בעקבות פניית עמותת ״הצלחה״ ו״איחוד העיתונות העצמאית״ – ״שקוף״, ״העין השביעית״ ו״המקום הכי חם בגיהנום״ לבית המשפט העליון, הדיון בעתירת משפחות החטופים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שצפוי להתקיים ביום חמישי הקרוב ה-14 בנובמבר, ישודר בשידור חי לציבור הרחב. ההחלטה התקבלה אתמול (שני) לאור העניין הציבורי הרב בעתירה, שנוגעת בסוגיות הנמצאות בלב סדר היום הציבורי.
העותרים, שקרוביהם נחטפו לעזה לפני למעלה מ-400 ימים, דורשים משופטי בג״ץ שימנעו מראש הממשלה בנימין נתניהו להכריע לבדו בעניין עסקת חטופים, שכן לטענתם ״מאז פורק קבינט המלחמה, החלטות בנוגע לניהול מלחמת "חרבות ברזל" בכל החזיתות, ובכלל זה החלטה בנוגע לקבלה, לדחייה או להצבת תנאים ביחס להצעות קונקרטיות במשא ומתן שמתנהל במטרה להביא לעסקה לשחרור החטופים, נעשות בלעדית על-ידי ראש הממשלה. ראש הממשלה הוא שקובע אם יחודש המשא ומתן, מה תהיה העמדה שתוצג בו ובעיקר ואם יש לדחות או לקבל הצעות מסוימות״.
״ראש הממשלה נמנע מלהביא בפני הממשלה את ההצעות השונות, נמנע מלאפשר לראשי מערכת הביטחון להציג (לממשלה) את השיקולים השונים הנוגעים לעניין, ובכלל זה ההשלכות מרחיקות הלכת שצפויות להחלטה לסרב לעסקה״
לטענת המשפחות הבלעדיות של ראש הממשלה בקבלת ההחלטות בסוגיית החטופים נעשית בניגוד לחוק, שכן, כך כתוב בעתירה, ״על-פי הדין, הגורם המוסמך להכריע בעניין הוא ממשלת ישראל אשר יכולה להאציל סמכותה לוועדת השרים לענייני ביטחון לאומי (הקבינט המדיני-בטחוני) ובכל מקרה הסמכות לקבלת החלטה אינה מסורה לראש הממשלה לבדו״.
״מונע הצגת של השלכות הסירוב לעסקה לשרים״
העתירה מפרטת שורה של מקרים, עדויות ופרסומים המצביעים על כך שנתניהו טרפד במספר הזדמנויות ובאמצעים שונים עסקאות לשחרור חטופים, מהלכים שהובילו פעמים רבות, כפי שדיווחנו מתחילת המלחמה, למותם של חטופים רבים בשבי.
לטענת העותרים ״ראש הממשלה נמנע מלהביא בפני הממשלה את ההצעות השונות בנושא, הוא נמנע מלאפשר לראשי מערכת הביטחון להציג (לממשלה) את השיקולים השונים הנוגעים לעניין, ובכלל זה ההשלכות מרחיקות הלכת שצפויות להחלטה לסרב לעסקה המוצעת. המשמעות היא שראש הממשלה מונע מהממשלה – שהיא הרשות המבצעת של המדינה, הנושאת, כגוף, באחריות משותפת לניהול כלל ענייני המדינה – את האפשרות לממש את חובתה לדון ולהכריע בעניין מדיניות ישראל במלחמה״.
בני משפחות החטופים דורשים מבית המשפט שיחייב את נתניהו להביא להצבעת הממשלה את מדיניות ישראל ביחס לעסקה חטופים, "באופן שיחייב את ראש הממשלה ליתן הנחיות לצוות המשא ומתן בהתאם למדיניות זו בלבד". דרישה נוספת מצד משפחות החטופים היא שכל החלטה בעניין החטופים והעסקאות לשחרורם תובא לאישור הממשלה. לצורך כך ביקשו מבית המשפט שיאלץ את הממשלה לקיים "דיון בנושא פרטי העסקה בישיבת ממשלה, במסגרתו יימסרו לכל חברי הממשלה פרטי העסקה שעל הפרק, ויישמעו עמדות נושאי המשרה הרלוונטיים ובהם ראשי מערכת הביטחון, בהתאם לדין החל ולרבות תקנון הממשלה".
התשובה למבצעי השפעה מלשכת רה״מ היא שקיפות
בפניית עמותת ״הצלחה ו״איחוד העיתונות העצמאית״ לבית המשפט כתב עו״ד אלעד מן: ״שתי המבקשות עוסקות בפרסום והנגשת מידע באופן שוטף בקשר להליכים משפטיים שונים בעלי עניין ציבורי ניכר״. איחוד העיתונות העצמאית, כתב, ״עוסקת בסיקור עיתונאי ומפעילה תחת כנפיה את מערכות "העין השביעית", "שקוף" ו"המקום הכי חם בגהינום" ומהווה גוף העיתונות העצמאית המשמעותי בישראל״. על כן, טען מן, לאור טענות המשפחות, ״מדובר בעתירות העוסקות בליבת הנושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי ונמצאים בלב מחלוקות ופולמוס ועל כן אין ספק שמדובר בעניין בעל חשיבות ציבורית גדולה. הוא נוגע לאזרחי ישראל, רובם ככולם, וקשור לנורמות יסוד שונות.
לאור הפרסומים, החקירות והחשדות הנוגעים להתנהלות לשכת ראש הממשלה, שנועדו לכאורה על מנת לסכל עסקאות חטופים, פתיחת הדיון לציבור הרחב באופן שקוף וללא תיווך של בעלי עניין וגורמים פוליטיים הכרחי על מנת שהציבור יוכל לגבש דעה אותנטית בסוגייה שמשסעת את החברה הישראלית
״סוגיית השבת החטופים נמצאת בלב השיח הציבורי האקטואלי, ומעלה שאלות שונות על אודות המחויבות שבין המדינה לאזרחיה״. מן אף הוסיף כי גם בעתיד ״ראוי שכל דיון ציבורי ומשפטי בנושא הזה, לרבות כזה שמתקיים בבית המשפט העליון, יהיה פתוח ומונגש לציבור רחב ככל שניתן״.
דברי עו״ד מן מקבלים משנה תוקף לאור הפרסומים האחרונים בדבר חשדות לשינוי פרוטוקולים, מבצעי השפעה וקמפיינים לעיצוב תודעה, בין היתר תוך הפעלת לחץ על עיתונאים ושימוש באמצעים שפוגעים לכאורה בביטחון המדינה, כאשר כל אלו נועדו לא פעם לשם טרפוד עסקאות החטופים באופן ספציפי, כך על פי החשד. פתיחת הדיון לציבור הרחב באופן שקוף וללא תיווך של בעלי עניין וגורמים פוליטיים הכרחי על מנת שהאזרחים יוכלו לגבש דעה בסוגייה המשסעת את החברה הישראלית כבר 13 חודשים.