איור: הילית שפר
"כתבתי 'פורנו' בגוגל ונפלתי על סרטון של גבר ואישה על שטיח בסלון", מספרת יעל (שם בדוי), פמיניסטית בת 17 ממרכז הארץ. "האישה היתה מהממת, אידיאלית: פנים מצועצעות, גוף מושלם, חזה גדול, רזה. הסתכלתי ולא הבנתי למה אנשים אוהבים את זה? זה הגעיל אותי ולא בגלל שהייתי ילדה קטנה, כבר הייתי נערה. לא הבנתי איך אנשים יכולים להימשך לזה".
בדור הדינוזאורים קראו לזה "סרטים כחולים", כיום קוראים לזה "פורנו" וזה זמין בלחיצת כפתור ובחינם. החשיפה הראשונה לפורנו מתרחשת לרוב בבית ספר יסודי. יש שנחשפים לכך "רק" בכיתה ה' או ו', ויש גם מי שמציצים ונפגעים בכיתה ב'.
[heart]
בשבועיים האחרונים נסעתי ברחבי הארץ, שתיתי הרבה תה צמחים עם נערים ונערות בני כ-17 (כיתה י"א-י"ב) ודיברתי אתם ארוכות על פורנו. בניגוד לציפיות שלי, היה מורכב עד קשה למצוא נערים שיסכימו לדבר אתי על הנושא. נערות זרמו כמים. נערים – בקושי.
שני הנערים הראשונים שפגשתי היו מזן נדיר. אחד הפסיק לצפות בפורנוגרפיה, השני צופה בה, אבל עם מודעות גבוהה מאוד. את השניים האחרים דגתי באמצעות ישיבה על הברזלים מחוץ לבית ספר תיכון. הנערות הגיעו אלי בעקבות קבוצות פייסבוק שאני חברה בהן.
כל השיחות היו ארוכות. מעמיקות. המתבגרים הפגינו כושר חשיבה, שיחה ומענה על שאלות, באופן משמח נראה שפגשתי את מיטב הנוער. המסקנות? אתם תגידו.
[/heart]
הכי קרוב לאמת
הניסיון למצוא מידע מספרי אמין על מה שקורה בתחום הפורנוגרפיה הוליך אותי בין עשרות אתרים ומחקרים – חלקם סותרים זה את זה באופן מוחלט. אחרי קריאה וסיכום אני מרשה לעצמי לומר שהמספרים הבאים כנראה קרובים למשהו שדומה לאמת. נראה שככל שאפגוש יותר נערות ונערים, כך תתערפל עוד יותר המלה "אמת".
- גיל החשיפה הממוצע לפורנו הוא 11 והוא במגמת ירידה.
- 25 אחוזים מהחיפושים באינטרנט הם אחר פורנו.
- עד גיל 16 יחשפו 90 אחוזים מהילדים והילדים לפורנוגרפיה.
- צרכני הפורנוגרפיה המשמעותיים ביותר הם נערים בני 12-17.
- בכל שנייה צופים כ-30,000 אנשים בפורנו.
- בכל דקה מוצאים כ-200,000 דולר על פורנו.
- כ-12 אחוזים מכלל האתרים באינטרנט הם פורנוגרפיים.
- 1 מתוך כל 3 צופים בפורנו היא אישה.
- 2.5 מיליארד מיילים ביום הם פורנוגרפיים (פרסומות, חומר שמועבר בין אנשים), כ-10 אחוזים מהתעבורה של כלל המיילים ביממה.
- 35 אחוזים מכל ההורדות באינטרנט הן של פורנו.
- ברחבי העולם מבוצעים 120,000 חיפושים ביום של פורנוגרפיית ילדים.
- 34 אחוזים ממשתמשי האינטרנט מעידים שנחשפו לפורנו שלא מרצונם באמצעות חיפוש של משהו אחר, פרסומות ופופ-אפים.
(רוצים לקרוא קצת לבד? בבקשה: מקור 1 מקור 2 מקור 3 מקור 4 ויש עוד ועוד).
זה פחות או יותר העניין.
מה שקורה בכיתה ד'
ספרו לי על ההתחלה. החשיפה לפורנו.
