אתמול, בזמן שחיזבאללה פתח במתקפת טילים רחבת היקף לעבר יישובי הצפון בתגובה לחיסול בכיר הארגון ביום ג׳ בעיר הלבנונית צור, החליטה השרה לשוויון חברתי, מאי גולן (ליכוד), לסגור לאלתר את מוקד החירום, התמיכה והנגשת המידע בשפה הערבית.
המוקד הוקם עם תחילת המלחמה בעזה, לאחר ה-7 באוקטובר, בשיתוף פעולה בין הרשות לפיתוח חברתי-כלכלי של החברה הערבית במשרד לשוויון חברתי, הוועד הארצי של ראשי הרשויות המקומיות הערביות ועיריית כפר קאסם. מאז הקמתו המוקד היה אחראי להנגיש מידע לגורמים בחברה הערבית על ידי תיאום בין פיקוד העורף, רשויות מקומית, שירותי כיבוי והצלה ומשרדי ממשלה שונים, ופעל במתכונת משולבת של חדר מצב ומוקד טלפוני שישה ימים בשבוע עבור אזרחים דוברי השפה הערבית.
האוכלוסיה הערבית בגליל מונה למעלה מ-700 אלף אזרחים המתגוררים ב-57 רשויות. בנגב מונה האוכלוסייה הערבית למעלה מ-200 אלף אזרחים המתגוררים ב-8 רשויות מקומיות, שחלקן בטווח הרקטות המשוגרות מעזה.
גם הבוקר ישובי הצפון נמצאים תחת מתקפה רחבת היקף אולם זו הפכה גם לשגרה השקופה והבלתי נסבלת של תושבי הגליל, בהם גם מאות אלפי תושבים דוברי ערבית. מציאות החיים איתה אמורים להתמודד התושבים רוויה בחוסר וודאות ומחייבת תיאום בין הגורמים והנגשת המידע הרשמי בצורה בהירה וברורה.
במהלך המלחמה המוקד זכה לתשבחות מפיקוד העורף שהדגיש את החשיבות בהנגשת המידע לשפה הערבית. "אירועי ה – 7 באוקטובר היכו בתדהמה את החברה הישראלית כולה. לצערנו הרב נרצחו, נפצעו ונחטפו אזרחים רבים – יהודים וערבים כאחד״, אמר השר בני גנץ בעת ביקור במוקד בחודש דצמבר האחרון. ״יש לנו משימות רבות. רק ביחד עם כל חלקי החברה – נוכל להן. אני מבקש להודות לראשי הרשויות שמתנהלים באחריות ובממלכתיות, כחלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית ומדינת ישראל".
מתקפת הטילים של חיזבאללה אתמול על יישובי הצפון כללה יותר מ-80 רקטות, מרביתן כוונו לבסיס חיל האוויר בהר מירון. לטענת השרה גולן המוקד לא משרת בצורה מיטבית את החברה הערבית וחורג מתפקידיו. ״המשרד לשוויון חברתי אינו חותמת גומי או מסלקת כספים, קל וחומר כאשר ישנו חשש לזליגת תקציבים לארגונים אשר עושים בדיוק את ההפך מצמצום הפערים בחברה הערבית״, נמסר ל״מקום הכי חם״ מטעם אנשי לשכתה של גולן.
״ועד ראשי הרשויות הערביות וארגוני חברה אזרחית שיבחו את תרומת המוקד והדגישו את נחיצותו דווקא בעת הזו, שכן דרכו מונגש מידע קריטי בזמן אמת שאינו זמין בשפה הערבית הן לתושבי הצפון המפונים מבתיהם והן לראשי הרשויות״, אמרה חברת הכנסת עידא תומא סולימאן ל״מקום הכי חם״. ״זו החלטה מבישה של השרה, שאינה מסתמכת על נימוק ענייני אחד אך אין זו הפעם הראשונה. מאז כניסתה לתפקיד עיקבה את כינוס הוועדה האחראית על יישום תוכניות החומש לצמצום פערים בחברה הערבית מנימוקים משוללי יסוד, בניגוד לעמדתם של הדרגים המקצועיים, וביטלה את סמכויותיו של מנכ"ל המשרד לקידום תקציבים בחברה הערבית״.
מטעם השרה לשיוויון חברתי, מאי גולן, נמסר: ״לפני 6 חודשים התקבלה החלטה תמוהה נטולת כל ביסוס מקצועי להקים את "חדר המצב" ברשות של כפר קאסם. מאז כניסת השרה לתפקידה ובהנחייתה – צוות משרדה בוחן ובודק יחד עם הגורמים המקצועיים במשרד, בין היתר, את ההלימה של "חדר המצב" אל מול המענים הניתנים ע"י משרדי הממשלה השונים ובהתאמה להחלטת ממשלה '550-צמצום הפערים הכלכלים חברתיים בחברה הערבית', שהתקבלה יחד עם ועד ראשי הרשויות ובה ניתן תיקצוב ומענה לפעילויות והסברה בשעת חירום ובשגרה.
״עוד יצויין כי בבדיקה ראשונית שכבר בוצעה נראה כי ניתן מענה מלא לכל אותם צרכים לחברה הערבית במצבי חירום ושגרה ובמספר ערוצים שונים כמו פיקוד העורף, משרד הפנים, משרד הביטחון ועוד. במידה ואכן ימצא כי כבר ניתנים המענים הנצרכים ע"י משרדי הממשלה השונים, המשאבים התקציביים יופנו למקומות שבהם ישנם פערים אמיתיים וזאת לטובת צמצום הפערים בחברה הערבית. כמו כן, נציין כי למשרד ישנם משאבים ייעודיים ברשויות המקומיות – המתוקצבות על ידו, שכל מהות תפקידם בשגרה ובחירום זה להיות הגורם המקשר בין הרשות המקומית לבין משרדי הממשלה ולהיפך, וזאת על מנת לשקף את הצרכים בשטח ולהעביר מסרים מהממשלה לרשות המקומית. ניתן לראות ביטוי לכך בתקופת הקורונה שמשאבים אלו אכן פעלו באופן פורה בשעת חירום״.