"הבוקר השתתפתי בטקס השבעת שופטים בבית הנשיא בירושלים", כתב יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה בפוסט שפרסם בפייסבוק ב-13 באפריל 2016, "הפעם הייתה לנו שמחה כפולה. בטקס המרגש זכיתי לברך את אושרית הובר-היימן, רעייתו של חברי ד"ר ינון היימן יו"ר מחוז תל אביב שמונתה היום לשופטת ואת חברי, עו"ד יוסי ברכיה, חבר ועד מחוז תל אביב (נוה טעה בתפקיד, ברכיה לא היה חבר הוועד אלא דיין בבתי הדין המשמעתיים המחוזי והארצי של הלשכה – ש"ש), שעוזב אותנו לטובת כס השיפוט. בשמי ובשם עורכי הדין בישראל, אבקש לאחל הצלחה רבה לכל השופטים החדשים. אנו סומכים עליכם שתעשו משפט צדק".
רק כמה חודשים קודם לכן התכנסה הוועדה למינוי שופטים. מי שציפה שהחברות בין נוה לבין היימן, שותפו הפוליטי שרץ איתו ביחד בבחירות ללשכת עורכי הדין וחבר הוועד המרכזי של הלשכה, תביא להימנעותם של נציגי לשכת עורכי הדין בהצבעה על המינויים יתאכזב. זה לא קרה.
הפוסט של נוה בפייסבוק
הפוסט של גדי צפריר בפייסבוק
נוה עצמו לא היה חבר בוועדה למינוי שופטים כשזו מינתה את הובר-היימן לשופטת. הוא התמנה רק כשנה אחר כך, באמצע 2017, אלא שכפי שסיפר בתוכנית "עובדה", הוא היה האיש שקבע ביחד עם שרת המשפטים איילת שקד מי יתמנה ומי לא. עוד הראה הסרט אודותיו ב"עובדה" כי אף שלא הצביע בפועל בוועדה, הוא נכח בישיבות ובדיונים שנערכו בה. נוה גם היה גורם דומיננטי במינוי עו"ד אילנה סקר לחברה בוועדה.
בפרוטוקול הדיון, שני נציגי הלשכה – אילנה סקר וחאלד חוסייני זועבי – אינם רשומים כמי שנמנעו מהצבעה, וגם אין אזכור שבו דיווחו על ניגוד עניינים אפשרי כלשהו. במקומות רבים אחרים בפרוטוקול הוועדה מצוין בפרוטוקול כי חבר זה או אחר יצא מהחדר כשהיא דנה במועמדותו של מישהו שעמו אותו חבר ועדה נמצא בקשר. שני נציגי הלשכה היו מעורבים במינוי אשת חברו הטוב של נוה ודיין בלשכה לשופטי שלום, היא במחוז מרכז והוא במחוז תל אביב.
נשיאת בית המשפט העליון דאז מרים נאור מגלה באחד מרישומי הפרוטוקול שאפשר שהוא אינו חושף כל מה שקרה במהלך דיוני הוועדה. "בואו נשמור את השאלה מי המליץ על מי כאן בחדר זה", אומרת הנשיאה נאור לחברי הוועדה מיד אחרי ששרת המשפטים שקד מכריזה על התקנים בבית משפט השלום בתל אביב, "לא ניתן לפגוש במועמדים ולהבטיח להם 'עבודה'". הנשיאה לשעבר נאור סירבה להתייחס לדברים כשפנינו אליה.
הממשלה של הלשכה
אשתו של ינון היימן, מקורבו של נוה, אינה אשת המקורב היחידה שזכתה לעלות על כס השיפוט. גם טל כהן אלימלך, רעייתו של רועי כהן, חבר ועד לשכת עורכי הדין מטעם רשימתו של נוה, שאף מונה על ידי הלשכה לשמש נשיא הארגון לעסקים קטנים ובינוניים, נבחרה בפברואר האחרון לשמש רשמת בכירה של בתי משפט השלום במחוז תל אביב – בתמיכת נציגי הלשכה. הפעם הנציגים היו אילנה סקר, שהמשיכה לקדנציה נוספת בוועדה למינוי שופטים, ואפי נוה עצמו.
הקשר בין כהן לנוה קרוב מאוד. לא רק שהיו שותפי דרך פוליטיים, אלא שמיד אחרי שנבחר לנשיא להב מינה כהן את דדי סויסה לתפקיד יועץ בארגון. סויסה נחשב לאיש סודו של נוה ואף קיבל שכר בעבור ייעוץ מלשכת עורכי הדין עד השנה האחרונה, עת פרש מהלשכה. לדברי כהן (ר' תגובה מלאה בהמשך), המינוי של רעייתו הוא בזכות כישוריה ויכולותיה ותפקידו בלשכה אינו אמור לפגוע באפשרויותיה המקצועיות.
