"זה היה אחרי חמישה שבועות אינטנסיביים ביפן", מספרת רוני קיק, "השתתפתי שם בכמה תחרויות סקי פסיכיות, קבעתי את הממוצע שלי על 70.2, וחזרתי לאימונים בצרפת. ביום ההוא הייתי לבד בבית של המאמן שלי, ואז אבא שלי צלצל. הוא אמר שהוועד האולימפי הודיע לו סופית שהם לא מתכוונים לשנות את הקריטריון של 65 נקודות, כלומר – שאני לא נוסעת לאולימפיאדה. התחלתי לבכות בטירוף.
"המאמן שלי הגיע הביתה עם חיוך גדול, כי הוא ידע שאבא שלי אמור להתקשר והיה לו ברור שבוועד האולימפי יבינו שאין שום הבדל בין קריטריוטן של 65 או 70, ושהם ישנו את זה כדי שאסע לסוצ'י. ברגע שהוא ראה את הפנים שלי הוא הבין שמשהו קרה. אמרתי לו שזהו, זה נגמר, הם לא רוצים אותי בסוצ'י ולא יעזור יותר כלום".
ביום שישי תיפתח ברוב הדר ובמחיר שערורייתי ואחרי אינסוף שחיתויות בסגנון רוסי אולימפיאדת החורף בעיר סוצ'י. מי שלא תצעד במשלחת הקטנה שמאחורי הדגל הכחול-לבן תהיה רוני קיק, חיילת בת 21 מתל אביב, אלופת ישראל בסקי אלפיני. אף שהשיגה בשבועות האחרונים את הישגיה הטובים ביותר בקריירה, החליט הוועד האולימפי לא לשלוח אותה לתחרות הנחשבת והנחשקת מכולן.
משפחת קיק טוענת שבהחלטה הזאת גלומים חוסר הבנה משווע על ענף הסקי, ושהמניעים להחלטה שלא לצרף את בתם למשלחת נובעים מרצונו של הוועד האולימפי להגן על עצמו מפני ביקורת עתידית ולמזער נזקים, כלומר לצמצם את מספר המשתתפים שבהכרח לא יזכו במדליה בתחרויות. "הדבר הכי חשוב במשחקים האולימפיים זה לא לנצח אלא להשתתף; הדבר המהותי בחיים זה לא הכיבוש אלא המאבק", כתב הרמן קיק במכתב חריף ששלח להנהלת הוועד האולימפי. "הגיע הזמן שהוועד יבין שמטרתו להחליט מה שטוב לספורטאים ולא מה שטוב לחברי הוועד". קיק מבטיח לתבוע את הוועד האולימפי על שהרס את הקריירה של בתו, שהתכוננה במשך שבע שנים ארוכות לאולימפיאדה הזאת.
סקי אלפיני הוא ענף ספורט חורפי שבו מחליקים המתחרים במורד ההר בין דגלונים שיוצרים מסלול סלאלום מאתגר. אורך המסלול ודרגת הקושי משתנים בהתאם למיקום של המסלול אבל לרוב אורכת הגלישה במורד העקלקל כדקה-שתיים בממוצע.
הרמן קיק עסק בצעירותו בהולנד בסקי פעלולים, מקצוע שלא נחשב אולימפי, וכשנולדה בישראל בתו רוני, הוא הדביק אותה באהבה לסקי. קיק הצעירה התחילה להתאמן כבר בגיל שש, התחרתה בתחרויות ילדים בינלאומיות ומגיל 14 היא מייצגת את ישראל בתחרוית בוגרים בעולם. "אתה לא יודע איך אנשים שאני פוגשת בתחרוית המומים לגלות שאני אשכרה ישראלית מישראל", היא מספרת, "כי רוב ספורטאי הסקי האלפיני שמייצגים את ישראל בתחרויות הם לא באמת ישראלים אלא יהודים שסידרו לעצמם דרכון כדי שייצגו את המדינה אבל אין להם באמת קשר לפה, והם אפילו לא מדברים עברית".
