בסוף החודש הקרוב ימלאו שלושה חודשים להתפוצצות פרשת אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין, החשוד בכך שסייע למאהבת שלו, סטודנטית למשפטים, לחצות את הגבול מישראל ולתוכה ללא החתמת דרכון. כזכור, נוה נתפס בסוף ספטמבר בנמל התעופה בן גוריון כאשר הוא מסייע לאישה לחצות את הגבול לישראל ללא החתמת דרכון, ואז התברר כי גם סייע לה באותה דרך לצאת מהארץ. נוה אמנם ניסה ברגע הראשון לטעון כי אינו מכיר אותה, אבל בחקירה כבר הודה בעובדות.
מי שאמור היה לטפל בתיק הזה, בשל היותו של נוה עו"ד ואף ראש לשכת עורכי הדין, הוא אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, אלא שזה פסל עצמו בגלל קשרי חברות עם נוה והתיק עבר לשולחנו של שי ניצן, פרקליט המדינה, ולפרקליטות מחוז מרכז.
בסוף אוקטובר הודיעה הפרקליטות שבכוונתה להגיש כתב אישום נגד נוה בכפוף לשימוע שיערך לו, כעבור שבועיים נערך לנוה שימוע, והנה עבר יותר מחודש והגשת כתב האישום מתמהמהת. ככל שהתפרסם לא מדובר בתיק סבוך במיוחד, שכן נוה נתפס עובר על החוק בעבירה פשוטה יחסית ואף הודה בכך.
בינתיים, בנוסף לאי הגשת כתב האישום, גם ירדה פרשת נוה מהכותרות. חקירות ראש הממשלה תופסות את רוב הכותרות ובנוסף, הוועדה למינוי שופטים שבה חבר נוה ובה השפעתו גדולה במיוחד – התכנסה כבר. נוה הודיע שלא יגיע אליה וכך היה, ומאחר והייתה זו ההתכנסות האחרונה של הוועדה לקדנציה זו, הוא אינו מעורב כרגע במינוי שופטים נוספים.
בשבועות שחלפו מאז השימוע פנינו מספר פעמים לפרקליטות וביקשנו תגובה לגבי הגשת כתב אישום, וקיבלנו שוב ושוב את אותה תגובה: התיק בבחינה, כשיהיה מה לעדכן – נעדכן.
העניינים לא כרגיל
מה עושה נוה בינתיים? נראה כי מאחורי הקלעים יו"ר הלשכה ממשיך בהתנהלותו הרגילה, אלא שהוא מנסה להקפיד שהיא תהיה רחוקה מעין הציבור. לאחרונה הוא נסע לבילוי משותף בחו"ל עם המאהבת שלו, שהפכה בינתיים באופן רשמי לבת זוגו, והוא ממשיך להגיע ללשכת עורכי הדין ובמקביל לעבוד כרגיל כשותף במשרד עורכי הדין אטיאס נוה.
הוא מקיים ישיבות בלשכת עורכי הדין ומגיע ללשכה, ואף ערך כמה ימים לפני השימוע שלו סבב עם שרת המשפטים אילת שקד במשרדים הגדולים גורניצקי, שהשותף הבכיר בו הוא עו"ד פיני רובין, ורייטר ז'אן עמר. בשני המשרדים אפשר למצוא שותפים המכהנים בתפקידים שונים בלשכה ו/או מקורבים לנוה בעצמם. לאותם שותפים נוה אף העביר בוררויות בכובע שלו כיו"ר לשכת עורכי הדין. השרה שקד כבר הבהירה שאינה רואה פסול בפגישות עם החשוד. הוא אף אירח אותה בישיבות הוועד המרכזי של הלשכה, ולא רק אותה – לאחרונה פורסם שמנדלבליט חברו הגיע לישיבת ועד בלשכה, ישיבה שעל פי ידיעה שפורסמה בגלובס נעשו מאמצים רבים להסתירה מעין הציבור.