נוה ומועמדים מטעמו או כאלה שחברו אליו נבחרו לאייש את הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, "הממשלה" של הלשכה, ביולי 2015. בנבחרת שהחלה את הקדנציה אפשר היה למצוא את חוה מרצקי, המועמדת להתמנות לשופטת בישיבת הוועדה למינוי שופטים בחודש הבא, את ינון היימן, וגם את עורך דין יורם ברוזה ממחוז דרום של הלשכה. ברוזה לא הספיק לכהן זמן רב בתפקידו: הוא נבחר לשמש שופט בית משפט השלום ב-2016. גם בהצבעה על מינויו של ברוזה נציגי הלשכה לא נמנעו. בפרוטוקול הישיבה שבה התמנתה מחליפתו בוועד הלשכה הגדיר נוה את מינויו של שותפו הפוליטי ברוזה למשרת שופט "גאווה גדולה".
בחודש פברואר האחרון נבחר גדי צפריר, חבר ועד מחוז צפון בלשכת עורכי הדין, גם הוא מהקואליציה של נוה בלשכה, לכהונת שופט בבית משפט מחוזי בנצרת.
ככל הידוע, גם בעניין מינויה האפשרי לשופטת של חוה מרצקי, חברה נוספת בסיעתו של נוה המשמשת יו"ר המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין (מעין מקבילה ל"כנסת" של עורכי הדין), לא מתכוונים נציגי הלשכה להימנע. השבוע עלתה מרצקי לשידור בגלי צה"ל ואמרה כי אין מניעה שנוה ימשיך בתפקידו גם אם יוגש נגדו כתב אישום בחשד לביצוע עבירות על חוקי הכניסה לישראל, כשניסה להבריח אשה דרך ביקורת הדרכונים.
גישור בתביעות פח
לא פשוט לעקוב אחרי שילובי וניגודי האינטרסים בוועד המרכזי של הלשכה, אולם בסופו של דבר העקבות תמיד מובילים אל הוועדה למינוי שופטים.
עו"ד אילנה סקר, למשל, אלמונית עבור רוב הציבור, חברה בוועדה כבר קדנציה שנייה. היא מונתה לתפקיד ביוזמת נוה, ומכהנת בה היום לצידו. סקר היא חברת ועדת האתיקה של הלשכה, וגם אליה היא מונתה על ידי נוה. השניים מכירים מחייהם המקצועיים, כמתמחים בעריכת דין בתחום הביטוח.
במאי 2016 הגיעה סקר לישיבת הוועד המרכזי של הלשכה, יחד עם עו"ד רחל לויתן, תורמת למסע הבחירות של נוה לראשות הלשכה, ושתיהן מונו לעמוד בראש ועדת הביטוח הארצית של הלשכה. השתיים הגיעו לדבר עם הוועד על "הקמת מערך טיפול בתביעות שיבוב נזקי רכוש הנגרמים לרכבים, מה שנקרא "תביעות פח"". סקר ולויתן סיפרו לוועד שהן רוצות להקים הליך שיקרא "גישבור" – גישור ובוררות ביחד, כך שתיקים בתחום של נזקי רכוש לרכב יגיעו לפני בית המשפט להליך אצל עורכי דין, ממאגר שיוקם בלשכה.
לפי הפרוטקול, חבר הוועד מחמד אבו יונס הביע דאגה שזה יהיה בונוס בעיקר לעורכי הדין מתחום הביטוח, אבל נוה הגיב שאין מה להיכנס לזה עכשיו והציע לסכם לקדם את הרעיון. חברי הוועד הסכימו לתמוך ולאשר את המיזם וייפו את כוחן של סקר ולויתן לקדם את המהלך מול הנהלת בתי המשפט ומשרד המשפטים. בין חברי הוועד שהצביעו בעד ההצעה של סקר אפשר למצוא גם את ברוזה וגם את רועי כהן.
רועי כהן וחוה מרצקי, יו"ר המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין ושותפה פוליטית של נוה שתעלה כמועמדת לשיפוט בדיון הקרוב בנובמבר, עסקו מתוקף היותם חברי ועד באילנה סקר באופן ישיר: ב-19 בינואר 2016 החליטו בוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין להעביר אליה תיק בוררות.
כך, לפי פרוטוקול הדיון, נשמע הדיון על מינויה של סקר לבוררת:
אפי נוה: התיק הבא… סכסוך של בין 100-200 אלף שקלים על דמי שכירות ראויים וליקויי בניה. מועמדים: אילנה סקר, שי עובד או אילן ג'ורג'י.
עו"ד רועי כהן: לאשה
עו"ד אורי קינן: אילנה סקר
אפי נוה: אילנה סקר, הוסכם פה אחד
סקר סירבה להגיב לשאלות שהפנינו לה בכתבה זו על ההצבעה בוועדות. גם בעבר סירבה להגיב להגיב למקום הכי חם על השאלות בנושא שיטת מינוי הבוררים בלשכת עורכי הדין.
