זה לא סיפור על תקיפה מינית חמורה וגם לא על הטרדה מינית שתרעיד את אמות הספים. זה סיפור על התבטאויות לא ראויות בעלות אופי מיני של סגן במחלקה חשובה בהנהלת בתי המשפט – שנמשכו גם אחרי שעובדות הכפופות לו העירו לו על כך, פעמיים.
חמור מכך, זה סיפור על האופן הלא רציני שהנהלת בתי המשפט ונציבות שירות המדינה בחרו להתייחס לתלונה הזו, על הנציבות שמשכה את בירור התלונה במשך חודשים עד להתערבות המקום הכי חם בגיהנום, וגם כעת נראה כי אנשיה אינם מתייחסים לכך ברצינות.
בחודש מאי האחרון התלוננה עובדת לשעבר בהנהלת בתי המשפט לממונה על החוק למניעת הטרדות מיניות בהנהלת בתי המשפט על א', עובד ההנהלה שאליו הייתה כפופה. העובדת עבדה בהנהלת בתי המשפט זמן קצר בלבד. בתקופה זו נחשפה על פי תלונתה להתבטאויות לא ראויות מצדו של א'.
במקרה אחד, לדוגמה, שאל בנוכחות עובדיו צעירה שעמה שוחח בטלפון לגבי מועמדת לעבודה במחלקה שלו האם המועמדת "היא כוסית" והוסיף בבדיחות שאם לא – אז מה יש לו לעשות איתה. בפעם אחרת, כאשר נשפך מיץ בארוחת הצהריים, שאל בבדיחות "מה זה השפיך הזה?", ובמקרה נוסף, כאשר אחת העובדות סיפרה שכואב לה הגרון ואינה יכול לבלוע, אמר "למה, למה את לוקחת אותי לשם". הוא אפילו התבדח פעם כי יום אחד תתלונן עליו עובדת והוא יישב בכלא.
למרות התבטאויות חוזרות ונשנות אלו העובדת לא בחרה להתלונן מיד באופן רשמי. היא העדיפה לפתור זאת – כפי שעולה מתלונתה שהועברה לנציבות על ידי הממונה בהנהלת בתי המשפט – באמצעות שיתופו של א' בתחושותיה. היא פנתה אליו ואמרה שההתבטאויות שלו גורמות לה לאי נוחות, והן לא ראויות בעיניה להיאמר במקום עבודה. מהתלונה עולה כי א' לא התייחס לכך והמשיך בשלו.
בהמשך העלתה המתלוננת את הנושא בארוחת צהריים שאליה ישבה עם א' ועובדים נוספים במחלקה, שכפופים לו. חלק מהעובדים צידדו בו וחלק מתחו ביקורת. א' עצמו שתק.
כעבור זמן מה החליטה העובדת להתפטר. להתפטרותה לא היה קשר ישיר להתבטאויות של א', ככל הנראה, אך היא מציינת בתלונה כי האווירה בעבודה לא הייתה נעימה לה. במועד ההתפטרות שיתפה גם את מנהלת המחלקה הרלוונטית שא' כפוף לה בנושא. לדבריה, מנהלת המחלקה ניסתה להסביר לה שא' אינו מתכוון לפגוע והוא רק מתבדח.
כמה חודשים אחרי שעזבה היא החליטה להתלונן על א' אצל הממונה על החוק למניעת הטרדה מינית בהנהלת בתי המשפט. הממונה העבירה את התלונה לנציבות שירות המדינה, אלא שחצי שנה חלפה מאז – ונציבות שירות המדינה לא עשתה דבר בעניין התלונה.
לפני כשבוע פנינו לנציבות שירות המדינה כדי להבין מה סטטוס הבדיקה בנושא. הנציבות מסרה בתגובה כי: "לאחר עיון מעמיק בטענות המפורטות שהעלתה הפונה בפני הממונה על שוויון מגדרי בהנהלת בתי המשפט, החליט אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה להעביר את המשך הטיפול בפנייה אל הנהלת בתי המשפט, לשם ביצוע בירור נוסף ובחינת מימוש הליך משמעתי פנים-משרדי ואף נקיטת אמצעי משמעת. זאת, בכפוף לקיום שימוע לעובד".
