"כרגע יש נתק", אומרת רז סמירה, האוצרת הראשית של מוזיאון ארץ ישראל, יו"ר איגוד המוזיאונים ונציגת ICOM, מועצת המוזיאונים הבינלאומית, בישראל. "אמנים מחו"ל מבטלים תערוכות בארץ, בחו"ל מבטלים תערוכות של אמנים ישראלים, תערוכות שיוצאות לנדוד מבוטלות באמתלה כלכלית זו או אחרת. הרוב לא בוטל רשמית אלא נדחה – לאחרי המלחמה, למצב אחר, לימים טובים יותר, יש בעיות תקציב, אבטחה – אנחנו כמעט ולא מקבלים 'לא' באופן מפורש, אבל בפועל יש נתק. אלה נתקים גדולים שיהיו קשה מאוד לאחות אותם. אם לא יהיה שינוי קיצוני – נהיה בבידוד עמוק".
את הדברים אמרה בכנס חירום במוזיאון ישראל שנערך ביום חמישי שעבר (ה-2 במאי) ועסק במצבם של אתרי מורשת ומוסדות אמנות מאז ה-7 באוקטובר. כנס שהפך לתצוגה מבהילה על החרם הבינלאומי על ישראל מבחינת שיתופי פעולה אמנותיים וארכיאולוגיים. הנוכחים תיארו את הבידוד שישראל הולכת ושוקעת לתוכו בעקבות המלחמה המתמשכת בעזה, מגובה בהצלחה הסברתית פלסטינית חסרת תקדים וכישלון ישראלי מתמשך.
"יש תערוכות שעבדנו עליהן שנתיים, הוצאנו כסף על טיסות והדמיות, וברגע אחד הכל נעלם״
עד השנה הגיעו לישראל מרחבי העולם בשלושים עד ארבעים משלחות ארכיאולוגיות בשנה, כפי שמתאר ד״ר יובל ברוך מרשות העתיקות, כיום פועלת בארץ רק משלחת אחת בכנסיית הקבר, האחרונה לעתיד הנראה לעין. לטענתו הסיבות לכך הן בעיקר בטחוניות: סירוב חברות הביטוח לבטח את החופרים או אתרים שנמצאים באיזורי עימות.
״נדהמתי ממה ששמעתי במוזיאונים״, אמר ברוך והתייחס לתמונה שעלתה בכנס: תערוכות אמנות מתבטלות מדי יום כמעט, מעכשיו לעכשיו וכן הפסקת תקציבי מחקר – אמנותי וארכיאולוגי.
"צריך להבין שמדובר בנזקים במעגלים רחבים מאוד", אומרת סמירה, "יש תערוכות שעבדנו עליהן שנתיים, הוצאנו כסף על טיסות והדמיות, וברגע אחד הכל נעלם. כשאין בלוק בסטרים מחו"ל (תערוכות "שוברות קופות" שמושכות גם תיירים – ע"פ) – תיירים לא מגיעים למוזיאונים. ברגע אחד נגמרה תיירות המוזיאונים, והתחלפה בתיירות מלחמה. אם כבר מגיעים לכאן אנשים מחו"ל, הם הולכים לעוטף או לצפון, לא אלינו".
לעומת סמירה, מנהלי מוזיאונים ואוצרים רבים מנסים עדיין ללכת בין הטיפות, רוצים להאמין שמדובר רק בדחייה, ובעיקר נזהרים שלא להרוס עוד יותר את הקשרים האישיים שניטוו לאורך עשרות שנים, שספק אם ניתן יהיה לשקמם.
בין התערוכות שנדחו נמצאת תערוכה של האמן הצרפתי-אלג'יראי אדל אבדסמד במוזיאון ת"א, תערוכה של האמן הגרמני מגנוס פלסן שאמורה הייתה לעלות במוזיאון פתח-תקווה ואתמול הודיעו על ביטולה בעקבות לחץ שהפעילה הגלריה הלונדונית שמייצגת את האמן. במוזיאון ארץ ישראל הרימו במהירות את תערוכת "אסאנה לרגע" של אמנים ישראלים במקום תערוכה של אמן איטלקי שעבודותיו עוסקות בשלום ואמר שאינו מסוגל להציגן בעת מלחמה. תערוכות בחו"ל של האמניות הישראליות סיגלית לנדאו ואפרת ירון בוטלו גם הן.
קבוצת עבודה משותפת למוסדות השונים מתוכננת להפגש מיד לאחר יום העצמאות במטרה לעצור את הסחף ולגבש תכנית תקציבית והסברתית
השנה ובשנה הבאה אמורות להגיע לישראל תערוכות מצליחות, "בלוק באסטרים", כמו זו של האמנית מרינה אברמוביץ', שהצהירה בעבר על הקשר החזק שלה לישראל – ובמוזיאונים מתפללים שלא יגיע הביטול הבא.
בסיום הכנס לקח על עצמו ד"ר יגאל בן שלום, מנכ"ל מועצת המוזיאונים (בעברו מנכ"ל משרד הרווחה והביטוח הלאומי), את המשימה לאחד את הארגונים השונים לקבוצת עבודה משותפת שתפגש מיד לאחר יום העצמאות במטרה לעצור את הסחף ולגבש תכנית תקציבית והסברתית, לפני שהנזק יעשה בלתי הפיך.