שחר, תלמיד י"ב נבון ורציני בבית ספר קיבוצי: "עד כיתה ו' לא נחשפתי לפורנו. בכיתה ו'-ז' התחלתי להתפתח מינית. איפשהו ידעתי שיש דבר כזה פורנו, אבל הייתי חננה וביישן ולא חיפשתי. לא ממש ידעתי מה התכנים של זה", הוא אומר.
לקראת סוף בית ספר יסודי ותחילת החטיבה התחיל שחר לחפש תמונות פורנוגרפיות בגוגל, "מסקרנות אישית. זה היה עולם רק שלי", הוא אומר.
נדב – תלמיד י"ב, פילוסוף, חובב אמנות שעזב את הדת בצורה עצמאית – מספר על חשיפה בגיל הרבה יותר צעיר. "הייתי בכיתה ב' כשנחשפתי בפעם הראשונה לפורנו דרך אחים של חבר שלי", הוא אומר. "הם דיברו על משהו שקשור למין וזה סיקרן אותי, הלכתי וחיפשתי בגוגל 'סקס' ומאז לפחות פעם בשבוע התעסקתי עם זה".
איך זה לראות פורנו כילד?
"זה נורא סקרן אותי. זו היתה בריחה מעולם שאף פעם שלא הרגשתי שייך אליו, העולם הדתי". נדב מעיד שצפה בפורנוגרפיה בילדות הצעירה כשעה בכל פעם, לעתים שעה ביום. הוא החל לאונן מול פורנוגרפיה בגיל הצעיר הזה, "אבל הרגשתי קרוע ואמביוולנטי כי כתוב בתורה שזה אסור", הוא אומר.
למרות זאת מעולם לא הפסיק לצפות בפורנוגרפיה ומשך הזמן הארוך ביותר ששרד בלעדיה מכיתה ב' ועד לכיתה י"ב, היה שבועיים. אני מחשבת: הוא חי יותר שנים עם פורנו מאשר בלעדיו.
יעל, בת 17, נחשפה לפורנוגרפיה לראשונה בכיתה ח'. "שמעתי על זה בתוכניות טלוויזיה הכי מפגרות שיש, בסיטקומים כמו 'מופע שנות ה-70' ונורא התעניינתי", היא אומרת. "רציתי לראות מה קורה שם, כי סקס זה מושג מעורפל, לנערה אין דרך לדעת איך הדברים נראים ואיך הם מתנהלים. המחשבה הראשונית שלי היתה ללמוד מהפורנו. לאמץ לעצמי טכניקות ופרקטיקות במיניות".
קורל – תלמידת י"א נחושה שמעידה על עצמה כמי ש"חוגגת את המיניות שלי" ומרבה לתת תיאורים מעולמות מיניים-רוחניים בנוסח "האוהל האדום" ומימוש רוחני באמצעות מיניות – נתקלה בפורנוגרפיה לראשונה בכיתה ז'. "בנים בכיתה הסתכלו על זה וצחקקו. אני, שהייתי טום בוי, מיד נגשתי לראות. היה לי ברור שהם רואים משהו שקשור למין ולא רציתי להפסיד", היא אומרת.
גם זו דרך לדבר על פורנו
קורל מעידה שהיא צופה בפורנוגרפיה מדי פעם, לבד או עם בני זוג. "אני חושבת שזה מגרה וזו עוד דרך ללמוד על מיניות. אין סיכוי שהייתי מגיעה לעשות כל מיני תנוחות בלי לראות את זה בפורנו ולהגיד למי שהייתי אתו 'בוא ננסה'", היא מסבירה.
את יואב וירין פגשתי יחד, הם לא מכירים זה את זה אך ניכר שהרגישו נוח מאוד לדבר על הנושא אחד בנוכחות השני ובנוכחותי. מלים כמו "שפיך", "אנאלי" ו"חדירה כפולה" נשמעו עוד ועוד בבית הקפה שבו ישבנו. איש, פרט לאמא הצעירה עם העגלה שישבה מאחורינו, לא החוויר.
