בשבוע שעבר נרצחו ואנגוץ וואסה ועליזה שפק בידי בני זוגן, ובכך עלה מספר הנשים שנרצחו עד כה השנה לעשרים, הנתון הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. עשרים הנרצחות מצטרפות לרשימה של יותר מ-150 נשים שנרצחו בעשור האחרון בידי בני זוגן או בני זוגן לשעבר.
כעשרים הפגנות התקיימו ביום חמישי עקב מעשי הרצח, בדרישה דחופה מהרשויות לנקוט בפעולות כדי להגן על נשים, אולם מתברר כי הקולות שעלו מההפגנות לא הגיעו לכנסת. הקואליציה הודיעה כי תתנגד בהצבעה הצפויה להתקיים ביום רביעי על הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת התופעה של רצח נשים בישראל.
ההצעה של חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האשה ומי שעמדה בעבר בראש תנועת "נשים נגד אלימות", קוראת להקמתה של הוועדה, בדומה לוועדה שפעלה בכנסת בשנת 1995. "יש שקט מצד השרים. אין אף התבטאות בעניין רצח נשים", אמרה תומא-סלימאן, "מאז שהוועדה הקודמת קמה חלו שינויים רבים בחברה הישראלית ועלה מספר הנשים הנרצחות. יש ייחודיות של קבוצות שונות בתוך האוכלוסייה, והקמת ועדה כזאת תתרום לבדיקת הגורמים הרלוונטיים למאבק בתופעה. כל מי שחשוב להם למנוע את הרצח הבא חייבים להסכים על דבר כזה".
אז מדוע הקואליציה מתנגדת?
תומא-סלימאן: "לקואליציה יש כל מיני תירוצים. הם אומרים שהם מסתייגים כי בין השאר תיבדק פעילות הממשלה בנושא, והם לא רוצים שיבדקו את העשייה שלהם. ידעתי שהם יתנגדו, אז ניסיתי לדבר עם חברות קואליציה שאני יודעת שאכפת להן. הן אמרו שההתנגדות היא בגלל שהבחירות מתקרבות.
"הן הוסיפו שבגלל הבחירות, בעוד שמונה חודשים, הוועדה לא תמשיך את הפעילות שלה. ח"כ יואב קיש מהליכוד מקדם בימים אלה הצעה לוועדת חקירה נגד המשטרה בעניין גל הירש, והקואליציה תומכת בזה – אז פתאום בזה אין בעיה? שלא יבלבלו את המוח".
"הכוונה שלנו היא לבדוק ולחקור את המחדל הנורא הזה שמתחילת השנה עשרים נשים נרצחו והממשלה מתייחסת לזה כאילו זה גשם משמיים וגזירת גורל", אומרת חברת הכנסת מיכל רוזין (מרצ), "יש מחסור במשאבים ובמקלטים, יש עיכובים שונים ומשונים בענישה ובאכיפה ובאמצעים למנוע את הפגיעה מצד הגברים האלימים והרחבת מתן היתרים לכלי ירייה לאזרחים – כל זה צריך להיחקר".
רוזין טוענת כי אם עשרים הרציחות היו נעשות על ידי ארגוני טרור, הממשלה הייתה מזדעקת – אולם כשמדובר באלימות כלפי נשים קולם של השרים לא נשמע: "זה מתחיל מהראש: עם ראש הממשלה ושרים שלא מבינים שמדובר בעוול חברתי ובתופעה נוראית, שהגיע הזמן שכל משרדי הממשלה יתגייסו כדי למגר אותה. כשאנשים בסביבתו של ראש הממשלה פוגעים מינית והוא לא מגנה – זה מסר משתק כלפי נשים, שאלימות נגד נשים היא לא במקום נכבד אצלו או במקום חשוב בכלל. זה מאוד מטריד אותי לא מתוך ביקורת שמאל וימין".
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל (הליכוד) סרבה להשיב לפניית המקום מדוע הקואליציה מתנגדת להקמת ועדת החקירה או להתייחס לנאמר בכתבה.
בהצעה להקים ועדת חקירה תומכים ארגוני נשים רבים ובהם שדולת הנשים, ויצ"ו, בת מלך, מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית וקואליציית האקדח על שולחן המטבח. "האלימות המגדרית גובה מנשים מחיר כבד באופן יומיומי", אומרת אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, "נשים חשופות לקשת רחבה של אלימות – החל מהטרדות, דרך אלימות פיזית ומעשי אונס, ועד לרצח. עשרים נשים כבר נרצחו השנה, שמצטרפות למאות נשים שנרצחו לאורך השנים, ושינוי אין. ממשלת ישראל, שיודעת להגיב לאלימות כלפי אזרחים בהקשרים אחרים, סוכרת פיה כשמדובר באלימות נגד נשים. כעת, הממשלה חייבת להתעשת ולתמוך בהצעה של יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ עאידה תומא סלימאן. לא ייתכן שהדרישה הכל כך בסיסית הזאת – בואו נבדוק מה קורה ונעצור את זה – תדחה בשל שיקולים קואליציוניים".
[mc4wp_form id="1006521"]