אפי נוה בימים של פרופיל ציבורי גבוה | ברכת שנה טובה תשע״ז 2017 | צילומסך
השינוי המרכזי בהתנהלותו של נוה הוא למעשה ירידה מסוימת בחשיפה הפומבית שלו: נוה כמעט ולא משתתף בכנסים שתכננה לשכת עורכי הדין. הלשכה עורכת עשרות כנסים בשנה, וכמעט בכל פרסום שלה מופיע נוה כמי שנושא דברי ברכה. לא תמיד הוא מגיע, אבל לפי הכללתו בתוכניות – הוא שומר לעצמו תמיד את הזכות להגיע. ייתכן ומדובר ברצון להימנע מחשיפה מסיבות אישיות אבל ייתכן גם שהתרחקותו מהאירועים מאפשרת למשתתפים אחרים – במיוחד מקרב השופטים – להשתתף בהם. כי בעוד שרת המשפטים שקד ממשיכה להיפגש כרגיל עם נוה ואף טוענת כי אין בכך כל בעיה כל עוד הוא מכהן כיו"ר הלשכה – הרי שהשופטים הרבה יותר זהירים כרגע.
לאחרונה מצליחות ההזמנות שמשגרת הלשכה לחבריה לאתגר את מערכת המשפט בישראל ובמיוחד את שופטיה – אלו שנוה עצמו לוקח כזכור חלק מרכזי במינויים כשהוא לא רק חבר בוועדה למינוי שופטים, אלא גם מקיים דיל עם אילת שקד שרת המשפטים, לפיו הם תומכים זה בזה בבחירת השופטים.
בשבועות האחרונים פנינו שלוש פעמים לדוברות הנהלת בתי המשפט ובכל פעם קיבלנו תשובה מעט שונה. הגרסאות השונות האלו של התגובות גילו שהשופטים לא קיבלו שום הנחיה מסודרת באשר להשתתפות לצד נוה בכנסים, וככל הנראה גם לא לצד חשודים אחרים.
בין ה-17-19 בינואר צפויה לשכת עורכי הדין לערוך כנס בנושא המשפט העברי לזכרו של עו"ד יעקב וינרוט. בין המברכים בכנס מופיעים זה לצד זה שופט בית המשפט העליון ניל הנדל ושני חשודים בפלילים: מלבד אפי נוה צפוי להגיע לשם גם אחד הלקוחות המפורסמים של וינרוט, ראש הממשלה בנימין נתניהו. שופטים נוספים מלבד הנדל צפויים לקחת חלק בכנס, אבל הדמות המעניינת במיוחד שצפויה להגיע לשם היא היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שעל שולחנו ממתינים להכרעות תיקי ראש הממשלה, והיועמ"ש שפסל עצמו מלדון בתיק החקירה של נוה בגלל חברות עמו.
כזכור, במקרה של נתניהו מנדלבליט דווקא לא פסל את עצמו מלדון, למרות שהיה מזכיר הממשלה המקורב אליו. נגד מינויו של מנדלבליט ליועץ המשפטי לממשלה אף הוגשה בעבר עתירה בין היתר בשל העדר תקופת צינון בין שני התפקידים, ולשכת עורכי הדין בהובלה נוה הגישה חוות דעת שתומכת במינוי.
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה לשאלה האם הנדל יגיע לכנס כי: "למיטב ידיעתנו ונסיוננו בתקופה האחרונה עו״ד אפי נוה אינו משתתף באירועים מסוג זה".
יש לי מספיק מאבקים
הניסיון הטרי מתייחס בעיקר לכנס של הלשכה שנערך ב-12 בדצמבר, "גדולי המשפט נזכרים בד"ר אירית חביב סגל ז"ל". בין המשתתפים בדיונים ובהרצאות, לאחר דברי הברכה המתוכננים של נוה, היו רשומים שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק ארז, הנשיא בדימוס אהרון ברק ושופט העליון בדימוס יורם דנציגר.