ירין, מדריך בצופים ("הצופים זה החיים"), ראה פורנו לראשונה בכיתה ו', "מאוחר" לדבריו. "אני בן בכור במשפחה, אולי בגלל זה. כי כל החברים שלי ראו לפני כיתה ו'", הוא אומר. הוא נחשף לפורנו בבית ספר, חבר הראה לו סרטון בסלולרי. "ידעתי שיש דבר כזה קודם, אבל לא חיפשתי בעצמי. כשהחבר הזה הראה לי בסלולרי, זה הגעיל אותי. הוא גם הראה לי משהו שהיום אני יודע שהוא קיצוני – חדירה כפולה ובחורה צורחת. לא טוב".
היית מעדיף שלא לראות את זה?
"כן. זה נתקע לי בראש והיה לי קשה להוציא את המחשבה שככה זה מין". ירין הוא היחיד מהמרואיינים שפנה להוריו אחרי האירוע. "דיברתי עם אבא שלי, כי אנחנו פתוחים. אני זוכר שהוא היה קצת בשוק ואחר כך הוא די ניסה להסביר לי שזה לא מין. אבל מה ילד בכיתה ו' מבין? לא התקרבתי לבנות, לא ראיתי בנות. כלום. זה לא עזר לי כל כך שהוא אמר לי שזה לא מין, כי לא היה לי בראש שום דבר אחר שהוא כן מין", הוא אומר.
יואב, נער גבוה ורחב, שחקן כדורסל בליגה חצי מקצועית של נוער, הרגיש הכי בנוח לדבר על הנושא. ניכר שהוא רוצה להפגין ידע ויכולת. הוא זורק מונחים, אתרים, תנוחות, סגנונות פורנו על ימין ועל שמאל. "הייתי אצל חבר שלי בבית, אח שלו בכיתה ז' ראה וקרא לנו שנראה גם. אני זוכר שזה היה נראה לי בסדר גמור, כי האח נראה לי בוגר ואם הוא מראה לי את זה, כנראה שזה מותר", הוא אומר.
"הורים חייבים לדעת שהילדים שלהם חשופים לפורנוגרפיה בכל הגילאים". צילום: מם אינטרנטי
עם זאת, הוא לא סיפר להוריו. "היה לי ברור שהם לא ישמחו לשמוע וגם לא דיברנו על מין באופן כללי", הוא מסביר. את החוויה כולה הוא מתאר כטובה ומסקרנת.
מרגע הצפייה אף אחד מהבנים לא עזב את הפורנו. שחר ונדב, נערים שקטים יחסית ומקובלים פחות, מתארים את השימוש בפורנוגרפיה כבריחה. ירין ויואב מדברים במונחים של כלי לפורקן והנאה. "תחביב", כהגדרת ירין. יעל המודעת הפסיקה לצפות, קורל ממשיכה.
יעל וקורל, נערים שהייתן אתם הושפעו מפורנו?
יעל פוערת עיניים: "בוודאות!" היא מתארת סיטואציה מינית עם בחור מבוגר ממנה בכמה שנים טובות: "הוא רצה שאני אמצוץ לו, לא אמר לי שהוא עומד לגמור וגמר לי בפה. אחר כך הוא רצה להוריד את הקונדום ולא הסכמתי. בסוף הוא רצה ששוב ארד לו, אמרתי לא והוא עשה ביד ורצה לגמור לי על הבטן. כל ההתנהלות היתה שאני פה בשבילו ולספק אותו. כל הסיטואציה היתה אלימה ולמחרת ממש כאב לי ללכת ולשבת".
גם קורל מגלגלת אלי עיניים ("דאא!"). "הכי כן", היא אומרת "זה ברור שחלק גדול מהמיניות שלנו בא מהפורנו. אני יכולה להגיד על עצמי שאני מסתכלת על פורנו גם כדי להתגרות ולאונן, אבל גם כדי להיות טובה יותר. להיות מאהבת טובה יותר, להתנסות יותר, להרחיב את הדמיון ואת הידע, את הכישרון. על בנים הכי קל לדעת איזה פורנו הם רואים, לפי הדרישות שיש להם במיטה. מישהו שרוצה לגמור לך על הפנים לא המציא את זה לבד. מישהו שמחזיק לך את הראש או כאלה דברים – את יכולה לדעת שלמד את זה בפורנו".
וזה לעניין?
היא מתלבטת לרגע. "אם זה לא בכוח, זה לעניין. לבנים הרבה פעמים צריך להסביר מה הגבול. למה את מסכימה ולמה לא. אם את לא מאוד ברורה עם מה לא, הם יניחו שזה כן".