שיחת טלפון לנציבות העלתה כי רק לאחר פנייתנו הועבר המשך הטיפול בחזרה להנהלת בתי המשפט.
שני ימי עבודה חלפו מאז אותו טלפון ובהנהלת בתי המשפט כבר הספיקו לבדוק את הכל ולהחזיר את ממצאי הבדיקה בחזרה למנהל אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה, גיא דוד. לפי הבדיקה שערכו בהנהלת בתי המשפט – שכללה שיחה עם העובד ושיחה עם שתי עובדות שכפופות לו – לא נפל פגם של ממש בהתנהלות העובד ולא נמצא כי יש לנקוט לגביו בהליכי משמעת. כעת ממתינים להחלטה סופית של אגף המשמעת בנציבות.
פנינו שוב לנציבות שירות המדינה. תהינו מדוע מלכתחילה הועברה הבדיקה להנהלת בתי המשפט ולא התבצעה בנציבות עצמה. עוד תהינו מדוע הבדיקה נמשכה כחצי שנה ולא התבצעה עד עכשיו. הפעם מסרו לנו בנציבות שירות המדינה את התגובה הבאה:
"בחודש מאי 2018 התקבלה אצל הממונה על שוויון מגדרי בהנהלת בתי המשפט פנייה של עובדת לשעבר, בטענה להטרדה מינית מילולית שהתרחשה בתקופה שבה עבדה בהנהלת בתי המשפט. הפנייה הועברה אל אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה.
"לאחר עיון מעמיק בפנייתה של הפונה, הוחלט להעביר את המשך הטיפול בפנייה אל הגורמים המוסמכים לכך בהנהלת בתי המשפט, לאור העובדה שאופי הטענות הצדיקו לכל היותר הליך פנים משרדי. בהנהלת בתי המשפט נערך בירור יסודי של הטענות וממצאיו הועברו אתמול אל אגף המשמעת. לאחר עיון בממצאי הבירור יחליט אגף המשמעת על אופן הטיפול במקרה".
מהנהלת בתי המשפט טרם נמסרה תגובה.
מהנציבות נמסר בהמשך: "בשנה האחרונה חל גידול משמעותי בפניות אל אגף המשמעת בנושא ההטרדות המיניות, המחייב תעדוף בטיפול בפניות על פי דחיפותן וחומרתן. במסגרת זו אף מתקבלות החלטות, בשיתוף עם אגף החקירות בנציבות, באילו מקרים לפתוח בחקירת משמעת ואילו מקרים להפנות לבירור פנים משרדי. הימשכות הטיפול במקרה הספציפי וההחלטה לקיים בירור פנים משרדי נובעים מתעדוף זה, תוך התחשבות ברף המעשים המיוחסים לעובד והן בעובדה שהפונה כבר אינה עובדת בהנהלת בתי המשפט".
בתגובה לפנייה נוספת של המקום נמסרו הנתונים הבאים: במחצית הראשונה של שנת 2018 נפתחו 108 פניות בנושא הטרדות ועבירות מין. זאת לעומת 164 פניות בכל שנת 2017 ו-122 פניות בכל שנת 2016. בחישוב שנתי מדובר בזינוק של 32 אחוזים ביחס ל-2017 וזינוק של קרוב ל-80 אחוזים ביחס ל-2016.
מפגש רשת: קייס סטאדי עם שרון שפורר
מה התחיל את MeToo# הישראלי, ומה הקשר בין פרשיות עמנואל רוזן ואלון קסטיאל? שרון שפורר במפגש רשת חד-פעמי, עם הקוראות והקוראים של המקום הכי חם בגיהנום. לחצו לפרטים והרשמה