בשבוע שעבר היה אמור להתקיים דיון בעתירתנו, 11 מרצים ממוסדות אקדמיים מגוונים נגד המועצה להשכלה גבוהה וגם נגד שלל מוסדות אקדמיים, על האפליה שבקיום תוכניות אקדמיות בהפרדה בין המינים. הדיון בסופו של דבר נדחה שוב למועד לא ידוע.
ארוכה ופתלתלה היא הדרך לבירור משפטי. כה ארוכה, שעולה חשש כבד שגם אם טענתנו המשפטית תתקבל, ריאלית יהיה קשה עד בלתי אפשרי ליישם אותה: כמעט מדי ישיבה מאשרת מל״ג תוכניות חדשות, ומרחיבה ומעמיקה את צביון ההפרדה, ומסירה כל פיקוח עליו.
במהלך השנים היא התנערה, למשל, התחייבותה המקורית שההפרדה לא תחרוג מהכיתה לקפיטריה או לספריה, או שתוכניות בהפרדה יתקיימו רק בתואר הראשון, או שיתבססו רק על צרכים אקדמיים הנובעים מפערי השכלה בין חרדים לחילונים, ולא על ״צורך תרבותי״.
כל ביקורת נתקלת במענה ממוסמס ומתחמק. למשל, מל״ג מתעלמת מכך שתנאי הקבלה בתוכניות לחרדים הם נמוכים יותר, וכך למעשה מסלילים סטודנטים, חרדים ופחות חרדים, שלא יכולים להתקבל למוסדות הרגילים ללימודים בהפרדה (ספרו לי עוד על בחירה חופשית בהפרדה).
או זלזול בטענה שלנשים חרדיות נפתחים תארים במקצועות ״צווארון ורוד״, ולגברים תוכניות במקצועות מתגמלים ויוקרתיים יותר. או התעלמות מאפליית המרצות, שאינן רשאיות ללמד בכיתות הגברים (״הזהרנו את המוסדות שעליהם לקיים את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה״, ממלמלת מל״ג), ועוד ועוד.
"בינתיים ממשיכים כרגיל"
זה מייגע, אני יודעת, אבל תהיו איתי רגע בפרטים. את העתירה הראשונה הגשנו ב-2014. העתירה נמחקה בהמלצת בית המשפט בנימוק של היעדר בשלות. בין לבין התקיים בהוראת בג״ץ, שימוע ציבורי על טיוטת תוכנית החומש השניה של מל״ג.
עשרות עמדות ביקורתיות הוגשו למל״ג ממגוון ארגונים ומומחים – אבל לשווא. תוכניות החומש השנייה והמרחיבה יצאה לדרך. העתירה נגדה, העתירה הנוכחית, הוגשה באוגוסט 2017, לפני יותר משנתיים וחצי. צו על תנאי הוצא אחרי הדיון הראשון, ומאז התקיים עוד דיון, בינואר 2019, שאחריו הוחלט להרחיב את ההרכב לחמישה שופטים.
מל״ג מתעלמת מכך שתנאי הקבלה בתוכניות לחרדים נמוכים יותר, וכך למעשה מסלילים סטודנטים ללימודים בהפרדה
בסוף אותו דיון ביקשה המל״ג מבית המשפט חצי שנה כדי לעדכן בדבר השינויים שהיא מתכננת במדיניותה. זאת לאור כשלון התוכניות, שיעורי ההרשמה הנמוכים ושיעורי הנשירה הגבוהים, חרף יותר מחצי מיליארד שקל שהושקעו בהן.
השופטים זעמו. מה פתאום חצי שנה? אין מצב. אתם מנסים להרוויח עוד שנת לימודים, הטיחו בפרקליטה שייצגה את המל״ג. סגרו על שלושה חודשים.
ומה נמסר לבית המשפט בעדכון המיוחל של מל״ג (אחרי עוד כמה דחיות קטנות בכל זאת) במאי 2019? בשפה לא משפטית – נא באוזן. נתקדם בקצב שלנו ואיך שמתאים לנו. ״בינתיים ממשיכים כרגיל, אם וכאשר נשנה מדיניות, נעדכן״. וכך נפתחה גם שנת הלימודים תש״ף.
עידוד תיירות הפרדה
הדיון השלישי, סוף סוף בהרכב מורחב, נקבע לפברואר 2020. ברגע האחרון קיבלנו הודעת דחייה. הסברנו את הדחייה לעצמנו בכך שלא מתאים לברר עתירות חוקתיות גדולות ושנויות במחלוקת בתקופה של מערכת בחירות (שלישית). ואז קיבלנו תאריך דיון לתחילת השבוע, ולפני שבועיים קיבלנו החלטה ש״נוכח מצב החירום המיוחד״ הדיון יידחה, בלי מועד חדש.
מה כן קרה לקראת הדיון שלא התקיים לבסוף? התקבלה הודעת עדכון של מל״ג. כשנה אחרי הדד-ליין שקיבלה ולפיו עליה להודיע על שינוי מדיניותה, היא סוף סוף מתכבדת להודיע לבית המשפט על כוונותיה.
בתוכנית: רפרטואר עשיר ויצירתי של ניסיונות להציל את התוכניות הכושלות ולייצר מספרי תלמידים יש מאין. למשל, יורחב שיעור החריגים שאינם עומדים בהגדרת חרדי, כדי לאפשר גם לחרדים מחו״ל שרוצים ללמוד בישראל, ללמוד בהפרדה (עו״ד חגי קלעי, המייצג בעתירה פרו בונו כינה זאת בחדות ״עידוד תיירות הפרדה״), ולחוזרים בתשובה, שלא ניתן להגיד עליהם שיש להם צורך אקדמי או שהם לא רגילים ללמוד עם בני המין השני.
בתוכנית של מל"ג: רפרטואר עשיר ויצירתי של ניסיונות להציל את התוכניות הכושלות ולייצר מספרי תלמידים יש מאין
מה עוד בתוכנית? הסרת המגבלה שהקמפוס הנפרד יהיה במרחק רבע שעה נסיעה לכל היותר מהקמפוס הראשי; החזרה לחיים את ה״פלטפורמות״, קונספט של קמפוס שיש בו אוסף אקלקטי של תוכניות בחסות מוסדות אקדמיים שונים, שהמל״ג סגרה לפני כמה שנים בגלל הרמה הירודה – ועוד ועוד.
אז גם שנת הלימודים תשפ״א תיפתח בלי הכרעה שיפוטית בדבר חוקתיותה וחוקיותה של ההפרדה בין המינים באקדמיה. סטודנטים שיתחילו את הלימודים בהפרדה גם יקבלו מן הסתם אפשרות לסיימם באותו אופן, מתוך התחשבות. כך שבמקרה הכי אופטימי, ההפרדה איתנו עוד שנים לא מעטות.
העבודה על תוכנית החומש השלישית בעיצומה. אם הגעתם עד כאן – תודה. התמיכה והמעורבות עוזרים לי ולנו להחזיק את סיבולת הלב ריאה הארוכה שנדרשת כדי להמשיך את המאבק הזה עוד כמה שנים, כפי הנראה.
ד״ר תירוש היא משפטנית וממובילות המאבק בהדרת נשים