בהלה מוסרית
"בכל פעם שהפורנוגרפיה נעשית זמינה יותר, היא מעוררת בהלה מוסרית", נכתב ב"אקונומיסט" בכתבה שעסקה בנוער ופורנוגרפיה. דור מקימי המדינה עלעל בחוברות עם תמונות של נשים עירומות ובמקרה הקיצוני דגם סרט קולנוע מפוקפק, ילידי שנות ה-70 שכרו קלטת וידאו מווידיאומט, אם אזרו מספיק אומץ. גם בשנים ההן, כשהפורנוגרפיה היתה שונה, לעתים מעודנת יותר והתעשייה היתה קטנה, נשמעו דברים דומים להיום: הפורנוגרפיה רעה לנו, פוגעת בנשים ומגבירה את האלימות. מה מכל זה נכון ומה "בהלה מוסרית"?
"הנזק הוא לא רק מוסרי-חברתי", אומרת שרון אורשלימי, רכזת "דלת פתוחה" תל אביב ומחנכת למיניות בריאה, "אלא נזק אישי למיניות של מתבגרים. את הנזק אנו שומעים ממטפלים למיניות שרואים עלייה במספר הגברים שמגיעים לטיפול מיני וירידה בגיל שלהם". אם פעם בעיות מיניות אפיינו גברים מבוגרים, הרי שהיום מגיעים לקליניקה צעירים בני 18-25 עם בעיות בזקפה ובעיות בשפיכה.
אבל – יש אבל. "התחום של הפורנוגרפיה נחקר הרבה וכל הזמן יוצאים מחקרים חדשים", אומרת ג'ואן זק פייקס, עובדת סוציאלית קלינית ומחנכת למיניות בריאה. "מהמחקרים של השנים האחרונות אנו רואים שאצל אדם עם נטייה לאלימות או התייחסות שלילית כלפי נשים מלכתחילה – צפייה בפורנו תחזק את הנטיות הטבעיות. לעומת זאת, אדם שקיבל חינוך ערכי, שיודע להבחין בין טוב לרע ויש לו תפיסת עולם שוויונית – לא יתנהל בצורה אלימה ומשפילה כלפי נשים גם אם צפה בפורנוגרפיה כזאת. ההשפעה של החומר שהוא צופה בו פחות דרמטית עליו". מה שנכון למבוגרים נכון במקרה הזה גם לנערים. המשמעות – החינוך עובד.
"יש הרבה רע בפורנוגרפיה", אומרת זק פייקס, "התעשייה רעה ומנצלת, זה ידוע וברור, אבל ברמת האינדיבידואל וההשפעה על בני הנוער, המחקרים מראים שנער מרקע משפחתי תקין, בסביבה ערכית ומתפקדת – לא יהיה אלים ומשפיל בגלל פורנוגרפיה".
ניצוצות של הבנה
לפני שנתיים הפסיק שחר לצפות בפורנו. מבין ארבעת הנערים הוא היחיד שעשה בחירה כזו, ובכך הצטרף לתנועה כלל עולמית של גברים שקוראים להפסקת שימוש בפורנו. בישראל ראש החץ המוכר של המגמה הזו הוא הדוקטורנט רן גבריאלי, שהרצאתו "למה הפסקתי לצפות בפורנו" (גרסה מקוצרת עם תרגום) זכתה למיליוני צפיות. אבל גבריאלי הוא חלק ממגמה גדולה יותר של קבוצות שקוראות לפורנוגרפיה הסם החדש ומזמינות גברים (ונשים) להכיר במה שהסם עושה להם ולהימנע ממנו.
גם הנערים שראיינתי מדברים על רגעי ההכרה והחיבור בין מה שהם רואים לבין מוסר. בין פורנוגרפיה לניצול. "בכיתה ט'-י' התחלתי להרגיש רע עם זה", אומר שחר. "זה הגיע גם מדברים שחשבתי בעצמי, גם מה שאמרה לי החברה סביבי. הבנתי שזה כנראה מערער את התפיסה המינית שלי. התחלתי להפחית צפייה ואז בתנועת הנוער שאליה אני משתייך היתה ועידה ארצית על פמיניזם. אני וחברה התחלנו לחקור את הנושא ולהבין שתכלס? זה ממש רע".