לפני הכנס פנינו להנהלת בית המשפט וביקשנו לדעת האם בכוונת ברק ארז להגיע לכנס שחשוד בפלילים אמור לשאת בו דברי ברכה והאם בדקה טרם קיבלה החלטה האם להשתתף אם נוה אכן יגיע. השופטת ברק ארז היתה מחמירה יותר מהנדל. היא מסרה בתגובה באמצעות דוברות בתי המשפט: "שמות המברכים ובהם ראש הלשכה הוספו להזמנה ללא תיאום. לאחר פניית השופטת שנעשתה ללשכה עוד ביום שבו יצאה ההזמנה ועוד לפני קבלת השאילתה ממך הובהר על ידי הלשכה כי ראש הלשכה אינו מתכוון להשתתף באירוע".
פנינו ערב הכנס גם לנשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק.
האם תשתתף בכנס של לשכת עורכי הדין השבוע?
ברק: "אני משתתף בכנס לזכרה של אירית חביב השבוע. היא היתה קולגה שלי ותלמידה שלי הכרנו הרבה שנים וזה יום זיכרון אז כן, אני משתתף".
לפי התוכניה עו"ד אפי נוה אמור לשאת שם דברי ברכה. זה לא מפריע לך שחשוד בפלילים ישא דברי ברכה בערב שתשתתף בו?
"לא יודע, לא ראיתי את זה".
ולא בדקת את זה?
"רק הבוקר בדקתי איפה זה בכלל, אפילו לא ידעתי שזה באוניברסיטת תל אביב. בדקתי כי אני משם אמור להגיע להרצאה אחרת בירושלים".
טוב אז אספר לך שלמיטב הבנתי הלשכה הודיעה שנוה לא ישתתף בכנס. זה בטח יעשה לך יותר קל עכשיו.
"כן, זה בוודאי קל יותר. אבל שוב לא הייתי מודע לזה בכלל פנה אלי עורך דין גיא נוף שמארגן את הכנס לזכרה".
ואם הייתי אומרת לך שנוה משתתף אז היית הולך או לא?
"הייתי שוקל את זה".
שרת המשפטים אילת שקד השתתפה בכל מיני אירועים ביחד עם נוה החשוד בפלילים בימים שלפני השימוע שהפרקליטות ערכה נגדו, וזאת אחרי שהפרקליטות הודיעה כי תגיש כתב אישום בכפוף לשימוע. זה נראה לך סביר?
"אני לא רוצה להביע עמדה. יש לי מספיק מאבקים משלי".
שופט העליון בדימוס יורם דנציגר סירב לענות לפנייתנו.
נוה טען כי אינו מכיר את האישה
פרשת נוה התפוצצה כזכור בסוף חודש ספטמבר, עת נעצר בנמל התעופה בן גוריון. בהודעת הפרקליטות לפני כחודש על החלטתה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נמסר כי: "על פי חומר החקירה, נוה והאישה שהייתה עימו, קשרו קשר להסתיר ולהעלים במרמה ושלא כחוק את יציאת האישה מגבולות ישראל, וכניסתה חזרה לגבולות ישראל, ולמנוע במרמה ושלא כחוק את תיעוד הכניסה והיציאה הרשמיים ברישומי המעברים.
"על פי החשד, נוה הזדהה בעמדת הדרכונים הביומטריים, בעוד האישה לא עשתה זאת. נוה העביר לכאורה את אישור המעבר שקיבל לאישה, שעברה בשער המעבר בשדה התעופה. במקביל, על פי חומרי החקירה, נצמד נוה אל גבה של אישה אחרת שעברה בשער המעבר, צעד מאחוריה ובעקבותיה בזריזות, וכך השתחל ועבר בשער המעבר יחד עמה בו זמנית. בעת החזרה לארץ, בקרית גבול הבחינה בהתנהלותם של השניים ותשאלה אותם תשאול ראשוני בנושא. במהלך תשאול, על פי הודעת הפרקליטות, טענו השניים כי אינם יודעים במה מדובר. עוד נמסר כי נוה אף טען בפני הבקרית שכלל אינו מכיר את האישה".
בתגובה לדברים שפורסמו בכלי התקשורת השונים מסר אז פרקליטו של נוה, עו"ד בעז בן צור: "הודעת הפרקליטות שגויה. כפי שהבהרנו בעבר אין כל יסוד להעמדתו לדין של מר נוה ושל בת זוגו, והדברים יתבררו אל נכון בהליך השימוע".
[mc4wp_form id="1006521"]