האישה היחידה בענף. רוני קיק
מדינת ישראל החלה לשלוח משלחות לאולימפיאדות החורף רק ב-1994, אחרי העלייה הגדולה מברית המועצות לשעבר. ומאז לא עלה מספר הספורטאים במשלחת הישראלית על חמישה. רוב הספורטאים במקצועות החורף הם אכן יהודים שלא ממש חיים בישראל, כמו למשל מיכאל רנז'ין האוקראיני, שהתחרה בסקי אלפיני בשתי האולימפיאדות האחרונות. השנה ייצג את ישראל בגזרת הגברים של הסקי האלפיני ורג'יל ואן דר פוט, יהודי בלגי. "זה בחור שבכלל רצה לנסוע עם המשלחת הבלגית אבל לא היה מספיק טוב", מספר הרמן קיק, "ואז אמו היהודייה הציעה לו לייצג את ישראל. אז הוא הוציא דרכון ועכשיו הוא בסוצ'י בלי שהוא יודע מלה עברית, בלי שהלך לצבא או שבכלל איכפת לו מהמדינה".
הרבה זה פחות
הניקוד בסקי אלפיני ניתן בכל תחרות מחדש והוא נע בין 999-0 נקודות, ובניגוד לענפי ספורט אחרים, כמה שפחות נקודות שהגולש צובר כך מצבו בדירוג טוב יותר. כל מתחרה מקבל ציון בסוף התחרות, ובכל רגע נתון במהלך עונת התחרויות הוא מחזיק גם בממוצע עונתי, שהוא למעשה ממוצע שתי התחרויות הטובות ביותר באותה עונה. הממוצע העונתי של רוני קיק היה בסביבות 90, תוצאה די מרשימה למי שבאה ממדינה שהאקלים ששורר בה לרוב הוא חמסין בקיץ וסתם חם בחורף; ושנות האימונים הטובות ביותר לספורטאיה מוקרבות על מזבח השירות הצבאי.
ככלל, כדי לייצג את ישראל באולימפיאדה צריך כל ספורטאי לעמוד בקריטריון האולימפי שקובע הוועד האולימפי, שהוא תוצאת מינימום שרק מי שמשיג אותה רשאי לנסוע למשחקים. במשך 2013 פרסם הוועד את הקריטריון לסקי אלפיני: 35 נקודות, כשלאחר דיונים הוחלף ב-50 ולאחר לחצים נוספים מצד איגוד הסקי הישראלי, שנדהם לגלות עד כמה רחוק הקריטריון מתוצאות הספורטאים בשטח, נקבע הקריטריון סופית על 65 נקודות. אחרי שעמדה על ממוצע של 90 נקודות הבריקה רוני קיק בכמה תחרויות בינואר 2014 והצליחה לקבוע ממוצע שיא בקריירה – 70.2 נקודות.
זה הישג מרשים וחסר תקדים מבחינתה, אבל עדיין לא משהו שיכול להביא אותה לרמת מדליסטית אולימפית. אלא שגם הישג זה, מרחק של כחמש נקודות בלבד מהניקוד שנקבע בישראל, לא הספיק לה כדי לעמוד בקריטריון המופרך של הוועד האולימפי, מה שאומר שאלופת ישראל בסקי אלפיני תישאר בבית ולא תיסע לסוצ'י.
"כל מי שמבין בספורט הזה מבין שהרף של הוועד האולימפי הוא פשוט הזוי, אבסורדי, מטורף", אומרת רוני קיק. "שום מדינה חמה בלי שלג כמונו לא תקבע קריטריון כזה. שתבין, קפריסין לדוגמה קבעה את הרף על 140, שזה הרף הכי פחות הישגי שלמדינה מותר לקבוע לאולימפיאדת החורף, כי הם רוצים להיות גאים שיש ספורטאים קפריסאים שמתחרים בסקי אלפיני בסוצ'י. ליטא, מדינה עם הרבה יותר מסורת ושלג מאתנו, קבעה רף של 130. זה פשוט עניין של החלטה, וכשמדינה קובעת רף שהוא בהכרח גבוה יותר מהישג השיא של הספורטאי הכי טוב שלה בענף המדובר, זה אומר שהיא פשוט לא רוצה שהוא ישתתף באולימפיאדה. נקודה. שתבין שכל מי שמכיר אותי בעולם בשוק מהסיפור הזה, יש 20 ספורטאים בסקי אלפיני שישתתפו באולימפיאדה ויש להם ממוצע פחות טוב משלי. מי שמבין טיפה בענף ומדבר אתי אומר לי שזה סיפור פסיכי".