שנתיים נמנע שחר מצפייה בפורנוגרפיה, "ואז לפני שבועיים-שלושה נכנעתי ליצרים המיניים שלי", הוא מודה. "איכשהו שכנעתי את עצמי שפורנו מצויר זה בסדר, ועכשיו אני בקונפליקט פנימי. כי אם זה מצויר אז ברור שזו לא אישה ממעמד נמוך שחייבת לשחק בפורנו בשביל הכסף. מצד שני אני מרגיש שזה תירוץ. זה תירוץ טוב, אבל זה תירוץ ואני קצת תקוע".
אצל ירין ההבנה שמשהו פה בעייתי הגיעה בשיעור חינוך מיני בבית הספר. "לא הסכמתי עם כל מה שהיועצת אמרה, אבל גם היא לא אמרה לנו להפסיק לראות פורנו, אלא הציגה את התעשייה, הסבירה את הניצול, הסבירה שמה שאנו רואים זה לא אמת. גם במגמת תקשורת מדברים הרבה על הפער בין סרטים למציאות וההשוואה לפורנו מתבקשת", הוא אומר.
יואב נראה פחות בטוח, הוא מרבה לצפות בסרטים של כוכבות פורנו מובילות כגון ג'נה ג'יימסון והסכומים המשמעותיים שהיא מרוויחה מביאים אותו לתחושה עקרונית שלא מדובר בניצול. "ראיתי את הסרטון של רן גבריאלי בעקבות המלצה של חבר, מודה שלא ראיתי הכל. אבל אני מבין. אני לא בן שבע, אני מבין שלא כל אישה שגומרים לה על הפנים אוהבת את זה ועושה את זה מחרמנות", הוא אומר. הוא לא רואה את עצמו מפסיק לראות פורנו, וכמותו נדב, שאומר שאיננו גאה בעצמו על הצפייה. "יש בזה אלמנט של ניצול ואני מודע לזה. אני רואה שהשחקניות לא נהנות ויש לי רגשות אשמה אחרי כל פעם שאני צופה", הוא אומר. ההבנה שלו הגיעה סביב כיתה ט'. "בכיתה ט' הפסקתי להאמין באלוהים והשיח המוסרי-מוסרני שלי עם עצמי הפסיק", הוא משחזר. "אחרי שהפסקתי להאמין באלוהים, חשבתי מחדש על כל עולם הערכים שלי. תמיד היתה לי תחושה שלראות פורנו זה לא בסדר, אבל לא הצלחתי להבין למה. לקח לי הרבה זמן להגיע למסקנה שהנשים בסרטים אמיתיות ומנוצלות".
מרוויחה סכומים משמעותיים, ג'נה ג'יימסון. צילום: Toglenn – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0
קורל לא מסכימה עם הטיעון המוסרי. "מעייף לשמוע את זה", היא אומרת. "ככה זה היום. זה חלק מהמיניות שלנו וקצת נמאס ממבוגרים שמסבירים שזה לא בסדר. פעם אמרו שלאונן זה לא בסדר, עכשיו אומרים שלאונן עם פורנו זה לא בסדר".
הנערים מתארים רצף של חוויות צפייה בפורנוגרפיה לאורך שנים, מהיסודי לחטיבה ולתיכון. כולם הבהירו שביסודי ובחטיבה הצפייה היא יותר משמעותית, יותר חשובה ובמידה רבה – יותר מעניינת. ניכר שהם מתארים אפקט של התרגלות לחומר. הרגל של אוננות עם פורנוגרפיה.
אני מנסה לעמת את נדב, שהסביר לי ארוכות על ניצול ומנסה לברר אתו למה הוא לא מפסיק לצפות בפורנו. הוא מופתע מהשאלה. "אני חי 17 שנה וזה חלק מהחיים שלי 10 שנים. אני לא רואה את זה מפסיק לגמרי, אבל זה הרגל", הוא אומר. דברים דומים אומר יואב: "אני עושה את זה כי זה משהו שעושים. למה? כי זה כיף. נעים. משחרר. מרגיע. יש אנשים שמעשנים כדי לקחת לעצמם שבע דקות הפסקה, אני רואה פורנו". הם נשמעים לי קשישים מפוקחים, למודי קרבות פורנו שמסבירים שכל מה שנותר להם זה ההרגל.
