הפרקליטות פנתה לפרופ' יהודה היס כדי שיספק לה חוות דעת פתולוגית טובה יותר להתגוננות מפני תביעת הרשלנות שהגישה משפחתו של אמיר גדידיאן, שמת כששוטר שישב עליו בעודו אזוק. זאת על אף שבתיק החקירה קיימת חוות דעת של המכון הלאומי לרפואה משפטית, לפיה גדידיאן מת כתוצאה מחנק שנגרם משיבתו של השוטר על גבו. עבור חוות הדעת הפרטית הפרקליטות תשלם לפרופ׳ היס כ-10,000 שקל.
היס אולץ לפרוש משירות המדינה בשנת 2012 לאחר שורה של סקנדלים שנקשרו בשמו. המפורסם שבהם הוא החלטתו לשמור איברים ורקמות של מתים בתוך למעלה מ-8,000 צנצנות. בשורה של תחקירים נחשף גם הקשר הסימביוטי והחולני בין היס לבין הפרקליטות, לה הוא דאג לספק חוות דעת שישרתו את הנרטיב שגיבשה. מאז שפרש משמש היס בן ה-78 כמומחה פרטי, הנשכר על ידי לקוחות כדי להעיד כנגד חוות דעת של המדינה. על אף שיש מומחים נוספים כאלה בשוק הפרטי, הפרקליטות בחרה להתקשר דווקא איתו.
גדידיאן, שהיה מתמודד נפש, מת באפריל 2021, בערב המימונה. מצבו הנפשי התדרדר באותו ערב, וכוחות מד"א שהגיעו למקום והמתינו לצוות פסיכיאטרי שיגיע לאשפז אותו, החליטו להזמין גם את המשטרה. לקריאה נענו שני שוטרים מתחנת יפתח שבתל אביב: השוטר לירן ישכרוב ומתנדב המשטרה יעקב ברלין, שבמהרה הסלימו את הסיטואציה.
בסרטון שמתעד את הרגעים האחרונים של גדידיאן, ניתר לראות בבירור שגדידיאן אינו קוהרנטי, אך נתן את הסכמתו להתפנות לבית חולים אברבנאל. ישכרוב מצידו העדיף להתגרות במתמודד הנפש לקראת פינויו לאשפוז. ״אתה רוצה לראות מי אני?״, ״אתה לא תגיד לי מה העבודה שלי, הבנת״, הם רק חלק מהמשפטים שאמר לו. בסופו של דבר, ישכרוב איבד את הסבלנות ואיים עליו: ״טוב, יאללה, תעלה לאמבולנס או שתעלה לניידת״, כשאזיקים בידיו של השוטר ברלין.
כמה דקות קודם, ישכרוב בכלל הפציר בו ללכת הביתה. הוא לא ראה בו סכנה. למשמע האיום, גדידיאן סירב להתפנות, נבהל ובמהרה נעצר. הוא רותק לרצפת הרחוב שכוב על בטנו, כשידיו כפותות, קשורות לאחור ורגליו אזוקות. למרות שהיה מנוטרל לגמרי, השוטר ברלין החליט לשבת על גבו התחתון במשך דקות ארוכות, גם כשגדידיאן זעק עשרות פעמים שכואב לו ושהוא נחנק.
באותו הסרטון ניתן גם לראות בבירור את ברלין יושב על גדידיאן במשך דקות ארוכות, גם כשהוא אזוק, כפות ומנוטרל לגמרי. ברלין המשיך לשבת על גדידיאן גם כשהוא זעק שכואב לו ושהוא נחנק. ברלין המשיך גם כשהוא התלונן שיש לו פיפי, וגם אחרי שחובש מד"א התריע שגדידיאן ״לא איתנו״. בסך הכל ברלין ישב עליו חמש דקות שלמות, המשיך לאחוז בו וללפות את ידיו למרות שהוא לא היווה סכנה, כפי שברלין בעצמו הודה בחקירתו.
לפי חוות הדעת הפתולוגית, גדידיאן מת בעקבות ״התנוחה״ שבה הושם, שגרמה לחנק. במח״ש סברו כי השוטרים לא יכלו לצפות שהתנוחה תגרום למותו, ולכן סגרו את התיק מחוסר ראיות. חוות דעת התייחסה גם לשילוב של התנוחה עם הישיבה של ברלין עליו במשך זמן ממושך, אך ציינו כי ״אין אפשרות להעריך את הלחץ שהופעל על גופו של המנוח״ כתוצאה מהישיבה של השוטר ברלין על גדידיאן. בחוות הדעת הוסבר כי ״ישיבה על הגב התחתון של אדם ששוכב על הקרקע עלולה להפעיל לחץ על הסרעפת, עד כדי הגבלה של תנועת הנשימה״.
מח"ש זימנה לחקירה את השוטרים המעורבים רק אחרי שנתיים של גרירת רגליים. ברלין היחיד שנחקר באזהרה, והתיק נגד השניים נסגר כעבור שלושה חודשים בנימוק ש״השוטרים נקטו בכוח סביר בנסיבות העניין״. ערר שהגישה המשפחה באמצעות עו״ד יראון פסטינגר נגד סגירת התיק נדחה בספטמבר האחרון, והפרקליטות התעקשה שיש לעכב את תביעת הפיצויים שהגישה המשפחה עד לקבלת החלטה בערר. בינתיים, מזה חודשים, הפרקליטות מתעכבת בהגשת כתב הגנה.
מהפרקליטות נמסר: ״ההליך האזרחי וההליך הפלילי שונים במהותם, והם מעוררים שאלות נפרדות. בעוד שבתיק הפלילי, המוקד הוא בירור אחריות פלילית והוכחת יסודות העבירה, בתיק האזרחי מתמקדים בסוגיות של זכויות, חובות ופיצויים בין בעלי הדין. בנסיבות אלה לתיק האזרחי נדרשות ראיות נוספות ואחרות שבכללן התבקשה חוות דעת נוספת של פרופ' היס, מומחה לרפואה משפטית״.