רף הזוי, אבסורדי, מטורף. סקי אלפיני
הרמן קיק מגדיר את התנהגות הוועד האולימפי כלפי בתו רוני כאלימות, לא פחות. "אין לי בעיה עם עצם העניין של קביעת קריטריון שצריך לעמוד בו, ושמי שלא עומד לא נוסע", הוא אומר, "אבל במקרה שלנו- זה לא כאילו יש ספורטאים אחרים בענף שיותר טובים מרוני והם ייסעו במקומה. היא האשה היחידה בענף הזה בארץ, אלופת הארץ כבר שבע שנים, אין עוד מישהי מלבדה! קבעתי פגישה עם יגאל כרמי, יו"ר הועד האולימפי, ואמרתי עד כמה זה מאכזב שהאנשים בוועד פשוט לא מבינים כלום בספורט הזה. הוא אפילו לא ידע כמה בדיוק הממוצע של רוני, חשב שזה 74".
רוני קיק עצמה דיברה עם יעל ארד, הג'ודוקה לשעבר, מדליסטית אולימפית שכיום חברה בוועד האולימפי. היא מספרת שארד הודתה באוזניה שאין לה שום מושג בסקי אלפיני ושהיא לא בטוחה איך עובדת שיטת הניקוד. לדברי קיק ארד גם אמרה לה שישראל לא רוצה לקדם ספורט חורפי כי אין בזה סיכוי למדליות. באותו שלב הוועד האולימפי טען שאיגוד הסקי הישראלי היה שותף בקביעת הקריטריון השערורייתי, אבל משפחת קיק מספרת שיו"ר האיגוד, אברהם לסט, נשבע באוזניה שהוא התחנן לפני הוועד שישנו את הקריטריון ואף הסכים שאיגוד הסקי יממן לבדו את כל ההוצאות של רוני באולימפיאדה – ללא הואיל.
"בשלב מסוים בפגישה שלי עם כרמי הוא התקשר להתייעץ עם גילי לוסטיג, מנהל היחידה לספורט הישגי בוועד האולימפי", מתאר הרמן קיק. "שמעתי את לוסטיג מכריז שאפילו אם לרוני היה ממוצע 66- הם לא היו מטיסים אותה. עד כדי כך הרף של 65 קדוש בעיניהם. בנקודת זמן אחרת, בלי קשר לפגישה עם כרמי, אמרו לי בוועד האולימפי שמצדם רוני יכולה לקחת את הדרכון ההולנדי שלה ולייצג את הולנד, וזה הכי הרתיח אותי. אמרתי להם שזו בושה שהם מתנהגים כאילו הוועד האולימפי זה עסק פרטי שלהם ולא גוף ציבורי. הם אמורים לדאוג לייצוג הספורטיבי של ישראל והם שולחים את אלופת הארץ להתחרות במדי הולנד?"
סקי בארץ החמסינים
את הראיון אתי ניהלה רוני קיק מפסגת הר מושלג בצרפת, שם היא מתאמנת בימים אלה עם המאמן המקומי שלה, אלכס ויטנוב. היא עוברת ימים של טלטלה רגשית, מנסה להבין איך בדיוק נלקח ממנה היעד שלקראתו התאמנה והתכוננה במשך שבע שנים. "לייצג את ישראל באולימפיאדה היה החלום שלי, לגמרי", היא אומרת. "המוטיבציה שלי היא להראות לעולם שיש סקי בישראל, שאנשים יודעים לעשות פה סקי למרות שאין לנו שלג ויש צבא ובלגן והכל".
הצבא הוא אכן סיבה לבלגן בחייה של קיק שחגגה את יום הולדתה ה-21 לפני ימים אחדים כחיילת בסדיר. היא משרתת בקריה וזכתה למעמד של ספורטאי מצטיין, מה שמעניק לה 90 ימי אימונים ותחרויות בשנה. "למי שמתאמן בישראל זה אולי בסדר אבל בגלל שכל האימונים שלי בחו"ל- זה פשוט לא מספיק", היא מסבירה. "בקיץ, כשאין תחרויות, אני נוסעת למקומות מושלגים בחצי הכדור הדרומי כמו צ'ילה, למשל, ומתאמנת שם שבע שעות ביום על השלג, ועוד איזה שעתיים וחצי בחדר כושר. בחורף, כשיש תחרויות, אני מתאמנת פחות – רק חמש שעות ביום על השלג. אם הייתי גרה במדינה מושלגת אז מן הסתם הייתי מתאמנת יותר ומגיעה גם להישגים מרשימים יותר".