על אוטומט
"אותי מעניין לדעת מה חסר להם", אומרת זק פייקס. "איזה תפקיד ההרגל הזה משרת". לדבריה, הם נשמעים משועממים. "הרגל זה משהו שמאבד ממשמעותו, משהו שעושים על אוטומט. זה רגע לשאול את עצמנו כמבוגרים – אז יש לפורנו שהם רואים משקל? או שזה משהו סתמי? התדירות היא אחד הדברים המרכזיים שצריך לבחון, אבל אי אפשר להפריד את הנער, הרקע שלו, החינוך והסביבה מהצפייה בפורנו".
אם נער מאונן אחת לשבוע מול פורנו ובשאר הזמן עוסק בדברים שמפתחים אותו, היא לא רואה בכך נזק ישיר למיניות שלו. אז נשארנו עם הניצול שנראה שיש לו הסכמה רחבה של כולנו, כלומר הם מסכימים שמדובר בניצול, אבל לא מפסיקים.
להיות נחשקת
קורל ויעל, למה לדעתכן נערות צופות בפורנו?
"לדעתי יש קודם כל רצון להיות אובייקט מיני", אומרת יעל, "לנסות להיות האובייקט הכי טוב, לא להיות ילדה, לצבור ניסיון, להיות נחשקת ולזכות בתשומת לב גברית. אני הרגשתי שזה לא שאני רוצה גברים, אלא שאני רוצה שגברים ירצו אותי, שגידו שאני טובה ופתוחה ומשוחררת".
אבל לא ראית כמעט פורנו, אז איך זה קרה?
"בגלל הסביבה שכולה רואה פורנו", היא אומרת. "אני לא חושבת שבני אדם יכולים להסתכל על עצמם במראה שלא מנקודת מבט פורנוגרפית. את תמיד שופטת את עצמך לפי האידיאלים האלה. יש אידיאל יופי החלטי. ברור שכולם צריכים להיות הדבר הזה. כשאני מסתכלת על עצמי במראה אני לא יכולה שלא לשאול את עצמי, האם אני מספיק מינית?"
קורל סותרת ומחזקת אותה לאורך כל הריאיון. "ברור שהמטרה היא ללמוד להיות מינית", היא אומרת, "אבל מתוך עוצמה, לחגוג את הנשיות, ליהנות מהגוף. אני רואה פורנו כדי ללמוד להיות משוחררת במיטה ואז כשיש לי קושי במיטה אני פותרת את זה באמצעות כאילו חיקוי".
למה כאילו?
"כי זה הופך להיות חלק ממני. מתחיל חיקוי והופך להיות אני. שלי".
"שני גברים וחצי" כמשל
נדב, יואב וירין, מה עם החברים שלכם? מה הם עושים לדעתכם?
"מהיכרות שלי עם החברה הדתית, 90 אחוזים רואים פורנו באופן קבוע", אומר נדב. "ישיבה זה מקום שמחזיק אותך נורא קצר ויש רצון ואפילו צורך לסטות לצדדים. פורנו זו אחת הדרכים. אצלנו בישיבה היו מראים אחד לשני בסלולרי, בהפסקה, כמה נערים יושבים יחד וצופים".
"לראות ביחד פורנו זה משהו שעשינו פעם", אומר יואב. "זה יותר מתאים לחטיבה. אין מצב שהיום אני אראה פורנו עם חברים. זה לא מתאים ולא מקובל. "לראות פורנו יחד זה עוד כשמתלהבים", מחזק אותו ירין. "היינו עושים את זה הרבה בכיתה ז'-ח', רואים וצוחקים ומתפעלים. היום יש לחלק חברות, זה לא מתאים. אני לא זוכר שבשנה האחרונה ראיתי מישהו מראה פורנו למישהו אחר. זה שייך לחטיבה".
אתם חושבים שהחברים שלכם צופים פחות בפורנו?
הם מתלבטים כמה דקות בינם לבין עצמם.
ירין: "לא יודע אם פחות או שזה פחות מדובר. לדעתי ברור שכולם רואים. כמה? לא יודע. אני ראיתי בחטיבה יותר מעכשיו. זה היה יותר מעניין, יותר מסקרן. אני זוכר תקופות שראיתי כל יום. היום זה פחות יקרה לי. גם כי אין זמן". יואב מהנהן.
