. איתו גם גרעין "אופק – חברה תרבות ורוח", שיקבל כ-10 אלף שקל מעיריית תל אביב ובין מייסדיו נמנים נעם קליין והרב אריאל דורפמן, איש מפלגת ״תקומה״ ותושב ההתנחלות בית אל. בין המטרות שהגרעין ביקש להשיג היא "עידוד התיישבות משפחות בעיר תל אביב יפו למען אחדות העם", מטרה שנתקלה בביקורת קשה מצד רשם העמותות.
הגרעין "מה יפו פעמי בת ציון" נרשם בבית-אל אצל הרב אליהו מאלי, ויקבל 16,574 שקל מעיריית תל אביב. לפי תפישתו של מאלי, חוקי המדינה צריכים להיות כפופים לתורה, ולכנסת ולממשלת ישראל אין כל סמכות לקבל החלטות הנוגעות לרבנות הראשית או לענייני הדת במדינה. איתו נמנה גם גרעין ״אורות מורשה״, שפועל בשכונת שפירא ונוסד על ידי הרב יצחק צורישדי, ויקבל 7,867 שקל מעיריית תל אביב. הגרעין חילק מלגות לאברכים פעילי הגרעין התורני, ביניהם לאיתי גרנק, מנכ"ל משרד המורשת, וחבר הכנסת יצחק וסרלאוף – שניהם ממפלגת ״עוצמה יהודית״ בראשות איתמר בן גביר.
***
עיריית תל אביב מסרה בתגובה: "עקרון-העל בתחום התמיכות הוא עקרון השוויון: גוף העומד בתבחינים שקבעה העירייה, יקבל תמיכה, ללא אפליה על רקע דת, השקפה, או עמדה פוליטית. העירייה אינה מפלה אף גוף בשל עמדתו ותפיסתו גם, ולמעשה דווקא, אם העירייה אינה שותפה לתפיסתו, לשון המעטה. כך ראוי בעירייה שחרטה על דגלה את השוויון והמינהל התקין".
איתמר אבנרי, חבר מועצת העיר מטעם תנועת ״עיר סגולה״: ״הגיע הזמן לשנות כיוון ביחס לגרעינים התורניים בעיר. העובדה שעיריית תל אביב-יפו ממשיכה לתמוך במי שבאופן מפורש לא מאמינים בשותפות או בפלורליזם, שלא רוצים עיר שבה יש מקום לכל הקהילות, ושעובדים באופן מאורגן כדי לסכסך בין קבוצות בתוכה היא שערורייה. תל אביב-יפו היא עיר מגוונת, וזה חלק מיופיה. מי שמחרחר בה שנאה לא צריך לקבל שום תמיכה מהעירייה. ומי שבוחר להתעלם מהכוונות של הגרעינים התורניים – זורע עכשיו את הסופה, את האלימות חלילה ואת השנאה שאיתה נצטרך כולנו להתמודד אחר-כך״.