לא ביקרתי אצלו בבית מעולם
"זה שיש מישהו שהוא חבר ועד בלשכה או פעיל בלשכה או קרוב משפחה של מישהו בלשכה לא נותן לו נקודות זכות מיוחדות", אומר חאלד חוסייני זועבי שהיה נציג בוועדה למינוי שופטים מטעם לשכת עורכי הדין, וגם הוא חבר בסיעתו של נוה, "צריך לזכור שגם שופטים שותפים בהליך הבחירה. לי יש רק קול אחד. וזה שיורם ברוזה שאת מזכירה היה חבר ועד מרכזי לא מונע בעיניי שאצביע בעניינו. זה לא אומר שאהיה מוטה לטובתו".
מה זה ניגוד עניינים בעיניך?
חוסייני זועבי: "ניגוד עניינים זה כשאני יודע שהיחס שלי לבן אדם, מבחינת אינטרסים, ישפיע על שיקול הדעת שלי".
בתוכנית "עובדה" עלה מדבריו של אפי נוה על הוועדה למינוי שופטים שאתה כלל לא פונקציה. נוה לא היה חבר רשמי בוועדה אבל סיפר על דילים שלו עם שקד למינוי שופטים ואף הראו אותו בחדר הוועדה – איך אפשר לדבר על שיקול הדעת שלך פה?
חוסייני זועבי: "זה לא היה נכון. הוצגה שם תמונה לא נכונה. אני לא קיבלתי הוראות מאף אחד בוועדה. היו הרבה מקרים שהייתי בדעה שונה לגמרי מהנציג השני של הלשכה, שאני לא יכול להתייחס אליהם. העמדות שלי מושפעות רק משיקול הדעת שלי וההתרשמות שלי".
חוה מרצקי, יו"ר המועצה הארצית של הלשכה, רוצה להתמנות כשופטת בבית משפט מחוזי בצפון. אתה חושב שראוי שנוה וסקר יצביעו בעניינה?
חוסייני זועבי: "אני לא יכול לענות. אני לא חבר ועדה".
האם זה ראוי שיצביעו, בעיניך כמי שהיה חבר ועדה?
חוסייני זועבי: "אני לא יכול לומר. זה לא קשור אליי. הם צריכים לעשות את השיקולים הנכונים השיקולים שלהם".
לדעתך אפי נוה יכול להמשיך לשמש יו"ר הלשכה וחבר בוועדה למינוי שופטים?
חוסייני זועבי: "אפי עשה הרבה דברים יפים".
תגובות
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, באמצעות דוברות בתי המשפט: "ביום 16.10.2011 אושר במליאת הוועדה לבחירת שופטים 'נוהל למניעת ניגוד עניינים של חברי הוועדה לבחירת שופטים'. מטרת הנוהל למנוע ניגוד עניינים בין תפקודם של חברי ועדת הבחירה לבין ענייניהם האישיים ותפקידיהם האחרים. הנוהל קובע כי חבר ועדה יפעל בלי משוא פנים ומתוך גישה הוגנת.
"עוד קובע הנוהל, כי בכל מקרה שיש לחבר ועדה עניין אישי, אסור לו להשתתף בפעולה של הוועדה או בקבלת החלטה על ידה. לא ניתן להתייחס באופן פרטני למנויים הנזכרים בשאילתה שכן דיוני הוועדה לבחירת שופטים וחוות הדעת המובאות בפניה הינם חסויים על פי דין".
שרת המשפטים איילת שקד מסרה בתגובה: "העיקרון הכללי בדבר הימנעות ממצב של ניגוד עניינים חל על כל חברי הוועדה בהתאם לנוהל הועדה מ-2011. ככל שחבר ועדה מדווח על היכרות אישית קרובה עם מועמד, שאינה מקצועית בלבד, שיש בה כדי ניגוד עניינים, אין הוא לוקח חלק בהצבעה".
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "כידוע לך הלשכה מנהלת נגדך (בתביעת לשון הרע נגד הכתבת שרון שפורר על כתבות שפורסמו במקום הכי חם בגיהנום – ש"ש) הליכים משפטיים בגין שורה של פרסומים שקריים שכל מטרתם להכפיש את הלשכה וראש הלשכה. גם הפרסום שאת מתכוונת לפרסם הינו שקרי ומשולל יסוד. מכיוון שכבר גילית בהתנהגותך כי האמת אינה חלק מהשיקולים המנחים אותך, אין בכוונתנו להתייחס לכך. התקשורת בין הצדדים תהיה במקום הראוי לגורם כמוך – כותלי בית המשפט".
רועי כהן מסר בתגובה: "אשתי, טל כהן אלימלך, היא עו"ד זה 17 שנים. היא ניהלה את המחלקה לניהול תיקים בבית משפט השלום בתל אביב במשך 10 שנים, ושימשה היועצת המשפטית של בית החולים אברבאנל במשך 6 שנים וחצי. כישוריה ויכולותיה הן בזכות עצמה בלבד, והיותי בעל תפקיד בלשכת עורכי הדין לא אמורה לפגוע באפשרויותיה המקצועיות. טל נבחרה פה אחד על ידי הוועדה למינוי שופטים".
[mc4wp_form id="1006521"]