זק פייקס מסבירה את ההתנהגות הזו בהפרדה בין נערים שעוד לא מתנסים מינית לבין אלה שכן. "בגילאים הצעירים יותר היתה לפורנוגרפיה יותר משמעות, כי זה היה עולם לא מוכר בחיים האישיים שלהם", היא אומרת. "ברגע שהם התחילו לרכוש ניסיון מיני, העולם הזה שהיה כל כך מרגש תופס מקום פחות משמעותי, כי הם חווים במציאות את המיניות שלהם ושל הנערה שאתם".
לדבריה, עם ההתנסויות המינית של גיל הנעורים, מבינים מתבגרים את הנתק בין עולם הפנטזיה שמראה הפורנוגרפיה לבין העולם המציאותי והמורכב. דבר זה מחזק גם את המחקרים שמראים שהמתבגרים שצפו בפורנוגרפיה בנעוריהם מסוגלים לעשות הפרדה בין עולם הבדיון לעולם המציאות כשהם מתבגרים והופכים לגברים צעירים. לצפייה בפורנוגרפיה אין השפעה ארוכת טווח על חייהם".
אבל מה אשר לטווח הקצר? "אני מרגיש שאני גומר מוקדם וזה יושב לי בראש", אומר שחר. זה לא רק בגלל הפורנו, זה גם בגלל הטלוויזיה. נגיד 'שני גברים וחצי', סדרה מצחיקה מאוד אבל יש בה דברים שמעוותים לי את החשיבה. למשל, כמה זמן אמורים לקיים יחסי מין. בטוח שזה מעוות גם לנשים את החשיבה על סקס.
צילום מתוך הסדרה "שני גברים וחצי"
"אני חושב שהתפיסה שלי של דברים שנחשבים 'מעניינים', כמו תנוחות וגיוון במיטה, מושפעים לרעה מפורנו", הוא ממשיך. "למשל מתפיסה של שולט ונשלט. למה? כי פורנו". בהמשך השיחה שלנו ימנה עוד שורה של דברים שהוא מרגיש בהם פחות נוח, למשל גניחות של נשים בפורנו מול מה שקורה לו ולבת זוגו במציאות שבה באופן לא מפתיע, נערה בת 17 לא נשמעת כמו שחקנית פורנו.
ירין מציין את השיחות עם אביו כמה שעזר לו להבין בגיל החטיבה שאורך המשגל ואורך איברי המין של גברי בפורנו אינם מציאותיים. "הוא אמר לי את זה כמה וכמה פעמים ובסופו של דבר התחלתי להקשיב לזה ולהיזכר בפעמים שהיינו משווים את האורך בתחילת החטיבה – לאף אחד לא היה זין ענקי והתחלתי להבין שאבא שלי כנראה צודק".
"אני לא חושב שהפורנו משפיע על המיניות שלי", אומר נדב שיש לו חברה זמן ממושך. "יש לי חיי מין טובים ומספקים גם בלי לעשות דברים מזעזעים. ברגע שהתחלתי לקיים יחסי מין, שאלתי את עצמי כל הזמן איפה הפורנו משפיע עלי ולא מצאתי שום בעיה", הוא אומר.
יואב אומר שהפורנו עזר לו ללמוד על מין. "אני מרגיש שכשהגעתי לזיין, ידעתי מה לעשות בזכות הפורנו. לא נדהמתי מאיך שנראה גוף של בחורה. באתי מוכן. הרגשתי שאני יודע מה אני צריך לעשות והרגשתי הרבה פחות מוכנות בצד השני אצל הבחורה. גם עם הבחורה השנייה ששכבתי אתה, שהייתה יותר גדולה ממני, חיילת, הרגשתי שאני יודע יותר ממנה ואני זוכר שחשבתי לעצמי – אם היית רואה פורנו היית יודעת מה את צריכה לעשות.
גם קורל אומרת דברים דומים: "כל המיניות שלי באה מהפורנו. אני מרגישה ביטחון כי ראיתי ובדקתי ואני יודעת מה לעשות. אם בא לי להיות עם מישהו גדול ממני, אני לא פוחדת להיראות חסרת ניסיון או לא מבינה. אני מרגישה יותר ביטחון במיניות שלי בגלל הפורנו".