אולימפיאדת החורף תיפתח ביום שישי, ומשפחת קיק החליטה עדיין לא להרים ידיים. היא שולחת מכתב פומבי לוועד האולימפי, היא מנסה להפעיל לחץ תקשורתי. האם יש עוד סיכוי שרוני קיק, אלופת ישראל בסקי אלפיני, תלבש בסופו של דבר את מדי הנבחרת ותצעד בטקס הפתיחה בסוצ'י? "עם כמה שאני חולמת שדבר כזה יקרה, אני לא מאמינה שהוועד האולימפי יודה בטעות שלו ויחזור בו מההחלטה על הקריטריון", אומרת קיק. "אף אחד שם לא רוצה להיות זה שמודה שטעה ואז צריך גם לשלם על הטעות הזאת. לכולם נוח יותר שהחבורה שעבדה קשה במשך שבע שנים היא זו שתשלם את המחיר. אין להם מושג מה זה אומר להשיג ממוצע 70 בישראל! יש לי חברים שנוסעים לסוצ'י עם 110 וכל המדינה שלהם גאה בהם. אני ממש מרגישה שאחרי שנים שאני מביאה כבוד לישראל, אפילו אם לא הרבה אנשים מודעים לזה – המדינה שלי בגדה בי".
מהוועד האולימפי הישראלי נמסר בתגובה:
משלחת ישראל למשחקי החורף בסוצ'י אושרה על ידי הנהלת הוועד האולימפי בישראל, בהרכבה: 31 חברים. הקריטריונים הישראליים למשחקי החורף, כמו גם למשחקי הקיץ, קיימים מאז 1984 ואינם דבר חדש. הכל מתואם ומוסכם עם האיגודים מראש, כשנתיים לפני הארוע האולימפיים ואין הפתעות בדרישות. הקריטריונים גם הם מאושרים כמובן על ידי הנהלת הוועד האולימפי. איש אינו מצפה לזכייה במדליה בסוצ'י. הנושא ממש אינו רלוונטי. אף אחד מנציגי ישראל אפילו לא יהיה קרוב לכך.
לעניינה של רוני קיק, בפגישה שהתקיימה בעניינה בתאריך 22 בינואר 2014 בהשתתפות אפרים זינגר מנכ"ל הוועד האולימפי, גילי לוסטיג מנהל היחידה לספורט הישגי, אברהם לסט יו"ר התאחדות הסקי ויניב אשכנזי מתאם מקצועי, היחידה לספורט הישגי, חזרו והבהירו זינגר ולוסטיג כי הספורטאים אשר ייצגו את ישראל במשחקים האולימפיים בסוצ'י 2014 יהיו אך ורק אלו אשר עמדו בקריטריונים המקצועיים עליהם המליצה מינהלת הספורט ההישגי ואותם אישרה הנהלת הוועד האולימפי.
הוסכם על דעתו של היו"ר לסט כי רוני קיק לא עמדה בקריטריון הישראלי כפי שנקבע. הוא ביקש לצרפה למשלחת בטענה כי היא קרובה ל- 65 נק' FIS אשר מאפשרים דיון בהכללת ספורטאי כ"צעיר" למשלחת; לוסטיג ואשכנזי הציגו בישיבה את תמונת המצב כדלקמן: א. בענף הסקי לא עמד אף ספורטאי בקריטריון הישראלי. ב. התאחדות הסקי פנתה בבקשה להכיר כחריג בגולש הסקי וירג'יל ואן דה פוט אשר לו 55 נק' FIS ומינהלת הספורט ההישגי המליצה בפני הנהלת הוועד האולימפי אשר קיבלה את המלצה זו לאשר את ואן דה פוט כחריג כמי שלא עמד בקריטריון הישראלי והן כחריג לעובדה שאף ספורטאי לא השיג את הקריטריון הישראלי. ההמלצה התקבלה מתוך הרצון לאפשר רצף בייצוג ענף הסקי לאחר שבמשחקים הקודמים הם נטלו חלק. נכון ליום 20 בינואר 2014 (המועד האחרון לדירוג הגולשים ע"י FIS) לרוני קיק יש 74.24 נק' FIS ב- GS, ניקוד הרחוק מרחק רב מהקריטריון שלעיל(בתחרות שבה הגיעה להישג של 70.2 לא השתתפו מספר תקני של מתחרים, על פי הוועד האולימפי) ; לפיכך, הומלץ שלא לקבל את בקשתו של לסט, יו"ר האיגוד, ולהשאיר את הרכב המשלחת כפי שהיה; לאור העובדה כי מדובר בשני הספורטאים, דה פוט וקיק אשר לא עמדו בקריטריון, נשאל לסט על ידי זינגר מי לדעתו ראוי יותר להיכלל במשלחת מבחינה רמתו מקצועית. לסט הודיע שוירג'יל ואן דה פוט. לאור הנתונים וההמלצות שלעיל, הרכב המשלחת נשאר בעינו.