אורשלימי אומרת שבשטח היא פוגשת מתבגרים שמגיעים למגע המיני ומתאכזבים בגלל חוסר הלימה בין פורנוגרפיה למציאות. "בפורנו ובקומדיה הרומנטית הבטיחו להם משהו וזה לא מתממש ואז גילוי סקרני, כייפי ומגניב הופך להיות מבאס ומאכזב", היא אומרת.
לדבריה, ב"דלת פתוחה" היא רואה עלייה במספר הפניות של מתבגרים שמבקשים עזרה בשל כאבים בחדירה, כאבים ברצפת האגן ובצוואר הרחם בשל חיקוי של פורנו ויחסי מין חזקים וממושכים שאינם מתאימים לגוף האנוש ובוודאי שלא לנרתיק של נערה.
אצל הנערים היא רואה צורך בחובת הוכחה (אני יודע לזיין. אני גבר. אני יודע לזיין לאורך זמן), שמפעילה עליהם הרבה לחץ ומונעת מהם את ההנאה.
ארבעת הנערים מחזקים את דבריה של אורשלימי בכך שהם זורקים לתוך השיחה שלנו גם את המרחב הפורנוגרפי של סדרות הטלוויזיה. הם מזכירים סדרות כמו "שמש", "שני גברים וחצי" ו"איך פגשתי את אמא" ובין הסרטים עולה פעמיים "אמריקן פאי". הם מתארים את הפער בין דמויות הנשים העגולות בסדרות לבין הדמויות שרק שוכבים אתן ("הנותנות של צ'רלי ושל ברני", כהגדרת יואב) ומשווים בינן לבין פורנו והעולם האמיתי.
איך הפורנוגרפיה משפיעה על הדור שלכם?
"אנחנו דור מקולקל", מפתיע יואב.
למה?!
"כי ברור שאנחנו לא צריכים לראות פורנו בגיל 10 וכולנו ראינו".
אתה הסברת לי שלמדת מזה ושאין לזה השפעות עליך – אז מה הבעיה?
"הבעיה היא שזה גרוע".
למה?
"ככה".
להסביר לנערים: זה לא מציאותי
"התפקיד של מחנכים למיניות לתווך את עולם הפורנו למתבגרות ומתבגרים", אומרת שרון אורשלימי. "להראות להם את הפער בין פורנו לעולם המיניות הממשי ולפתח אצל בני הנוער חשיבה ביקורתית כלפי התכנים. חשיבה ביקורתית שבה יבינו את המציאות מול הבדיון, תפחית את הנזק ולא תכתיב את ההתנהגות המינית שלהם.
"חשוב לא לדבר רק על פורנוגרפיה, אלא לתת לפורנוגרפיה חלק בחינוך המיני יחד עם דברים אחרים חשובים לא פחות. אנחנו צריכים לעזור למתבגרים לפרק את הפורנו לסצנות, כמו שעושים בחשיבה ביקורתית על פרסומות. יש מקומות בעולם שבהם אומרים שיש לצפות עם מתבגרים בפורנוגרפיה ולעזור להם להבין מה הם רואים. אנחנו עוד לא שם, אבל זו נקודה לחשוב עליה".
"הורים וצוותים חינוכיים צריכים בעיקר לא להיבהל", אומרת אורשלימי, "ולשים לב שהשיח אתם לא הופך לפוריטני ושמרני. אנו צריכים להתאמץ לא ליצור אצלם רגשות אשמה, הם לא צריכים את זה מאתנו וזה לא יעזור להם לפתח מיניות בריאה".
"הורים חייבים לדעת שהילדים שלהם חשופים לפורנוגרפיה בכל הגילאים, בכוונה או לא בכוונה", אומרת ג'ואן זק פייקס. "המטרה שלנו כהורים לעזור לילדים להבין את מה שהם רואים, כל אחד לפי הגיל שלו. עם מתבגרים חשוב לעזור להם להבין שמה שהם רואים לא משקף את המציאות – והדבר החשוב ביותר זה לזכור שיש לכם כהורים את הכוח להשפיע, לשנות ולעזור למתבגרים לפתח מיניות בריאה, אם לא מתעלמים וטומנים את הראש בחול".